Hirdetés

Az omega-3 zsírsavak szerepe a szív- és érbetegségek megelőzésében

A növényi eredetű, telítetlen zsírok, (pl. az olívaolaj), illetve a mélytengeri halakból (pl. lazac) származó zsírsavak (omega3-zsírsavak), mint a Mediterrán diéta alappillére, kifejezetten védő hatást nyújtanak a szívbetegségekkel szemben.

Tekintettel arra, hogy hazánkban a tengeri halak fogyasztása alacsony, nem éri el az Európai Kardiológus Társaság (ESC) által heti két alkalommal (300 g/hét) javasolt gyakoriságot, növelni kell az omega-3 zsírsavak fogyasztását, omega-3 zsírsavakban gazdag táplálékforrások vagy étrend-kiegészítők fokozott bevitelével.

Az omega-3 zsírsavak esszenciális zsírsavak, a sejtmembrán alkotóelemei, alapvetően meghatározzák annak megfelelő működését, áteresztőképességét (permeábilitását). Az omega-3 zsírsavak közé az ALA (alfa-linolénsav), az EPA (eikozapentaénsav) és a DPA (dokozapentaénsav) sorolhatóak. Mivel a szervezet nem képes ezen esszenciális zsírsavakat megfelelő mennyiségben előállítani, ezért megfelelő táplálkozással, étrend-kiegészítők fogyasztásával kell bevinni a szervezetbe.

A legfőbb omega-3 zsírsav források:

  • tengeri halak (lazac, tonhal, szardínia)
  • algák, krillek
  • bizonyos növények (lenmag, diófélék)

Kinek ajánlott a fokozott omega-3 bevitel?

Az ajánlás főleg 35 év felettiekre vonatkozik:

  • Alacsony halfogyasztás esetén
  • Egészségtelen életmód (dohányzás, mozgásszegény életmód, kiegyensúlyozatlan táplálkozás, nagymértékű leterheltség, stressz) esetén
  • Elhízás (BMI>30 kg/m2) esetén
  • Szív- és érrendszeri betegségek esetén, orvossal való konzultációt követően, illetve ezen betegségek családi halmozódása esetén
  • Emelkedett koleszterinszint: 6,5 mmol/l alatti érték esetén (6,5 mmol/l feletti érték esetén konzultáljon orvosával)
  • Csökkent HDL szint esetén: férfiaknál kevesebb, mint 1,0 mmol/l, nőknél kevesebb, mint 1,3 mmol/l
  • Emelkedett triglicerid szint: 4,5 mmol/l alatti érték esetén (4,5 mmol/l fölötti érték esetén konzultáljon orvosával)

Az omega-3 források között is érdemes különbséget tenni, hiszen minél magasabb az omega-3 index (EPA-DHA %-os értéke a vérben), annál nagyobb a szív-érrendszeri védettség, vagyis minél nagyobb koncentrációban fogyasztunk EPA- és DHA-zsírsavat, annál jobb lesz azok felszívódása, ezáltal pedig a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésének a lehetősége.

Az omega-3 fogyasztás igen hatékony kiegészítője az egészséges étrendnek, melytől a legnagyobb hasznot nem a kialakult betegségek gyógyszeres kezelésének kiegészítőjeként, hanem már a fiatal kortól hosszú távon megvalósuló egészséges életvitel részeként remélhetjük.

 

A cikksorozat 1. része:

Diéta az szív- és érrendszer egészsége érdekében

A cikksorozat 2. része

Melyiket fogyasszuk inkább: zsír avagy szénhidrát?

(A cikk Dr. Benczúr Béla Hypertonia magazinban megjelent értekezése alapján készült.)