PANTOPRAZOL SANDOZ 40 mg gyomornedv-ellenálló tabletta

gyógyszer
Hatóanyag:
pantoprazole
Gyártó:
Sandoz Hungária
Helyettesíthetőség:
pantoprazolum 40 mg bélben oldódó tabletta / gyomornedv-ellenálló tabletta

PANTOPRAZOL SANDOZ 40 mg gyomornedv-ellenálló tabletta 14x (buborékfóliában)

Kiszerelés:
14x (buborékfóliában)
Törzskönyvi szám:
OGYI-T-20551/07
Rendelhetőség:
csak vényre kapható
Fogyasztói ár:
230 Ft
TB támogatás
Normatív támogatás:
80 Ft TFX 55%
Téritési díj:
150 Ft

PANTOPRAZOL SANDOZ 40 mg gyomornedv-ellenálló tabletta 28x (buborékfóliában)

Kiszerelés:
28x (buborékfóliában)
Törzskönyvi szám:
OGYI-T-20551/09
Rendelhetőség:
csak vényre kapható
5725
Fogyasztói ár:
461 Ft
TB támogatás
Normatív támogatás:
160 Ft TFX 55%
Téritési díj:
301 Ft

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Pantoprazol Sandoz 40 mg gyomornedv-ellenálló tabletta, és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A Pantoprazol Sandoz 40 mg gyomornedv-ellenálló tabletta egy szelektív "protonpumpa-gátló" gyógyszer, ami csökkenti a gyomor savtermelését. Gyomorsav okozta gyomor- és bélbetegségek kezelésére szolgál.
A Pantoprazol Sandoz 40 mg gyomornedv-ellenálló tablettát az alábbiak esetén rendelik:

Felnőttek és 12 éves vagy annál idősebb serdülők:

- A nyelőcső (a torkot a gyomorral összekötő cső) egyfajta gyulladása (reflux özofagitisz), ami a gyomorsav nyelőcsőbe való visszafolyásának következménye.
- Felnőttek:
- A Helicobacter pylori nevű baktérium okozta fertőzés kezelése nyombél- és gyomorfekélyes betegeknél, két antibiotikummal kombinálva (eradikációs kezelés). A cél a baktérium kiirtása és a fekély kiújulás valószínűségének csökkentése.
- Gyomor- és nyombélfekélyek.
- Zollinger-Ellison szindróma és egyéb, fokozott gyomorsav-termeléssel járó betegségek.
2. Tudnivalók a Pantoprazol Sandoz 40 mg gyomornedv-ellenálló tabletta szedése előtt

Ne szedje a Pantoprazol Sandoz 40 mg gyomornedv-ellenálló tablettát
- ha allergiás a pantoprazolra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
- ha allergiás más protonpumpa-gátlókat tartalmazó gyógyszerekre.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Pantoprazol Sandoz 40 mg gyomornedv-ellenálló tabletta szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével:
- ha súlyos májbetegségben szenved. Tudassa orvosával, ha valaha májproblémája volt. Kezelőorvosa gyakrabban fogja ellenőrizni májenzim értékeit, különösen, ha hosszú időn keresztül szedi a Pantoprazol Sandoz 40 mg gyomornedv-ellenálló tablettát. A májenzim értékek emelkedése esetén a kezelést be kell fejezni.
- ha alacsony szervezetében a B12-vitamin szint, vagy fennáll Önnél az alacsony B12-vitamin szint kialakulásának kockázata és hosszan tartó pantoprazol-kezelést kap. Más savcsökkentő gyógyszerekhez hasonlóan a pantoprazol hatására csökkenhet a szervezet B12-vitamin-felvétele.
- ha pantoprazollal egyidejűleg atazanavir hatóanyagú gyógyszert is szed (HIV fertőzés kezelésére alkalmazzák), kérje kezelőorvosa külön tanácsát.
- Amennyiben az alábbi tünetek bármelyikét észleli, haladéktalanul forduljon kezelőorvosához:
- akaratlan testtömeg-csökkenés
- ismétlődő hányás
- nyelési nehézség
- vérhányás
- sápadtság és gyengeségérzet (anémia)
- vér megjelenése a székletben
- súlyos és/vagy tartós hasmenés, mivel a Pantoprazol Sandoz 40 mg gyomornedv-ellenálló tabletta szedése kapcsolatba hozható a fertőzéses hasmenés kialakulásának kismértékű növekedésével.
- rvosa úgy dönthet, hogy szükség van néhány, rosszindulatú betegséget kizáró vizsgálat elvégzésére, mert a pantoprazol elfedheti a rosszindulatú betegségek által okozott tüneteket, és késleltetheti azok felfedezését. Ha tünetei a kezelés ellenére is fennállnak megfontolandó további vizsgálatok elvégzése.
Ha a Pantoprazol Sandoz 40 mg gyomornedv-ellenálló tablettát hosszú ideig tartó (egy évnél tovább) kezelésként kapja, kezelőorvosa rendszeres megfigyelés alatt tarthatja. Minden új és rendkívüli tünetről és állapotról számoljon be orvosának a következő találkozáskor.
Egyéb gyógyszerek és a Pantoprazol Sandoz 40 mg gyomornedv-ellenálló tabletta
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.

A Pantoprazol Sandoz 40 mg gyomornedv-ellenálló tabletta befolyásolhatja más gyógyszerek hatékonyságát, ezért tudassa kezelőorvosával ha az alábbiak valamelyikét szedi:
- olyan gyógyszerek, mint a ketokonazol, itrakonazol és pozakonazol (gombafertőzések ellen használt gyógyszerek) vagy az erlotinib (a daganatos megbetegedések bizonyos fajtáira használt gyógyszer), mert a Pantoprazol Sandoz 40 mg gyomornedv-ellenálló tabletta megakadályozhatja, hogy ezen és más gyógyszerek megfelelő hatásukat kifejtsék.
- warfarin és fenprokumon, melyek a vér sűrűségét vagy hígulását befolyásolják. További vizsgálatokra lehet szüksége.
- atazanavir (HIV fertőzés kezelésére használt gyógyszer).
- metotrexát (reumás ízületi gyulladás, pikkelysömör, pikkelysömör és daganatos megbetegedés kezelésére használják) - ha Ön metotrexátot szed, kezelőorvosa átmenetileg szüneteltetheti a Pantoprazol Sandoz 40 mg gyomornedv-ellenálló tablettával történő kezelést.
Terhesség és szoptatás
Nincs megfelelő adat a pantoprazol terhes nőkön történő alkalmazása tekintetében. A pantoprazol kiválasztódik az anyatejbe. Ha Ön terhes, vagy úgy gondolja, hogy terhes lehet, vagy ha szoptat, csak akkor alkalmazhatja ezt a gyógyszert, ha kezelőorvosa nagyobbnak tartja a kezeléssel járó előnyöket, mint a meg nem született gyermekét/csecsemőjét fenyegető lehetséges kockázatokat.
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Ha olyan mellékhatásokat tapasztal, mint a szédülés vagy homályos látás, ne vezessen gépjárművet és ne kezeljen gépeket.
A Pantoprazol Sandoz 40 mg gyomornedv-ellenálló tabletta színezőanyagként Ponceau 4R alumínium lakkot (E 124) tartalmaz, ami allergiás reakciókat okozhat.
3. Hogyan kell szedni a Pantoprazol Sandoz 40 mg gyomornedv-ellenálló tablettát?

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
Mikor és hogyan kell szednie a Pantoprazol Sandoz 40 mg gyomornedv-ellenálló tablettát?
A tablettát étkezés előtt egy órával, kevés vízzel, egészben vegye be, anélkül, hogy összerágná vagy összetörné.
Amennyiben a kezelőorvos másként nem rendeli, a készítmény szokásos adagja:

Felnőttek és 12 éves vagy annál idősebb serdülők:
Reflux özofagitisz kezelése
A szokásos adag naponta egy tabletta. Orvosa javasolhatja Önnek, hogy két tablettára emelje a napi adagját. Reflux özofagitisz kezelése általában 4-8 hét. Orvosa fogja megmondani Önnek, hogy mennyi ideig kell szednie a gyógyszert.
Felnőttek:
A Helicobacter pylori nevű baktérium okozta fertőzés kezelése nyombél- és gyomorfekélyes betegeknél, két antibiotikummal kombinálva (eradikációs kezelés)
Egy tabletta naponta kétszer, és két antibiotikum a következők közül: amoxicillin, klaritromicin, metronidazol (vagy tinidazol), mindegyiket naponta kétszer kell bevenni a pantoprazollal együtt. Az első pantoprazol tablettát egy órával reggeli előtt vegye be, a másodikat pedig egy órával az esti étkezés előtt. Kövesse orvosa utasításait és feltétlenül olvassa el az antibiotikumok betegtájékoztatóját. A kezelés időtartama általában 1-2 hét.
Gyomor- és nyombélfekélyek kezelése
A szokásos adag naponta egy tabletta. Az orvossal való konzultációt követően az adagolás megduplázható. Orvosa fogja megmondani Önnek, hogy mennyi ideig kell szednie a gyógyszert. A gyomorfekély kezelésének időtartama általában 4-8 hét. A nyombélfekély kezelésének időtartama pedig általában 2-4 hét.
Zollinger-Ellison szindróma és egyéb, fokozott gyomorsav-termeléssel járó betegségek hosszú távú kezelése
Az ajánlott kezdő adag általában naponta két tabletta.
A két tablettát étkezés előtt egy órával vegye be. Kezelőorvosa később, a termelődő gyomorsav mennyiségétől függően módosíthatja az adagolást. Amennyiben naponta kettőnél több tablettát ír fel, akkor a tablettákat naponta két részletben kell bevenni.
Amennyiben orvosa naponta több mint négy tablettát ír fel, pontosan meg fogja mondani, mikor kell abbahagynia a gyógyszer szedését.
Különleges betegcsoportok:
- Ha veseproblémája, közepesen súlyos vagy súlyos májproblémája van, Helicobacter pylori kiirtására ne szedje a Pantoprazol Sandoz 40 mg gyomornedv-ellenálló tablettát.
- Ha súlyos májproblémája van, ne szedjen naponta egy 20 mg-osnál nagyobb pantoprazol tablettát (erre a célra elérhető a 20 mg pantoprazol tartalmú tabletta).
- 12 év alatti gyermekek: ez a készítmény 12 év alatti gyermekek kezelésére nem ajánlott.
Ha az előírtnál több Pantoprazol Sandoz 40 mg gyomornedv-ellenálló tablettát vett be
Forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez. A túladagolás tünetei nem ismertek.
Ha elfelejtette bevenni a Pantoprazol Sandoz 40 mg gyomornedv-ellenálló tablettát
Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására. A következő adagot a szokott időben vegye be.
Ha idő előtt abbahagyja a Pantoprazol Sandoz 40 mg gyomornedv-ellenálló tabletta szedését
Ne hagyja abba a tabletta szedését anélkül, hogy azt kezelőorvosával vagy gyógyszerészével előzőleg megbeszélte volna.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Ha az alábbi mellékhatások valamelyikét tapasztalja, hagyja abba a gyógyszer szedését és haladéktalanul keresse fel kezelőorvosát vagy a legközelebbi kórház sürgősségi osztályát:
- Súlyos allergiás reakciók (1000 beteg közül legfeljebb 1-nél jelentkezhet): a nyelv és/vagy a torok duzzanata, nyelési nehézség, csalánkiütés, légzési nehézség, allergiás arcduzzanat (Quincke ödéma/angioödéma), erős szédülés gyors szívveréssel és fokozott izzadással.
- Súlyos bőrtünetek (nem ismert gyakoriságú): a bőr felhólyagosodása és az általános közérzet gyors romlása, a szemek, az orr, a száj/ajkak vagy az ivarszervek eróziója (beleértve a gyenge vérzést is) (Stevens-Johnson szindróma, Lyell szindróma, eritéma multiforme) és fényérzékenység.
- Egyéb súlyos mellékhatások (nem ismert gyakoriságú): a bőr vagy a szemfehérje sárgasága (a májsejtek súlyos károsodása, sárgaság) vagy láz, kiütés, és vese-megnagyobbodás, időnként fájdalmas vizeléssel és a hát alsó részének fájdalmával (súlyos vesegyulladás).
Egyéb lehetséges mellékhatások:
- Nem gyakori (100 beteg közül legfeljebb 1-nél jelentkezhet)
- fejfájás; szédülés; hasmenés; hányinger, hányás; felfúvódás és szélszorulás (bélgázosság); székrekedés; szájszárazság; hasi fájdalom és kellemetlen hasi érzés; bőrkiütés, kiütés, erupció; viszketés; gyengeség érzet, fáradtság vagy általános rosszullét; alvászavar.
- A protonpumpa-gátlók szedése, mint például a Pantoprazol Sandoz 40 mg gyomornedv-ellenálló tabletta kissé megnövelheti a csípő-, csukló vagy gerinctörések kockázatát, főként, ha azt egy évnél hosszabb ideig alkalmazzák. Értesítse kezelőorvosát amennyiben Önnek csontritkulása (oszteoporózis) van, vagy kortikoszteroidokat szed (melyek növelhetik a csontritkulás kialakulásának kockázatát).
- Ritka (1000 beteg közül legfeljebb 1-nél jelentkezhet)
- az ízérzés megváltozása vagy elvesztése; látászavar, mint a homályos látás; csalánkiütés; ízületi fájdalom; izomfájdalom; testtömeg-változások; emelkedett testhőmérséklet; végtagduzzanat (perifériás ödéma); allergiás reakciók; depresszió; a férfiak mellének megnagyobbodása.
- Nagyon ritka (10 000 beteg közül legfeljebb 1-nél jelentkezhet)
- dezorientáció.
- Nem ismert (a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg a gyakoriság)
- hallucináció, zavartság (különösen azon betegeknél, akiknél már korábban is előfordultak ilyen tünetek); csökkent a vérben a nátriumszint.
- Amennyiben Ön több mint 3 hónapon keresztül szedi a Pantoprazol 1 A Pharma 40 mg gyomornedv-ellenálló tablettát, lehetséges, hogy a vérében található magnézium szintje csökken. Az alacsony magnéziumszint tünetei lehetnek a kimerültség, önkéntelen izom-összehúzódások, tájékozódási zavar, görcsrohamok, szédülés, megnövekedett pulzus. Amennyiben ezen tünetek bármelyikét tapasztalja, azonnal értesítse kezelőorvosát. Az alacsony magnéziumszint a vérben lévő kálium- és kalciumszint csökkenéséhez is vezethet. A magnéziumszint ellenőrzése érdekében orvosa a rendszeres vérvétel mellett dönthet.

- Vérvizsgálattal kimutatható mellékhatások:
- Nem gyakori (100 beteg közül legfeljebb 1-nél jelentkezhet)
- a májenzim értékek emelkedése.
- Ritka (1000 beteg közül legfeljebb 1-nél jelentkezhet)
- bilirubinszint emelkedés; vérzsírszint emelkedés; a keringő granulociták (szemcsés fehérvérsejtek) számának hirtelen esése, ami magas lázzal jár együtt.
- Nagyon ritka (10 000 beteg közül legfeljebb 1-nél jelentkezhet)
- A vérlemezkék számának csökkenése, ami a normálisnál gyakoribb vérzések és véraláfutások kialakulását okozhatja; a fehérvérsejtek számának csökkenése, ami gyakoribb fertőzések kialakulásához vezethet; a fehérvérsejtek és vörösvértestek, valamint vérlemezkék számának egyidejű kóros csökkenése.
- Mellékhatások bejelentése
- Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztasa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
- A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
- 5. Hogyan kell a Pantoprazol Sandoz 40 mg gyomornedv-ellenálló tablettát tárolni?

- A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
- A dobozon és a buborékcsomagoláson vagy a tartályon feltüntetett lejárati idő ("Felhasználható") után ne szedje a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
- A tartály felbontásától számított 6 hónap után ne szedje a Pantoprazol Sandoz 20 mg gyomornedv-ellenálló tablettát.
- Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.
- Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítitk a környezet védelmét.
- 6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

- Mit tartalmaz a Pantoprazol Sandoz 40 mg gyomornedv-ellenálló tabletta
- A készítmény hatóanyaga a pantoprazol. 40 mg pantoprazol pantoprazol-nátrium-szeszkvihidrát formájában gyomornedv-ellenálló tablettánként.

- Egyéb összetevők:
Tablettamag: kalcium-sztearát, mikrokristályos cellulóz, kroszpovidon, hidroxipropil-cellulóz (EXF típus), vízmentes nátrium-karbonát, vízmentes kolloid szilícium-dioxid.
Bevonat: hipromellóz, sárga vas-oxid (E172), makrogol 400, metakrilsav-etil-akrilát-kopolimer (1:1), poliszorbát 80, Ponceau 4R alumínium lakk (E124), kinolinsárga alumínium lakk (E104), nátrium-lauril-szulfát, titán-dioxid (E171), trietil-citrát.
Milyen a Pantoprazol Sandoz 40 mg gyomornedv-ellenálló tabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás
A Pantoprazol Sandoz 40 mg gyomornedv-ellenálló tabletta sárga, hosszúkás tabletta (speciális bevonattal), ami:
7, 10, 14, 15, 20, 28, 30, 50, 56, 56 × 1, 60, 84, 90, 98, 100, 100 × 1, 140 darab tablettát tartalmazó buborékcsomagolásban és
7, 14, 28, 98, 100, 250, 500 darab tablettát tartalmazó tartályban kapható.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

Aktuális hírek

Fájó ízületek, emésztési gondok: ez is cukorbetegség

A 2-es típusú cukorbetegség gyakran lappangva, tünetek nélkül alakul ki, ám ahogy egyre több ideig esnek a referencia tartományon kívül a glükóz értékek, annál több panasz jelentkezhet. Milyenek...

Természetes dopping: a céklalé!

A cékla jótékony hatásairól ódákat lehetne zengeni, nemrég az is kuderült, hogy sportolóknak is tökéletes természetes teljesítményfokozó.

Anyajegye miatt jár orvoshoz a Barátok közt sztárja

 Mára ez lett a védjegye, ugyanakkor orvosnak is legalább évente megmutatja. Miért aggódik R. Kárpáti Péter?

Trombózis vagy embólia: melyik a veszélyesebb?

A rossz keringéssel és a vénás betegségekkel kapcsolatban gyakran lehet hallani a trombózis, illetve az embólia fogalmakat. Melyik mit jelent? Mi a különbség közöttük? Melyik a veszélyesebb? 

Új szívgyógyszereket fejlesztenek Debrecenben

Ironheart: ez a projekt neve, amelynek keretében új gyógyszereket és diagnosztikai eljárásokat fejlesztenek a Debreceni Egyetem szív- és érrendszeri betegségek kutatásával foglalkozó központjában...

Mi a tüdőfibrózis?

A napokban megjelent hírekből sokan felfigyelhettek rá, hogy évről évre nő az ismeretlen eredetű tüdőfibrózisos esetek száma Magyarországon. Melyek a betegség tünetei és hogyan ismerhetjük fel?

további cikkek >>