Hirdetés

A legújabb ötlet: rovarok emberekkel etethetők, állatokkal nem

Táplálkozástudományi szakemberek régóta cikkeznek olyan elképzelésekről, miszerint a humánélelmezésbe be lehetne vonni a rovarok által előállított fehérjéket, mivel azok az állati termékeknél jóval alacsonyabb költséggel előállíthatók, és ráadásul sokkal kevésbé veszik igénybe az emberi táplálékok legfontosabb forrását, a termőföldet – írja a bauernzeitung.ch svájci hírportál.

Ázsia és Afrika egyes régióiban az emberek ma is fogyasztanak bizonyos rovarokat, bár nem kimondottan erre a célra tenyésztve. A svájci Frick városban működő Biológiai Földművelési Kutató Intézet (FiBL) 2013 óta folytat ígéretes kísérleteket, amelyek alapján rovarokból készült őrlemények jól felhasználhatók az emberi táplálkozásban. Bizonyos előkészületek már eddig is történtek. A genfi székhelyű Entomeal cég bejelentette, hogy erre a célra zöldséghulladékokon rovarlárvákat tenyészt.

A Német Kockázatértékelési Intézet (BfR) ez év májusában egy szimpóziumot tartott a témában, és arra a következtetésre jutott, hogy a rovarok emberi táplálkozásban való elfogadtatásához további toxikológiai és mikrobiológiai vizsgálatokra van szükség.

Fentiek alapján Svájcban három rovarfaj fehérjéinek a humánélelmezésben való hasznosítását tervezik engedélyezni. A svájci kísérletek eredményeit az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) is elfogadja, bár még további vizsgálatokat tart szükségesnek.

Amennyiben az új svájci élelmiszertörvény jövőre életbe lép, akkor az a paradox helyzet állhat elő, hogy rovarokból nyert készítmények emberi táplálkozásra felhasználhatók lesznek, állati takarmányozásra viszont nem. A járványos agyvelőgyulladási (BSE) botrány óta ugyanis állati eredetű takarmányok haszonállatoknak nem adhatók. Érdekes módon jelenleg az ilyen takarmányok kutyákkal etethetők, de halakkal nem.

Végső soron a rovaralapú élelmiszerek elterjedése – a kialakuló árszint mellett – nagymértékben függ a fogyasztók által történő elfogadottságtól. Európában bizonyára sokáig kell még várnunk arra, míg egy lakodalmi ebéd fő fogása pl. „hangyapörkölt“ lehet, de a rovarokból nyerhető fehérjeőrleményeknek a szerepét a rohamosan szaporodó népesség élelmezésében és az éhínség elleni küzdelemben nem szabad és nem lehet lebecsülni.

Agroinform

Aktuális hírek

A vesekő típusától függ az étrend

Vesekő esetén az életmódra vonatkozóan vannak általános szabályok, például a bőséges vízfogyasztás, a helyes étrend azonban nagyban függ attól, mitől képződött a nemkívánt kő. Ezeket tekintjük...

Pásztortáska legyen otthon, ha túl erős a menstruáció

Mire jó a híres gezemice, avagy pásztortáska?

Cukorbetegség teszt: nézze meg, Ön érintett-e!

Nem tudja, mi okozza a tüneteit? Megnézné, hátha cukorbetegségről van szó? Töltse ki ezt a rövid tesztet!

 

Ha ilyen a sütőolaja, azonnal dobja ki!

Zsír vagy olaj? Vaj vagy margarin? Hogy és meddig süssünk ezekben? Miért jó tudni a zsiradékok füstölési pontját és miért nem elég leszűrni és friss olajjal frissíteni a használt sütőolajat? Most...

Milyen bajokra gyógyír a bazsalikom?

A bazsalikom, mint fűszernövény hazánkban sem ismeretlen, de gyógynövényként mégis kevesen használják. Pedig ez a remek növény hatásos a megfázás, a köhögés és a migrén ellen is. 

Polip: hol alakulhat ki és hogy távolítható el?

Polip: rettentően hangzik, mégis ez a legjobb diagnózis, amit egy vizsgálat eredményeként kaphatunk. Minél előbb sikerül felfedezni és eltávolítani, annál kisebb az esély a további burjánzásra....

további cikkek >>