MEFORAL 500 mg filmtabletta

Összefoglaló

Hatóanyag(ok): metformin

Forgalmazó: Laboratori Guidotti

A járművezetői képességet befolyásolja Szoptatás idején abszolút ellenjavallt. Terhesség idején abszolút ellenjavallt. Vesebetegség esetén abszolút ellenjavallt Májbetegség esetén abszolút ellenjavallt

Kiszerelések

Kiszerelés Kiadhatóság Fogyasztói ár (Ft) Fizetendő ár (Ft)
60x vényköteles

Betegtájékoztató

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Meforal 500, és milyen betegségek esetén alkalmazható?

Milyen típusú gyógyszer a Meforal 500?

A Meforal 500 hatóanyaga, a metformin a cukorbetegség kezelésére alkalmazott készítmény, a gyógyszerek biguanidoknak nevezett csoportjához tartozik.
Az inzulin a hasnyálmirigy által termelt hormon, mely lehetővé teszi, hogy a szervezet szövetei a cukrot (glükózt) felvegyék a vérből. A szervezet a glükózt energiatermelésre használja fel, vagy elraktározza későbbi felhasználás céljára.
Ha önnek cukorbetegsége (diabétesze) van, akkor hasnyálmirigye nem termel elegendő inzulint, vagy szervezete nem képes megfelelően felhasználni a saját maga által előállított inzulint. Ez a vércukorszint emelkedéséhez vezet. A Meforal 500 elősegíti a vércukorszintnek a normálishoz lehető legközelebbi értékre való csökkentését.
Ha Ön túlsúlyos, a Meforal 500 segít a diabétesszel összefüggő szövődmények kockázatának csökkentésében. A Meforal 500-kezelés a testtömeg szinten tartásával vagy mérsékelt csökkenésével jár.
Milyen betegségek esetén alkalmazható a Meforal 500?
A Meforal 500 a 2-es típusú diabéteszben (más néven nem-inzulinfüggő cukorbetegségben) szenvedő betegek kezelésére alkalmas, amennyiben a diéta és a testmozgás nem elegendő a vércukorszint megfelelő szabályozásához. Különösen túlsúlyos betegek kezelésére használatos.

Felnőttek a Meforal 500-at önmagában vagy más vércukorszintet csökkentő gyógyszerekkel (szájon át szedett gyógyszerek vagy inzulin) kombinációban szedhetik.
10 éves és annál idősebb gyermekek vagy serdülőkorúak a Meforal 500-at önmagában vagy inzulinnal együtt szedhetik.

2. Tudnivalók a Meforal 500 szedése előtt
Ne szedje a Meforal 500-at:
- ha allergiás a metforminra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
- ha vese- vagy májbetegsége van.
- ha nem megfelelően beállított cukorbetegsége (diabétesze) van, amely például magas vércukorszinttel (hiperglikémiával), hányingerrel, hányással, kiszáradással (dehidrációval), gyors súlyvesztéssel vagy ketoacidózissal jár. A ketoacidózis lényege, hogy a "ketontesteknek" nevezett anyagok felszaporodnak a vérben. Ennek tünetei közé tartozik a gyomorfájdalom, a gyors és mély légzés, az aluszékonyság, vagy a szokatlan, gyümölcsös szagú lehelet.
- ha szervezete túl sok vizet vesztett (dehidráció), például tartós vagy súlyos fokú hasmenés, többször ismétlődő hányás miatt. A dehidráció veseműködési zavarokhoz vezethet, ami fokozza a tejsav-acidózis kockázatát (lásd később "Figyelmeztetések és óvintézkedések" című részt).
- ha súlyos fertőzésben szenved (pl. a tüdőt vagy a hörgőrendszert, illetve a veséket érintő fertőzés). A súlyos fertőzések veseműködési zavarokhoz vezethetnek, ami fokozza a tejsav-acidózis kialakulásának kockázatát (lásd később "Figyelmeztetések és óvintézkedések" című részt).
- ha szívelégtelenség miatt kezelik, vagy a közelmúltban szívrohama volt, súlyos keringési problémája vagy légzési nehézsége van. Ezek az állapotok a szöveti oxigénellátás zavarához vezetve növelhetik a tejsav-acidózis kialakulásának kockázatát (lásd később "Figyelmeztetések és óvintézkedések" című részt).
- ha nagymértékben fogyaszt alkoholt.
Ha a fent említett tényezők bármelyike fennáll Önnél, a gyógyszer alkalmazásának megkezdése előtt beszéljen kezelőorvosával.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Meforal 500 szedése előtt beszéljen kezelőorvosával.
Feltétlenül kérje ki kezelőorvosa tanácsát, ha
- Önnél kontrasztanyagos röntgenvizsgálatot vagy más képalkotó vizsgálatot terveznek, amelynek során jódtartalmú kontrasztanyagot juttatnak a vérkeringésébe;
- Ön nagyobb műtéti beavatkozás előtt áll.
A vizsgálat illetve a műtét előtt és után bizonyos időre fel kell függesztenie a Meforal 500 szedését. Kezelőorvosa dönt arról, hogy ezen idő alatt szüksége van-e bármely egyéb kezelésre. Fontos, hogy pontosan tartsa be kezelőorvosa utasításait.

Kérjük, vegye figyelembe a tejsav-acidózis alábbi kockázatait

A Meforal 500 egy nagyon ritka, de súlyos szövődmény, a vér tejsavas túlsavasodása, az úgynevezett tejsav (laktát)-acidózis kialakulását okozhatja, különösen károsodott veseműködés esetén. A tejsav-acidózis kialakulásának esélye nem megfelelően kezelt diabétesz, elhúzódó éhezés és alkohol bevitel esetén is fokozódhat. A tejsav-acidózis tünetei: hányás, hasi fájdalom, izomgörcsökkel és súlyos fáradtságérzéssel járó rossz közérzet, valamint légzési nehézség. Ha ezek jelentkeznek, lehetséges, hogy Önnek azonnali kórházi kezelésre van szüksége, mivel a tejsav-acidózis kómához vezethet. Azonnal hagyja abba a Meforal 500 szedését, és vegye fel a kapcsolatot a kezelőorvosával, vagy azonnal keresse fel a legközelebbi kórházat.

A Meforal 500 önmagában nem okoz túlságosan alacsony vércukorszintet (hipoglikémiát). Ha azonban a Meforal 500-at más, a cukorbetegség kezelésére alkalmas gyógyszerekkel (például szulfonilureákkal, inzulinnal, meglitinidekkel) együtt alkalmazza, akkor fennáll a hipoglikémia kialakulásának veszélye. A hipoglikémia bármely tünetének - gyengeség, szédülés, fokozott verejtékezés, szapora szívverés, látászavarok vagy koncentrálási nehézségek - jelentkezése esetén cukortartalmú étel vagy ital fogyasztása segíthet.
A Meforal 500 nem helyettesíti az egészséges életmód előnyeit. Továbbra is kövesse kezelőorvosa étrendre vonatkozó tanácsait, és mozogjon rendszeresen.

Ellenőrzés (monitorozás)
- Kezelőorvosa rendszeres vércukorszint ellenőrzést fog végezni és hozzáigazítja a Meforal 500 adagolását az Ön vércukorszintjéhez. Beszéljen rendszeresen kezelőorvosával. Ez különösen fontos gyermekek, serdülők, valamint idős betegek esetében.
- Kezelőorvosa legalább évente egyszer ellenőrzi az Ön veseműködését is. Gyakoribb ellenőrzésekre lehet szükség idős vagy károsodott veseműködésű betegeknél.
Egyéb gyógyszerek és a Meforal 500
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett/alkalmazott, valamint szedni/alkalmazni tervezett egyéb gyógyszereiről.
Amennyiben Önnél kontrasztanyagos röntgenvizsgálatot vagy más képalkotó vizsgálatot terveznek, amelynek során vérkeringésébe jódtartalmú kontrasztanyagot juttatnak, a vizsgálat előtt és után bizonyos ideig fel kell függesztenie a Meforal 500 szedését (lásd feljebb a "Feltétlenül kérje ki kezelőorvosa tanácsát" című részt).
Közölje orvosával, ha a Meforal 500-zal egyidejűleg az alábbi gyógyszerek bármelyikét szedi. Gyakoribb vércukorszint-ellenőrzésekre lehet szüksége, illetve lehet, hogy kezelőorvosa módosítja a Meforal 500 adagját:
- vízhajtók (ún. diuretikumok, amelyek fokozott vizeletürítéssel kihajtják a felesleges vizet a szervezetből)
- béta-2-agonisták, például a szalbutamol vagy a terbutalin (asztma kezelésében alkalmazott szerek)
- kortikoszteroidok (számos különféle állapot, például súlyos bőrgyulladás vagy asztma kezelésére szolgáló szerek)
- egyéb diabétesz kezelésére szolgáló készítmények
- ranolazin (az angina pektorisz (szívtáji szorító fájdalom) kezelésére szolgáló gyógyszer) vagy cimetidin (gyomorpanaszok kezelésére szolgáló gyógyszer)
- alkoholt tartalmazó gyógyszerek

A Meforal 500 egyidejű bevétele alkohollal
Ne fogyasszon alkoholt a gyógyszer szedése idején. Az alkohol megnövelheti a mellékhatások (pl. tejsav-acidózis) előfordulásának lehetőségét, különösen májműködési zavar vagy alultápláltság esetén. Ez az alkoholtartalmú gyógyszerekre is vonatkozik.
Terhesség, szoptatás és termékenység
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Terhesség
Terhessége ideje alatt cukorbetegsége kezelésére inzulint kell kapnia.
Szoptatás
Ez a gyógyszer nem ajánlott, ha Ön szoptatja csecsemőjét.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A Meforal 500 önmagában nem okoz túlságosan alacsony vércukorszintet (hipoglikémiát), ezért nincs hatással a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre.
Más vércukorszintet csökkentő gyógyszerekkel kombinációban történő alkalmazás esetén (pl. szulfonilureával, inzulinnal, meglitinidekkel együtt alkalmazva) hipoglikémiát (a vércukorszint túlzott csökkenését) idézheti elő. A hipoglikémia tünetei: gyengeségérzet, szédülés, fokozott verejtékezés, szapora szívverés, látászavarok vagy a koncentrálóképesség csökkenése. Ha ilyen tüneteket észlel, ne vezessen gépjárművet és ne kezeljen gépeket.
3. Hogyan kell szedni a Meforal 500-at?
A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
A készítmény ajánlott adagja:
Felnőttek szokásos kezdő adagja naponta 2-3-szor 1 db Meforal 500 mg filmtabletta (ami 500 mg metformin-hidrokloridnak felel meg) vagy naponta 2-3-szor 850 mg metformin-hidroklorid (ez utóbbi adag nem érhető el Meforal 500 mg filmtabletta adagolásával).
A maximális napi adag 3-szor 2 db Meforal 500 mg filmtabletta (a maximális napi adag nem haladhatja meg a 3000 mg metformin-hidrokloridot).
Alkalmazása gyermekeknél és serdülőknél
10 éves és annál idősebb gyermekek, valamint serdülők szokásos kezdő adagja napi 1 db Meforal 500 mg filmtabletta (ami 500 mg metformin-hidrokloridnak felel meg) vagy 850 mg metformin-hidroklorid (ez utóbbi adag nem érhető el Meforal 500 mg filmtabletta adagolásával).

A javasolt maximális napi adag naponta 2-szer 2 db Meforal 500 mg filmtabletta (a maximális napi adag nem haladhatja meg a 2000 mg metformin-hidrokloridot).

A 10 és 12 év közötti gyermekek kezelése kizárólag a kezelőorvos speciális útmutatása alapján történhet, mivel ebben a korcsoportban a rendelkezésre álló adatok korlátozottak.

Amennyiben inzulint is kap
, kezelőorvosa dönt arról, hogyan kell megkezdeni a Meforal 500-kezelést.

A Meforal 500 szedésének módja
A tabletta bevétele étkezés közben vagy után ajánlott. Ez segít elkerülni az emésztést érintő mellékhatásokat.
A filmtablettákat ne törje össze és ne rágja szét. A tablettákat egészben, egy pohár vízzel nyelje le.
- ha naponta csak egy adagot vesz be, akkor a készítményt reggel vegye be (reggelinél)
- ha napi két alkalommal szedi a filmtablettát, akkor reggel (reggelinél) és este (vacsoránál) vegye be a készítményt
- ha a napi adagot három részre osztva veszi be, akkor reggel (reggelinél), délben (ebédnél) és este (vacsoránál) vegye be a filmtablettát
Kérjük, tájékoztassa arról kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, ha egy idő elteltével úgy érzi, hogy a Meforal 500 hatása túl erős vagy túl gyenge.
Ha az előírtnál több Meforal 500-at vett be
Ha az előírt mennyiségnél több Meforal 500-at vett be, tejsav-acidózis alakulhat ki. A tejsav-acidózis tünetei: hányás, hasi fájdalom izomgörcsökkel és súlyos fáradtságérzéssel járó rossz közérzet, valamint légzési nehézség. Ha ez előfordul, lehetséges, hogy Önnek azonnali kórházi kezelésre van szüksége, mivel a tejsav-acidózis kómához vezethet. Vegye fel a kapcsolatot kezelőorvosával vagy azonnal keresse fel a legközelebbi kórházat.
Ha elfelejtette bevenni a Meforal 500-at
Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására. Vegye be a következő adagot a szokásos időben.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek. Az alábbi mellékhatások léphetnek fel.
Fontos nemkívánatos hatások, illetve tünetek, amelyeket ismernie kell, illetve előfordulásuk esetén szükséges óvintézkedések:
Nagyon ritka 10 000-ből legfeljebb 1 beteget érinthetnek
- Tejsav-acidózis. Nagyon ritka, de súlyos szövődmény, különösen károsodott veseműködésű betegeknél. Ennek tünetei a hányás, hasi fájdalom izomgörcsökkel, súlyos fáradtságérzéssel járó rossz közérzet, valamint légzési nehézség.
Ha ezek jelentkeznek, lehetséges, hogy Önnek azonnali kórházi kezelésre van szüksége, mivel a tejsav-acidózis kómához vezethet. Azonnal hagyja abba a Meforal 500 szedését, és vegye fel a kapcsolatot a kezelőorvosával vagy azonnal keresse fel a legközelebbi kórházat.
Egyéb lehetséges mellékhatások

Nagyon gyakori (10-ből több, mint 1 beteget érinthet)
- Emésztési zavarok, mint pl. hányinger, hányás, hasmenés, hasi fájdalom, étvágytalanság. Általában ezek a mellékhatások a Meforal 500-kezelés kezdetén jelentkeznek. Ezek a mellékhatások mérsékelhetők, ha a napi adagot több részre elosztva étkezések közben, vagy étkezések után veszi be. Ha ezek a tünetek fennmaradnak, hagyja abba a Meforal 500 szedését, és beszéljen kezelőorvosával.

- Gyakori (10-ből legfeljebb 1 beteget érinthet)
- Megváltozott ízérzés.

- Nagyon ritka (10 000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet)
- Bőrreakciók, mint a bőrvörösség (eritéma), viszketés és csalánkiütés (urtikária).
- A vér csökkent B12-vitamin-szintje.
- Rendellenes májfunkciós vizsgálati eredmények vagy májgyulladás (hepatitisz, amely fáradságot, étvágytalanságot, súlyvesztést okozhat, a bőr, illetve a szem sárgulásával vagy anélkül). Ha ezek a tünetek fellépnek, hagyja abba a Meforal 500 szedését és forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez.

További mellékhatások gyermekeknél és serdülőknél
A gyermekek és serdülők kezelésével kapcsolatos korlátozott számú adat szerint a mellékhatások jellege és súlyossága hasonló a felnőtteknél tapasztaltakhoz.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.

5. Hogyan kell a Meforal 500-at tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
Gyermekek Meforal 500-zal történő kezelése esetén ajánlatos, hogy a szülők, illetve a gyermeket gondozó személyek megismerjék a gyógyszer alkalmazását.
Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.
A címkén és a dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható, Felh.:) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Meforal 500
A készítmény hatóanyaga a metformin-hidroklorid.
500 mg metformin-hidrokloridot tartalmaz filmtablettánként, amely 390 mg metforminnak felel meg.
Egyéb összetevők:
tablettamag: hipromellóz, povidon K25, magnézium-sztearát
bevonat: hipromellóz, makrogol 6000, titán-dioxid (E 171)
Milyen a Meforal 500 külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Fehér színű, kerek, mindkét oldalán domború filmtabletta.
30, 60 és 120 db filmtabletta átlátszó, merev PVC/PVdC//Al buborékcsomagolásban és dobozban.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.