Hirdetés

Vörös és sötétkék gyümölcsökkel a magas vérnyomás ellen?

Vörös és sötétkék gyümölcsök fogyasztásával megelőzhető a magas vérnyomás. Aki szereti a vörös és sötétkék gyümölcsöket, amelyek sok antocianint tartalmaznak, annak ritkábban kell vérnyomáscsökkentő tablettát szednie - állapították meg angol kutatók.

Vörös és sötétkék gyümölcsökkel a magas vérnyomás ellen?Epret, málnát vagy áfonyát megkedveltető tanulmányukat az American Journal of Clinical Nutrition közölte.

A Kelet-angliai Egyetem kutatói Aedin Cassidy vezetésével arra voltak kíváncsiak, hogy melyek azok a gyümölcsök és zöldségek, amelyek gyakori evése csökkenti a vérnyomás emelkedésének esélyét. A kutatók két olyan, nagy kiterjedésű tanulmány adatait elemezték, amely évtizedek óta zajlik az Egyesült Államokban. A részletes étkezési szokások mellett a vizsgálat résztvevőinek egészségi állapota is követhető belőlük. Az egyikbe, amely 1976-ban kezdődött, mintegy 122 000 nővér és asszisztens kapcsolódott be. A másikban az egészségügyben dolgozó férfiak életmódját mérték fel 1986 óta. Az angol kutatók így sok százezer ember táplálkozási szokásairól kaptak ismertetést, és azt egybevethették az egészségi állapottal.

Kiderült, hogy az antocianinokat tartalmazó, színes gyümölcsök bőséges, rendszeres fogyasztása esetén kisebb a vérnyomás emelkedésének kockázata. Közéjük tartoznak a vörös és a piros gyümölcsök, mint az eper és a málna, vagy a vérnarancs, illetve a sötétkékek, mint az áfonya és rokonai. A kutatócsoport végül mintegy 134 000 nővér és 23 000 férfi ápoló táplálkozásának, illetve egészségi állapotának 14 éves követése útján jutott erre az eredményre. Akik kiemelten szerették ezeket a gyümölcsöket, azok között nyolc százalékkal kevesebbnek volt magas vérnyomása.

Az antocianin kedvező hatása különösen fiatalabb korban érvényesült. "Ez fontos, hiszen a helyes étkezéssel a betegség megelőzhető" - írta a munkacsoport vezetője.

További tartalmak diéta témában

További tartalmak szív- érrendszeri betegségek témában

További tartalmak magas vérnyomás témában

Aktuális hírek

5 hasznos tipp, ha a gyerek táborba megy

Mi van, ha most megy először táborba a gyerek? Mivel ösztönözzük, ha félénk és még nem önálló? Mit pakoljunk neki és mit ne? A K&H gyógyvarázs program a kisgyermekek testi és lelki...

Rosszak a fogai, fájnak az ízületei? Ez foszforhiány is lehet!

A foszfor, bár jóval kevesebbet hallunk róla, mint más ásványi anyagokról, igen fontos a szervezetünknek. Hiánya nemcsak a csontok és a fogak romlását, de légzési és nyelési nehézségeket, és az...

A fogyás ellensége: a BPA

Egyre népszerűbbek azok a trendek, amik az ételek előre csomagolását hirdetik. A divatos hóbort ugyanakkor jelentős kockázatokkal is járhat, ami nem csak az elhízás. Mi az a BPA? Félnünk kell tőle...

Biztosan "szuperételt" eszik?

A superfood fogalom manapság egyre népszerűbb a táplálkozásukra tudatosan odafigyelők körében. Ők azok, akiknek fontos, hogy milyen alapanyagokból készítik napi ételeiket. Ezek a hozzávalók...

Ősztől jön az e-recept: kisebb lesz a sor a patikákban?

November 1-től már az összes patikában leváltja a papír alapú receptet az elektronikus recept. Gyorsabban kerülünk majd sorra? Van esély rá, hogy...

Pár nap eső: jönnek az ízletes és a halálosan mérgező gombák

A gombaszedés nagyon kellemes "sport" és jó esetben megvan a vacsorára való is. Arra viszont érdemes nagyon vigyázni, hogy ez nehogy az utolsó vacsora legyen. Hogyan kerülhetjük el a...

további cikkek >>