AMOXICILLIN-TEVA 1000 mg tabletta

gyógyszer
Hatóanyag:
amoxicillin
Gyártó:
Teva Gyógyszergyár
Gyógyszercsoport:
Helyettesíthetőség:
amoxycillinum 1000 mg kapszula / tabletta / filmtabletta

AMOXICILLIN-TEVA 1000 mg tabletta 20x

Kiszerelés:
20x
Törzskönyvi szám:
OGYI-T-3784/09
Rendelhetőség:
csak vényre kapható
Tájékoztató ár:
Szabadáras

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer aZ AMOXICILLIN-TEVA tabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?
Bizonyos baktériumok által okozott fertőző betegségek kezelésére alkalmas antibiotikum.
2. Tudnivalók aZ AMOXICILLIN-TEVA tabletta SZEDÉSE előtt
Ne szedje az Amoxicillin-TEVA tablettát
- Ha allergiás (túlérzékeny) az amoxicillinre vagy az Amoxicillin-TEVA tabletta egyéb összetevőjére.
- Ismert vagy feltételezett penicillin- és/vagy cefalosporin túlérzékenység, vagy a kórelőzményben ezek szedésével összefüggésbe hozható sárgaság, illetve májműködési zavar esetén.
- Ha mononukleózis infekcióza vagy limfoid leukémia másodlagos fertőzéseiben szenved.
- Terhesség és szoptatás ideje alatt minden esetben mérlegelni kell a kezelés várható előnyeit és lehetséges kockázatát.
- 12 éves kor alatt.
Az Amoxicillin-TEVA tabletta fokozott elővigyázatossággal alkalmazható
- Ha Ön túlérzékeny, azaz allergiás más antibiotikumokra.
- Ha Ön valamilyen máj-, illetve vesebetegségben szenved.
- Az antibiotikum kúra alatt gondoskodni kell a megfelelő folyadékbevitelről a lehetséges vesekárosodás megelőzése érdekében, ezért célszerű naponta legalább 2 liter folyadékot elfogyasztani.
- Hosszasan fennálló súlyos hasmenés (véres-, nyálkás-, vizes hasmenés, tompa hasi fájdalom, illetve láz és alkalmanként görcsös székelési inger) esetén értesítse kezelőorvosát, mivel ezek a tünetek egy, az Amoxicillin-TEVA tablettával nem orvosolható bakteriális fertőzés tünetei lehetnek, mely könnyen életveszélyessé is válhat.
- Allergiás tünetek, viszketés, csalánkiütés, kanyarószerű vagy más bőrkiütések jelentkezésekor a gyógyszer szedését fel kell függeszteni, és erről a kezelőorvost haladéktalanul tájékoztatni kell. A gyógyszer további szedése csak az orvos utasítására folytatható.
- Hosszan tartó kezelésnél az orvos által előírt laboratóriumi vizsgálatokon időközönként meg kell jelenni.
A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.
Más gyógyszer egyidejűleg csak orvosi előírásra szedhető, mivel együttes alkalmazásuk során módosulhat a gyógyszerek hatása.
Egyéb antibiotikumokkal együtt alkalmazva az Amoxicillin-TEVA tabletta hatása csökkenhet, ezért néhány órás különbséggel ajánlott bevenni a különböző gyógyszereket.
Az Amoxicillin-TEVA tabletta növeli a digoxin hatását.
Vizelethajtókkal együtt adva az Amoxicillin-TEVA tabletta hatása csökkenhet.
Allopurinollal kezelt köszvényeseknél az allergiás bőrkiütések előfordulási gyakorisága nagyobb, mint a csak Amoxicillin-TEVA tablettát szedő betegeknél.
Véralvadásgátló szerek egyidejű alkalmazásakor a vérzéshajlam erősödhet.
A fogamzásgátló tabletták hatása csökkenhet amoxicillin kezelés alatt, ezért a kezelés idején egyéb, kiegészítő, nem hormonális fogamzásgátló módszer is javasolt.
Az amoxicillin terápia csökkentheti az élő tífusz vakcinára kialakuló immunológiai választ, ezért javasolt, hogy az amoxicillin utolsó adagja és az élő tífusz vakcina beadása között legalább 24 óra teljen el.
Terhesség és szoptatás
Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Az Amoxicillin-TEVA tabletta terhesség ideje alatt nem alkalmazható, csak nagyon indokolt esetben.
Az amoxicillin átjut a méhlepényen, és az anyatejben is megjelenik. Bár nem észleltek semmiféle károsító hatást sem az anyai, sem a magzati szervezetre, terhességben és szoptatás ideje alatt - ha az eset súlyossága antibiotikum adást igényel, és a kórokozó érzékeny amoxicillinre - a várható előny/kockázat gondos mérlegelése mellett adható.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A készítménynek a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességeket befolyásoló hatásait nem vizsgálták.
3. Hogyan kell SZEDNI AZ AMOXICILLIN-TEVA TABLETTÁT?
Az Amoxicillin-TEVA tablettát mindig az orvos által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.
A készítmény szokásos adagja:
felnőttek és 12 évesnél idősebb gyermekek számára napi 3 x 1 db 750 mg-os vagy 1000 mg-os tabletta, súlyosabb esetekben 2 vagy 3 x 2 db 1000 mg-os tabletta legalább 5 napig.
A kezelést a tünetek megszűnte után még 2-3 napig kell folytatni.
Az étkezés a felszívódást nem befolyásolja, de a mellékhatások csökkentése érdekében célszerű a tablettát étkezés közben, egészben, szétrágás nélkül, sok folyadékkal bevenni.
12 éves kor alatti gyermekeknek a kemény kapszula, ill. a por belsőleges szuszpenzióhoz gyógyszerforma alkalmazása javasolt.
Ha az előírtnál több Amoxicillin-TEVA tablettát vett be
A túladagolás legjellemzőbb tünetei a gyomor-bélrendszeri mellékhatások (hasmenés, hányinger, hányás), melyet csak megfelelő szakorvosi háttérrel lehet kezelni.
Túladagolás gyanúja esetén azonnal forduljon orvoshoz!
Ha elfelejtette bevenni az Amoxicillin-TEVA tablettát
Az Amoxicillin-TEVA tablettát az orvos előírása szerint kell szednie. Ha kihagyott egy adagot, ne vegyen be kétszeres adagot, a kihagyott adag pótlására, folytassa a gyógyszer szedését a szokásos
menetrend szerint, mert ezzel már nem pótolja a kiesett mennyiséget, viszont a túladagolás veszélyének tenné ki magát.
Ha idő előtt abbahagyja az Amoxicillin-TEVA tabletta szedését
A kezelést nem szabad az orvos előírása nélkül megszakítani, vagy idő előtt befejezni, mivel ezzel veszélyezteti a kezelés sikerét.
Amennyiben a mellékhatások miatt kívánja abbahagyni a kezelést, kérjen tanácsot kezelőorvosától, aki tájékoztatni fogja ezen mellékhatások kezeléséről, vagy más készítménnyel folytatja a kezelést.
Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így az Amoxicillin-TEVA tabletta is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
A készítmény alkalmazása során enyhe gyomor-bélrendszeri zavar, émelygés, hányás, hasmenés jelentkezhet. Túlérzékenységi reakció, bőrkiütés, viszketés, csalánkiütés is lehetséges.
Fokozottan érzékeny egyéneknél szájnyálkahártya-gyulladás léphet fel.
Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.
5. HOGYAN KELL AZ AMOXICILLIN-TEVA tablettáT TÁROLNI?
Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A csomagoláson feltüntetett lejárati idő után ne szedje az Amoxicillin-TEVA tablettát. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.
A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni.
Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK
Mit tartalmaz az Amoxicillin-TEVA tabletta
-A készítmények hatóanyaga: 750 mg, ill. 1000 mg amoxicillin (amoxicillin-trihidrát formájában) tablettánként.
-Egyéb összetevők: vízmentes kolloid szilícium-dioxid, magnézium-sztearát, kroszkarmellóznátrium, makrogol 6000.
Milyen a készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás
Amoxicillin-TEVA 750 mg tabletta
Csaknem fehér színű, jellegzetes szagú, keserű ízű, ovális alakú, bikonvex, metszett élű tabletta, egyik oldalán mélynyomású felezővonallal, másik oldalán bevésettel ellátva. Törési felülete csaknem fehér színű.
Amoxicillin-TEVA 1000 mg tabletta
Csaknem fehér színű, jellegzetes szagú, keserű ízű, henger alakú, bikonvex, metszett élű tabletta, egyik oldalán mélynyomású felezővonallal, másik oldalán bevésettel ellátva. Törési felülete csaknem fehér színű.
10 db, illetve 20 db tabletta átlátszatlan műanyag/Alu buborékcsomagolásban és dobozban.

Aktuális hírek

Dagadó boka, ödémás láb: milyen betegség lehet az oka?

A vizes, dagadt, ödémás láb jelensége mögött több ok is meghúzódhat, így mindenképpen szakorvoshoz kell fordulni a pontos diagnózisért. 

Tényleg mellrákot okoz a melltartó?

Az orvostudomány még mindig nem tudja pontosan, hogy mitől alakul ki az emlőrák, de a közéletben sok tévhit kering a betegséggel kapcsolatban. Az biztos, hogy az elhízás, a túlzott...

Így szüntethető meg véglegesen a pajzsmirigy-túlműködés

A pajzsmirigy betegségeinek kezelésére több lehetőség is mutatkozik, ám ezek sokszor megijesztik a betegeket. Pedig a túlműködő pajzsmirigy, illetve a normál működésű, de megnagyobbodott szerv...

Orbáncfű: gyógyír idegesség, depresszió, stressz ellen

Az utóbbi években nagy reneszánsza lett a korábban is jól ismert orbáncfűnek. Köszönhető ez a hypericin nevű hatóanyagának, amely antidepresszáns hatású. Ma már növényi gyógyszer is készül belőle...

Mi áll a kellemetlen szájszag hátterében?

A kellemetlen szájszag, vagyis a halitózis az egyik legkínosabb tünetek egyike, mely szélsőséges esetben szorongást, súlyos önértékelési zavarokat is kiválthat. Esetenként pedig a szájszag komoly...

14 ok, miért fogyasszunk uborkát

Az uborka egyike a világon legelterjedtebb termesztett zöldségeknek. Annyira hasznos egészségünkre nézve, hogy sokszor, némi túlzással ugyan, de megkapja a superfood – szuperétel minősítést is. ...

további cikkek >>