Hirdetés

A legújabb ötlet: rovarok emberekkel etethetők, állatokkal nem

Táplálkozástudományi szakemberek régóta cikkeznek olyan elképzelésekről, miszerint a humánélelmezésbe be lehetne vonni a rovarok által előállított fehérjéket, mivel azok az állati termékeknél jóval alacsonyabb költséggel előállíthatók, és ráadásul sokkal kevésbé veszik igénybe az emberi táplálékok legfontosabb forrását, a termőföldet – írja a bauernzeitung.ch svájci hírportál.

Hirdetés

Ázsia és Afrika egyes régióiban az emberek ma is fogyasztanak bizonyos rovarokat, bár nem kimondottan erre a célra tenyésztve. A svájci Frick városban működő Biológiai Földművelési Kutató Intézet (FiBL) 2013 óta folytat ígéretes kísérleteket, amelyek alapján rovarokból készült őrlemények jól felhasználhatók az emberi táplálkozásban. Bizonyos előkészületek már eddig is történtek. A genfi székhelyű Entomeal cég bejelentette, hogy erre a célra zöldséghulladékokon rovarlárvákat tenyészt.

A Német Kockázatértékelési Intézet (BfR) ez év májusában egy szimpóziumot tartott a témában, és arra a következtetésre jutott, hogy a rovarok emberi táplálkozásban való elfogadtatásához további toxikológiai és mikrobiológiai vizsgálatokra van szükség.

Fentiek alapján Svájcban három rovarfaj fehérjéinek a humánélelmezésben való hasznosítását tervezik engedélyezni. A svájci kísérletek eredményeit az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) is elfogadja, bár még további vizsgálatokat tart szükségesnek.

Amennyiben az új svájci élelmiszertörvény jövőre életbe lép, akkor az a paradox helyzet állhat elő, hogy rovarokból nyert készítmények emberi táplálkozásra felhasználhatók lesznek, állati takarmányozásra viszont nem. A járványos agyvelőgyulladási (BSE) botrány óta ugyanis állati eredetű takarmányok haszonállatoknak nem adhatók. Érdekes módon jelenleg az ilyen takarmányok kutyákkal etethetők, de halakkal nem.

Végső soron a rovaralapú élelmiszerek elterjedése – a kialakuló árszint mellett – nagymértékben függ a fogyasztók által történő elfogadottságtól. Európában bizonyára sokáig kell még várnunk arra, míg egy lakodalmi ebéd fő fogása pl. „hangyapörkölt“ lehet, de a rovarokból nyerhető fehérjeőrleményeknek a szerepét a rohamosan szaporodó népesség élelmezésében és az éhínség elleni küzdelemben nem szabad és nem lehet lebecsülni.

Agroinform

Aktuális hírek

9 tünet, amiből tudhatjuk: szerelmesek vagyunk

A szerelem olyan intenzív érzés, hogy szinte belebetegszünk a nagy érzelmekbe. A szerelem vak – hát bizony sok minden megváltozik bennünk és körülöttünk akár még a "látásunk", a mozgásunk is. Van-...

Ne spenóttal akarjuk megoldani a vashiányt

A vashiány az egyik leggyakoribb hiányállapot, elsősorban a nők körében. Ma már kaphatóak vastartalmú étrend-kiegészítők, ám vasraktáraink feltöltésében a táplálkozásunknak is jelentős szerepe van...

Jelek, hogy nincs rendben a menstruáció

Ahány nő, annyiféle lehet a menstruáció: egyénenként eltérő lehet. Van azonban néhány jel, amely arra utal, hogy valami nincs rendben – ezekkel a tünetekkel mindenképpen forduljunk orvoshoz!

Fogkrémtől a zsíroldóig: mire jó még a szódabikarbóna?

Hogyan, mire használhatjuk a házi tisztítószek koronázatlan királyát, a szódabikarbónát? Fogkrémtől a zsíroldóig - íme néhány tipp, használati útmutatóval.  

Puffadás a menstruáció előtt – mit tegyünk ellene?

A nők többsége számára bizonyára nem ismeretlen ez a havonta jelentkező kellemetlenség, elsősorban az alsó végtag és a has puffadása "azok a napok..." előtt. A jelenség oka - amely egyébként a PMS...

Eperallergia: ismeri a tüneteket?

Kimagasló C-vitaminszint, magas vas-, kalcium-, magnézium- és alacsony kalóriatartalom. Színe, illata és zamata miatt a kora nyári időszak egyik legkedveltebb gyümölcse. Kedvező tulajdonságai...

további cikkek >>