Ezeket látta már?

Cukorbetegség - és omega-3 zsírsavak?

Matos Lajos, az MTI szakértője írja: A szív-és érrendszeri betegségek szempontjából igen nagy kockázatúnak számítanak a cukorbetegek, de az omega-3 zsírsavak adásával ez a veszély még akkor is hatásosan csökkenthető, ha már volt valamilyen ritmuszavar vagy szívroham. Holland kutatók nagy tudományos feltűnést keltő tanulmányát, a cukorbetegség nemzetközi folyóirata, a Diabetes Care közölte.

A múlt század hetvenes éveiben szívgyógyászati kutatók Grönlandban az inuit törzs tagjait tanulmányozták, mert sok zsírt és húst esznek, de szív-és érrendszeri betegség közöttük szinte nincsen. Kiderült, hogy táplálékukban igen sok az omega-3 zsírsav és ez csökkenti a kóros vérzsírokat (LDL), lassítja a szívműködést, csökkenti a vérnyomást és az érelmeszesedést.

Cukorbetegség - és omega-3 zsírsavak?

Ezek úgynevezett esszenciális anyagok, amelyeket szervezetünk nem képes előállítani, ezért csak az egészséges táplálkozás útján kerülhetnek szervezetünkbe. Hosszú és bonyolult kémiai nevük miatt világszerte betűszóval jelzik ezeket és ez történt a holland professzor, Daan Kromhout vezette vizsgálatban is, ahol a vizsgálat résztvevői ilyen kezelést kaptak.

A munkacsoport 1014 cukorbeteget vont be a vizsgálatba, akik a megelőző tíz esztendőben szívinfarktus miatt kerültek kórházba. A betegeket 32 holland klinikán kezelték, életkoruk a tanulmány indulásakor 60 és 80 év között volt. A kutatók azt akarták tudni, hogy a legfontosabb omega-3 zsírsavak rendszeres bevétele csökkenti-e a kezelést igénylő szív-és érrendszeri események gyakoriságát.

A teljes betegcsoportot véletlenszerűen négy részre osztották. Egyik alcsoport olyan margarint fogyasztott 40 hónapon keresztül, mely EPA és DHA zsírsavat tartalmazott. A második alcsoport margarinjában ALA volt megfelelő mennyiségben, a betegcsoport harmadik részét a háromféle omega-3 zsírsav kombinációjával kezelték, végül a negyedik alcsoportba kerültek olyan margarint fogyasztottak, amelybe semmiféle omega-3 zsírsavat nem tettek.

A 40 hónapos megfigyelési idő azt bizonyította, hogy a mindhárom omega-3 zsírsavval kezelt cukorbetegek 84 százalékkal ritkábban kaptak súlyos szívritmus-zavart, mint azok, akiknek margarinjában nem volt ilyen hatóanyag. Annak is 72 százalékkal kisebb volt az esélye, hogy az omega-3 zsírsavas margarint evők a megfigyelési idő alatt szívinfarktus következtében fejezzék be életüket.

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához