Jelenlegi hely

Hirdetés

Egészségesebbek a gyümölcsök, mint korábban gondolták

A táplálkozási szakemberek idáig valamelyest fontosabbnak tartották a zöldség-, mint a gyümölcsfogyasztást. A különbség azonban talán hamarosan eltűnhet: a gyümölcsökről kiderült, hogy akár ötször annyi antioxidánst is tartalmazhatnak, mint korábban feltételezték.

Hirdetés

A norwich-i Élelmiszerkutató Intézet munkatársai az eddig „nem-kivonható”-ként számontartott polifenolok mennyiségét vették górcső alá. Ezen anyagok mennyisége nehezen mérhető, mert a gyümölcsök sejtjeinek falain belül találhatóak – szemben a könnyen kivonható, sejtfalon kívül található polifenolokkal.

A kutatók almákkal, körtékkel és nektarinnal végeztek vizsgálatokat, és azt találták, hogy ezek a gyümölcsök közel ötször annyi antioxidáns anyagot (pl. proacantocianidint, ellagsavat vagy catechint) tartalmaznak, mint korábban hitték.

„A 'nem-kivonható' polifenolok mennyiséget laboratóriumi körülmények közt a legkönnyebben úgy lehet mérni, ha a gyümölcsöket savba helyezzük” - magyarázta az egyik, kutató, Sara Arranz. „Ha a sejtfalakon belül található anyagokat nem vesszük figyelembe, nagyon alábecsüljük a gyümölcsök antioxidáns-tartalmát” - tette hozzá a szakember.

A kutatási eredmények a Journal of Agricultural and Food Chemistry július 28-i számában jelentek meg.Hirdetés