METFOGAMMA 1000 mg filmtabletta

gyógyszer
Hatóanyag:
metformin
Gyártó:
Wörwag Pharma GmbH
Helyettesíthetőség:
metforminium chloratum 1000 mg filmtabletta

METFOGAMMA 1000 mg filmtabletta 30x

Kiszerelés:
30x
Törzskönyvi szám:
OGYI-T-8209/08
Rendelhetőség:
csak vényre kapható
5562
Fogyasztói ár:
432 Ft
TB támogatás
Normatív támogatás:
216 Ft HFIX 55%
Téritési díj:
216 Ft

METFOGAMMA 1000 mg filmtabletta 120x

Kiszerelés:
120x
Törzskönyvi szám:
OGYI-T-8209/09
Rendelhetőség:
csak vényre kapható
5686
Tájékoztató ár:
Szabadáras

Betegtájékoztató

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A METFOGAMMA 1000 MG ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

A Metfogamma 1000 mg metformint tartalmaz, melyet a cukorbetegség kezelésére használnak. A biguanidoknak nevezett gyógyszerek csoportjába tartozik. Kimutatták, hogy a metformin csökkenti a vércukorszintet.
A Metfogamma 1000 mg 2-es típusú diabéteszben (más néven nem inzulinfüggő cukorbetegségben) szenvedő betegek kezelésére alkalmas, amennyiben a diéta és a testmozgás önmagában nem elegendő a vércukorszint megfelelő szabályozásához. Különösen túlsúlyos betegek kezelésére használatos.
Az inzulin a hasnyálmirigy által termelt hormon, mely lehetővé teszi, hogy a szervezet szövetei a cukrot (glükózt) felvegyék a vérből. Szervezete a glükózt energiatermelésre használja fel, vagy elraktározza későbbi felhasználás céljára.
Ha Önnek 2-es típusú diabétesze van, akkor hasnyálmirigye nem termel elegendő mennyiségű inzulint, vagy szervezete nem képes megfelelően felhasználni a saját maga által előállított inzulint. Ez az Ön vérében vércukorszint emelkedéshez vezet. A Metfogamma 1000 mg elősegíti a vércukorszintjének a normálishoz lehető legközelebbi értékre való csökkentését.

Ha Ön a túlsúlyos felnőttek közé tartozik, a Metfogamma 1000 mg hosszabb távú szedése segít a diabétesszel összefüggő szövődmények kockázatának csökkentésében.

Felnőttek a Metfogamma 1000 mg-ot szedhetik önmagában vagy a diabétesz kezelésére alkalmas egyéb gyógyszerekkel (szájon át szedhető gyógyszerekkel vagy inzulinnal) együtt.
10 éves és annál idősebb gyermekek és serdülők számára a Metfogamma 1000 mg önmagában vagy inzulinnal kombinálva adható.

2. TUDNIVALÓK A METFOGAMMA 1000 MG SZEDÉSE ELŐTT
Ne szedje a Metfogamma 1000 mg-ot
- ha allergiás (túlérzékeny) a metforminra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
- ha veseproblémája van..
- ha nem megfelelően beállított cukorbetegsége van, mint például a súlyos hiperglikémia (nagyon magas vércukorszint), hányinger, hányás, dehidráció, gyors testtömeg-csökkenés vagy ketoacidózis.
A ketoacidózis lényege, hogy a "keton-testeknek" nevezett anyagok felszaporodnak a vérben és ezek diabéteszes prekómához vezethetnek. Tünetei közé tartozik a gyomorfájdalom, a gyors és mély légzés, az aluszékonyság, vagy a szokatlan, gyümölcsös szagú lehelet.
- ha szervezete túl sok vizet vesztett (dehidráció), például tartós vagy súlyos fokú hasmenés, ismétlődően előforduló hányás miatt. A dehidráció veseműködési zavarokhoz vezethet, amely fokozhatja Önnél a tejsavas acidózis kialakulásának kockázatát (lásd később a "Figyelmeztetések és óvintézkedések" részt).
- ha súlyos fertőzésben szenved, mint például tüdő vagy hörgőrendszeri, illetve vesét érintő fertőzés. A súlyos fertőzések veseműködési zavarokhoz vezethetnek, fokozva Önnél a tejsavas acidózis kialakulásának kockázatát (lásd később a "Figyelmeztetések és óvintézkedések" részt).
- ha szívbetegség miatt kezelik, mostanában szívrohama volt, súlyos keringési problémái vagy légzési nehézségei vannak. Ezek az állapotok a szöveti oxigénellátás zavara révén növelhetik Önnél a tejsavas acidózis kialakulásának kockázatát (lásd később a "Figyelmeztetések és óvintézkedések" részt).
- ha probléma van a májával.
- ha nagymértékben fogyaszt alkoholt.
- Ha a fent említett tényezők bármelyike fennáll Önnél vagy kétségei vannak, a gyógyszer alkalmazásának megkezdése előtt beszéljen kezelőorvosával.
- Figyelmeztetések és óvintézkedések

- A Metfogamma 1000 mg szedése előtt beszéljen kezelőorvosával, gyógyszerészével vagy a gondozását végző egészségügyi szakemberrel
- ha Önnél kontrasztanyagos röntgenvizsgálatot vagy más képalkotó vizsgálatot terveznek, amelynek során vérkeringésébe jódtartalmú kontrasztanyagot juttatnak;
- ha Önnek nagyobb műtétre van szüksége.

- A vizsgálat vagy műtét előtt és után bizonyos időre fel kell függeszteni a Metfogamma 1000 mg szedését. Kezelőorvosa dönt arról, hogy ezen idő alatt szüksége van-e bármely egyéb kezelésre. Fontos, hogy pontosan tartsa be a kezelőorvos utasításait.
- ha a tejsavas acidózis tüneteit tapasztalja
- Kérjük vegye figyelembe a tejsavas acidózis következő különleges kockázatait:
- A Metfogamma 1000 mg nagyon ritka, de súlyos szövődmény kialakulását okozhatja, az úgynevezett tejsavas acidózist, különösen, ha veseműködése károsodott. A tejsavas acidózis tünetei: hányás, hasi fájdalom izomgörcsökkel és súlyos fáradtságérzéssel járó általános rosszullét, valamint légzési nehézség.
- Ha ez előfordul, Önnek azonnal kezelésre van szüksége. Azonnal hagyja abba a Metfogamma 1000 mg szedését, és vegye fel a kapcsolatot a kezelőorvosával.

- ha más gyógyszert is szed cukorbetegsége kezelésére: A Metfogamma 1000 mg önmagában nem okoz hipoglikémiát (túlságosan alacsony vércukorszint). Ha azonban a Metfogamma 1000 mg-ot más, a cukorbetegség kezelésére alkalmas gyógyszerekkel (mint például szulfonilureákkal, inzulinnal, meglitinidekkel) együtt alkalmazza, akkor fennáll a hipoglikémia veszélye. A hipoglikémia bármely tünetének - gyengeség, szédülés, fokozott verejtékezés, szapora szívverés, látászavarok vagy koncentrálási nehézségek - jelentkezése esetén cukortartalmú étel vagy ital fogyasztása általában segít.
- Kiegészítő ellenőrzés
- Kezelőorvosa rendszeresen vércukorvizsgálatot fog végezni, és hozzáigazítja a Metfogamma 1000 mg adagolását az Ön vércukorszintjéhez. Beszéljen rendszeresen kezelőorvosával. Ez különösen fontos gyermekek, serdülők, valamint idős betegek esetén.

- Kezelőorvosa legalább évente egyszer ellenőrzi, hogy mennyire működnek jól az Ön veséi. Gyakoribb ellenőrzésekre lehet szükség, ha Ön idős vagy veseműködése károsodott.
- Gyermekek és serdülők
- A Metfogamma 1000 mg alkalmazható 10 éves és annál idősebb gyermekek, valamint serdülők esetében, amennyiben az orvos 2-es típusú cukorbetegséget állapított meg. A kezelőorvos hozzáigazítja az adagot a vércukorszinthez. A rendszeres vércukorszint-ellenőrzés különösen fontos gyermekek és serdülők esetében (lásd feljebb a "Kiegészítő ellenőrzés" részt).

- Egyéb gyógyszerek és a Metfogamma 1000 mg
- Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről., beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

- Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát

- ha Önnél kontrasztanyagos röntgenvizsgálatot vagy más képalkotó vizsgálatot terveznek, amelynek során vérkeringésébe jódtartalmú kontrasztanyagot juttatnak. A vizsgálat előtt és után bizonyos ideig fel kell függesztenie a Metfogamma 1000 mg szedését (lásd feljebb a "Figyelmeztetések és óvintézkedések" részt).
- ha a Metfogamma 1000 mg-mal egyidejűleg az alábbi gyógyszerek bármelyiket szedi vagy nemrégiben szedte. Gyakoribb vércukorszint-ellenőrzésekre lehet szüksége, illetve lehet, hogy kezelőorvosa módosítja a a Metfogamma 1000 mg dózisát:
- diuretikumok (amelyek több vizelet ürítése mellett kihajtják a felesleges vizet a szervezetből);
- béta-2 agonisták, mint a szalbutamol vagy a terbutalin (az asztma kezelésére alkalmazott gyógyszerek);
- kortikoszteroidok (számos különféle állapot, például súlyos bőrgyulladás vagy asztma kezelésére alkalmazott gyógyszerek);
- angiotenzin-konvertáló-enzim gátlók, mint a kaptopril, ramipril, lizinopril (számos szív- és érrendszeri betegség, mint a magas vérnyomás vagy szívelégtelenség kezelésére alkalmazott gyógyszerek);
- egyéb, a diabétesz kezelésére alkalmazott gyógyszerek (lásd feljebb a "Figyelmeztetések és óvintézkedések" részt).
- ha nem-szteroid gyulladáscsökkentő készítményeket kell szednie, mint például acetilszalicilsav ibuprofén, naproxén (fájdalom- és gyulladáscsökkentő gyógyszerek), mert ezek a gyógyszerek befolyásolhatják a vesék működését.
A Metfogamma 1000 mg egyidejű bevétele étellel, itallal és alkohollal
Ne igyon alkoholt a gyógyszer szedése idején. Az alkohol megnövelheti a tejsavas acidózis kialakulásának kockázatát, különösen, ha májműködési zavarai vannak vagy alultáplált. Ez az alkoholtartalmú gyógyszerekre is vonatkozik.
Terhesség és szoptatás
Terhesség ideje alatt a cukorbetegsége kezelésére inzulinra van szüksége. Közölje orvosával, ha terhes, erre gyanúja van vagy ezt tervezi, így az orvos módosíthatja a kezelését.
Ez a gyógyszer nem ajánlott, amennyiben Ön szoptat vagy tervezi, hogy szoptatni fogja csecsemőjét.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A Metfogamma 1000 mg önmagában nem okoz hipoglikémiát (túlságosan alacsony vércukorszint), ezért a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléshez szükséges képességeket nem befolyásolja.
Azonban, legyen különösen óvatos, ha a Metfogamma 1000 mg-ot más cukorbetegség kezelésére használt gyógyszerekkel (pl. szulfanilureák, inzulin, meglitinidek) együtt alkalmazza, mivel a vércukorszint túlzott csökkenését (hipoglikémiát) idézhetnek elő.
A hipoglikémia tünetei: gyengeségérzés, szédülés, fokozott verejtékezés, szapora szívverés, látászavarok vagy a koncentrálóképesség csökkenése. Ha ilyen tüneteket észlel, ne vezessen gépjárművet és ne kezeljen gépeket.
3. HOGYAN KELL SZEDNI A METFOGAMMA 1000 MG-OT?
A Metfogamma 1000 mg-ot mindig pontosan a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
A Metfogamma 1000 mg nem helyettesíti az egészséges életmód előnyeit. Továbbra is kövesse orvosa étrendre vonatkozó tanácsait és mozogjon rendszeresen.
A készítmény ajánlott adagja
Felnőttek szokásos kezdő adagja 500 mg vagy 850 mg metformin-hidroklorid naponta két vagy három három alkalommal. A maximális napi adag 3000 mg, három részre osztva.
10 éves és annál idősebb gyermekek, valamint serdülők szokásos kezdő adagja 500 mg vagy 850 mg metformin-hidroklorid naponta egyszer. A maximális napi adag 2000 mg, két vagy három részre osztva. 10 és 12 év közötti gyermekek kezelése kizárólag a kezelőorvos speciális útmutatása alapján történhet, mivel ebben a korcsoportban a rendelkezésre álló adatok korlátozottak.
Amennyiben Ön inzulint is kap, kezelőorvosa dönt arról, hogyan kell megkezdeni a Metfogamma 1000 mg-mal a kezelést.
Hogyan kell alkalmazni a Metfogamma 1000 mg-ot

A filmtablettát étkezés közben vagy után kell bevenni. Így elkerülhetők az emésztést érintő mellékhatások.
A filmtablettát ne törje össze és ne rágja szét. Mindegyik tablettát egészben, egy pohár vízzel nyelje le.
- ha csak napi egy adagot vesz be, akkor reggel vegye be (reggelinél)
- ha napi két külön adagot szed, akkor reggel (reggelinél) és este (vacsoránál) vegye be
- ha a napi adagot három részre osztva veszi be, akkor reggel (reggelinél), délben (ebédnél) és este (vacsoránál) vegye be

- Ha egy idő múltán úgy ítéli, hogy a Metfogamma 1000 mg hatása túl erős vagy túl gyenge, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
- Folytassa a diétáját a Metfogamma 1000 mg-mal végzett kezelés ideje alatt, és figyeljen a szénhidrát bevitelének egyenletes elosztására a nap folyamán. Amennyiben túlsúlyos, folytassa energiaszegény diétáját.
- Ha az előírt adagnál több Metfogamma 1000 mg-ot vett be
- Ha az előírt mennyiségnél több Metfogamma 1000 mg-ot vett be, tejsavas acidózis alakulhat ki. A tejsavas acidózis tünetei: hányás, hasi fájdalom izomgörcsökkel és súlyos fáradtságérzéssel járó általános rosszullét, valamint légzési nehézség. Amennyiben ez bekövetkezik Önnél, azonnali kórházi ellátásra lehet szüksége, mivel a tejsavas acidózis kómához vezethet. Azonnal vegye fel a kapcsolatot egy orvossal vagy keresse fel a legközelebbi kórházat.

- Ha elfelejtette bevenni a Metfogamma 1000 mg-ot
- Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására. Vegye be a következő adagot a szokásos időben.
- Ha idő előtt abbahagyja a Metfogamma 1000 mg szedését
- Amennyiben anélkül hagyja abba a Metfogamma 1000 mg szedését, hogy erre orvosa utasítást adna, számolnia kell a kockázatokkal, mint a vércukorszint ingadozása és a cukorbetegség hosszú távú következményeivel, mint például szem-,vese- és érkárosodás.
- Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert.
- 4. Lehetséges mellékhatások
- Mint minden gyógyszer, így a Metfogamma 1000 mg is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
- Nagyon ritkán a metformint szedő betegeknél tejsavas acidózis lép fel. Ez egy nagyon ritka, de súlyos szövődmény, különösen, ha Önnek vesekárosodása van. Ha ez a szövődmény előfordul, Önnek azonnali kezelésre van szüksége.
- A tejsavas acidózis tünetei: hányás, hasi fájdalom izomgörcsökkel, súlyos fáradtságérzéssel általános járó rosszullét, valamint légzési nehézség. Amennyiben ez bekövetkezik Önnél, azonnali kórházi ellátásra lehet szüksége, mivel a tejsavas acidózis kómához vezethet. Azonnal vegye fel a kapcsolatot egy orvossal vagy keresse fel a legközelebbi kórházat.

- Egyéb mellékhatások, melyeket a Metfogamma 1000 mg-mal kapcsolatban jelentettek:
- Nagyon gyakori mellékhatások: (10 betegből több mint 1-nél léphetnek fel):
- emésztési zavarok, például hányinger, hányás, hasmenés, hasi fájdalom és étvágytalanság. Ezek a mellékhatások leggyakrabban a Metfogamma 1000 mg-mal végzett kezelés megkezdésekor jelentkeznek. Segít, ha az adagokat a nap során elosztva veszi be, és a tablettákat étkezés közben vagy közvetlenül étkezés után veszi be. Ha a tünetek továbbra is fennállnak, hagyja abba a Metfogamma 1000 mg szedését és beszéljen orvosával.

- Gyakori mellékhatások: (10 betegből legfeljebb 1-nél léphetnek fel):
- ízérzés zavara

- Nagyon ritka mellékhatások: (10 000 betegből legfeljebb 1-nél léphetnek fel):
- májfunkciós eltérések, vagy májgyulladás (hepatitisz; amely fáradtságot, étvágytalanságot, súlyvesztést okozhat, a bőr vagy a szemfehérje sárgulásával vagy anélkül).
- Ha ez előfordul Önnél, hagyja abba a Metfogamma 1000 mg szedését és beszéljen kezelőorvosával.
- bőrtünetek, mint a bőrvörösség (eritéma), viszketés vagy csalánkiütés (urtikária)
- a vér csökkent B12-vitaminszintje

- További mellékhatások gyermekeknél és serdülőknél
- A gyermekek és serdülők kezelésével kapcsolatos korlátozott számú adat szerint a mellékhatások jellege és súlyossága hasonló a felnőtteknél tapasztaltakhoz.
- Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

- Mellékhatások bejelentése
- Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
- A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
- 5. HOGYAN KELL A METFOGAMMA 1000 MG-OT TÁROLNI?

- A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
- A dobozon/ buborékcsomagoláson feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne alkalmazza a Metfogamma 1000 mg-ot. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
- Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.
- Ne alkalmazza ezt a gyógyszert, ha a a bomlás bármilyen jelét észleli.
- Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

- 6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
- Mit tartalmaz a Metfogamma 1000 mg filmtabletta?
- A készítmény hatóanyaga: a metformin-hidroklorid. Egy Metfogamma1000 mg filmtabletta 1000 mg metformin-hidrokloridot tartalmaz , amely 780 mg metformin bázisnak felel meg.
- Egyéb összetevők: povidon K25, hipromellóz, titán-dioxid (E171), magnézium-sztearát, makrogol 6000.

Milyen a Metfogamma 1000 mg külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
A Metfogamma 1000 mg filmtabletta fehér, hosszúkás alakú filmtabletta, egyik oldalán bemetszéssel, másik oldalán mély bemetszéssel ellátva (ún. snap-tab).
A tabletta egyenlő adagokra osztható
15, 30, 60, 120, 180 és 600 db filmtabletta buborékcsomagolásban és dobozban.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.
A vizsgálat vagy műtét előtt és után bizonyos időre fel kell függeszteni a Metfogamma 1000 mg szedését. Kezelőorvosa dönt arról, hogy ezen idő alatt szüksége van-e bármely egyéb kezelésre. Fontos, hogy pontosan tartsa be a kezelőorvos utasításait.
- ha a tejsavas acidózis tüneteit tapasztalja
- Kérjük vegye figyelembe a tejsavas acidózis következő különleges kockázatait:
- A Metfogamma 1000 mg nagyon ritka, de súlyos szövődmény kialakulását okozhatja, az úgynevezett tejsavas acidózist, különösen, ha veseműködése károsodott. A tejsavas acidózis tünetei: hányás, hasi fájdalom izomgörcsökkel és súlyos fáradtságérzéssel járó általános rosszullét, valamint légzési nehézség.
- Ha ez előfordul, Önnek azonnal kezelésre van szüksége. Azonnal hagyja abba a Metfogamma 1000 mg szedését, és vegye fel a kapcsolatot a kezelőorvosával.

- ha más gyógyszert is szed cukorbetegsége kezelésére: A Metfogamma 1000 mg önmagában nem okoz hipoglikémiát (túlságosan alacsony vércukorszint). Ha azonban a Metfogamma 1000 mg-ot más, a cukorbetegség kezelésére alkalmas gyógyszerekkel (mint például szulfonilureákkal, inzulinnal, meglitinidekkel) együtt alkalmazza, akkor fennáll a hipoglikémia veszélye. A hipoglikémia bármely tünetének - gyengeség, szédülés, fokozott verejtékezés, szapora szívverés, látászavarok vagy koncentrálási nehézségek - jelentkezése esetén cukortartalmú étel vagy ital fogyasztása általában segít.
- Kiegészítő ellenőrzés
- Kezelőorvosa rendszeresen vércukorvizsgálatot fog végezni, és hozzáigazítja a Metfogamma 1000 mg adagolását az Ön vércukorszintjéhez. Beszéljen rendszeresen kezelőorvosával. Ez különösen fontos gyermekek, serdülők, valamint idős betegek esetén.

- Kezelőorvosa legalább évente egyszer ellenőrzi, hogy mennyire működnek jól az Ön veséi. Gyakoribb ellenőrzésekre lehet szükség, ha Ön idős vagy veseműködése károsodott.
- Gyermekek és serdülők
- A Metfogamma 1000 mg alkalmazható 10 éves és annál idősebb gyermekek, valamint serdülők esetében, amennyiben az orvos 2-es típusú cukorbetegséget állapított meg. A kezelőorvos hozzáigazítja az adagot a vércukorszinthez. A rendszeres vércukorszint-ellenőrzés különösen fontos gyermekek és serdülők esetében (lásd feljebb a "Kiegészítő ellenőrzés" részt).

- Egyéb gyógyszerek és a Metfogamma 1000 mg
- Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről., beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

- Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát

- ha Önnél kontrasztanyagos röntgenvizsgálatot vagy más képalkotó vizsgálatot terveznek, amelynek során vérkeringésébe jódtartalmú kontrasztanyagot juttatnak. A vizsgálat előtt és után bizonyos ideig fel kell függesztenie a Metfogamma 1000 mg szedését (lásd feljebb a "Figyelmeztetések és óvintézkedések" részt).
- ha a Metfogamma 1000 mg-mal egyidejűleg az alábbi gyógyszerek bármelyiket szedi vagy nemrégiben szedte. Gyakoribb vércukorszint-ellenőrzésekre lehet szüksége, illetve lehet, hogy kezelőorvosa módosítja a a Metfogamma 1000 mg dózisát:
- diuretikumok (amelyek több vizelet ürítése mellett kihajtják a felesleges vizet a szervezetből);
- béta-2 agonisták, mint a szalbutamol vagy a terbutalin (az asztma kezelésére alkalmazott gyógyszerek);
- kortikoszteroidok (számos különféle állapot, például súlyos bőrgyulladás vagy asztma kezelésére alkalmazott gyógyszerek);
- angiotenzin-konvertáló-enzim gátlók, mint a kaptopril, ramipril, lizinopril (számos szív- és érrendszeri betegség, mint a magas vérnyomás vagy szívelégtelenség kezelésére alkalmazott gyógyszerek);
- egyéb, a diabétesz kezelésére alkalmazott gyógyszerek (lásd feljebb a "Figyelmeztetések és óvintézkedések" részt).
- ha nem-szteroid gyulladáscsökkentő készítményeket kell szednie, mint például acetilszalicilsav ibuprofén, naproxén (fájdalom- és gyulladáscsökkentő gyógyszerek), mert ezek a gyógyszerek befolyásolhatják a vesék működését.
A Metfogamma 1000 mg egyidejű bevétele étellel, itallal és alkohollal
Ne igyon alkoholt a gyógyszer szedése idején. Az alkohol megnövelheti a tejsavas acidózis kialakulásának kockázatát, különösen, ha májműködési zavarai vannak vagy alultáplált. Ez az alkoholtartalmú gyógyszerekre is vonatkozik.
Terhesség és szoptatás
Terhesség ideje alatt a cukorbetegsége kezelésére inzulinra van szüksége. Közölje orvosával, ha terhes, erre gyanúja van vagy ezt tervezi, így az orvos módosíthatja a kezelését.
Ez a gyógyszer nem ajánlott, amennyiben Ön szoptat vagy tervezi, hogy szoptatni fogja csecsemőjét.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A Metfogamma 1000 mg önmagában nem okoz hipoglikémiát (túlságosan alacsony vércukorszint), ezért a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléshez szükséges képességeket nem befolyásolja.
Azonban, legyen különösen óvatos, ha a Metfogamma 1000 mg-ot más cukorbetegség kezelésére használt gyógyszerekkel (pl. szulfanilureák, inzulin, meglitinidek) együtt alkalmazza, mivel a vércukorszint túlzott csökkenését (hipoglikémiát) idézhetnek elő.
A hipoglikémia tünetei: gyengeségérzés, szédülés, fokozott verejtékezés, szapora szívverés, látászavarok vagy a koncentrálóképesség csökkenése. Ha ilyen tüneteket észlel, ne vezessen gépjárművet és ne kezeljen gépeket.
3. HOGYAN KELL SZEDNI A METFOGAMMA 1000 MG-OT?
A Metfogamma 1000 mg-ot mindig pontosan a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
A Metfogamma 1000 mg nem helyettesíti az egészséges életmód előnyeit. Továbbra is kövesse orvosa étrendre vonatkozó tanácsait és mozogjon rendszeresen.
A készítmény ajánlott adagja
Felnőttek szokásos kezdő adagja 500 mg vagy 850 mg metformin-hidroklorid naponta két vagy három három alkalommal. A maximális napi adag 3000 mg, három részre osztva.
10 éves és annál idősebb gyermekek, valamint serdülők szokásos kezdő adagja 500 mg vagy 850 mg metformin-hidroklorid naponta egyszer. A maximális napi adag 2000 mg, két vagy három részre osztva. 10 és 12 év közötti gyermekek kezelése kizárólag a kezelőorvos speciális útmutatása alapján történhet, mivel ebben a korcsoportban a rendelkezésre álló adatok korlátozottak.
Amennyiben Ön inzulint is kap, kezelőorvosa dönt arról, hogyan kell megkezdeni a Metfogamma 1000 mg-mal a kezelést.
Hogyan kell alkalmazni a Metfogamma 1000 mg-ot

A filmtablettát étkezés közben vagy után kell bevenni. Így elkerülhetők az emésztést érintő mellékhatások.
A filmtablettát ne törje össze és ne rágja szét. Mindegyik tablettát egészben, egy pohár vízzel nyelje le.
- ha csak napi egy adagot vesz be, akkor reggel vegye be (reggelinél)
- ha napi két külön adagot szed, akkor reggel (reggelinél) és este (vacsoránál) vegye be
- ha a napi adagot három részre osztva veszi be, akkor reggel (reggelinél), délben (ebédnél) és este (vacsoránál) vegye be

- Ha egy idő múltán úgy ítéli, hogy a Metfogamma 1000 mg hatása túl erős vagy túl gyenge, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
- Folytassa a diétáját a Metfogamma 1000 mg-mal végzett kezelés ideje alatt, és figyeljen a szénhidrát bevitelének egyenletes elosztására a nap folyamán. Amennyiben túlsúlyos, folytassa energiaszegény diétáját.
- Ha az előírt adagnál több Metfogamma 1000 mg-ot vett be
- Ha az előírt mennyiségnél több Metfogamma 1000 mg-ot vett be, tejsavas acidózis alakulhat ki. A tejsavas acidózis tünetei: hányás, hasi fájdalom izomgörcsökkel és súlyos fáradtságérzéssel járó általános rosszullét, valamint légzési nehézség. Amennyiben ez bekövetkezik Önnél, azonnali kórházi ellátásra lehet szüksége, mivel a tejsavas acidózis kómához vezethet. Azonnal vegye fel a kapcsolatot egy orvossal vagy keresse fel a legközelebbi kórházat.

- Ha elfelejtette bevenni a Metfogamma 1000 mg-ot
- Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására. Vegye be a következő adagot a szokásos időben.
- Ha idő előtt abbahagyja a Metfogamma 1000 mg szedését
- Amennyiben anélkül hagyja abba a Metfogamma 1000 mg szedését, hogy erre orvosa utasítást adna, számolnia kell a kockázatokkal, mint a vércukorszint ingadozása és a cukorbetegség hosszú távú következményeivel, mint például szem-,vese- és érkárosodás.
- Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert.
- 4. Lehetséges mellékhatások
- Mint minden gyógyszer, így a Metfogamma 1000 mg is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
- Nagyon ritkán a metformint szedő betegeknél tejsavas acidózis lép fel. Ez egy nagyon ritka, de súlyos szövődmény, különösen, ha Önnek vesekárosodása van. Ha ez a szövődmény előfordul, Önnek azonnali kezelésre van szüksége.
- A tejsavas acidózis tünetei: hányás, hasi fájdalom izomgörcsökkel, súlyos fáradtságérzéssel általános járó rosszullét, valamint légzési nehézség. Amennyiben ez bekövetkezik Önnél, azonnali kórházi ellátásra lehet szüksége, mivel a tejsavas acidózis kómához vezethet. Azonnal vegye fel a kapcsolatot egy orvossal vagy keresse fel a legközelebbi kórházat.

- Egyéb mellékhatások, melyeket a Metfogamma 1000 mg-mal kapcsolatban jelentettek:
- Nagyon gyakori mellékhatások: (10 betegből több mint 1-nél léphetnek fel):
- emésztési zavarok, például hányinger, hányás, hasmenés, hasi fájdalom és étvágytalanság. Ezek a mellékhatások leggyakrabban a Metfogamma 1000 mg-mal végzett kezelés megkezdésekor jelentkeznek. Segít, ha az adagokat a nap során elosztva veszi be, és a tablettákat étkezés közben vagy közvetlenül étkezés után veszi be. Ha a tünetek továbbra is fennállnak, hagyja abba a Metfogamma 1000 mg szedését és beszéljen orvosával.

- Gyakori mellékhatások: (10 betegből legfeljebb 1-nél léphetnek fel):
- ízérzés zavara

- Nagyon ritka mellékhatások: (10 000 betegből legfeljebb 1-nél léphetnek fel):
- májfunkciós eltérések, vagy májgyulladás (hepatitisz; amely fáradtságot, étvágytalanságot, súlyvesztést okozhat, a bőr vagy a szemfehérje sárgulásával vagy anélkül).
- Ha ez előfordul Önnél, hagyja abba a Metfogamma 1000 mg szedését és beszéljen kezelőorvosával.
- bőrtünetek, mint a bőrvörösség (eritéma), viszketés vagy csalánkiütés (urtikária)
- a vér csökkent B12-vitaminszintje

- További mellékhatások gyermekeknél és serdülőknél
- A gyermekek és serdülők kezelésével kapcsolatos korlátozott számú adat szerint a mellékhatások jellege és súlyossága hasonló a felnőtteknél tapasztaltakhoz.
- Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

- Mellékhatások bejelentése
- Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
- A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
- 5. HOGYAN KELL A METFOGAMMA 1000 MG-OT TÁROLNI?

- A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
- A dobozon/ buborékcsomagoláson feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne alkalmazza a Metfogamma 1000 mg-ot. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
- Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.
- Ne alkalmazza ezt a gyógyszert, ha a a bomlás bármilyen jelét észleli.
- Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

- 6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
- Mit tartalmaz a Metfogamma 1000 mg filmtabletta?
- A készítmény hatóanyaga: a metformin-hidroklorid. Egy Metfogamma1000 mg filmtabletta 1000 mg metformin-hidrokloridot tartalmaz , amely 780 mg metformin bázisnak felel meg.
- Egyéb összetevők: povidon K25, hipromellóz, titán-dioxid (E171), magnézium-sztearát, makrogol 6000.

Milyen a Metfogamma 1000 mg külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
A Metfogamma 1000 mg filmtabletta fehér, hosszúkás alakú filmtabletta, egyik oldalán bemetszéssel, másik oldalán mély bemetszéssel ellátva (ún. snap-tab).
A tabletta egyenlő adagokra osztható
15, 30, 60, 120, 180 és 600 db filmtabletta buborékcsomagolásban és dobozban.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.
A forgalomba hozatali engedély jogosultja és a gyártó

A forgalomba hozatali engedély jogosultja:
Wörwag Pharma GmbH & Co. KG
Calwer Str. 7., 71034 Böblingen
Németország
Tel: +49 (0)7031/6204-0
Fax: +49 (0)7031/6204-31
Email: info@woerwagpharma.de

Gyártó:
Dragenopharm Apotheker Püschl
Göllstraβe 1, 84529 Tittmoning
Németország
vagy
Medis International a.s.
Průmyslová 961/16, 747 23 Bolatice
Cseh Köztársaság
vagy
Wörwag Pharma GmbH & Co. KG
Calwer Straβe 7, 71034 Böblingen
Németország
További információért a készítménnyel kapcsolatban, kérjük forduljon a forgalomba hozatali engedély jogosultjának helyi képviseletéhez.:
Wörwag Pharma Kft.
1021 Budapest
Hűvösvölgyi út 54.
Ezt a gyógyszert az Európai Gazdasági Térség tagállamaiban az alábbi neveken engedélyezték:

Cseh Köztársaság Metfogamma 1000 mg potahované tablety
Észtország Metfogamma 1000
Magyarország Metfogamma 1000 mg filmtabletta
Litvánia Metfogamma 1000 mg plevele dengtos tabletes
Lettország Metfogamma 1000 mg apvalkotas tabletes
Lengyelország Metfogamma 1000 mg
Szlovák Köztársaság Metfogamma 1000
Szlovénia Metfogamma 1000 mg
OGYI-T-8209/08 (30 db)
OGYI-T-8209/09 (120 db)
OGYI-T-8209/13 (60 db)
A betegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma: 2014. december

Aktuális hírek

Dagadó boka, ödémás láb: milyen betegség lehet az oka?

A vizes, dagadt, ödémás láb jelensége mögött több ok is meghúzódhat, így mindenképpen szakorvoshoz kell fordulni a pontos diagnózisért. 

Tényleg mellrákot okoz a melltartó?

Az orvostudomány még mindig nem tudja pontosan, hogy mitől alakul ki az emlőrák, de a közéletben sok tévhit kering a betegséggel kapcsolatban. Az biztos, hogy az elhízás, a túlzott...

Így szüntethető meg véglegesen a pajzsmirigy-túlműködés

A pajzsmirigy betegségeinek kezelésére több lehetőség is mutatkozik, ám ezek sokszor megijesztik a betegeket. Pedig a túlműködő pajzsmirigy, illetve a normál működésű, de megnagyobbodott szerv...

Orbáncfű: gyógyír idegesség, depresszió, stressz ellen

Az utóbbi években nagy reneszánsza lett a korábban is jól ismert orbáncfűnek. Köszönhető ez a hypericin nevű hatóanyagának, amely antidepresszáns hatású. Ma már növényi gyógyszer is készül belőle...

Mi áll a kellemetlen szájszag hátterében?

A kellemetlen szájszag, vagyis a halitózis az egyik legkínosabb tünetek egyike, mely szélsőséges esetben szorongást, súlyos önértékelési zavarokat is kiválthat. Esetenként pedig a szájszag komoly...

14 ok, miért fogyasszunk uborkát

Az uborka egyike a világon legelterjedtebb termesztett zöldségeknek. Annyira hasznos egészségünkre nézve, hogy sokszor, némi túlzással ugyan, de megkapja a superfood – szuperétel minősítést is. ...

további cikkek >>