Hirdetés

A legújabb ötlet: rovarok emberekkel etethetők, állatokkal nem

Táplálkozástudományi szakemberek régóta cikkeznek olyan elképzelésekről, miszerint a humánélelmezésbe be lehetne vonni a rovarok által előállított fehérjéket, mivel azok az állati termékeknél jóval alacsonyabb költséggel előállíthatók, és ráadásul sokkal kevésbé veszik igénybe az emberi táplálékok legfontosabb forrását, a termőföldet – írja a bauernzeitung.ch svájci hírportál.

Ázsia és Afrika egyes régióiban az emberek ma is fogyasztanak bizonyos rovarokat, bár nem kimondottan erre a célra tenyésztve. A svájci Frick városban működő Biológiai Földművelési Kutató Intézet (FiBL) 2013 óta folytat ígéretes kísérleteket, amelyek alapján rovarokból készült őrlemények jól felhasználhatók az emberi táplálkozásban. Bizonyos előkészületek már eddig is történtek. A genfi székhelyű Entomeal cég bejelentette, hogy erre a célra zöldséghulladékokon rovarlárvákat tenyészt.

A Német Kockázatértékelési Intézet (BfR) ez év májusában egy szimpóziumot tartott a témában, és arra a következtetésre jutott, hogy a rovarok emberi táplálkozásban való elfogadtatásához további toxikológiai és mikrobiológiai vizsgálatokra van szükség.

Fentiek alapján Svájcban három rovarfaj fehérjéinek a humánélelmezésben való hasznosítását tervezik engedélyezni. A svájci kísérletek eredményeit az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) is elfogadja, bár még további vizsgálatokat tart szükségesnek.

Amennyiben az új svájci élelmiszertörvény jövőre életbe lép, akkor az a paradox helyzet állhat elő, hogy rovarokból nyert készítmények emberi táplálkozásra felhasználhatók lesznek, állati takarmányozásra viszont nem. A járványos agyvelőgyulladási (BSE) botrány óta ugyanis állati eredetű takarmányok haszonállatoknak nem adhatók. Érdekes módon jelenleg az ilyen takarmányok kutyákkal etethetők, de halakkal nem.

Végső soron a rovaralapú élelmiszerek elterjedése – a kialakuló árszint mellett – nagymértékben függ a fogyasztók által történő elfogadottságtól. Európában bizonyára sokáig kell még várnunk arra, míg egy lakodalmi ebéd fő fogása pl. „hangyapörkölt“ lehet, de a rovarokból nyerhető fehérjeőrleményeknek a szerepét a rohamosan szaporodó népesség élelmezésében és az éhínség elleni küzdelemben nem szabad és nem lehet lebecsülni.

Agroinform

Aktuális hírek

Anyajegye miatt jár orvoshoz a Barátok közt sztárja

 Mára ez lett a védjegye, ugyanakkor orvosnak is legalább évente megmutatja. Miért aggódik R. Kárpáti Péter?

Trombózis vagy embólia: melyik a veszélyesebb?

A rossz keringéssel és a vénás betegségekkel kapcsolatban gyakran lehet hallani a trombózis, illetve az embólia fogalmakat. Melyik mit jelent? Mi a különbség közöttük? Melyik a veszélyesebb? 

Új szívgyógyszereket fejlesztenek Debrecenben

Ironheart: ez a projekt neve, amelynek keretében új gyógyszereket és diagnosztikai eljárásokat fejlesztenek a Debreceni Egyetem szív- és érrendszeri betegségek kutatásával foglalkozó központjában...

Mi a tüdőfibrózis?

A napokban megjelent hírekből sokan felfigyelhettek rá, hogy évről évre nő az ismeretlen eredetű tüdőfibrózisos esetek száma Magyarországon. Melyek a betegség tünetei és hogyan ismerhetjük fel?

Fájdalom, görcs, zsibbadás: csillapíthatjuk gyógyszer nélkül?

Most egy olyan gyógyszermentes terápiát mutatunk be, amely fájdalomcsillapításra, gyulladáscsökkentésre, ideg- és izomstimulációra, diabétesz kezelésére is alkalmas, ráadásul mellékhatások nélkül...

Hogyan előzhető meg a trombózis?

A trombózisnak – vagyis a vérereinkben kialakuló vérrögöknek – időnként súlyos, sőt életveszélyes szövődményei is lehetnek, ezért érdemes mindent megtenni azért, hogy megelőzzük ezt a betegséget....

további cikkek >>