Hirdetés

Étvágycsökkentő hatású a pirospaprika

Ésszerű mennyiségű pirospaprikával csökkenthető az étvágy! A Purdue Egyetem kutatói szerint némi erőspaprikával a napi étrendben csökkenteni lehet az étvágyat, különösen akkor, ha valaki nem szokta fogyasztani a népszerű fűszert.

Étvágyunk - és a pirospaprika"Kiderült, hogy az erős pirospaprika fogyasztása visszaszorítja az étvágyat, és több kalória elégetéséhez segít hozzá, különösen olyan személyek esetében, akik nincsenek hozzászokva a fűszer rendszeres fogyasztásához" – számolt be Richard Mattes, a táplálkozástudomány professzora.

"Ezt az eredményt úgy kell tekinteni, mint egy nagy kirakós játék darabkáját, mivel egyszerűen nem igaz, hogy egyetlen kis változtatással vissza lehet fordítani az elhízás járványt. Sok kis változtatás együttesen azonban eredményessé válhat a testsúly kezelésében. A kis erőfeszítést igényelő változtatások, például a pirospaprika szórása az ételre, hosszú távon fenntarthatónak és előnyösnek bizonyulhatnak, különösen akkor, ha testmozgással és egészséges étrenddel is párosul."

Más kutatások is kimutatták, hogy a pirospaprika csípősségét adó kapszaicin csökkenti az étvágyat, és fokozza az energiafelhasználást, vagyis a kalóriaégetést. A tesztelt mennyiségek azonban az átlagos amerikai népesség számára elfogadhatatlanok voltak.

A Physiology & Behavior folyóiratban megjelent új tanulmány 1 gramm, azaz körülbelül fél teáskanálnyi pirospaprika hatását vizsgálta, ami a fogyasztók többsége számára elfogadhatónak számít. A 25 alanyban, akik közül 13 szerette, 12 pedig nem szerette a csípős ételeket, a pirospaprika fogyasztása megnövelte a maghőmérsékletet, és a természetes energiafelhasználás révén több kalória elégetéséhez vezetett. Az eredmények azt mutatták, hogy azokban az alanyokban, akik nem szoktak hozzá a pirospaprikához, csökkent az éhség mértéke, különösen a zsíros, sós és édes ételekre. Amikor azonban valaki már megszokta, veszít hatékonyságából.

A szakértők azt is hozzátették, hogy a pirospaprikát nem kapszula formájában érdemes fogyasztani, mert az íze, vagyis a szenzoros élmény maximalizálja az emésztési folyamatot. A csípős íz hozzájárul a maghőmérséklet emelkedéséhez, az energiafelhasználás növekedéséhez és az étvágy szabályozásához.

További tartalmak diéta témában

További tartalmak életmód témában

Forrás: 

Aktuális hírek

Káros a tavaszi óraátállítás?

A nyári és téli időszámítás életvitelre, egészségi állapotra gyakorolt hatásairól állítottak össze közös nyilatkozatot vezető európai egyetemek kronobiológiával foglalkozó kutatói. A tudományos...

Tavaszi krumplifőzelék

Kora tavasszal az erdőt járva magunk is szedhetünk medvehagymát, csalánt, egyéb szezonális vadnövényt. Ezek többsége gyógynövény is, érdemes őket bevinni a konyhába. Most egy egyszerű...

Rejtélyes betegség - az endometriózis

Itt egy viszonylag rövid, mégis alapos, mindenre kiterjedő leírást olvashat arról, mi is pontosan az endometriózis, kiket érinthet, és milyen tünetekkel jár.

 

Az epekő okai és tünetei

Az epekövek akkor jönnek létre, amikor az epében – az epehólyagban tárolt váladékban – kis kőszerű kristályok, rögök válnak ki. Az epe több összetevőből áll, ezek a koleszterin, az epesavak sói, a...

OÉTI: miből álljon a tartható fogyókúra?

Ne akarjunk 1 hét alatt 10 kg-ot fogyni! Különösen a sokat ígérő sztárdiétákat hanyagoljuk. Jól megtervezett, kiegyensúlyozott tápanyagbevitelt biztosító diétával ésszerű cél a heti 0,5 kg fogyás...

A hasnyálmirigy betegségei

Ez a falevél alakú szervünk „méltatlanul kisemmizett”, pedig a hasnyálmirigy feladata igen fontos: emésztőenzimeket választ el, másrészt ún. szigetsejtjei révén a szervezet cukoregyensúlyához...

további cikkek >>