Jelenlegi hely

Hirdetés!

Kempingezés, piknikezés: így kerülhetjük el a betegségeket!

A jó időben sokkal szívesebben vagyunk a szabadban, sokan szeretnek például kempingezni, sátrazni vagy piknikezni. Milyen alapszabályokat érdemes betartanunk, ha szeretnénk megúszni betegségek, sérülések nélkül?

Hirdetés

A legfontosabb talán az, hogy a kirándulás, kempingezés helyét körültekintően válasszuk meg: ezzel nemcsak az egészségünkre vigyázhatunk, de az esetleges jogi problémákat is megelőzhetjük. Vigyünk magunkkal megfelelő felszerelést, gondoskodjunk például meleg takaróról, hálózsákról, mert éjjel igencsak lehűlhet az idő. Legyen nálunk elsősegély-felszerelés és a gyógyszerekről se feledkezzünk meg!

Mit együnk és igyunk?

A szabadban általában nincs mindig lehetőség az ételek megfelelő előkészítésére, tárolására, hűtésére, így sokkal körültekintőbbnek kell lennünk, hogy a problémákat elkerüljük! A szennyezett vagy romlott étel, a nem megtisztított víz súlyos, esetenként életveszélyes betegségek rizikóját is magában hordozza! Az ételeket jól lezárt tárolóedényben vagy zacskóban, hűtőtáskában vigyük magunkkal, és ügyeljünk arra is, hogy a nyers, illetve a már elkészített ételeket külön tároljuk (pl. vigyázzunk arra, hogy a nyers hús ne szennyezhesse be a kenyeret vagy a gyümölcsöket). Tisztítsuk meg a kezünket és az ételek elkészítéséhez használt eszközöket minél gyakrabban. Az ételeket alaposan főzzük vagy süssük át, és ha újramelegítünk valamit, akkor azt is forraljuk át. 

Bizonytalan helyről, kútból, folyóból vagy forrásból lehetőleg ne fogyasszunk vizet (kizárólag akkor, ha külön fel van tüntetve, hogy a víz közvetlen emberi fogyasztásra is alkalmas)! Az egyik legjobb, legegyszerűbb módszer a víz biztonságossá tételére, ha felforraljuk: legalább egy percen keresztül forraljuk a vizet. Emellett a gyógyszertárakban kapható vízfertőtlenítő tablettát is érdemes magunkkal vinnünk.

Figyeljünk a környezetünkre!

A környezet és az egészségünk megóvása érdekében mindig legyen nálunk egy külön gyűjtőedény a szemétnek – és ezt természetesen a kirándulás, piknikezés végén vigyük is magunkkal. Ha a piknik, kirándulás helyszínén nincs megfelelő vécé, akkor ügyeljünk arra, hogy a testi szükségleteinket a táborhelytől, illetve a természetes vizektől távol végezzük el. 

A vadállatok is hordozhatnak betegségeket, akár életveszélyes veszettséget is! Lehetőség szerint ne közelítsük meg a vadállatokat, ne próbáljuk meg elkapni, megsimogatni, megetetni őket! Az ételt is tároljuk úgy, hogy az állatok ne férjenek hozzá.

Óvjuk magunkat a rovarcsípésektől, szúnyogoktól, kullancsoktól, például megfelelő ruházattal, rovarriasztó spray-jel. Esténként (vagy ha hazaértünk) alaposan vizsgáljuk át a testünket, és ha kullancsot találunk, haladéktalanul szedjük ki!

Óvatosan fürdőzzünk!

Tagadhatatlan, hogy a vízparton nagyszerűen telik az idő, de a biztonságos fürdőzésnek is megvannak a szabályai. Hazánkban az ÁNTSZ rendszeresen ellenőrzi a természetes vizek vízminőségét, érdemes indulás előtt tájékozódni. Rendkívül fontos, hogy csak kijelölt helyen fürdőzzünk, a nem kijelölt vagy tiltott fürdőhelyek kifejezetten veszélyesek lehetnek! Ne fürdőzzünk egyedül, és a gyerekeket se hagyjuk felügyelet nélkül! 

Ne fürödjünk, ha hasmenéses betegségben szenvedünk! Ne igyunk bele a vízbe! Ha fürdés után viszketést, kiütéseket, vagy hányást, hasmenést tapasztalunk, haladéktalanul menjünk orvoshoz! 

Belső fényvédelem: ezeket együk napégés ellen - kattintson tovább!

A vízparttal, fürdőzéssel összefüggő, gyakran halálos kimenetelű balesetekben sajnos rendkívül nagy szerepet játszik az alkohol. Az alkohol hatással van az ítélőképességünkre, a koordinációra, az egyensúlyérzékre, a meleg és a napsütés pedig csak tovább erősítheti a hatásait! Ne kockáztassunk!Hirdetés