KALDYUM 600 mg retard kemény kapszula

gyógyszer
Hatóanyag:
potassium chloride
Gyártó:
EGIS
Gyógyszercsoport:

KALDYUM 600 mg retard kemény kapszula 50x

Kiszerelés:
50x
Törzskönyvi szám:
OGYI-T-5297/01
Rendelhetőség:
csak vényre kapható
2459
Fogyasztói ár:
788 Ft
TB támogatás
Normatív támogatás:
197 Ft NOMIN 25%
Téritési díj:
591 Ft

KALDYUM 600 mg retard kemény kapszula 100x

Kiszerelés:
100x
Törzskönyvi szám:
OGYI-T-5297/02
Rendelhetőség:
csak vényre kapható
2458
Fogyasztói ár:
1341 Ft
TB támogatás
Normatív támogatás:
335 Ft NOMIN 25%
Téritési díj:
1006 Ft

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Kaldyum 600 mg retard kemény kapszula és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A készítmény hatóanyaga a kálium-klorid, az alapvető élettani folyamatokhoz nélkülözhetetlen kálium-ion sósavas sója. A kálium specifikus élettani hatásokkal rendelkező ion, a test legtöbb szövetének a legfontosabb sejten belüli kationja. A kálium-ionok számos alapvető élettani folyamatban vesznek részt, beleértve a sejten belüli tónus fenntartását, az idegimpulzus vezetést, a szív-, a vázizomzat és a simaizmok összehúzódását és a normális vesefunkció fenntartást.
A kálium legnagyobb része az étkezéssel kerül a szervezetbe. Gyógyszerként a kálium sóit a káliumhiányos állapotok kezelésére, vagy ezek megelőzésére alkalmazzák.
2. Tudnivalók a Kaldyum 600 mg retard kemény kapszula szedése előtt

Ne szedje a Kaldyum kapszulát:
- ha allergiás a kálium-kloridra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére,
- ha Önnél magas szérum káliumszintet állapítottak meg (laboratóriumi vizsgálatokkal),
- heveny és idült veseelégtelenség bizonyos stádiumaiban,
- mellékvesekéreg elégtelenségben (Addison-kórban),
- heveny kiszáradás esetén,
- lelassult gyomor-bélműködésben.
- Figyelmeztetések és óvintézkedések
- A Kaldyum 600 mg retard kemény kapszula szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével, vagy a szakszemélyzettel.
- A kórtörténetben szereplő vagy aktuálisan fennálló gyomor- vagy nyombélfekély esetén fokozott óvatosság szükséges.
- Fokozott elővigyázatosság szükséges digitálisz (szívműködésre ható gyógyszer) egyidejű szedése esetén a káliumpótlás hirtelen elhagyásakor, mivel az így kialakuló alacsony szérum káliumszint a digitálisz mérgezés kialakulásának veszélyét növeli.
- Egyéb gyógyszerek és a Kaldyum 600 mg retard kemény kapszula
- Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről.
- A vérnyomáscsökkentő ACE-gátlók (pl. kaptopril, enalapril) szérum káliumszint-emelkedést okozhatnak. ACE-gátlókat szedő betegeknél káliumpótlást csak szoros ellenőrzés mellett lehet alkalmazni.
- Káliumsók és káliummegtakarító vízhajtók egyidejű alkalmazása súlyos káliumszint emelkedést okozhat.
- Nem szteroid gyulladáscsökkentőkkel és ún. antikolinerg hatású gyógyszerekkel együtt adva fokozódhatnak a gyomor-bélrendszeri mellékhatások.
- Szívműködésre ható gyógyszerekkel (digitálisz glikozidokkal , béta-blokkolókkal), heparinnal (vérhigító), ciklosporinnal (immunrendszerre ható készítmény) együtt adva a szérum kálium-szint rendszeres ellenőrzése szükséges.
- Vesekárosító anyagokkal (ciszplatin, aminoglikozidok) együttadva a káliumszint nő.
- A Kaldyum 600 mg retard kemény kapszula egyidejű alkalmazása ételekkel és itallal
- A magas káliumtartalmú táplálékok fogyasztását (pl. banán, paradicsom, narancslé) esetleg mérsékelni kell.
- Terhesség, szoptatás és termékenység
- Nem történtek kontrollált klinikai vizsgálatok terheseken, de a tapasztalatok alapján az előny/kockázat szigorú (orvos általi) mérlegelésével terhesség idején is szedhető.
- A káliumpótlásnak általában nincs, vagy kicsi a hatása az anyatej káliumtartalmára. Nincs arra adat, hogy az anyának szájon át adagolt kálium bármilyen ártalmas hatást okozna az anyatejjel táplált csecsemőkön.
- Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
- A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre
- Nincs arra adat, hogy a kálium készítményeknek hatása lenne a gépjárművezetéshez vagy gépek kezeléséhez szükséges képességekre.


- Hogyan kell szedni a Kaldyum 600 mg retard kemény kapszulát?
- A gyógyszert mindig a kezelőorvos által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
- A gyógyszert étkezés közben vagy után szétrágás nélkül, bőséges folyadékkal kell bevenni. Kettőnél több kapszula alkalmazása esetén a napi adagot két vagy több részre kell osztani.
- Az adagolást az egyéni szükségletek szerint kell beállítani. A készítmény ajánlott adagja felnőtteknél a káliumhiány megelőzésére 2-3 kapszula/nap, a káliumhiány kezelésére 5-12 kapszula/nap, a szérum káliumszint rendszeres ellenőrzése mellett.
- A kezelés során - különösen szív- és vesebetegség esetén -, a szérum káliumszint rendszeres ellenőrzése mellett időnkénti EKG kontroll javasolt.
- Időskor, máj-, és vesebetegség esetén:
- Idős korban vagy elégtelen veseműködés esetén az adag csökkentése lehet szükséges; ezen esetekben kiemelten fontos a szérum káliumszint rendszeres ellenőrzése.
- Ha az előírtnál több Kaldyum 600 mg retard kemény kapszulát vett be
- Túladagolás esetén a lehetséges mellékhatások mellett a magas szérum káliumszint tünetei fordulhatnak elő a mérgezés súlyosságától függően: érzészavar, izomgyengeség, bénulás, vérnyomásesés, sokkos állapot, szívritmuszavarok, szívmegállás. Az emelkedett szérum káliumszint az EKG vizsgálat alapján egyszerűen kimutatható.
- Ha a gyógyszerből jóval többet vett be az előírtnál, haladéktalanul értesítse kezelőorvosát, mert a túladagolás kezelése összetett, azt minél hamarabb el kell kezdeni és gyógyintézeti (esetleg intenzív) ellátásra is szükség lehet.
- Magas szérum kálium-szint előfordulhat káliummegtakarító vízhajtók, vérnyomáscsökkentő ACE-gátlók alkalmazása esetén is, valamint mellékvesekéreg elégtelenségben, veseelégtelenségben, anyagcserezavarokban, szöveti trauma (nagy testfelületre kiterjedő égés) után.
- Ha elfelejtette bevenni a Kaldyum 600 mg retard kemény kapszulát
- Ha gyógyszerét elfelejtette bevenni, mielőbb pótolja a kimaradt adagot. Ha már a következő adag bevétele esedékes, ne vegyen be kétszeres adagot, mert ezzel már nem pótolhatja a kiesett mennyiséget, viszont a túladagolás veszélyének teszi ki magát.
- Ha idő előtt abbahagyja a Kaldyum 600 mg retard kemény kapszula szedését
- Ebben az esetben a szérum káliumszintje a kívánatosnál alacsonyabb maradhat és megjelenhetnek a káliumhiány tünetei, mint pl. izomgyengeség, izomgörcs, bélrenyheség, szabálytalan szívverés, EKG-eltérések.
- Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, vagy a szakszemélyzetet.
- Lehetséges mellékhatások
- Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
- Azonnali teendőt igénylő mellékhatások:

- Ritkán szapora szívdobogás előfordulhat, ekkor a gyógyszer szedését azonnal fel kell függeszteni és orvoshoz kell fordulni.
- Egyes esetekben az emésztőcsatornában vérzés, fekély, bélátfúródás és szűkület előfordulhat a lassú hatóanyagleadású kálium-klorid készítmények alkalmazása után is. Ha ismétlődő hányás vagy hasmenés, szurokszínű vagy véres széklet jelentkezik, a gyógyszer szedését azonnal fel kell függeszteni és orvoshoz kell fordulni.
- Ritkán izomgyengeség fordulhat elő, ekkor a gyógyszer szedését azonnal fel kell függeszteni és orvoshoz kell fordulni.
Mivel a készítményről nem áll rendelkezésre olyan modern klinikai dokumentáció, mely alapján a mellékhatások gyakoriság szerint csoportosíthatók lennének, a további mellékhatásokat szervrendszerenként csoportosítva tüntetjük fel:

Emésztőrendszeri betegségek és tünetek:
Ritkán hányinger, hányás, hasmenés, haspuffadás, hasi görcsök is előfordulhatnak a káliumsók bevétele után. Ezek a tünetek a bélcsatorna irritációjának (pl.gyulladás) a következményei; leginkább egyidejű étkezéssel és a gyógyszer több részletben történő bevételével csökkenthetők.
Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.
5. Hogyan kell a Kaldyum 600 mg retard kemény kapszulát tárolni?
Legfeljebb 30 °C-on tárolandó.
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon feltüntetett lejárati idő után ne szedje a Kaldyum 600 mg retard kemény kapszulát. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Ne szedje a Kaldyum 600 mg retard kemény kapszulát, ha a bomlás látható jeleit (pl. elszíneződés) észleli.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Kaldyum 600 mg retard kemény kapszula
- A készítmény hatóanyaga: 600 mg kálium-klorid retard kemény kapszulánként
- Egyéb összetevők:
Mag: indigókármin (E 132), vízmentes kolloid szilícium-dioxid, talkum, dimetikon, 30%-os poliakrilát-diszperzió, mikrokristályos cellulóz.
Kapszulahéj: Felső rész: eritrozin (E 127), indigókármin (E 132), zselatin. Alsó rész: zselatin.
Milyen a Kaldyum 600 mg retard kemény kapszula külleme és mit tartalmaz a csomagolás
Retard kemény kapszula; felső részén kék színű, alsó részén színtelen, átlátszó "OEL" méretű kemény zselatin kapszulába töltött, fehér vagy sárgásfehér és kék színű szagtalan pelletek.
Csomagolás: 50 db, 100 db kapszula PE garanciazáras kupakkal lezárt átlátszó üvegben, dobozban.

Aktuális hírek

Mikor és miként szükséges fogamzásgátlót váltani?

A fogamzásgátló módszerek közül a tabletták igen nagy népszerűségnek örvendenek, ám érdemes tudni, hogy vannak olyan esetek, amikor célszerű más gyógyszerre váltani. Hogy mikor és hogyan, arról...

Így lesz dús, egészséges a szakállunk!

Szexisnek találják a hölgyek a szakállat? Bizonyos kultúrákban a hatalom, az erő vagy a kifinomultság jelképe, az elmúlt években pedig kifejezetten divatos lett még a fiatalabbak körében is....

Kötelezően a legolcsóbb rákgyógyszert kell választani

Novembertől korlátozzák a daganatellenes gyógyszereket az onkológiákon. Két ugyanolyan hatóanyagú gyógyszer közül az olcsóbbat kell választania az orvosnak. Mit gondolnak erről a bennfentesek?

Állandó orrdugulást okozhat a reflux

Az elhúzódó krónikus orrmelléküreg-gyulladás kialakulásában szerepet játszhat a mára népbetegséggé lett reflux is. Az orrdugulás kezeléséhez ilyen esetben a kiváltó okot, a gyomorsav nyelőcső felé...

Rheumatoid artritisz is okozhat reggeli ízületi merevséget

A mozgásszervi megbetegedések közül a legtöbb és legnagyobb kellemetlenséget a rheumatoid artritisz okozza, mely szinte az egész életre komoly hatással van. Tudjon meg mindent a probléma...

Mennyire fertőző az övsömör?

Az övsömör egy meglepően gyakori, igen fájdalmas fertőző betegség, mely az idegeket, illetve a bőrt érinti, és jellegzetes kiütésekkel jár.  Hátterében ugyanaz a vírus áll, mely a bárányhimlőt is...

további cikkek >>