Hirdetés

A legújabb ötlet: rovarok emberekkel etethetők, állatokkal nem

Táplálkozástudományi szakemberek régóta cikkeznek olyan elképzelésekről, miszerint a humánélelmezésbe be lehetne vonni a rovarok által előállított fehérjéket, mivel azok az állati termékeknél jóval alacsonyabb költséggel előállíthatók, és ráadásul sokkal kevésbé veszik igénybe az emberi táplálékok legfontosabb forrását, a termőföldet – írja a bauernzeitung.ch svájci hírportál.

Ázsia és Afrika egyes régióiban az emberek ma is fogyasztanak bizonyos rovarokat, bár nem kimondottan erre a célra tenyésztve. A svájci Frick városban működő Biológiai Földművelési Kutató Intézet (FiBL) 2013 óta folytat ígéretes kísérleteket, amelyek alapján rovarokból készült őrlemények jól felhasználhatók az emberi táplálkozásban. Bizonyos előkészületek már eddig is történtek. A genfi székhelyű Entomeal cég bejelentette, hogy erre a célra zöldséghulladékokon rovarlárvákat tenyészt.

A Német Kockázatértékelési Intézet (BfR) ez év májusában egy szimpóziumot tartott a témában, és arra a következtetésre jutott, hogy a rovarok emberi táplálkozásban való elfogadtatásához további toxikológiai és mikrobiológiai vizsgálatokra van szükség.

Fentiek alapján Svájcban három rovarfaj fehérjéinek a humánélelmezésben való hasznosítását tervezik engedélyezni. A svájci kísérletek eredményeit az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) is elfogadja, bár még további vizsgálatokat tart szükségesnek.

Amennyiben az új svájci élelmiszertörvény jövőre életbe lép, akkor az a paradox helyzet állhat elő, hogy rovarokból nyert készítmények emberi táplálkozásra felhasználhatók lesznek, állati takarmányozásra viszont nem. A járványos agyvelőgyulladási (BSE) botrány óta ugyanis állati eredetű takarmányok haszonállatoknak nem adhatók. Érdekes módon jelenleg az ilyen takarmányok kutyákkal etethetők, de halakkal nem.

Végső soron a rovaralapú élelmiszerek elterjedése – a kialakuló árszint mellett – nagymértékben függ a fogyasztók által történő elfogadottságtól. Európában bizonyára sokáig kell még várnunk arra, míg egy lakodalmi ebéd fő fogása pl. „hangyapörkölt“ lehet, de a rovarokból nyerhető fehérjeőrleményeknek a szerepét a rohamosan szaporodó népesség élelmezésében és az éhínség elleni küzdelemben nem szabad és nem lehet lebecsülni.

Agroinform

Aktuális hírek

5 hasznos tipp, ha a gyerek táborba megy

Mi van, ha most megy először táborba a gyerek? Mivel ösztönözzük, ha félénk és még nem önálló? Mit pakoljunk neki és mit ne? A K&H gyógyvarázs program a kisgyermekek testi és lelki...

Rosszak a fogai, fájnak az ízületei? Ez foszforhiány is lehet!

A foszfor, bár jóval kevesebbet hallunk róla, mint más ásványi anyagokról, igen fontos a szervezetünknek. Hiánya nemcsak a csontok és a fogak romlását, de légzési és nyelési nehézségeket, és az...

A fogyás ellensége: a BPA

Egyre népszerűbbek azok a trendek, amik az ételek előre csomagolását hirdetik. A divatos hóbort ugyanakkor jelentős kockázatokkal is járhat, ami nem csak az elhízás. Mi az a BPA? Félnünk kell tőle...

Biztosan "szuperételt" eszik?

A superfood fogalom manapság egyre népszerűbb a táplálkozásukra tudatosan odafigyelők körében. Ők azok, akiknek fontos, hogy milyen alapanyagokból készítik napi ételeiket. Ezek a hozzávalók...

Ősztől jön az e-recept: kisebb lesz a sor a patikákban?

November 1-től már az összes patikában leváltja a papír alapú receptet az elektronikus recept. Gyorsabban kerülünk majd sorra? Van esély rá, hogy...

Pár nap eső: jönnek az ízletes és a halálosan mérgező gombák

A gombaszedés nagyon kellemes "sport" és jó esetben megvan a vacsorára való is. Arra viszont érdemes nagyon vigyázni, hogy ez nehogy az utolsó vacsora legyen. Hogyan kerülhetjük el a...

további cikkek >>