Jelenlegi hely

Hirdetés!

Spórolna a főzésen? Fagyasszon!

A legegyszerűbb és legkézenfekvőbb tartósítási módszer napjainkban a fagyasztás, ugyanakkor nem árt megfogadni néhány tanácsot, hogy garantáltan tökéletes végeredményt kapjunk.

 

Hirdetés

Gyakorlatilag minden élelmiszert le lehet fagyasztani, kivéve az egész tojást, a retket, a fejes salátát és a hagymát.

A zöldségeknél és a gyümölcsöknél ez kifejezetten praktikus módszer, hiszen nem csak a mikroorganizmusok szaporodását akadályozhatjuk meg, hanem az enzimek bontó munkáját is a sejtekben. 0°C alatt a nyersanyag víztartalma jéggé fagy, ugyanakkor a különböző élelmiszerek fagypontja eltérő.

Élelmiszer Fagyáspont (ºC-ban) Élelmiszer Fagyáspont (ºC-ban)
alma, körte, szilva -2,0 hús -0,9
burgonya -1,7 kelvirág, hagyma,borsó -1,1
cseresznye -2,4 paradicsom, málna -0,9
dió -6,7 tej -0,5

A termékek csomagolásán gyakran található a jelölés “gyorsfagyasztott”. De mit is jelent pontosan? Milyen élelmiszereknél lehet hasznos ez a technika? 


Ha követjük a legfontosabb tanácsokat, garantáltan finom és ízletes végeredményt kapunk

Mit jelent a gyorsfagyasztás?

Gyorsfagyasztás során:

  1. a nyersanyagot -40-50 °C-ra hűtik, majd -18-20°C-on tárolják.
  2. ilyenkor az élelmiszerekben lévő szabad vízből mikrokristályok keletkeznek, amelyek a sejteket nem roncsolják, így a gyorsfagyasztott termékek táp- és élvezeti értéke megegyezik a friss nyersanyagokéval, vagy nagyon lassan vész el. Ezek a termékek -18°C-on akár 1 évig is eltarthatóak, érdemes tehát ezeket a termékeket beszerezni, akár külön fagyasztóládában tárolni őket nagyobb mennyiségben.
  3. fontos tudni, hogy a mikroorganizmusok a gyorsfagyasztás után is életképesek maradhatnak, így amint felengedtek ezek az élelmiszerek, semmiképpen se fagyasszuk őket vissza.

Hogyan készül a tökéletes befőtt? Kattintson, és tudjon meg többet!

Csökkent vitamintartalom

Az viszont tény, hogy minden gyümölcs és zöldség C-vitamin tartalma csökken a fagyasztást követő hónapokban.

Ameddig a 2. hónapban csak 2-3-4%-kal, úgy a 8. hónapban már akár 8-16%-kal is. Ilyen esetekben is a gyorsfagyasztás a legkíméletesebb. Főzelékeknél fagyasztás során 20-30%-os, befőzésnél 35-55%-os, szárítás során 70-90%-os veszteséggel kell számolnunk.

Forrás: MDOSZHirdetés