Hirdetés

A folsav és észbeli képességeink...

A folsavtól nem leszünk okosabbak! Egy, a korábbiaknál részletesebb vizsgálat szerint, amelynek eredményét az American Journal of Medicine legújabb száma közölte, a szellemi hanyatlást sem a folsav, sem egyéb B-vitaminok adása nem képes meggátolni.

Egyénileg változó módon, de a korosodás során bekövetkeznek azok a változások, amelyek mind zavaróbbak: van, akinek nevek nem jutnak eszébe, van, aki elfelejti, milyen nap van ma, vagy mit is ígért tegnap családtagjainak.

Néhány éve holland kutatók arra a megállapításra jutottak, hogy a B-vitamin csoport kilences számú tagja, a folsav folyamatos alkalmazásával az idős emberek gondolkodása, emlékezőtehetsége éveken keresztül változatlanul tartható.

A holland vizsgálatban 800 olyan egészséges embert tanulmányoztak, akiknek életkora 50-70 év volt. Úgy észlelték, hogy a valódi vitamint szedők gondolkodási készsége, memóriája lényegesen jobb maradt, mint azoké, akik a gyógyszerhez hasonló, de hatóanyagot nem tartalmazó tablettát kaptak. Ez a megfigyelés is hozzájárult a folsavat tartalmazó táplálék-kiegészítők és egyéb készítmények népszerűségéhez.

David S. Wald és munkatársai most összegyűjtötték a világ orvosi szakirodalmából azt a kilenc tanulmányt, amelyek jól összehasonlítható módon ezzel a kérdéssel foglalkoztak. Így csaknem háromezer, korosodó ember adatait értékelhették. Mérték az emlékezőtehetséget, a gondolkodás gyorsaságát, a nyelvhasználatot és az alkalmazkodóképességet.

Az összesített eredmények azt mutatták, hogy az alapos mérésekkel alátámasztott vizsgálatok tanúsága szerint a folsav szedése nem javította a szellemi teljesítményt. Voltak tanulmányok, amelyekben a folsavat, a B-9-et más, a vitamincsoporthoz tartozó egyéb vitaminnal is kiegészítették, de ez sem változtatta meg a hatástalanságot.

Ez azt jelenti, hogy folsavkészítményeket csak akkor indokolt szedni, ha valakinek valamilyen betegség miatt folsavhiánya van, vagy gyermeket váró kismama. Legjobb a természetes vitaminok fogyasztás: rendszeresen sok zöldség, gyümölcs evése.

További tartalmak diéta témában

További tartalmak idegrendszeri betegség témában

Aktuális hírek

Anyajegye miatt jár orvoshoz a Barátok közt sztárja

 Mára ez lett a védjegye, ugyanakkor orvosnak is legalább évente megmutatja. Miért aggódik R. Kárpáti Péter?

Trombózis vagy embólia: melyik a veszélyesebb?

A rossz keringéssel és a vénás betegségekkel kapcsolatban gyakran lehet hallani a trombózis, illetve az embólia fogalmakat. Melyik mit jelent? Mi a különbség közöttük? Melyik a veszélyesebb? 

Új szívgyógyszereket fejlesztenek Debrecenben

Ironheart: ez a projekt neve, amelynek keretében új gyógyszereket és diagnosztikai eljárásokat fejlesztenek a Debreceni Egyetem szív- és érrendszeri betegségek kutatásával foglalkozó központjában...

Mi a tüdőfibrózis?

A napokban megjelent hírekből sokan felfigyelhettek rá, hogy évről évre nő az ismeretlen eredetű tüdőfibrózisos esetek száma Magyarországon. Melyek a betegség tünetei és hogyan ismerhetjük fel?

Fájdalom, görcs, zsibbadás: csillapíthatjuk gyógyszer nélkül?

Most egy olyan gyógyszermentes terápiát mutatunk be, amely fájdalomcsillapításra, gyulladáscsökkentésre, ideg- és izomstimulációra, diabétesz kezelésére is alkalmas, ráadásul mellékhatások nélkül...

Hogyan előzhető meg a trombózis?

A trombózisnak – vagyis a vérereinkben kialakuló vérrögöknek – időnként súlyos, sőt életveszélyes szövődményei is lehetnek, ezért érdemes mindent megtenni azért, hogy megelőzzük ezt a betegséget....

további cikkek >>