Jelenlegi hely

Hirdetés

Lábszárgörcs, rossz alvás, idegesség? Ez magnéziumhiány is lehet (X)

Szponzorált tartalom - Lehet, hogy magnéziumhiánya van? Most nemcsak a tipikus tüneteket mutatjuk meg, hanem egy teszttel azt is megnézheti, hogy mennyi magnéziumra van  (volna) szüksége. És hogy mivel pótoljuk a hiányt? Erre is mutatunk megoldást.

Hirdetés

A magnézium hiánya számos különböző tünettel társulhat, ennek oka az, hogy ez az ásványi anyag több mint 300 enzimatikus folyamathoz kapcsolódik a szervezetben.

A magnéziumhiány tipikus jelei

Fájdalmas izom- és lábszárgörcsök
A magnéziumhiány leggyakoribb jele, a sokszor éjszaka jelentkező izomrángás vagy lábszárgörcs. A kor előrehaladtával vagy rendszeres sportolás esetén a lábszárgörcsre való hajlam növekszik. 

Izomfeszülés
Az izmok feszülése a test fokozottan feszült állapotát jelzi és rendszerint a stresszel és az idegességgel függ össze.


A magnéziumhiány tipikus tünete a leginkább este, éjjel jelentkező izomgörcs

Fejfájás, migrén
A szervezet alacsony magnéziumszintje az izom- és idegrostok túlérzékenységéhez vezet. A következmény a váll és a hát merevsége, amely fejfájást, migrént okozhat.

Szívritmuszavar, magas vérnyomás
A magnézium jelentős szerepet játszik a szív működésében. A hirtelen szívhalál kiváltó oka is lehet a túlságosan alacsony magnéziumbevitel.

Alvásproblémák
Elhúzódó és súlyos magnéziumhiány krónikus fáradtságot, alvatlanságot, szorongást és depressziót okozhat. 

Magnézium-teszt: nézze meg, Önnek mennyi magnéziumra van szüksége, kattintson!

Magnéziumhiány oka

A magnéziumhiány oka lehet az egyoldalú táplálkozás, a túlzott kávé- és alkoholfogyasztás, valamint a különféle diéták.
Emellett megnövekedett fizikai tevékenységeknél és sportoláskor a test az erős izzadás miatt több magnéziumot használ, illetve veszít. Ezekben az esetekben a magnéziumot sürgősen pótolni kell.


Minőségi magnéziumpótlás: fontos, hogy a bevitt magnézium fel is szívódjon
 

Magnéziumpótlás: milyet és mennyit?

A magnézium adagolása nagyon lényeges. Az ideális napi magnéziumbevitel 375 mg, de a szervezet igénybevételétől függően ez akár 600 vagy 900 mg is lehet, ennek mennyiségét érdemes szakorvossal egyeztetni. Fontos, hogy a magnéziumot jól felszívódó, szerves magnéziumsó formájában juttassuk be szervezetünkbe.

Olvassuk el, hogy az adott készítmény milyen vegyület formájában és mennyi magnéziumot tartalmaz, és válasszuk a szerves, például magnézium-citrátot tartalmazó étrend-kiegészítő készítményt. Miért? Mert  a magnézium-citrát nem a gyomorban, hanem a vékonybélből szívódik fel, biztosítva ezzel a lassú, egyenletes felszívódást és azt, hogy nincs káros, gyomorsavcsökkentő hatása. 

 Hirdetés