Ezeket látta már?

A fehér csokoládé titkai

2011.11.08. Módosítva: 2016.01.30.

A fehér csoki, valóban csoki? Nem csokoládé, mégis annak hívják. Most kiderül, miért egyeznek meg névleg, ha nem csak színben különböznek!

Nemcsak árnyalatnyi a különbség, ha a csokoládékat szín alapján próbáljuk elkülöníteni. A bennük található kakaó mennyiségétől, és nem utolsó sorban minőségétől függően, eltérő ízű, állagú csokoládékkal találkozunk mind az ét, mind a tejes változatoknál. A fehér csokoládé már ebből a szempontból is rendhagyónak számít, ám a legmegdöbbentőbb tulajdonsága, hogy csak névleg rokona barna társainak.

A fehér csokoládé titkai

Mit rejt a fehér csoki?

Joggal merül tehát fel a kérdés, miért nem sorolható a csokoládék széles családjához a fehér csoki? A válasz velejét, az összetevők szemrevételezése adja meg. Egyrészt, a fehér csokoládé kakaóvajból, és az azt kiegészítő ízesítő anyagokból, illetve cukor hozzáadásával készül, másrészt, a világos édesség a tápanyagok tekintetében is mindig mutat eltérést, éppen ezért, a termékeken minden esetben fel kell tüntetni, hogy fehér csokoládé, vagy ezzel bevont csoki található a csomagoláson belül.

Mitől csoki a csoki?

A csokoládék valamennyi fajtájának alapja - beleértve a fehéreket is -, kakaóbabból készül. A szüretelésüket követően egy héten át erjednek a babok. Ezt követi az aszalás, vagy a mesterséges szárítás. Az utolsó lépés a hántolás, majd az őrlés, végül az így kapott csokoládé likőrből kinyerik a zsírt, ezzel megalkotva a kakaóvajat. A visszamaradt részt kakaó-szárazanyagnak nevezik.

A nagy különbség

Az ok tehát, amiért a fehér csokoládé valójában nem tekinthető a csokoládék tagjának, hogy elkészítésénél csupán kakaóvajat használnak fel. Minden más esetben azonban, a vaj mellett a kakaó-szárazanyag ugyancsak a csokoládé összetevője lesz. Az élelmiszereket vizsgáló szervezetek számára, ez a tulajdonság választja el a fehéret a barnától, vagyis a csokoládét a fehér csokitól.

Miért nem szembetűnő a különbség?

A csokoládé fogyasztói számára a szín szerinti eltérés, ugyan könnyen megtapasztalható, viszont íz alapján már kevésbé erőteljes a különbség. Ennek oka, hogy a fehér csoki is tartalmaz kakaóvajat, így a csoki valódi ízvilágától sem tér el olyan nagymértékben.

Mennyire számít az elnevezés?

Szerencsére felháborodni nincs igazán okunk, hiszen, akik eddig is szívesen vették és ették a fehér csokit, azok nem a csomagoláson lévő meghatározás miatt fognak felhagyni az édesség fogyasztásával.

Forrás: Napidoktor
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához