Hirdetés

Egyszerű - vagy mégsem? Szemcseppek alkalmazása

Küzdenek a szemcseppek alkalmazásával a páciensek... A látásuk megőrzése érdekében szemnyomást csökkentő szemcseppet használó emberek jelentős részének nem sikerül az előírt adagot alkalmaznia.

Tegyünk a szemünk egészségéért!

Vannak olyan dolgok, amelyek létezését mindaddig természetesnek vesszük, amíg azok el nem romlanak. Ilyen például a látásunk is, amellyel még mindig nagyon keveset törődünk, és sokan bele sem gondolunk, hogy az éleslátás nem tart örökké.

Hallal és D-vitaminnal a szembetegség ellen

Azok körében, akik sok omega-3-zsírsav tartalmú ételt és halat fogyasztanak, csökken az időskori macula-degeneráció (sárgafolt elfajulás) kockázata.

Nyári örömeink és a kötőhártya-gyulladás

Különösen a gyerekek élik át gyakran, de nyaranta – egy-egy strandolás, uszodázás után - a felnőttek is tapasztalhatják magukon a kötőhártya-gyulladás jeleit.

Óvjuk szemünket a káros környezeti hatásoktól!

A tavasz és a nyár elmaradhatatlan kelléke a napsütés: feltölti a szervezetünket energiával, jó kedvre derít, fontos szerepet játszik a csontképződésben és hatására csodás színünk lesz. A káros napsugarak elleni védelemre azonban minden esetben gondolni kell! Ne felejtsük el, hogy nem csak a bőrünket, hanem a szemünket is védenünk kell az UV sugárzás káros hatásaitól!

Mit tehetünk a szemszárazság ellen?

A szemirritáció és a gyakori könnyezés sokakat érintő, általános probléma. Szemszárazság akkor fordul elő, ha a könny mennyisége vagy minősége nem megfelelő. Idős korban és a menopauzát követően fokozódik ezen problémák gyakorisága.

Védekezhetünk-e a szemszárazság ellen?

A száraz szem egyre gyakoribb panasz, nevezhetjük akár civilizációs betegségnek is. A probléma kezeléséhez azonban gyakran kevés egy szemcsepp, a kezdetben még inkább csak kellemetlen tünet ugyanis autoimmun betegség jele is lehet.

Csodafegyver-e a lézer?

Sok ember életét nehezíti meg a látásromlás. Ennek számos oka lehet, például a hibás fénytörés. A látásromlás hátterében leggyakrabban előforduló fénytörési hibák a rövidlátás, a túllátás és az astigmia.

Száraz szem szindróma - téli bajaink egyike

Száraz szem szindróma - téli bajaink egyikeTélen gyakori a száraz szem szindróma! A száraz szem szindróma gyakori jelenség télen, a hideg száraz kinti levegő és a szárító hatású fűtés miatt, állítják a szakértők. A tünetek közt szerepel a fájdalom, a homályos látás, kaparó vagy égő érzés, sőt, akár a könnyezés is, mivel a szem igyekszik kompenzálni a kiszáradást, magyarázta Dr. Michael Azar, pittsburghi szemész.

A herpeszes szaruhártya-gyulladás

A herpes simplex vírus okozta szaruhártyagyulladás után kialakuló cornea-homályok a leggyakoribb vaksági okok közé tartoznak. Az iparosodott államokban a felnőtt lakosság 90 százalékban is fertőzött lehet a vírussal. 

Oldalak

Aktuális hírek

A hasnyálmirigy betegségei

Ez a falevél alakú szervünk „méltatlanul kisemmizett”, pedig a hasnyálmirigy feladata igen fontos: emésztőenzimeket választ el, másrészt ún. szigetsejtjei révén a szervezet cukoregyensúlyához...

Agyvérzés: egy pillanat alatt végez óriási pusztítást

Az egyik leggyakoribb központi idegrendszeri betegség a „stroke” („gutaütés”), amely vérkeringési zavar által okozott agykárosodás. Legtöbbször bénulással jár. A megelőzés illetve a kezelés sikere...

Hasznos tippek, tanácsok reflux esetén

A reflux indőnként szinte minden embernél jelentkezhet, egy bizonyos mértéket ill. gyakoriságot meghaladóan azonban kórosnak tekintjük. A betegség oka, hogy a nyelőcső és a gyomor határán...

Ősi énünk felé: amit a tantrikus szex tanít

Bár a szexuális forradalom már évtizedekkel ezelőtt lezajlott, a bűntudat, a gátlások és a frusztráció a szexszel kapcsolatban továbbra sem csökkent. Bizonyítják ezt az Orvos válaszol rovatba...

Az antibiotikumok csoportosítása

Mielőtt beszednénk az antibiotikumot, nézzük meg, melyik, milyen hatóanyagú és mi ellen hatásos.

Ki oltassa be magát kanyaró ellen?

Hogyan fertőződhetnek meg felnőttek a kanyaróval, és kinek ajánlott most beoltatnia magát? 

további cikkek >>
Feliratkozás RSS - Szembetegségek csatornájára