Hirdetés

Receptek: spárga csőben sütve

A spárga jótékony hatásaira már az ókorban felfigyeltek, ahol egyenesen csodaszerként tartották számon. Itthon nincs különösebben nagy divatja a fogyasztásának, pedig nem csak finom, hanem kifejezetten egészséges tavaszi zöldség is, amit érdemes lenne többször a tányérunkra tenni.

Receptek: spárga csőben sütveA spárga elsőrangú étel szinte minden diéta mellé, ugyanis tíz deka spárgában alig 15 kalória van - viszont rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, valamint roppant tápláló. Gazdag A, B, C, E valamint K vitaminokban és folsavban, ami jó az általános rossz közérzet leküzdésére, valamint kiváló mangán, fehérje és foszfor forrás, és nagy mennyiségben tartalmaz az emésztéshez nélkülözhetetlen rostokat. Számos további nyomelem és ásványi anyag található még benne, többek között magnézium, vas és cink.

Emellett a spárga erősen lúgosít, ami általában jót tesz a szervezetünk, vérünk helyes lúg-sav arányának. Jó hatással van a körmeink egészségére, csökkenti a bőrbetegségek kialakulásának kockázatát, fogyasztása tisztítja a veséket, valamint csökkenti a köszvény, és a reuma okozta fájdalmakat. A vese kövesedése esetén a spárgalé fogyasztása hatásosan oldja a követ, sőt, akár még egy gyengébb homokosodást is meg tud szüntetni. A spárga levét semmiképp ne fogyasszuk erős hatása miatt kizárólag önmagában, érdemes sárgarépa lével, gyümölcslével vegyíteni egy, másfél deci mértékben. A spárga gazdag kalciumforrás, így kitűnő fegyver a csontritkulás ellen.

A népi gyógyászat emellett erős afrodiziákumként tartja számon a spárgát, mivel a magas cinktartalma révén képes ellensúlyozni a cinkhiány okozta libidócsökkenést.

Spárga csőben sütve

Cukorbetegek részére

Hozzávalók 1 főre:

200 g spárga

5 g margarin

50 g kefír

20 g sovány sajt

1/3 tojás

szerecsendió

  • A megtisztított spárgát enyhén sós, forró vízben puhára főzzük. Leszűrjük, leszárítjuk, kivajazott tűzálló edénybe rakjuk. Vajból,lisztből világos rántást készítünk. A tűzről levéve forró tejjel felengedjük,és állandó keverés mellett lassú tűzön besűrítjük. Ha kész, tojássárgájával dúsítjuk, sóval, reszelt szerecsendióval ízesítjük, hozzáadva a reszelt sajt felét és a tojás habbá vert fehérjéjét. Ráöntjük a spárgára, tetejét megszórjuk a maradék reszelt sajttal, és előmelegített sütőben szép pirosra sütjük.

Energiatartalma:

  • 119,5 kJ (28,6 kcal)

További tartalmak diéta témában

További tartalmak cukorbetegség témában

További tartalmak életmód témában

További tartalmak ételreceptek témában

Aktuális hírek

Aszalás és szárítás - Tartósítsunk adalékanyag nélkül!

Az ételek aszalása és szárítása az emberiség egyik legrégibb módszere a tartósításra. Elődeink általában a húsféléket tartósították így...

5 betegség, ami életmóddal gyógyítható

Mára egyértelműen bebizonyosodott, hogy az életmód jelentős hatással bír bizonyos betegségek megelőzésében, sőt gyógyításában. Dr. Babai László, a Magyar Életmód Orvostani Társaság elnöke a...

Fogamzásgátlás trombózis után - mit válasszak?

A hormonális fogamzásgátlók köztudottan megnövelik a vérrögök kialakulásának esélyét, ezért ha már valakinél előfordult mélyvénás trombózis, úgy abban az esetben fokozott odafigyelést igényel a...

A nyári fejfájás 3 leggyakoribb oka

Amikor a napi középhőmérséklet tartósan magasan van, nem csak a krónikus betegek és az idősek érezhetik levertnek magukat. Kifejezetten a hölgyeket sújthatják a fejfájások, migrének. Hogyan...

Káliumhiány: nagy bajokat okozhat

A szervezetünk számára legfontosabb ásványi anyagok között találjuk a káliumot is, melynek nagy szerepe van többek között a vérnyomás szabályozásában, hozzájárul a jó emésztéshez, valamint a szív...

Bravúros tüdőértágító műtétet hajtottak végre Debrecenben

Bemutatták a Debreceni Egyetemen végzett első magyarországi tüdőér-tágítás felvételeit. A nemzetközi orvoscsoport július 15-én két tüdőembólián átesett betegen hajtotta végre a beavatkozást a...

további cikkek >>