PORTIRON 100 mg filmtabletta

gyógyszer
Hatóanyag:
losartan
Gyártó:
Richter Gedeon
Helyettesíthetőség:
losartanum 100 mg filmtabletta / bevont tabletta

PORTIRON 100 mg filmtabletta 30x

Kiszerelés:
30x
Törzskönyvi szám:
OGYI-T-20345/03
Rendelhetőség:
csak vényre kapható
32128
Fogyasztói ár:
1238 Ft
TB támogatás
Normatív támogatás:
396 Ft HFIX 55%
Téritési díj:
842 Ft

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Portiron filmtabletta, és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A lozartán az angiotenzin-II-receptorgátlók gyógyszercsoportjába tartozik. Az angiotenzin-II a szervezet által termelt anyag, mely a vérerekben található receptorokhoz kötődve szűkíti az ereket.
Ez a vérnyomás emelkedését eredményezi. A lozartán meggátolja az angiotenzin-II kötődését a receptorokhoz, így a vérerek ellazulnak, mely következésképpen a vérnyomás csökkenéséhez vezet.
A lozartán lelassítja a vesefunkció romlását a magas vérnyomásban és 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő betegeknél.
A Portiron alkalmazása:
- magas vérnyomásban (hipertenzióban vagy hipertóniában) szenvedő felnőtt, valamint 6-18 éves gyermekek és serdülőkorúak kezelésére.
- a vese védelmére magas vérnyomásban és 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő felnőtt betegeknél, akiknek a laboratóriumi eredményeik alapján csökkent a vesefunkciójuk, és napi ≥0,5 g szintet meghaladó fehérjevizelésben (olyan állapot, amelyben a vizelet rendellenes mennyiségű fehérjét tartalmaz) szenvednek.
- krónikus szívelégtelenségben szenvedő betegek kezelésére, akiknél egy bizonyos gyógyszerfajta, az úgynevezett angiotenzin-konvertáló-enzim-gátlók (ACE-gátlók, a magas vérnyomás csökkentésére szolgáló gyógyszerek) az orvos megítélése szerint nem alkalmazható. Ha szívelégtelenségét ACE-gátlóval stabilizálták, Ön nem szedhet lozartánt.
- magas vérnyomásban és balkamra-megvastagodásban szenvedő felnőtt betegeknél a Portiron bizonyítottan csökkenti a sztrók kockázatát ("LIFE"-vizsgálat javallata).
2. Tudnivalók a Portiron filmtabletta szedése előtt

Ne szedje a Portiron filmtablettát:
- ha allergiás a lozartán-kálium hatóanyagra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére,
- ha súlyosan károsodott a májfunkciója.
- ha Ön több mint 3 hónapos terhes. A terhesség korai szakaszában is jobb a Portiron filmtablettával történő kezelést elkerülni (lásd még "Terhesség, szoptatás és termékenység" részt).
- ha cukorbetegségben szenved vagy károsodott a veseműködése és aliszkiren hatóanyag tartalmú vérnyomáscsökkentő gyógyszert kap.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Portiron filmtabletta szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével:
Ha úgy gondolja, hogy Ön terhes (vagy terhes lehet), tájékoztatnia kell orvosát erről. A Portiron szedése a terhesség korai szakában nem ajánlott, illetve tilos a Portiront szedni a terhesség 3. hónapja után, mivel súlyosan károsíthatja a magzatot, ha Ön a Portiront ekkor szedi (lásd még a "Terhesség, szoptatás és termékenység" c. részt.)
Fontos, hogy a Portiron szedésének megkezdése előtt tájékoztassa orvosát:
- ha kórtörténetében angioödéma (arc, ajak, torok és/vagy nyelvduzzanat) szerepel (lásd még 4. pont, "Lehetséges mellékhatások"),
- ha nagymértékű hányás vagy hasmenés lép fel Önnél, mely a szervezet jelentős víz- és sóveszteségével jár,
- ha vízhajtót (diuretikumot) szed, vagy sószegény diétát tart, mely a szervezet jelentős víz- és sóveszteségével jár (lásd 3. pont, "Adagolás különleges betegcsoportokban"),
- ha tudomása van arról, hogy a veséihez vezető vérereiben szűkület vagy elzáródás van, vagy nemrég veseátültetésen esett át,
- ha a májműködése károsodott (lásd 2. pont "Ne alkalmazza a Portiron filmtablettát" és 3. "Adagolás különleges betegcsoportokban"),
- ha veseelégtelenséggel párosuló vagy anélkül fennálló szívelégtelenségben szenved, illetve egyidejűleg életveszélyes szívritmuszavara van. Különleges elővigyázatosság szükséges, ha egyidejűleg béta-blokkoló-kezelés alatt áll,
- ha szívbillentyű- vagy szívizom-problémái vannak,
- ha szívkoszorúér-megbetegedésben szenved (melyet a véráramlás csökkenése okoz a szívkoszorúerekben) vagy agyérrendszeri megbetegedésben szenved (melyet a véráramlás csökkenése okoz az agyi erekben),
- ha primer hiperaldoszteronizmusban szenved (a mellékvese által az aldoszteron hormon túlzott termelésével járó állapot, amelyet a mellékvesében levő rendellenesség okoz).
- ha Ön a következő, magas vérnyomás kezelésére szolgáló gyógyszerek bármelyikét szedi:
- ACE-gátlók (például enalapril, lizinopril, ramipril), különösen akkor, ha cukorbetegséggel összefüggő vesebetegségben szenved.
- aliszkiren
Kezelőorvosa rendszeresen ellenőrizheti az Ön veseműködését, vérnyomását és az elektrolit szinteket (pl. kálium) a vérben.
Lásd még a "Ne szedje a Portiron filmtablettát" pontban szereplő információkat.
Gyermekek és serdülők (18 év alatt)
A lozartán hatását gyermekek esetében is vizsgálták. További információért forduljon kezelőorvosához!
Egyéb gyógyszerek és a Portiron filmtabletta
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
Lehet, hogy orvosának meg kell változtatnia a gyógyszerek adagját, és/vagy egyéb óvintézkedéseket tehet:
Ha Ön ACE-gátlót vagy aliszkirent szed (Lásd még a "Ne szedje a Portiron filmtablettát" és a "Figyelmeztetések és óvintézkedések" pontok alatti információt).
Különleges elővigyázatosság szükséges, ha Ön a Portiron-kezeléssel egyidejűleg a következő gyógyszereket szedi:
- egyéb vérnyomáscsökkentő gyógyszerek, mivel ezek tovább csökkenthetik a vérnyomását. A vérnyomást az alábbi gyógyszercsoportok/gyógyszerek is csökkenthetik: triciklusos antidepresszánsok, antipszichotikus készítmények, baklofen, amifosztin.
- a káliumot visszatartó készítmények, vagy olyan gyógyszerek, melyek megemelik a káliumszintet (pl.: káliumpótlók, káliumot tartalmazó sópótlók vagy káliummegtartó szerek, pl.: bizonyos diuretikumok (amilorid, triamteren, spironolakton) vagy heparin).
- nemszteroid gyulladásgátló gyógyszerek, pl.: indometacin, ide értve a COX-2-gátlókat (fájdalomcsillapításra használt gyulladáscsökkentő gyógyszerek), mivel ezek csökkenthetik a lozartán vérnyomáscsökkentő hatását.
- flukonazol vagy rifampicin tartalmú készítményekkel együttes alkalmazása a Portiron hatását jelentősen csökkentik
Ha az Ön vesefunkciója károsodott, ezen gyógyszerek együttes alkalmazása a vesefunkció további romlásához vezethet.
Lítiumot tartalmazó készítmények nem szedhetők együtt lozartánnal szigorú orvosi felügyelet nélkül. Ez esetben különleges elővigyázatossági óvintézkedésekre (pl.: vérvizsgálatok) lehet szükség.
A Portiron filmtabletta egyidejű alkalmazása étellel és itallal
A Portiron étkezéskor vagy attól függetlenül is bevehető.
Terhesség, szoptatás és termékenység
Terhesség
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével. Orvosa valószínűleg azt fogja javasolni, hogy hagyja abba a Portiron szedését, mielőtt teherbe esne, illetve amint az Ön tudomására jut, hogy terhes, és a Portiron helyett egy másik gyógyszert fog ajánlani Önnek. A Portiron szedése a terhesség korai szakában nem ajánlott, illetve tilos a Portiront szedni a terhesség 3. hónapja után, mivel súlyosan károsíthatja a magzatot, ha Ön a Portiront ekkor szedi.
Szoptatás
Tájékoztassa orvosát, amennyiben Ön szoptat, vagy tervezi a szoptatást. A Portiron nem javallt szoptató édesanyák részére, és orvosa választhat Önnek egy másik gyógyszert, amennyiben Ön a szoptatás mellett dönt. Ez különösen fontos, ha az Ön gyermeke újszülött, vagy koraszülött csecsemő.
Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A készítménynek a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket befolyásoló hatásait nem vizsgálták. A Portiron várhatóan nem befolyásolja a gépjárművezetői vagy a gépek kezeléséhez szükséges képességeket. Az egyéb vérnyomáscsökkentő készítményekhez hasonlóan azonban a lozartán szédülést vagy álmosságot okozhat néhány emberben. Ha szédülést vagy álmosságot tapasztal, gépjárművezetés vagy gépek kezelése előtt forduljon orvosához.
A Portiron filmtabletta tejcukrot tartalmaz
Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.
3. Hogyan kell szedni a Portiron filmtablettát?

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje. Orvosa az Ön állapota és az alapján állapítja meg a Portiron megfelelő adagját, hogy Ön szed-e más készítményeket. Fontos, hogy addig szedje a Portiront, amíg azt az orvosa rendeli, annak érdekében, hogy vérnyomását folyamatosan kontroll alatt tartsa. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát.
Magas vérnyomásban szenvedő felnőtt betegek
A lozartán szokásos adagja magas vérnyomásban szenvedő betegeknek napi egyszer 50 mg (egy Portiron 50 mg) tabletta. A maximális vérnyomáscsökkentő hatás a kezelés megkezdését követő 3-6. héten érhető el. Néhány beteg esetében az adag a későbbiekben megemelhető napi egyszer 100 mg lozartánra (napi egyszer két Portiron 50 mg tabletta).
Ha úgy érzi, hogy a lozartán hatása túl erős vagy túl gyenge, kérjük, forduljon orvosához vagy gyógyszerészéhez.
Magas vérnyomásban és 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő felnőtt betegek
A kezdő adag általában napi egyszer 50 mg lozartán (egy db 50 mg-os Portiron tabletta). Az adag a vérnyomáscsökkentésre adott válasz függvényében a későbbiekben felemelhető napi egyszer 100 mg lozartánra (két db 50 mg-os Portiron tabletta).
A lozartán tabletták együttesen alkalmazhatók egyéb vérnyomáscsökkentő készítményekkel (pl.: vízhajtókkal, kalciumcsatorna-blokkolókkal, alfa- vagy béta-blokkolókkal és központilag ható szerekkel), valamint inzulinnal és a vérben fellelhető glükóz szintjének csökkentésére általánosan szedett gyógyszerekkel (pl.: szulfonilureák, glitazonok és glükozidáz-gátlók).

Szívelégtelenségben szenvedő felnőtt betegek
A kezdő adag általában napi egyszer 12,5 mg lozartán (egy db 12,5 mg-os Portiron tabletta). Általánosságban véve, az adagot fokozatosan, hetente kell emelni (napi 12,5 mg az első héten, napi 25 mg a második héten, napi 50 mg a harmadik héten, napi 100 mg a negyedik héten, napi 150 mg az ötödik héten), míg az adag el nem éri az orvos által meghatározott fenntartó dózist. Maximum naponta egyszer 150 mg lozartán (pl.: három db 50 mg-os Portiron tabletta vagy egy 100 mg-os és egy 50 mg-os Portiron tabletta) alkalmazható.
Szívelégtelenség kezelése során a lozartánt gyakran diuretikummal (vízhajtóval) és/vagy digitálisszal (a szívet és a szívmunkát erősítő gyógyszer) és/vagy béta-blokkolóval együtt alkalmazzák.
Adagolás különleges betegcsoportokban
Orvosa alacsonyabb adagot írhat fel, főként, ha Ön magas dózisú vízhajtót szed, májkárosodása van, vagy elmúlt 75 éves. A lozartán alkalmazása súlyos májkárosodásban szenvedő betegeknek nem javasolt (lásd "Ne szedje a Portiron filmtablettát").

Alkalmazása gyermekeknél és serdülőknél (6-tól 18 éves korig)
Az ajánlott kezdő dózis 20 és 50 kg testsúlyú betegek esetében a javasolt adag naponta 25 mg. Az orvos emelheti az adagot, amennyiben a vérnyomás nem kontrollált.
Az 50 kg-nál nehezebb betegeknél a szokásos adag naponta egyszer 50 mg.
A Portiron 6 évesnél fiatalabb gyermekeknek nem javasolt.
Alkalmazás
A tablettákat egészben, egy pohár vízzel kell lenyelni. A napi adagot lehetőleg mindennap azonos időben kell bevenni. Fontos, hogy a Portiront mindaddig szedje, amíg kezelőorvosa azt Önnek előírja.
Ha az előírtnál több Portiron filmtablettát vett be
Ha véletlenül túl sok tablettát vett be, sürgősen keresse fel kezelőorvosát. A túladagolás vérnyomásesést, szívdobogás-érzést és valószínűleg lassú pulzust okoz.
Ha elfelejtette bevenni a Portiron filmtablettát
Amennyiben kihagy egy adagot, csak folytassa a kezelést az előírtak szerint. Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott tabletta pótlására!
Ha a készítménnyel kapcsolatosan további kérdései vannak, forduljon orvosához vagy gyógyszerészéhez.
4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Ha az alábbi tünetek közül bármelyiket tapasztalja, hagyja abba a lozartán tabletták szedését, és azonnal tájékoztassa orvosát vagy menjen be a legközelebbi kórház sürgősségi osztályára:
Súlyos allergiás reakciók jelentkezése (kiütések, arc-, ajak-, torok- és/vagy nyelvduzzanat, amelyek légzési vagy nyelési nehézséget okozhatnak).
Ez egy súlyos, de ritka mellékhatás, amely 10 000-ből több mint 1, de 1000-ből kevesebb, mint 1 beteget érint. Sürgős orvosi beavatkozásra vagy kórházi ellátásra lehet szüksége.
Portiron alkalmazása mellett az alábbi mellékhatásokat jelentették:
Gyakori (10-ből legfeljebb 1 beteget érint):
- szédülés, forgó jellegű szédülés,
- alacsony vérnyomás (főként a vérerek nagyfokú vízveszteségét követően, pl.: súlyos szívelégtelenségben szenvedő betegeknél vagy magas dózisú vízhajtóval történő kezelés ideje alatt),
- dózisfüggő vérnyomáscsökkenés (ortosztatikus hatások), ami a fekvő vagy ülő testhelyzetből történő felálláskor szédülést okoz,
gyengeség,- fáradtságérzés,
- túl alacsony vércukorszint (hipoglikémia),
- túl magas káliumszint a vérben (hiperkalémia),
- a vesefunkciós értékek megváltozása, beleértve a veseelégtelenséget is,
- vérszegénység,
- emelkedett vér-karbamid-, szérum-kreatinin- és szérum-káliumszint szívelégtelenségben szenvedő betegeknél.
Nem gyakori (100 kezelt betegből legfeljebb 1 beteget érint):
- aluszékonyság,
- fejfájás,
- alvászavarok,
- szívdobogásérzés,
- hirtelen jelentkező súlyos mellkasi fájdalom (angina pektorisz),
-
- légszomj,
- hasi fájdalom,
- székrekedés,
- hasmenés,
- hányinger,
- hányás,
- csalánkiütés,
- viszketés,
- kiütések,
- helyi vizenyő (ödéma),
- köhögés.
Ritka (1000 kezelt betegből legfeljebb 1 beteget érint):
- túlérzékenység,
- angioödéma,
- a vérerek gyulladása (beleértve a Schönlein-Henoch purpurát),
- érzéketlenség vagy zsibbadás érzete,
- ájulás,
- nagyon gyors és szabálytalan szívverés,
- agyi katasztrófa (sztrók),
- májgyulladás (hepatitisz),
- emelkedett vér alanin-aminotranszferáz (ALAT) szintek, mely a kezelés abbahagyásakor általában visszaáll az eredeti értékre.
Nem ismert (a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg az előfordulás gyakorisága):
- a vérlemezkék csökkent száma,
- migrén,
- májfunkciós rendellenességek,
- izom- és ízületi fájdalom,
- influenzaszerű tünetek,
- hátfájás és húgyúti fertőzés,
- megnövekedett napfényérzékenység,
- megmagyarázhatatlan izomfájdalom, sötét (teaszínű) vizelettel,
- impotencia,
- a hasnyálmirigy gyulladása,
- alacsony nátriumszint a vérben,
- depresszió,
- általánosságban rossz közérzet,
- csilingelő, zúgó, harsogó, vagy kattogó hangok a fülben,
- az ízérzékelés zavar.
A mellékhatások hasonlóak a felnőttek és a gyermekek esetében.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül*.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Portiron filmtablettát tárolni?

Legfeljebb 25 °C-on, az eredeti csomagolásban tárolandó.
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon feltüntetett lejárati idő után neszedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Portiron filmtabletta?
A készítmény hatóanyaga a lozartán-kálium.
Portiron 25 mg filmtabletta: 25 mg lozartán-kálium filmtablettánként.
Portiron 50 mg filmtabletta: 50 mg lozartán-kálium filmtablettánként.
Portiron 100 mg filmtabletta: 100 mg lozartán-kálium filmtablettánként.
Egyéb összetevők:
Tablettamag: Mikrokristályos cellulóz, hidegen duzzadó keményítő, kroszkarmellóz-nátrium, vízmentes kolloid szilícium-dioxid, magnézium-sztearát.
Tabletta bevonat: Opadry II. white 33G28523 (triacetin, makrogol 3350, laktóz-monohidrát, titán-dioxid (E 171), hipromellóz).
Milyen a készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Portiron 25 mg filmtabletta
: fehér, vagy csaknem fehér, kerek, mindkét oldalán domború felületű filmtabletta, egyik oldalán 25 jelzéssel, másik oldalán bemetszéssel ellátva. Törési felülete fehér vagy csaknem fehér. Átmérő: 6 mm. A tabletta egyenlő adagokra osztható.
Portiron 50 mg filmtabletta: fehér, vagy csaknem fehér, kerek, mindkét oldalán domború felületű filmtabletta, egyik oldalán 50 jelzéssel, másik oldalán bemetszéssel ellátva. Törési felülete fehér vagy csaknem fehér. Átmérő: 8 mm. A tabletta egyenlő adagokra osztható.
Portiron 100 mg filmtabletta: fehér, vagy csaknem fehér, ovális, mindkét oldalán domború felületű filmtabletta, egyik oldalán 100 jelzéssel, másik oldalán sima. Törési felülete fehér vagy csaknem fehér. Hosszúság: 14 mm, szélesség: 7 mm.
30 db filmtabletta fehér, átlátszatlan buborékcsomagolásban és dobozban.

Aktuális hírek

Mivel fordítható vissza az öregedés?

A szervezetünk minden pillanatban oxidálódik, ennek látható jele az öregedés. Antioxidánsokkal segíthetünk a szervezetnek lassítani a folyamatot. Sokszor halljuk manapság ezt a kifejezést, de...

Mit árul el rólunk a fanszőrzetünk?

Mindannyiunknak megvan a véleménye arról, hogy a fanszőrnek miként kell kinéznie. Az viszont már fontosabb kérdés, hogy külseje és állapota mit árul el egészségi állapotunkról.

Ki vehet részt és mennyiért gyógyszerkísérletben?

Sok tévhit kering az embereken végzett klinikai vizsgálatokról.  Ki vehet részt benne? Kell-e fizetni érte? Várható-e gyógyulás?

Ezekre ügyeljen, ha véralvadásgátlót szed

A vénás és az artériás trombózis elkerülése érdekében sokak számára javasol az orvos véralvadásgátló terápiát, megakadályozva ezzel az életveszélyes vérrögök kialakulását. Prof. Blaskó György, a...

Az örök fiatalság 7 titka

Lehet, hogy a test-lélek-szellem egységének megőrzése az "örök fiatalság" titka? Lássuk, mire figyeljünk fitalságunk megtartásáért!

 

Góc a betegség mögött: hogy találjuk meg?

Előfordul, hogy rendszeresen visszatérő vagy folyamatosan fennálló egészségügyi problémáinkból egyszerűen nem tudunk kigyógyulni, ugyanazt a betegséget újra és újra elkapjuk. A gondot általában az...

további cikkek >>