Hirdetés

Étvágycsökkentő hatású a pirospaprika

Ésszerű mennyiségű pirospaprikával csökkenthető az étvágy! A Purdue Egyetem kutatói szerint némi erőspaprikával a napi étrendben csökkenteni lehet az étvágyat, különösen akkor, ha valaki nem szokta fogyasztani a népszerű fűszert.

Hirdetés

Étvágyunk - és a pirospaprika"Kiderült, hogy az erős pirospaprika fogyasztása visszaszorítja az étvágyat, és több kalória elégetéséhez segít hozzá, különösen olyan személyek esetében, akik nincsenek hozzászokva a fűszer rendszeres fogyasztásához" – számolt be Richard Mattes, a táplálkozástudomány professzora.

"Ezt az eredményt úgy kell tekinteni, mint egy nagy kirakós játék darabkáját, mivel egyszerűen nem igaz, hogy egyetlen kis változtatással vissza lehet fordítani az elhízás járványt. Sok kis változtatás együttesen azonban eredményessé válhat a testsúly kezelésében. A kis erőfeszítést igényelő változtatások, például a pirospaprika szórása az ételre, hosszú távon fenntarthatónak és előnyösnek bizonyulhatnak, különösen akkor, ha testmozgással és egészséges étrenddel is párosul."

Más kutatások is kimutatták, hogy a pirospaprika csípősségét adó kapszaicin csökkenti az étvágyat, és fokozza az energiafelhasználást, vagyis a kalóriaégetést. A tesztelt mennyiségek azonban az átlagos amerikai népesség számára elfogadhatatlanok voltak.

A Physiology & Behavior folyóiratban megjelent új tanulmány 1 gramm, azaz körülbelül fél teáskanálnyi pirospaprika hatását vizsgálta, ami a fogyasztók többsége számára elfogadhatónak számít. A 25 alanyban, akik közül 13 szerette, 12 pedig nem szerette a csípős ételeket, a pirospaprika fogyasztása megnövelte a maghőmérsékletet, és a természetes energiafelhasználás révén több kalória elégetéséhez vezetett. Az eredmények azt mutatták, hogy azokban az alanyokban, akik nem szoktak hozzá a pirospaprikához, csökkent az éhség mértéke, különösen a zsíros, sós és édes ételekre. Amikor azonban valaki már megszokta, veszít hatékonyságából.

A szakértők azt is hozzátették, hogy a pirospaprikát nem kapszula formájában érdemes fogyasztani, mert az íze, vagyis a szenzoros élmény maximalizálja az emésztési folyamatot. A csípős íz hozzájárul a maghőmérséklet emelkedéséhez, az energiafelhasználás növekedéséhez és az étvágy szabályozásához.

További tartalmak diéta témában

További tartalmak életmód témában

Forrás: 

Aktuális hírek

9 tünet, amiből tudhatjuk: szerelmesek vagyunk

A szerelem olyan intenzív érzés, hogy szinte belebetegszünk a nagy érzelmekbe. A szerelem vak – hát bizony sok minden megváltozik bennünk és körülöttünk akár még a "látásunk", a mozgásunk is. Van-...

Ne spenóttal akarjuk megoldani a vashiányt

A vashiány az egyik leggyakoribb hiányállapot, elsősorban a nők körében. Ma már kaphatóak vastartalmú étrend-kiegészítők, ám vasraktáraink feltöltésében a táplálkozásunknak is jelentős szerepe van...

Jelek, hogy nincs rendben a menstruáció

Ahány nő, annyiféle lehet a menstruáció: egyénenként eltérő lehet. Van azonban néhány jel, amely arra utal, hogy valami nincs rendben – ezekkel a tünetekkel mindenképpen forduljunk orvoshoz!

Fogkrémtől a zsíroldóig: mire jó még a szódabikarbóna?

Hogyan, mire használhatjuk a házi tisztítószek koronázatlan királyát, a szódabikarbónát? Fogkrémtől a zsíroldóig - íme néhány tipp, használati útmutatóval.  

Puffadás a menstruáció előtt – mit tegyünk ellene?

A nők többsége számára bizonyára nem ismeretlen ez a havonta jelentkező kellemetlenség, elsősorban az alsó végtag és a has puffadása "azok a napok..." előtt. A jelenség oka - amely egyébként a PMS...

Eperallergia: ismeri a tüneteket?

Kimagasló C-vitaminszint, magas vas-, kalcium-, magnézium- és alacsony kalóriatartalom. Színe, illata és zamata miatt a kora nyári időszak egyik legkedveltebb gyümölcse. Kedvező tulajdonságai...

további cikkek >>