Hirdetés

Gátolhatják a növekedést a növényi tejek?

Azok a gyerekek, akik alternatív tejeket, például szója-,mandula-, vagy rizstejet fogyasztanak alacsonyabbra nőnek, mint azok a társaik, akik rendes tehéntejet isznak. Tényleg lehetséges lenne?

A növényi tej és a hagyományos tehéntej

2017 nyarán az "American Journal of Clinical Nutrition" kutatói felfedezték, hogy ha napi szinten alternatív tejet fogyasztasztanak a gyermekek, az összeköttetésben van a növekedés gyorsaságával, ami 0,4 centimétert jelent minden pohárnál.

Dr. Jonathon Maigura, a kutatócsoport tagja alátámasztotta, hogy azok a gyerekek, akik nem fogyasztottak tehéntejet, alacsonyabbak társaiknál. Azok akik 3 pohár vegetáriánus tejet isznak 3 pohár tehéntej helyett naponta, átlagosan 1,5 cm-el alacsonyabbak. Ez nem egy kis különbség, amikor 3 éves gyerekekről van szó.

A kutatás során több mint ötezer egészséges, 2-6 év közötti kanadai gyereket vizsgáltak. A kísérletben résztvevő gyerekek átlagosan 38 hónaposak voltak, a nemek arányosan oszlottak el. 5%-a résztvevőknek csak növényi tejet fogyasztott, 85%-uk tehéntejet, 8%-uk mindkettőt és 3%-uk egyiket sem.

Érdekesség, hogy az, hogy mennyivel alacsonyabbak a gyerekek attól függöt, hogy mennyiségileg mennyi tejet fogyasztanak. Ez nem azt jelenti, hogyha nem iszik a gyerek tehéntejet, akkor alacsonyabb lesz. Ez inkább azt jelenti, hogyha alternatív tejet fogyaszt, minden egyes pohárral a gyermek átlagosan kicsit kisebbnek, egy kicsit rövidebbnek tűnik - ez a meglepő.


Tényleg számít, hogy mennyi tejet fogyaszt a gyermek?

Baj, ha a gyermek növényi tejet iszik?

"Erre még nincs pontos válasz: nem tudjuk, hogy ha a gyerekek alternatív tejeket fogyasztanak, idővel felzárkóznak-e, vagy talán nem" - mondta. "Általánosságban megállapítható, hogy a gyermekek egy bizonyos szinten a magasság tekintetében hajlamosak lemaradni még felnőttkorban is."

Ennek ellenére azt is hozzá tették, hogy a magasabb és súlyosabb gyerekekből nem lesznek feltétlenül egészséges felnőttek, vagy még szuper egészséges gyerekek. Nem az számít az egészség szempontjából.

"Nem lenne helyes üzenet, ha az emberek, akik nem fogyasztanak tehén tejet elhatároznák, hogy elkerülik a növényi alapú tejet is."

Olvasson tovább, hogyha érdekli, mi a teendő tejallergia esetén!

 

forrás: CNN

További tartalmak egészséges táplálkozás témában

További tartalmak gyerekek témában

További tartalmak tej témában

Aktuális hírek

A vesekő típusától függ az étrend

Vesekő esetén az életmódra vonatkozóan vannak általános szabályok, például a bőséges vízfogyasztás, a helyes étrend azonban nagyban függ attól, mitől képződött a nemkívánt kő. Ezeket tekintjük...

Pásztortáska legyen otthon, ha túl erős a menstruáció

Mire jó a híres gezemice, avagy pásztortáska?

Cukorbetegség teszt: nézze meg, Ön érintett-e!

Nem tudja, mi okozza a tüneteit? Megnézné, hátha cukorbetegségről van szó? Töltse ki ezt a rövid tesztet!

 

Ha ilyen a sütőolaja, azonnal dobja ki!

Zsír vagy olaj? Vaj vagy margarin? Hogy és meddig süssünk ezekben? Miért jó tudni a zsiradékok füstölési pontját és miért nem elég leszűrni és friss olajjal frissíteni a használt sütőolajat? Most...

Milyen bajokra gyógyír a bazsalikom?

A bazsalikom, mint fűszernövény hazánkban sem ismeretlen, de gyógynövényként mégis kevesen használják. Pedig ez a remek növény hatásos a megfázás, a köhögés és a migrén ellen is. 

Polip: hol alakulhat ki és hogy távolítható el?

Polip: rettentően hangzik, mégis ez a legjobb diagnózis, amit egy vizsgálat eredményeként kaphatunk. Minél előbb sikerül felfedezni és eltávolítani, annál kisebb az esély a további burjánzásra....

további cikkek >>