MEFORAL 1000 mg filmtabletta

Összefoglaló

Hatóanyag(ok): metformin

Forgalmazó: Laboratori Guidotti

Szoptatás idején abszolút ellenjavallt. Terhesség idején abszolút ellenjavallt. Vesebetegség esetén abszolút ellenjavallt Májbetegség esetén abszolút ellenjavallt

Kiszerelések

Kiszerelés Kiadhatóság Fogyasztói ár (Ft) Fizetendő ár (Ft)
60x vényköteles

Betegtájékoztató

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Meforal 1000 mg és milyen betegségek esetén alkalmazható?

Milyen típusú gyógyszer a Meforal 1000 mg?
A Meforal 1000 mg a metformint tartalmaz, amely a cukorbetegség kezelésére alkalmazott hatóanyag. A biguanidoknak nevezett gyógyszerek csoportjához tartozik.
Az inzulin a hasnyálmirigy által termelt hormon, mely lehetővé teszi, hogy a szervezet szövetei a cukrot (glukózt) felvegyék a vérből. A szervezet a glukózt energiatermelésre használja fel, vagy elraktározza későbbi felhasználás céljára.
Ha Önnek diabétesze (cukorbetegsége) van, akkor a hasnyálmirigye nem termel elegendő inzulint, vagy szervezete nem képes megfelelően felhasználni a saját maga által előállított inzulint. Ez a vércukorszint emelkedéséhez vezet. A Meforal 1000 elősegíti a vércukoszintnek a normálishoz lehető legközelebbi értékre való csökkentését.
Ha Ön a túlsúlyos felnőttek közé tartozik, a Meforal 1000 hosszabb távú szedése segíti a diabétesszel összefüggő szövődmények kockázatának csökkentését is. A Meforal 1000 mg alkalmazása stabil testsúllyal vagy enyhe mértékű fogyással jár.
Milyen betegségek esetén alkalmazható a Meforal 1000 mg?
A Meforal 1000 mg a 2-es típusú diabéteszben (más néven nem-inzulin-dependens cukorbetegségben) szenvedő betegek kezelésére alkalmas, amikor a diéta és a testmozgás nem elegendő a vércukorszint megfelelő szabályozásához. Különösen túlsúlyos betegek kezelésére alkalmazzák.
A felnőttek a Meforal 1000 mg-ot szedhetik önmagában, vagy diabétesz kezelésére alkalmas egyéb szerekkel (szájon át szedhető gyógyszerekkel vagy inzulinnal) együtt.
10 év feletti gyermekek és serdülők szedhetik a Meforal 1000 mg-ot önmagában vagy inzulinnal való kombinációban.


2. Tudnivalók a Meforal 1000 mg alkalmazása előtt
Ne szedje a Meforal 1000 mg-ot:

- ha allergiás a metformin-hidrokloridra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
- ha vese-, vagy májbetegsége van,
- ha kontrollálatlan cukorbetegsége (diabétesze) van, például súlyos hiperglikémiával (magas vércukorszinttel), hányingerrel, hányással, kiszáradással, gyors súlycsökkenéssel vagy ketoacidózissal. A ketoacidózis egy olyan állapot, amikor a "ketontesteknek" nevezett anyagok felszaporodnak a vérben, és diabéteszes prekóma alakulhat ki. Ennek tünetei közé tartozik a gyomorfájdalom, a gyors és felületes légzés, aluszékonyság, vagy a szokatlan, gyümölcsös szagú lehelet.
- ha szervezete túl sok vizet vesztett (dehidráció), például tartós vagy súlyos fokú hasmenés, ismétlődően előforduló hányás miatt. A dehidráció veseműködési zavarokhoz vezethet, amely fokozza a tejsavacidózis kockázatát (lásd alább a "Figyelmeztetések és óvintézkedések" című részt).
- ha súlyos fertőzésben szenved pl. tüdő vagy hörgőrendszeri, illetve veséket érintő fertőzés. A súlyos fertőzések veseműködési zavarokhoz vezethetnek, fokozva a tejsavacidózis kialakulásának kockázatát (lásd alább a "Figyelmeztetések és óvintézkedések" című részt),
- ha szívbetegség miatt kezelik, vagy a közelmúltban szívrohama volt, súlyos keringési problémája (például sokk) vagy légzési nehézsége van. Ezek az állapotok a szöveti oxigénellátás zavara révén növelhetik a tejsavacidózis kialakulásának kockázatát (lásd alább a "Figyelmeztetések és óvintézkedések" című részt),
- ha nagymértékben fogyaszt alkoholt
Ha a fent említett tényezők bármelyike fennáll Önnél, a gyógyszer alkalmazásának megkezdése előtt értesítse kezelőorvosát.
Figyelmeztetések és óvintézkedések

A Meforal 1000 mg alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával.
Feltétlenül kérje ki kezelőorvosa tanácsát, ha
- Önnél kontrasztanyagos röntgenvizsgálatot vagy más képalkotó vizsgálatot terveznek, amelynek során vérkeringésébe jódtartalmú kontrasztanyagot juttatnak.
- Önnek nagyobb műtétre van szüksége.
A vizsgálat, vagy a műtét előtt és után bizonyos időre fel kell függesztenie a Meforal 1000 mg szedését. Kezelőorvosa dönt arról, hogy ezen idő alatt szükség van-e bármilyen egyéb kezelésre. Fontos, hogy pontosan betartsa a kezelőorvos utasításait.

A Meforal 1000 mg önmagában nem okoz hipoglikémiát (túl alacsony vércukorszint). Ha azonban a Meforal 1000 mg-ot más, a cukorbetegség kezelésére alkalmas olyan gyógyszerekkel (például szulfonilureákkal, inzulinnal, meglitinidekkel) együtt alkalmazza, melyek hipoglikémiát okozhatnak, akkor fennáll a hipoglikémia kialakulásának veszélye. A hipoglikémia bármely tünetének - gyengeség, szédülés, fokozott verejtékezés, szapora szívverés, látászavarok vagy koncentrálási nehézségek - jelentkezése esetén cukortartalmú étel vagy ital fogyasztása segíthet.
Egyéb gyógyszerek és a Meforal 1000 mg
Amennyiben Önnél kontrasztanyagos röntgenvizsgálatot vagy más képalkotó vizsgálatot terveznek, amelynek során vérkeringésébe jódtartalmú kontrasztanyagot juttatnak, a vizsgálat előtt és után bizonyos ideig fel kell függesztenie a Meforal 1000 mg szedését (lásd feljebb a "Feltétlenül kérje ki kezelőorvosa tanácsát" című részt).
Közölje orvosával, ha a Meforal 1000 mg-mal egyidejűleg az alábbi gyógyszerek bármelyikét szedi. Gyakoribb vércukorszint-ellenőrzésekre lehet szüksége, illetve lehet, hogy kezelőorvosa módosítja a Meforal 1000 mg dózisát:
- diuretikumok (amelyek több vizelet ürítése révén kihajtják a felesleges vizet a szervezetből)
- béta-2 agonisták, például a salbutamol vagy terbutalin (az asztma kezelésében alkalmazott szerek)
- kortikoszteroidok (számos különféle állapot, például súlyos bőrgyulladás vagy asztma kezelésére)
- a cukorbetegség kezelésére alkalmazott egyéb gyógyszerek
- ranolazin (az angina pektorisz - mellkasi szorító fájdalom kezelésére alkalmazott gyógyszer) vagy cimetidin (gyomorproblémák kezelésére alkalmazott gyógyszer)
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét jelenleg vagy nemrégiben szedett / alkalmazott, valamint szedni/alkalmazni tervezett egyéb gyógyszereiről.
A Meforal 1000 mg és az alkohol
Ne fogyasszon alkoholt a gyógyszer szedése idején. Az alkohol megnövelheti a tejsavacidózis előfordulásának lehetőségét, különösen májműködési zavar vagy alultápláltság esetén. Ez az alkoholtartalmú gyógyszerekre is vonatkozik.
Terhesség és szoptatás
Terhesség ideje alatt a cukorbetegség kezelésére inzulint alkalmaznak.
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával, hogy változtathasson a kezelésen.
A gyógyszer szedése nem javasolt a szoptatás időszaka alatt.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A Meforal 1000 mg önmagában nem okoz hipoglikémiát (túlságosan alacsony vércukorszint). Ez azt jelenti, hogy a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket nem befolyásolja.
Azonban legyen különösen óvatos amennyiben a Meforal 1000 mg-ot olyan cukorbetegség kezelésére szolgáló gyógyszerrel szedi együtt mely hipoglikémiát okozhat (pl. szulfonilureák, inzulin, meglitinidek). A hipoglikémia tünetei: gyengeségérzet, szédülés, fokozott verejtékezés, gyors szívverés, látászavarok vagy a koncentráló-képesség csökkenése. Ha ilyen tüneteket észlel, ne vezessen, és ne kezeljen gépeket.
3. Hogyan kell szedni a Meforal 1000 mg-ot?
A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
A Meforal 1000 nem helyettesíti az egészséges életmód előnyeit. Továbbra is tartsa be az orvosa által adott étrendi tanácsokat és rendszeresen végezzen testmozgást.
A készítmény ajánlott adagja
A felnőtteknél a szokásos kezdő adag naponta 2-3-szor 1/2 Meforal 1000 mg filmtabletta (mely 500 mg metformin-hidrokloridnak felel meg) vagy 850 mg metformin-hidroklorid 2-3-szor naponta (ez az adagolás Meforal 1000 mg-mal nem lehetséges).
A maximális napi adag 1 tabletta Meforal 1000 mg naponta 3-szor.

Alkalmazása gyermekeknek és serdülőknek
10 év feletti gyermekek és serdülők szokásos kezdő adagja naponta 1-szer 1/2 Meforal 1000 mg filmtabletta (ez megfelel 500 mg metformin-hidrokloridnak) vagy 850 mg metformin-hidroklorid naponta 1-szer (ez az adagolás Meforal 1000 mg-mal nem lehetséges).
A maximális napi adag 1 tabletta Meforal 1000 mg naponta kétszer. 10-12 éves korú gyermekek kezelése, csak orvosa különleges ajánlása alapján javasolt, mivel ebben a korcsoportban korlátozott tapasztalat áll rendelkezésre.
Amennyiben inzulint is használ, kezelőorvosa el fogja mondani, hogyan kezdje el szedni a Meforal 1000 mg-ot.
Ellenőrzés
- Kezelőorvosa rendszeresen vércukor vizsgálatot fog végezni, és a Meforal 1000 mg adagolását a vércukorszintjéhez fogja igazítani. Beszéljen rendszeresen kezelőorvosával. Ez különösen fontos gyermekek, serdülőkorúak esetében, illetve ha Ön idősebb korú.
- Kezelőorvosa legalább évente egyszer ellenőrzi az Ön veseműködését is. Gyakoribb ellenőrzésekre lehet szükség, ha Ön idősebb, vagy ha veséje nem működik rendesen.
Hogyan felezze meg a Meforal 1000 mg filmtablettát?
A tabletta egyenlő adagokra osztható.
A Meforal 1000 mg tabletta formájának köszönhetően könnyen és pontosan felezhető a filmtabletta. A filmtablettát egyaránt lehet felezni két kézzel, vagy úgy, hogy a nagyobb bemélyedéssel lefelé egy kemény egyenletes felületre helyezi a tablettát és hüvelykujjával megnyomva felezi el (lásd az ábrát).


Hogyan kell szedni a Meforal 1000 mg-ot?
A tablettát étkezés közben vagy étkezés után vegye be. Így elkerülhető, hogy emésztést érintő mellékhatások lépjenek fel Önnél. A tablettákat ne törje össze, illetve ne rágja szét. A tablettákat egy pohár vízzel nyelje le.
- Amennyiben egy adagot vesz be, vegye be reggel (reggeli után)
- Amennyiben naponta két részre osztott adagot vesz be, vegye be reggel (reggeli után) és este (vacsora után)
- Amennyiben naponta három részre osztott adagot vesz be, vegye be reggel (reggeli után), délben (ebéd után) és este (vacsora után)
Ha bizonyos idő múltán úgy ítéli meg, hogy a Meforal 1000 mg hatása túlságosan erős, vagy túlságosan gyenge, beszélje meg orvosával vagy gyógyszerészével.
Ha az előírtnál több Meforal 1000 mg-ot vett be
Ha az előírt mennyiségnél több Meforal 1000 mg-ot vett be, tejsavacidózis alakulhat ki. A tejsavacidózis tünetei: hányás, hasi fájdalom izomgörcsökkel és súlyos fáradtságérzéssel járó általános rosszullét, valamint légzési nehézség. Amennyiben ez az állapot fellép, akkor azonnali kórházi kezelésre lehet szükség, mivel a tejsavacidózis kómához vezethet. Azonnal vegye fel a kapcsolatot egy orvossal vagy a legközelebbi kórházzal.
Ha elfelejtette bevenni a Meforal 1000 mg-ot
Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására. Vegye be a következő adagot a szokásos időben.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát, vagy gyógyszerészét.

4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek. Az alábbi mellékhatások léphetnek fel:
Nagyon gyakori mellékhatások (10 betegből több mint egynél léphet fel)
- emésztési zavarok, mint például hányinger, hányás, hasmenés, hasi fájdalom és étvágycsökkenés. Ezek a mellékhatások leggyakrabban a Meforal 1000 mg kezelés megkezdésekor jelentkezhetnek. Segít, ha elosztja az adagokat a nap folyamán, illetve ha étkezések közben, vagy közvetlenül étkezés után veszi be a tablettát. Ha a tünetek továbbra is fennállnak, hagyja abba a Meforal 1000 mg szedését és beszéljen kezelőorvosával.

Gyakori mellékhatások (10 betegből kevesebb, mint egynél léphet fel)
- ízérzékelési zavarok

- Nagyon ritka mellékhatások (10 000 betegből kevesebb, mint egynél léphet fel):
- tejsavacidózis. Nagyon ritka, de súlyos szövődmény, különösen károsodott veseműködésű betegeknél. Amennyiben ez a szövődmény fellépne Önnél, azonnali kezelés szükséges.
- A tejsavacidózis tünetei: hányás, hasi fájdalom izomgörcsökkel, általános rossz közérzet súlyos fáradtságérzéssel, valamint légzési nehézség. Amennyiben ez az állapot fellép, akkor azonnali kórházi kezelésre lehet szükség, mivel a tejsavacidózis kómához vezethet. Ha ez előfordul, azonnal hagyja abba a Meforal 1000 mg szedését és vegye fel a kapcsolatot orvosával vagy a legközelebbi kórházzal.
- bőrtünetek, mint a bőrvörösség (eritéma), viszketés vagy viszkető bőrkiütés (csalánkiütés).
- a vér csökkent B12-vitamin szintje
- májfunkciós eltérések, valamint hepatitis (májgyulladás; amely fáradságot, étvágytalanságot, súlyvesztést okozhat, a bőr illetve a szem sárgulásával vagy anélkül). Ha ez előfordul Önnél, hagyja abba a gyógyszer szedését, és tájékoztassa orvosát.
További mellékhatások gyermekeknél és serdülőknél
A gyermekekre és serdülőkorúakra vonatkozóan rendelkezésre álló korlátozott számú adatok azt mutatták, hogy a nemkívánatos hatások természetükben és gyakoriságukban hasonlóak a felnőttek esetében jelentett adatokkal.
Mellékhatások bejelentése

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Meforal 1000 mg-ot tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó! Amennyiben egy gyermeket kezelnek a Meforal 1000 mg-mal tanácsos a szülőknek, gondviselőknek felügyelni a gyógyszer szedését.
A buborékfólián és a dobozon feltüntetett lejárati idő után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Meforal
1000 mg filmtabletta
A készítmény hatóanyaga: 1000 mg metformin-hidroklorid (megfelel 780 mg metforminnak) filmtablettánként.
Egyéb összetevők:
Tabletta mag: hipromellóz, povidon K25, magnézium-sztearát (Ph.Eur.),
Filmbevonat: hipromellóz, makrogol 6000, titán-dioxid (E 171).
Milyen a Meforal 1000 mg filmtabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás
Fehér, hosszúkás filmtabletta, egyik oldalán törővonallal, másik oldalán törőbemetszéssel ellátva.
A tabletta két egyenlő adagra osztható (lásd 3. pontban a felezésre vonatkozó útmutatást).
Csomagolás:
10 db, 30 db, 60 db, 90 db vagy 120 db filmtabletta átlátszó PVC//Al buborékcsomagolásban, dobozban.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.