Hirdetés

Receptek: spárga csőben sütve

A spárga jótékony hatásaira már az ókorban felfigyeltek, ahol egyenesen csodaszerként tartották számon. Itthon nincs különösebben nagy divatja a fogyasztásának, pedig nem csak finom, hanem kifejezetten egészséges tavaszi zöldség is, amit érdemes lenne többször a tányérunkra tenni.

Receptek: spárga csőben sütveA spárga elsőrangú étel szinte minden diéta mellé, ugyanis tíz deka spárgában alig 15 kalória van - viszont rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, valamint roppant tápláló. Gazdag A, B, C, E valamint K vitaminokban és folsavban, ami jó az általános rossz közérzet leküzdésére, valamint kiváló mangán, fehérje és foszfor forrás, és nagy mennyiségben tartalmaz az emésztéshez nélkülözhetetlen rostokat. Számos további nyomelem és ásványi anyag található még benne, többek között magnézium, vas és cink.

Emellett a spárga erősen lúgosít, ami általában jót tesz a szervezetünk, vérünk helyes lúg-sav arányának. Jó hatással van a körmeink egészségére, csökkenti a bőrbetegségek kialakulásának kockázatát, fogyasztása tisztítja a veséket, valamint csökkenti a köszvény, és a reuma okozta fájdalmakat. A vese kövesedése esetén a spárgalé fogyasztása hatásosan oldja a követ, sőt, akár még egy gyengébb homokosodást is meg tud szüntetni. A spárga levét semmiképp ne fogyasszuk erős hatása miatt kizárólag önmagában, érdemes sárgarépa lével, gyümölcslével vegyíteni egy, másfél deci mértékben. A spárga gazdag kalciumforrás, így kitűnő fegyver a csontritkulás ellen.

A népi gyógyászat emellett erős afrodiziákumként tartja számon a spárgát, mivel a magas cinktartalma révén képes ellensúlyozni a cinkhiány okozta libidócsökkenést.

Spárga csőben sütve

Cukorbetegek részére

Hozzávalók 1 főre:

200 g spárga

5 g margarin

50 g kefír

20 g sovány sajt

1/3 tojás

szerecsendió

  • A megtisztított spárgát enyhén sós, forró vízben puhára főzzük. Leszűrjük, leszárítjuk, kivajazott tűzálló edénybe rakjuk. Vajból,lisztből világos rántást készítünk. A tűzről levéve forró tejjel felengedjük,és állandó keverés mellett lassú tűzön besűrítjük. Ha kész, tojássárgájával dúsítjuk, sóval, reszelt szerecsendióval ízesítjük, hozzáadva a reszelt sajt felét és a tojás habbá vert fehérjéjét. Ráöntjük a spárgára, tetejét megszórjuk a maradék reszelt sajttal, és előmelegített sütőben szép pirosra sütjük.

Energiatartalma:

  • 119,5 kJ (28,6 kcal)

További tartalmak diéta témában

További tartalmak cukorbetegség témában

További tartalmak életmód témában

További tartalmak ételreceptek témában