LINDYNETTE 75 µg/20 µg bevont tabletta

Hatóanyag:

gestodene, ethinylestradiol

Csak vényre kapható

Kiszerelés:

1x21x

Tájékoztató ár:

-

Normatív TB-támogatás:

Nem

Eü. emelt támogatás:

Nem

Hatóanyag:

gestodene, ethinylestradiol

Csak vényre kapható

Kiszerelés:

3x21x

Tájékoztató ár:

-

Normatív TB-támogatás:

Nem

Eü. emelt támogatás:

Nem

  • Gyógyszerfőkategória:

    HORMONALIS SYSTEMÁS FOGAMZÁSGÁTLÓK

  • Törzskönyvi szám:

    OGYI-T-8830/01

  • Gyógyszeralkategória:

    Progestogenek és estrogenek fix kombinációi

  • Gyártó:

    Richter Gedeon

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Lindynette tabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Lindynette egy kombinált, szájon át szedendő fogamzásgátló tabletta. Megakadályozza, hogy teherbe essen.

Ez a fogamzásgátló kétféle női nemi hormont tartalmaz, ösztrogént (etinilösztradiol) és progesztogént (gesztodén). Ezek a hormonok háromféle módon hatva gátolják, hogy teherbe essen: megakadályozzák, hogy a petefészkekből petesejt szabaduljon ki, hatásukra sűrűbbé válik a méhnyakban lévő nyákdugó, amely megnehezíti, hogy a hímivarsejtek bejussanak a méhbe, és meggátolják, hogy a méhnyálkahártya annyira megvastagodjon, hogy a petesejt beágyazódhasson.

A Lindynette egy 21 napon át szedendő fogamzásgátló tabletta - 21 napon át minden nap bevesz egyet, amit 7 olyan nap követ, amikor nem szed fogamzásgátló tablettát.

A Lindynette nem védi meg a nemi úton terjedő fertőzésektől, például a klamídia- vagy a HIV-fertőzéstől. Csak az óvszer alkalmas erre.

A Lindynette tablettát utasítás szerint kell szedni ahhoz, hogy megakadályozza a terhességet!


2. Tudnivalók a Lindynette tabletta alkalmazása előtt

Általános megjegyzések
A Lindynette alkalmazásának megkezdése előtt olvassa el a 2. pontban található, vérrögökkel kapcsolatos információt. Különösen fontos elolvasnia a vérrögök képződésére utaló tüneteket - lásd 2. pont, "Vérrögök").

Fontos, hogy mielőtt elkezdi szedni, vagy amikor arról dönt, hogy folytassa-e a szedését, megértse a fogamzásgátló tabletta előnyeit és kockázatait. Bár a fogamzásgátló tablettát a legtöbb egészséges nő alkalmazhatja, az nem mindenki számára megfelelő.
Mondja el kezelőorvosának, ha az ebben a betegtájékoztatóban szereplő betegségek vagy kockázati tényezők bármelyike fennáll Önnél.

Mielőtt elkezdi szedni a fogamzásgátló tablettát
Kezelőorvosa meg fogja kérdezni a saját és a családja kórtörténetében szereplő betegségekről, és ellenőrzi a vérnyomását. További vizsgálatokra is szükség lehet, például emlővizsgálatra is.

Ne szedje a Lindynette tablettát
Nem szabad szednie a Lindynette tablettát, ha az alább felsorolt állapotok valamelyike fennáll Önnél. Tájékoztassa a kezelőorvosát, ha az alábbi állapotok bármelyike fennáll Önnél. Kezelőorvosa megbeszéli Önnel, hogy melyik születésszabályozó módszer lenne megfelelőbb az Ön számára.
- ha allergiás (túlérzékeny) a gesztodénre, az etinilösztradiolra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére;
- ha Önnek vérrög van (vagy valaha volt) a lábszárának (mélyvénás trombózis, MVT), tüdejének (tüdőembólia, TE) vagy más szervének vérerében;
- ha tudomása van arról, hogy véralvadási zavarban szenved - például protein C-hiány, protein S-hiány, antithrombin III-hiány, az V. véralvadási faktor Leiden-mutációja vagy antifoszfolipid antitestek jelenléte;
- ha Önnél műtéti beavatkozást szükséges végezni vagy hosszú ideig fekvőbeteg (lásd a "Vérrögök" pontot);
- ha valaha volt szívrohama vagy agyi érkatasztrófája (sztrók);
- ha Önnek angina pektórisza (ez egy olyan állapot, ami súlyos mellkasi fájdalommal jár, és a szívroham első jele lehet) vagy átmeneti iszkémiás rohama (TIA - tranziens ischaemiás attak) van (vagy valaha volt);
- ha az alábbi betegségek bármelyikében szenved, amelyek fokozhatják az artériás vérrögök kialakulásának kockázatát:
-- súlyos cukorbetegség, amely érkárosodással jár
-- nagyon magas vérnyomás
-- nagyon magas vérzsírszint (koleszterin vagy triglicerid)
-- hiperhomociszteinémia néven ismert állapot;
- ha Önnek "aurával járó migrén" típusú migrénje van (vagy valaha volt);
- ha olyan hasnyálmirigy-gyulladása van (volt), amely során túl magas (volt) bizonyos zsírok vérszintje;
- ha súlyos májbetegségben szenved vagy korábban szenvedett;
- ha jó- vagy rosszindulatú májdaganata van vagy korábban volt;
- ha nemi hormon hatására növekvő rosszindulatú daganata van, ilyenek például az emlő, a méhnyálkahártya vagy a petefészek egyes rákos daganatai;
- ha kezelőorvosa által még nem tisztázott eredetű hüvelyi vérzése van.

Ne szedje a Lindynette tablettát, ha hepatitisz C-fertőzése van, és olyan gyógyszereket szed, amelyek ombitaszvir/paritaprevir/ritonavirt, dazabuvirt, glekaprevir/pibrentaszvirt vagy szofoszbuvir/velpataszvir/voxilaprevirt tartalmaznak (lásd még az "Egyéb gyógyszerek és a Lindynette tabletta" című részt).

Ha ezek bármelyikében szenved, vagy ezek bármelyike a Lindynette szedésének ideje alatt jelentkezik először, azonnal hagyja abba a gyógyszer szedését és haladéktalanul forduljon orvoshoz. Nem szabad a Lindynette-et szednie! Ezzel egy időben térjen át más, nem hormonális fogamzásgátló módszerek alkalmazására.

Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Lindynette szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Mikor forduljon a kezelőorvosához
Sürgősen forduljon orvoshoz
- ha vérrögre utaló tünetet észlel, ami azt jelentheti, hogy vérrög képződött a lábszárában (azaz mélyvénás trombózis), a tüdejében (azaz tüdőembólia), szívrohama vagy agyi érkatasztrófája (sztrók) van (lásd a "Vérrögök (trombózis)" című pontot).
E súlyos mellékhatások tüneteinek leírásáért kérjük, olvassa el a "Hogyan ismerhető fel a vérrög" című részt.

Tájékoztassa kezelőorvosát, ha az alábbi állapotok bármelyike érvényes Önre.
Ha az alábbi állapotok a Lindynette alkalmazása során kialakulnak, vagy súlyosbodnak, akkor erről tájékoztatnia kell a kezelőorvosát.
- ha az angioödéma tüneteit tapasztalja - például az arc, a nyelv és/vagy a torok duzzadását és/vagy nyelési nehézséget, vagy csalánkiütést, amelyekhez esetleg nehézlégzés is társul - azonnal keresse fel kezelőorvosát. Az ösztrogént tartalmazó gyógyszerek kiválthatják vagy súlyosbíthatják az örökletes és a nem örökletes angioödéma tüneteit.
- ha Ön Crohn-betegségben vagy kólitisz ulcerózában szenved (idült gyulladásos bélbetegség);
- ha Ön szisztémás lupusz eritematózuszban szenved (SLE - egy olyan betegség, ami a természetes védekezőképességét befolyásolja);
- ha Ön hemolitikus urémiás szindrómában szenved (HUS - egy olyan véralvadási zavar, ami veseelégtelenséget okoz);
- ha Ön sarlósejtes vérszegénységben szenved (a vörösvérsejtek örökletes betegsége);
- ha emelkedett az Ön vérzsírszintje (hipertrigliceridémia), vagy a családi kórtörténetében szerepel ilyen állapot. A hipertrigliceridémiát összefüggésbe hozták a pankreatitisz (hasnyálmirigy-gyulladás) kialakulásának emelkedett kockázatával;
- ha Önnél műtéti beavatkozást szükséges végezni, vagy hosszú ideig fekvőbeteg (lásd a "Vérrögök " pontot);
- ha Ön nemrégiben szült, akkor Önnél fokozott a vérrögök kialakulásának kockázata. Kérdezze meg kezelőorvosát, hogy a szülés után mennyi idő elteltével kezdheti meg a Lindynette szedését;
- ha Önnél a bőr alatt lévő vénák gyulladása áll fent (felszínes tromboflebitisz);
- ha Önnek visszértágulatai vannak;
- ha epilepsziában ("rángógörcs") szenved;
- ha az alábbi betegségek közül bármelyik jelentkezett Önnél terhesség vagy szteroidok alkalmazása során, mivel ezek a terhesség vagy fogamzásgátló tabletták alkalmazása alatt rosszabbodhatnak:
-- halláskárosodás (otoszklerózis),
-- porfíria (a vörös pigment anyagcserezavara),
-- terhességi herpesz (bőrkiütés hólyagocskákkal a terhesség alatt),
-- idegrendszeri rendellenességek (Sydenham chorea - az idegek olyan betegsége, mely a test hirtelen mozgásaival jár),
-- epekőképződés, epepangás miatti sárgaság és/vagy viszketés;
- ha legközelebbi rokonai közül valakinek már volt mellrákja;
- ha depresszióban szenved vagy hangulatváltozásai vannak;
- ha máj- vagy epebetegségben szenved;
- ha bőrének, különösen az arcbőrének sárgásbarna, foltos elszíneződése (kloazma) van, vagy erre hajlamos; ebben az esetben ne vigye túlzásba a napozást, és kerülje az ultraibolya sugárzást (szolárium, kvarcolás stb.).

A fogamzásgátló tabletta és a dohányzás
Kifejezetten ajánlott, hogy a fogamzásgátló tablettát alkalmazó nők ne dohányozzanak.
A dohányzás fokozza a fogamzásgátló tabletta alkalmazásából eredő, szív- és érrendszeri súlyos mellékhatások kockázatát. A kockázat növekszik az életkorral és a dohányzás mértékével, és ez meglehetősen szembetűnő a 35 évnél idősebb nők esetében.

VÉRRÖGÖK
A kombinált hormonális fogamzásgátlók, mint például a Lindynette alkalmazása növeli a vérrögök kialakulásának kockázatát ahhoz képest, mintha nem használna ilyen készítményt. Ritka esetben egy vérrög elzárhat egyes vérereket, és ez súlyos problémákhoz vezethet.
A vérrögök az alábbi helyeken alakulhatnak ki:
- vénákban (erre "vénás trombózisként", "vénás tromboembóliaként" vagy VTE-ként hivatkoznak);
- artériákban (erre "artériás trombózisként", "artériás tromboembóliaként" vagy ATE-ként hivatkoznak).
A vérrögök által okozott problémákból történő felépülés nem mindig teljes. Ritkán súlyos, tartós hatások maradhatnak vissza, illetve nagyon ritkán ezek halálos kimenetelűek is lehetnek.

Nem szabad elfelejteni, hogy Lindynette alkalmazása következtében kialakuló, ártalmas vérrögök előfordulásának összesített kockázata alacsony.

HOGYAN ISMERHETŐ FEL A VÉRRÖG

Sürgősen forduljon orvoshoz, ha az alábbi jelek vagy tünetek bármelyikét észleli.
Ne vegyen be több Lindynette-et, amíg kezelőorvosa nem mondja Önnek, hogy szedheti. Addig használjon más fogamzásgátló módszert, például óvszert.




VÉNÁS VÉRRÖGÖK

Milyen következményekkel járhat, ha vérrög alakul ki valamelyik vénában?
- A kombinált hormonális fogamzásgátlók alkalmazását összefüggésbe hozták a vénákban kialakuló vérrögök (vénás trombózis) emelkedett kockázatával. Ugyanakkor ezek a mellékhatások ritkák. Leggyakrabban a kombinált hormonális fogamzásgátló alkalmazásának első évében alakulnak ki.
- Ha a lábszár vagy láb valamely vénájában vérrög alakul ki, akkor az mélyvénás trombózist (MVT) okozhat.
- Ha a lábszárban kialakult vérrög a tüdőbe sodródik és ott elakad, akkor az tüdőembóliát okozhat.
- Nagyon ritkán vérrögök más szervek vénáiban, mint például a szemben (retinavéna trombózisa) is kialakulhatnak.

Mikor a legnagyobb a vérrögök kialakulásának kockázata?
A vénás vérrögök kialakulásának kockázata a kombinált hormonális fogamzásgátló legelső alkalmazásának első évében a legmagasabb. A kockázat akkor is magasabb lehet, ha egy 4 hetes vagy hosszabb szünet után újrakezdi a kombinált hormonális fogamzásgátló (akár ugyanazon készítmény, akár másik) alkalmazását.
Az első évet követően a kockázat alacsonyabb lesz, de még mindig magasabb marad annál, mint ha nem szedne semmilyen kombinált hormonális fogamzásgátlót.
Amikor abbahagyja a Lindynette szedését, akkor a vérrögök kialakulásának kockázata néhány héten belül visszaáll a normális szintre.

Mi a kockázata a vérrögök kialakulásának?
Ez a kockázat az Ön VTE-vel kapcsolatos természetes kockázatától, valamint az Ön által alkalmazott kombinált hormonális fogamzásgátló típusától függ.
A Lindynette alkalmazása mellett a lábszárban vagy tüdőben (MVT vagy TE) kialakuló vérrögök összesített kockázata alacsony.

- Semmilyen kombinált hormonális fogamzásgátló nem alkalmazó, illetve nem terhes 10 000 nő közül hozzávetőlegesen 2 nőnél alakul ki vérrög egy év alatt.
- Levonorgesztrelt vagy noretiszteront, illetve norgesztimátot tartalmazó kombinált hormonális fogamzásgátlót szedő 10 000 nő közül hozzávetőlegesen 5-7 nőnél alakul ki vérrög egy év alatt.
- Gesztodént tartalmazó kombinált hormonális fogamzásgátlót, például a Lindynette-et alkalmazó 10 000 nő közül hozzávetőlegesen 9-12 nőnél alakul ki vérrög egy év alatt.
- A vérrögök kialakulásának kockázata az Ön személyes kórtörténetének függvényében változhat (lásd alább, "A vérrögök kialakulásának kockázatát növelő tényezők" pontot).




A vénás vérrögök kialakulásának kockázatát növelő tényezők
A Lindynette alkalmazása mellett kialakuló vérrögök kockázata alacsony, de bizonyos állapotok növelik ezt a kockázatot. Az Ön kockázata magasabb:
- ha Ön nagyon túlsúlyos (a testtömegindexe, avagy a BMI-je 30 kg/m2 felett van);
- ha valamelyik közvetlen családtagjának fiatal korában (pl. 50 éves életkor előtt) vérrög alakult ki a lábszárában, tüdejében vagy más szervében. Ebben az esetben Önnek örökletes véralvadási zavara lehet.
- ha Önnél műtéti beavatkozást szükséges végezni, vagy valamilyen sérülés vagy betegség miatt hosszabb ideig fekvőbeteg, illetve ha a lábszára gipszkötésben van. Lehet, hogy abba kell hagyni a Lindynette alkalmazását a műtét előtt néhány héttel, vagy amíg kevésbé mozgékony. Ha abba kell hagynia a Lindynette alkalmazását, akkor kérdezze meg kezelőorvosát, hogy mikor kezdheti el újra.
- az életkor előrehaladtával (különösen 35 éves életkor felett);
- ha néhány héten belül gyermeket szült.

A vérrögök kialakulásának kockázata annál jobban emelkedik, minél több ilyen állapottal rendelkezik.

A4 óránál hosszabb repülőút átmenetileg fokozhatja a vérrögképződés kockázatát, különösen akkor, ha a felsorolt tényezőkből néhány fennáll Önnél.

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát az Önre vonatkozó fenti állapotokról, még akkor is, ha nem biztos bennük. Kezelőorvosa eldöntheti, hogy abba kell-e hagyni a Lindynette alkalmazását.

Ha a fenti állapotok bármelyike változik a Lindynette alkalmazása során, például egy közeli családtagnál ismeretlen okból trombózis alakul ki, vagy Ön sokat hízik, tájékoztassa kezelőorvosát.

ARTÉRIÁS VÉRRÖGÖK

Milyen következményekkel járhat, ha vérrög alakul ki valamelyik artériában?
Csakúgy, mint a vénás vérrögök, az artériás vérrögök is súlyos problémákat okozhatnak. Például szívrohamhoz vagy agyi érkatasztófához (sztrókhoz) vezethetnek.

Az artériás vérrögök kialakulásának kockázatát növelő tényezők
Fontos megjegyezni, hogy a Lindynette alkalmazása mellett kialakuló szívroham vagy agyi érkatasztófa kockázata nagyon alacsony, de emelkedhet:
- az életkor előrehaladtával (35 éves életkor felett);
- ha dohányzik. Ha kombinált hormonális fogamzásgátlót alkalmaz, mint például a Lindynette, javasolt, hogy szokjon le a dohányzásról. Ha nem tud leszokni a dohányzásról és 35 évesnél idősebb, akkor kezelőorvosa más típusú fogamzásgátló alkalmazását is javasolhatja.
- ha túlsúlyos;
- ha magas vérnyomásban szenved;
- ha valamelyik közvetlen családtagjának fiatal életkorban (körülbelül 50 éves kora előtt) szívrohama vagy sztrókja volt. Ebben az esetben Önnél is magasabb lehet a szívroham vagy a sztrók kockázata.
- ha Önnek, vagy valamelyik közvetlen családtagjának magas a vérzsírszintje (koleszterin vagy triglicerid);
- ha migrénes fejfájása szokott lenni, különösen akkor, ha aurával járó migrénről van szó;
- ha valamilyen szívproblémája van (szívbillentyű-rendellenesség, pitvarremegésnek nevezett ritmuszavar);
- ha cukorbetegségben szenved.

Ha a fenti állapotok közül Önnél egynél több áll fenn, vagy ha ezek közül valamelyik nagyon súlyos, akkor a vérrögök kialakulásának kockázata még magasabb.

Ha a Lindynette alkalmazása során a fenti állapotok bármelyike változik, például ha dohányozni kezd, vagy egy közeli családtagnál ismeretlen okból trombózis alakul ki, illetve Ön sokat hízik, tájékoztassa kezelőorvosát.

A fogamzásgátló tabletta és a rák
A fogamzásgátló tabletta, ha hosszú időn keresztül alkalmazzák, csökkenti a petefészek és a méhnyálkahártya rákos daganatának a kockázatát. Ugyanakkor úgy tűnik, hogy kismértékben fokozza a méhnyakrák kockázatát, bár lehet, hogy ez az óvszer nélküli nemi élet, és nem a fogamzásgátló tabletta következménye. A méhnyakrák legfontosabb kockázati tényezője a tartósan fennálló humán papilloma vírus (HPV) fertőzés. Minden nőnek rendszeresen méhnyakrák-szűrésre kell mennie.

Ha emlőrákja van vagy korábban volt, nem szedhet fogamzásgátló tablettát. A fogamzásgátló tabletta kismértékben növeli az emlőrák kockázatát. Ez a kockázat a fogamzásgátló tabletta szedésének idejével együtt nő, de annak abbahagyása után 10 éven belül normális szintre tér vissza. Mivel az emlőrák a 40 évesnél fiatalabb nőknél ritka, az emlőrák szokásos gyakoriságát meghaladó esetek száma az aktuálisan vagy nemrégiben fogamzásgátló tablettát szedő nők körében kicsi.
A fogamzásgátlót szedő nők egészségi állapotát gyakrabban ellenőrzik, ezért ebben a csoportban többek között az emlőrákot is korábbi stádiumban ismerik fel. Fontos a mell rendszeres vizsgálata, és amennyiben bármilyen csomót érez, keresse fel orvosát.

Fogamzásgátlót szedő nőknél olykor jóindulatú májdaganat, ritkábban rosszindulatú daganat kialakulásáról számoltak be. Ezek a daganatok belső (hasüregi) vérzést okozhatnak. Haladéktalanul forduljon orvosához, ha erős hasi fájdalmat észlel!

Pszichiátriai kórképek
Egyes hormonális fogamzásgátlókat, köztük a Lindynette tablettát használó nők depresszióról, illetve depresszív hangulatról számoltak be. A depresszió súlyossá is válhat, és időnként öngyilkossági gondolatokhoz vezethet. Ha Ön hangulatváltozásokat és depresszív tüneteket tapasztal, a lehető leghamarabb forduljon kezelőorvosához további ellátás céljából.
Ha kórelőzményében depresszió szerepel, kérjük, mondja el kezelőorvosának, mert erre gondosan oda kell figyelni.

Magas vérnyomás
Ha fogamzásgátló tablettát szed, vérnyomás-emelkedést észlelhet, azonban ez ritkán igényel kezelést. Ha valaha magas volt a vérnyomása, akkor előfordulhat, hogy más fogamzásgátló módszert kell alkalmaznia. Ha az orvos felírja Önnek a fogamzásgátló tablettát, akkor rendszeresen ellenőrizni kell a vérnyomását, és annak jelentős emelkedése esetén abba kell hagynia a fogamzásgátló tabletta szedését, és más fogamzásgátló módszert kell alkalmaznia. A kialakult magas vérnyomást kezeltetnie kell (lásd még a "Ne szedje a Lindynette tablettát" részt). A vérnyomás beállítása után az orvos megítélése alapján a fogamzásgátló tabletta alkalmazása ismét elkezdhető.

Hüvelyi vérzés
Áttöréses vagy pecsételő vérzés alakulhat ki, főleg a fogamzásgátló tabletta szedésének első három hónapja alatt. Ha ezek a vérzések tartósan fennállnak, vagy visszatérő jelleggel jelentkeznek, orvoshoz kell fordulnia, hogy kizárja a nem hormonális okokat, mint például a terhességet vagy néhány más betegséget. Előfordulhat, hogy kezelőorvosa más fogamzásgátló tablettát rendel Önnek, ha szükséges (lásd még a "Havivérzések között jelentkező vérzés" részt).

Ha korábban előfordult már, hogy egy havivérzése kimaradt (amenorrea) vagy szabálytalan volt a havivérzése (oligomenorrea), akkor ez újra előfordulhat a fogamzásgátló tabletta szedésének ideje alatt. Ha a fogamzásgátló tabletta szedésének ideje alatt kimarad egy havivérzése, olvassa még el a "Ha elfelejtette bevenni a Lindynette tablettát" részt is.

Orvosi vizsgálatok
Mielőtt az orvos felírja Önnek a fogamzásgátló tablettát, gondosan kikérdezi az Ön és a családja kórtörténetét, és alapos orvosi vizsgálatot is végez. Rendszeresen méhnyakrák-szűrésen (kenetvétel) kell részt vennie.

Az első kontrollvizsgálatra a fogamzásgátló tabletta szedésének megkezdése után 3 hónappal kell mennie. Évente egyszer kezelőorvosa megismétli az összes, az első vizsgálat alkalmával elvégzett vizsgálatot.

Ha vérvizsgálatra kell mennie, tájékoztassa orvosát arról, hogy fogamzásgátló tablettát szed, mert a fogamzásgátló tabletta befolyásolhatja néhány vizsgálat eredményét.

Gyermekek és serdülők
A Lindynette alkalmazása nem javallt azoknál, akiknél az első menstruáció még nem kezdődött el.

Idősek
A Lindynette nem javallt a változókor (menopauza) után.

Májkárosodásban szenvedő nők
Ne szedje a Lindynette-et, ha májmegbetegedésben szenved. Lásd még a 2. pontban "Ne szedje a Lindynette-et" és a "Tájékoztassa kezelőorvosát, ha az alábbi állapotok bármelyike érvényes Önre" részeket.

Vesekárosodásban szenvedő nők
Nincsenek elérhető adatok.

Egyéb gyógyszerek és a Lindynette tabletta
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

Szintén közölje más orvossal vagy fogorvossal, aki egyéb gyógyszert ír fel Önnek, hogy Ön Lindynette tablettát szed. Orvosa tájékoztatja, amennyiben kiegészítő fogamzásgátló módszerre (pl. óvszerre) lesz szüksége, és arról is, hogy ezt milyen hosszan kell alkalmaznia, továbbá azt is elmondja, ha egy Önnek szükséges egyéb gyógyszer adagolását meg kell változtatnia.

Ne szedje a Lindynette tablettát, ha Önnek hepatitisz C-fertőzése van, és olyan gyógyszereket szed, amelyek ombitaszvir/paritaprevir/ritonavirt, dazabuvirt, glekaprevir/pibrentaszvirt vagy szofoszbuvir/velpataszvir/voxilaprevirt tartalmaznak, mert ezek a gyógyszerek a máj működését tükröző laborértékek (a GPT (néha ALAT néven is feltüntetik) májenzim vérszintjének) emelkedését okozhatják.
Kezelőorvosa az ilyen gyógyszerekkel való kezelés megkezdése előtt más típusú fogamzásgátlót fog felírni Önnek.
A Lindynette tabletta szedése a kezelés befejezése után körülbelül 2 héttel újrakezdhető. Lásd a "Ne szedje a Lindynette tablettát" című fejezetet.

Néhány gyógyszer befolyásolhatja a Lindynette hatóanyagainak vérszintjét és csökkentheti hatását a terhesség megelőzésben és áttöréses vérzést okozhat. Ide tartoznak
- az epilepszia kezelésére használatos gyógyszer (például a barbiturátok, karbamazepin, fenitoin, primidon, felbamát, oxkarbazepin, topiramát);
- a tuberkulózis kezelésére használatos gyógyszer (például a rifampicin);
- HIV és hepatitisz C-vírusfertőzés kezelésére használt gyógyszer (úgynevezett proteázgátlók és nem nukleozid reverztranszkriptáz-gátlók, mint például a ritonavir és a nevirapin, efavirenz);
- gombás fertőzések kezelésére használt gyógyszer (grizeofulvin);
- a tüdő ereit érintő magas vérnyomás kezelésére használt gyógyszer (bozentán);
- közönséges orbáncfű (Hypericum perforatum) nevű gyógynövény. Ha Ön közönséges orbáncfűből készült készítményt szedett, vagy szeretne szedni, tájékoztassa kezelőorvosát, ugyanis ez esetben a Lindynette nem megfelelő Önnek.

A Lindynette is befolyásolhatja más gyógyszerek (pl. ciklosporin, teofillin, lamotrigin, tizanidin, levotiroxin) megfelelő működését. Ezért nagyon fontos, hogy tájékoztassa kezelőorvosát, amennyiben a fogamzásgátló tablettát egyéb gyógyszerekkel egyidejűleg kell szednie.

Laboratóriumi vizsgálatok
Ha laboratóriumi vizsgálat válik szükségessé, közölje orvosával vagy a laboratóriumi személyzettel, hogy fogamzásgátló tablettát szed, mivel a fogamzásgátló tabletták befolyásolhatják egyes laboratóriumi vizsgálatok eredményeit.

A Lindynette egyidejű bevétele étellel és itallal
A Lindynette szedésének ideje alatt nem kell különleges, az ételekre és italokra vonatkozó utasításokat betartani.

Terhesség és szoptatás
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával.

Ne alkalmazza a Lindynette-et, ha terhes. Ha úgy gondolja, hogy terhes lehet, végezzen terhességi tesztet ennek igazolására, mielőtt abbahagyná a Lindynette szedését.
Nincs arra vonatkozó egyértelmű bizonyíték, hogy a Lindynette károsítja majd a fejlődő magzatot, ha a megtermékenyülés véletlenül bekövetkezik. Ugyanakkor, ha a terhesség igazolódik, azonnal abba kell hagynia a Lindynette alkalmazását.

Ha szoptat, előfordulhat, hogy kezelőorvosa azt javasolja, hogy ne szedje a Lindynette-et. Beszéljen kezelőorvosával más fogamzásgátló módszerekről. A szoptatás nem védi meg a teherbeeséstől.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A Lindynette nem, vagy csak elhanyagolható mértékben befolyásolja a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességeket.

Lindynette tabletta laktózt (tejcukrot), szacharózt (répacukrot) és nátriumot tartalmaz
Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.

A készítmény kevesebb mint 1 mmol (23 mg) nátriumot tartalmaz bevont tablettánként, azaz gyakorlatilag "nátriummentes".


3. Hogyan kell szedni a Lindynette tablettát?

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

A Lindynette-et 21 napon keresztül minden nap vegye be.
A Lindynette 21 fogamzásgátló tablettát tartalmazó buborékcsomagolásban kerül forgalomba, mindegyik a hét napjaival van jelölve.
- A fogamzásgátló tablettát minden nap ugyanabban az időben vegye be.
- A fogamzásgátló tabletta szedését egy olyan tablettával kezdje, ami a hét megfelelő napjával van jelölve.
- Kövesse a buborékcsomagoláson lévő nyilak irányát. Minden nap egy fogamzásgátló tablettát vegyen be, amíg mind a 21 fogamzásgátló tabletta el nem fogy.
- Minden fogamzásgátló tablettát egészben nyeljen le, ha szükséges, akkor vízzel. Ne rágja szét a fogamzásgátló tablettát.

Ezután tartson 7 fogamzásgátlótabletta-mentes napot.
Miután a buborékcsomagolásban lévő mind a 21 fogamzásgátló tablettát bevette, hét olyan nap következik, amikor nem vesz be fogamzásgátló tablettát. Így, ha az egyik csomag utolsó fogamzásgátló tablettáját pénteken vette be, akkor a következő csomag első fogamzásgátló tablettáját a következő hét szombatján fogja bevenni.

A buborékcsomagolásban lévő utolsó fogamzásgátló tabletta bevételétől számított néhány napon belül a havivérzéshez hasonló megvonásos vérzése kell, hogy legyen. Lehet, hogy ez a vérzés még tart, amikor elérkezik a következő csomag fogamzásgátló tabletta szedésének az ideje.

Ez alatt a 7 fogamzásgátlótabletta-mentes nap alatt mindaddig nem kell kiegészítő fogamzásgátló módszert alkalmaznia, amíg a fogamzásgátló tablettákat pontosan szedte, és a következő csomag fogamzásgátló tablettát időben elkezdi szedni.

Ezután kezdje el a következő buborékcsomagolásban lévő tabletták szedését.
A 7 fogamzásgátlótabletta-mentes nap után akkor is kezdje el a következő buborékcsomagolásban lévő Lindynette tabletták szedését, ha a vérzése még tart. Az új buborékcsomagolásban lévő tabletták szedését mindig kezdje el időben.

Mindaddig, amíg a Lindynette-et pontosan szedi, addig minden új buborékcsomagolást a hétnek ugyanazon a napján fogja elkezdeni szedni.

Hogyan kell elkezdeni a Lindynette szedését?

Ha a fogamzásgátló tablettát először alkalmazza vagy egy szünet után kezdi újra szedni
Az első Lindynette fogamzásgátló tablettát beveheti a következő havivérzése első napján. Ha így kezdi szedni, akkor az első fogamzásgátló tabletta beszedésétől kezdve védett lesz a teherbeeséssel szemben.

Elkezdheti a Lindynette fogamzásgátló tabletta szedését a menstruációs ciklusa 2-7. napján is (pl. vasárnapi kezdés). Ilyenkor az első hét fogamzásgátló tabletta pontos beszedéséig kiegészítő fogamzásgátló módszert, például óvszert is alkalmaznia kell.

Egy másik fogamzásgátlóról tér át a Lindynette szedésére
- Ha jelenleg egy 21 napon át szedendő fogamzásgátló tablettát alkalmaz: az előző csomag elfogyását követő nap kezdje el a Lindynette szedését. Az első fogamzásgátló tabletta beszedésétől kezdve védett lesz a teherbeeséssel szemben. Az első csomag Lindynette elfogyásáig nem lesz havivérzése.
- Ha jelenleg egy 28 napon át szedendő fogamzásgátló tablettát alkalmaz: az utolsó, hatóanyagot tartalmazó fogamzásgátló tabletta bevételét követő nap kezdje el a Lindynette szedését. Az első fogamzásgátló tabletta beszedésétől kezdve védett lesz a teherbeeséssel szemben. Az első csomag Lindynette elfogyásáig nem lesz havivérzése.
- Ha jelenleg hüvelygyűrűt vagy fogamzásgátló tapaszt alkalmaz: a Lindynette szedését lehetőleg a gyűrű vagy a tapasz eltávolításának napján kezdje el, de legkésőbb akkor, amikor a következő gyűrű vagy tapasz felhelyezése esedékessé válik.
- Ha csak progesztogént tartalmazó fogamzásgátlást alkalmaz (úgynevezett minitabletta, implantátum, méhen belüli fogamzásgátló eszköz ("spirál"), injekció):
-- fogamzásgátló tabletta: bármelyik nap abbahagyhatja a progesztogént tartalmazó fogamzásgátló tabletta szedését, és a Lindynette-et a következő nap el kell kezdenie szedni.
-- implantátum vagy méhen belüli fogamzásgátló eszköz: a Lindynette-et az implantátum vagy a méhen belüli fogamzásgátló eszköz eltávolítása napján el kell kezdenie szedni.
-- injekció: a Lindynette szedését aznap kell elkezdeni, amikor a következő injekció esedékes lenne.
Az első 7 db fogamzásgátló tabletta pontos beszedéséig kiegészítő fogamzásgátló módszert, például óvszert is alkalmaznia kell.

A Lindynette szedésének elkezdése vetélés vagy abortusz után
Ha a terhesség első 3 hónapja alatt vetélése vagy terhességmegszakítása volt, kezelőorvosa mondhatja, hogy azonnal kezdje el a Lindynette szedését. Ez azt jelenti, hogy az első fogamzásgátló tabletta beszedésétől kezdve védett lesz a teherbeeséssel szemben.
Ha a terhesség első 3 hónapja után volt vetélése vagy terhességmegszakítása, akkor a Lindynette szedését 28 nap múlva kezdheti el. A Lindynette szedésének első 7 napja alatt valamilyen más fogamzásgátló módszert, például óvszert is alkalmaznia kell. Ha már megtörtént a védekezés nélküli közösülés, akkor a terhességet ki kell zárni, vagy a szájon át szedendő fogamzásgátló tabletta szedését a vetélést vagy terhességmegszakítást követő első havivérzésig nem szabad elkezdeni.

Szülést követő fogamzásgátlás
A Lindynette szedését 28 nap múlva kezdheti el, akkor, ha nem szoptat, és szövődménymentes hüvelyi szülése volt, valamint már teljesen mozgásképes. A Lindynette szedésének első 7 napja alatt valamilyen más fogamzásgátló módszert, például óvszert is alkalmaznia kell. Ha már megtörtént a védekezés nélküli közösülés, akkor a terhességet ki kell zárni, vagy a szájon át szedendő fogamzásgátló tablettát a szülést követő első havivérzésig nem szabad elkezdeni szedni.

Kezelőorvosa további tanácsokat is tud adni a fogamzásgátlást illetően.

Ha az előírtnál több Lindynette tablettát vett be
Nem valószínű, hogy egynél több fogamzásgátló tabletta bevétele bármilyen károsodást okozna, de mielőbb beszélnie kell kezelőorvosával.

Ha elfelejtette bevenni a Lindynette tablettát
Ha elfelejtett bevenni egy fogamzásgátló tablettát, akkor az alábbi utasításokat kövesse.
- Ha egy tablettát felejtett el bevenni, és az a szokásos bevételhez képest 12 órán belül eszébe jut, akkor azonnal vegye be a kihagyott tablettát. A következő tablettákat a szokott időben vegye be. A fogamzásgátló hatás ilyenkor nem csökken.
- Ha egy tablettát felejtett el bevenni, és az a szokásos bevételhez képest több mint 12 óra múlva jut eszébe, vagy ha két vagy több tablettát felejtett el bevenni, akkor a fogamzásgátló hatás csökkenhet. Minél több adag bevételét mulasztotta el, annál nagyobb a terhesség kialakulásának esélye. Ennek lehetősége különösen akkor jelentős, ha a csomag megkezdését követő, vagy a kiürülését megelőző időszakban felejti el bevenni a gyógyszert. Ebben az esetben a következő útmutatások szerint kell eljárnia.

Ha 12 óránál több telt el a szokásos bevételi időhöz képest, vagy több tablettát felejtett el bevenni
Kérje orvosa tanácsát.

Az első héten 1 tablettát felejtett el bevenni
Mielőbb vegye be a kimaradt tablettát (még abban az esetben is, ha a késedelem hosszúsága miatt valójában 2 tabletta bevétele szükséges), majd folytassa a készítmény szedését az előírt időpontokban. A következő 7 napon további kiegészítő fogamzásgátló eszközt (pl. óvszert) is alkalmaznia kell.

Ha a megelőző 7 napos időszakban nemi együttlétre került sor, nem zárható ki a terhesség lehetősége, ezért haladéktalanul forduljon orvosához.

A második héten 1 tablettát felejtett el bevenni
Mielőbb vegye be a kimaradt tablettát (még abban az esetben is, ha a késedelem hosszúsága miatt valójában 2 tabletta bevétele szükséges), majd folytassa a készítmény szedését az előírt időpontokban. Ebben az esetben nem csökken a fogamzásgátló hatás, ezért nem szükséges kiegészítő fogamzásgátló módszereket alkalmaznia.

A harmadik héten 1 tablettát felejtett el bevenni
A következő lehetőségek közül választhat anélkül, hogy kiegészítő fogamzásgátló módszereket kellene alkalmaznia, feltéve, hogy a megelőző hét napban pontosan szedte a Lindynette-et.
- Mielőbb vegye be a kimaradt tablettát (még abban az esetben is, ha a késedelem hosszúsága miatt valójában 2 tabletta bevétele szükséges), majd folytassa a készítmény szedését az előírt időpontokban. A csomag kiürülése után haladéktalanul - gyógyszerszünet közbeiktatása nélkül - kezdje el a következő csomag Lindynette szedését. Bár ebben az esetben csak a második csomag szedésének befejezésekor jelentkezik megvonásos vérzés, időközben pecsételő, vagy áttöréses vérzés léphet fel.
- Hagyja abba a tabletták szedését a már megkezdett csomagból és tartson 7 napos gyógyszerszünetet (a kimaradt tabletták napjait is beleszámítva). Ezt követően új csomagot megkezdve folytassa a készítmény szedését. Ha az Ön által megszokott kezdőnapon szeretné a következő csomag tablettáinak szedését elkezdeni, rövidítse meg a 7 napos tablettamentes időszakot.

Abban az esetben, ha az aktuális csomag felhasználása során kimaradt valamelyik tabletta, és a gyógyszerszünet ideje alatt nem jelentkezik megvonásos vérzés, nem zárható ki a terhesség lehetősége. Ebben az esetben a következő csomag megkezdése előtt forduljon orvosához, vagy végezzen terhességi tesztet.

Ha az új buborékcsomagolásban lévő tabletták szedését késve kezdi el, akkor lehet, hogy nem lesz védett a teherbeeséssel szemben. Ha az elmúlt 7 napban nemi életet élt, kérjen tanácsot kezelőorvosától vagy gyógyszerészétől. Lehet, hogy sürgősségi fogamzásgátlásra van szüksége. Hét napig kiegészítő fogamzásgátló módszert, például óvszert is alkalmaznia kell.

Ha hány vagy hasmenése van
Ha hány vagy erős hasmenése van, akkor előfordulhat, hogy az adott fogamzásgátló tablettából nem jut be a szervezetébe a szokásos adag hormon. A szokott időben vegye be a következő fogamzásgátló tablettákat. Amíg beteg, és amikor már jobban van, még 7 napig alkalmazzon kiegészítő fogamzásgátló módszert, például óvszert. Kövesse azokat az utasításokat, amelyek akkor érvényesek, ha már több mint 12 órát késett a fogamzásgátló tabletta bevételével - lásd a "Ha elfelejtette bevenni a Lindynette tablettát" részt.

Beszéljen kezelőorvosával, ha az emésztési zavarai folytatódnak vagy súlyosbodnak. Lehet, hogy más típusú fogamzásgátló módszert fog javasolni.

Ha kimaradt egy havivérzése - lehet, hogy terhes?
Esetenként előfordulhat, hogy kimarad egy megvonásos vérzése. Ez jelentheti azt, hogy terhes, de ha a fogamzásgátló tablettákat előírás szerint szedte, akkor ennek nagyon kicsi az esélye. Ha úgy gondolja, hogy kitehette magát a teherbeesés kockázatának (például elfelejtette bevenni a tablettákat vagy más gyógyszereket szedett), akkor a következő csomag tabletta szedésének elkezdése előtt terhességi tesztet kell végeznie. Ha terhes, hagyja abba a Lindynette szedését, és keresse fel kezelőorvosát.

Hogyan késleltetheti havivérzését?
Ha késleltetni szeretné havivérzését, hagyja ki a tablettamentes időszakot és azonnal kezdje el az új buborékcsomagolásban lévő tabletták szedését. Havivérzését a szükséges ideig, de legkésőbb addig késleltetheti, ameddig az új buborékcsomagolásból már minden tablettát bevett. Ez alatt az idő alatt áttöréses vagy pecsételő vérzés jelentkezhet Önnél. A Lindynette szokásos adagolására a 7 napos tablettamentes időszak után kell visszaállnia.

Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.


4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek. Ha Ön bármilyen mellékhatást tapasztal, különösen, ha az súlyos vagy tartós, illetve bármilyen változást észlel az egészségi állapotában, amiről úgy véli, hogy az a Lindynette következménye, kérjük, beszéljen kezelőorvosával.

Azonnal kérjen orvosi segítséget, ha angioödémára utaló tünetek bármelyikét tapasztalja: az arc, a nyelv és/vagy a torok duzzadása és/vagy nyelési nehézség vagy csalánkiütés, amelyekhez esetleg nehézlégzés is társul (lásd még a "Figyelmeztetések és óvintézkedések" című pontot).

Kombinált hormonális fogamzásgátlót szedő minden nőnél emelkedett a kockázata a vénákban (vénás tromboembólia (VTE)) és az artériákban (arteriás tromboembólia (ATE)) előforduló vérrögök kialakulásának. A kombinált hormonális fogamzásgátlók alkalmazásával járó különböző kockázatokkal kapcsolatos, részletesebb információért kérjük, olvassa el a "Tudnivalók a Lindynette alkalmazása előtt" című 2. pontot.

Mint minden gyógyszer, így a Lindynette is okozhat allergiás (túlérzékenységi) reakciókat. Ezek a reakciók nagyon ritka esetekben csalánkiütésekkel, hirtelen szöveti duzzanattal és súlyos légzési és keringési tünetekkel, mint pl. vérnyomáscsökkenéssel, szédüléssel, hányingerrel és légszomjjal járhatnak. Ha allergiás reakció bármely tünetét észleli, azonnal hagyja abba a Lindynette szedését és tájékoztassa kezelőorvosát vagy kérjen orvosi segítséget a legközelebbi kórházban.

Egyéb lehetséges mellékhatások:
Nagyon gyakori (10 személyből több mint 1-et érinthet):
- fejfájás, beleértve a migrént (de ha az erős, vagy a fejfájás a szokottól eltérő vagy sokáig tart, azonnal forduljon orvoshoz),
- az első néhány hónapban a havivérzések közti időszakban jelentkező vérzés és pecsételő vérzés (ez rendszerint megszűnik, amikor a szervezete hozzászokott a Lindynette-hez) - lásd "A havivérzések között jelentkező vérzés" részt.

Gyakori (10 személyből legfeljebb 1-et érinthet):
- testsúlyváltozás (hízás vagy fogyás),
- hangulatváltozás, beleértve a depressziót és a nemi vágy (libidó) megváltozását,
- idegesség vagy szédülés,
- emlőfájdalom, az emlők nyomásérzékenysége, megnagyobbodása, váladékozása, a menstruációs vérzés megváltozása, a méhnyak váladéktermelésének megváltozása, a menstruációs vérzés kimaradása (anemorrea), fájdalmas menstruáció (diszmenorrea),
- hüvelygyulladás, beleértve a gomba okozta fertőzést (kandidiázis),
- emésztőrendszeri panaszok, köztük hányinger, hányás vagy hasi fájdalom,
- akne,
- folyadék-visszatartás, duzzanat (pl. boka- vagy lábszárduzzanat), amit a szövetekben felhalmozódó folyadék okoz (ödéma).

Nem gyakori (100 személyből legfeljebb 1-et érinthet):
- a vérzsírszint (szérumlipidszint) megváltozása, beleértve a magas trigliceridszintet, az étvágy megváltozása (növekedése vagy csökkenése),
- vérnyomás-emelkedés,
- hasi görcsök, puffadás,
- bőrkiütés; barna, szabálytalan foltok a bőrön (melazma/kloazma), ami tartós lehet; fokozott szőrnövekedés (hirzutizmus); jelentős mértékű hajhullás (alopécia).

Ritka (1000 személyből legfeljebb 1-et érinthet):
- súlyos allergiás reakciók, köztük nagyon ritka esetekben csalánkiütés, hirtelen kialakuló szöveti duzzanat (angioödéma) és légzőszervi és keringési tünetekkel járó súlyos reakciók, mint pl. vérnyomáscsökkenés, szédülés, hányinger és nehézlégzés,
- a vénákban vagy artériákban kialakuló ártalmas vérrögök, mint például:
-- a lábszárban vagy a lábban (azaz MVT - mélyvénás trombózis)
-- a tüdőben (azaz TE - tüdőembólia)
-- szívroham
-- agyi érkatasztrófa (sztrók)
-- minisztrók vagy átmeneti, sztrókszerű tünetek, amely átmeneti iszkémiás rohamként (TIA - tranziens ischaemiás attak) ismert
-- a májban, hasban/belekben, vesében vagy a szemben kialakuló vérrögök.
Nagyobb lehet a vérrögök kialakulásának valószínűsége, ha fennáll bármilyen más állapot, ami növeli ezt a kockázatot (a vérrögök kockázatát növelő állapotokkal, valamint a vérrögök tüneteivel kapcsolatos bővebb információért lásd a 2. pontot).
- a vér folátszintjének csökkenése, glükózintolerancia (magas vércukorszintet okozó anyagcsere-állapot),
- kontaktlencse-viselési képtelenség,
- a bőr sárgás elszíneződése (epepangás okozta sárgaság),
- a bőr alatti zsírsejtek gyulladása (eritéma nodózum).

Nagyon ritka (10 000 személyből legfeljebb 1-et érinthet):
- szisztémás lupusz eritematózusz (egy krónikus autoimmun betegség) fellángolása,
- a porfíria (bizonyos enzimek hiánya által okozott betegség) fellángolása,
- a korea (egy mozgászavar) súlyosbodása,
- látóideg-gyulladás, a szem ideghártyájában futó erek trombózisa,
- a visszértágulatok súlyosbodása,
- hasnyálmirigy-gyulladás, vérellátási zavar okozta vastagbélgyulladás,
- epehólyag-betegség, beleértve az epekövességet is,
- eritéma multiforme (bőrbetegség),
- hemolitikus urémiás szindróma (vesebetegség),
- a májsejtek daganata (hepatocelluláris karcinóma).

Nem ismert (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg):
- májsejtek károsodása, például májgyulladás.

A Lindynette a jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján nem megbecsülhető, nem ismert gyakorisággal okozhat még gyulladásos bélbetegséget (pl. Crohn-betegség, fekélyes vastagbélgyulladás) és májsejtkárosodást (pl. májgyulladás, kóros májműködés).

Forduljon orvosához, ha nem kívánt hatás jelentkezik, illetve változást észlel egészségi állapotában - különösen, ha ezek súlyosak vagy tartósak, és megítélése szerint a készítmény szedésével állnak összefüggésben.

Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

A havivérzések között jelentkező vérzés
A nők egy kis részénél kevés, váratlan vagy pecsételő vérzés előfordulhat, miközben a Lindynette-et szedik, különösen az első néhány hónapban. Általában nem kell emiatt aggódni, és ez a vérzés egy-két nap után megszűnik majd. A szokott módon folytassa a Lindynette szedését. A problémának az első néhány csomag gyógyszer beszedése után meg kell szűnnie.

Akkor is lehet váratlan vérzése, ha nem szedi a fogamzásgátló tablettát rendszeresen, ezért próbálja meg a fogamzásgátló tablettát minden nap ugyanabban az időben bevenni. Más gyógyszerek is tudnak néha váratlan vérzést előidézni.
Menjen el kontrollvizsgálatra kezelőorvosához, ha olyan áttöréses vagy pecsételő vérzése van, ami:
- az első néhány hónap után is fennáll,
- ami azt követően jelentkezik, hogy már szedi egy ideje a Lindynette-et,
- ami azt követően is folytatódik, hogy abbahagyta a Lindynette szedését.

Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az alábbi elérhetőségek valamelyikén keresztül: Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, Postafiók 450, H-1372 Budapest, Magyarország, honlap: https://mellekhatas.ogyei.gov.hu/
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell a Lindynette tablettát tárolni?

Legfeljebb 25 °C-on, a fénytől és nedvességtől való védelem érdekében, az eredeti csomagolásban tárolandó.

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A buborékcsomagoláson vagy a dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Lindynette tabletta?
- A készítmény hatóanyagai: 75 mikrogramm gesztodén és 20 mikrogramm etinilösztradiol bevont tablettánként.
- Egyéb összetevők: kalcium-nátrium-edetát, magnézium-sztearát, kolloid vízmentes szilícium-dioxid, povidon, kukoricakeményítő, laktóz-monohidrát, "Quinoline"-sárga (E 104), titán-dioxid, makrogol 6000, talkum, kalcium-karbonát, szacharóz.

Milyen a Lindynette tabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Bevont tabletta: halványsárga, kerek, mindkét oldalán domború felületű, cukros bevonatú tabletta. Törési felülete fehér színű.

21 db, illetve 3×21 db bevont tabletta átlátszó PVC/PVDC//Al buborékcsomagolásban, tárolótasakban, dobozban.

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2023. 04. 01.

Kategóriák

Az adatokat a PHARMINDEX gyógyszer-információs adatbázis szolgáltatja
Ⓒ Vidal Next kft. 2024.