PROVERA 10 mg tabletta

gyógyszer
Hatóanyag:
medroxyprogesterone
Gyártó:
Pfizer
Gyógyszercsoport:

PROVERA 10 mg tabletta 30x

Kiszerelés:
30x
Törzskönyvi szám:
OGYI-T-1242/04
Rendelhetőség:
csak vényre kapható
22533
Fogyasztói ár:
1367 Ft
TB támogatás
Normatív támogatás:
342 Ft NOMIN 25%
Téritési díj:
1025 Ft

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Provera és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A Provera hatóanyaga, a medroxiprogeszteron-acetát, a szervezetben természetesen megtalálható sárgatesthormonnal (progeszteronnal) rokon vegyület.
A Provera sárgatesthormon-elégtelenség kezelésére szolgáló gyógyszer.
Az alábbi javallatokban adható:
- Elsődleges és másodlagos vérzéskimaradás elkülönítésére.
- Bizonyos rendellenes méhvérzések kezelése.
- Változókori (menopauzális) panaszok enyhítésére (pl. hőhullám, szédülés, stb.; ösztrogén-kezelés mellett).
- A méhnyálkahártya rendellenes helyen történő elhelyezkedésének (endometriózis) kezelése.
2. Tudnivalók a Provera szedése előtt

Ne szedje a Provera-t
- ha allergiás a medroxiprogeszteron-acetátra vagy a Provera (6.pontban felsorolt) egyéb összetevőjére,
- ha súlyos májbetegségben szenved,
- ha terhes vagy gyanítja, hogy terhes,
- ismeretlen eredetű hüvelyi vérzés esetén,
- az emlő és a nemi szervek rosszindulatú megbetegedése esetén.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Provera fokozott elővigyázatossággal alkalmazható
- ha olyan betegségben szenved, melyet a folyadéktöbblet károsan befolyásolhat, mert a Provera folyadékvisszatartást okozhat,
- ha Ön depressziós, mert felerősítheti a menstruáció előtti depressziós tüneteket,
- ha Ön cukorbeteg. Ebben az esetben szoros orvosi ellenőrzés szükséges a kezelés alatt.
- Nőgyógyászati szövettani vizsgálat és laborvizsgálat esetén tájékoztassa kezelőorvosát a Provera alkalmazásáról, mert az befolyásolhatja egyes vizsgálatok eredményeit,
- ha migrénben szenved,
- ha a gyógyszer alkalmazása során hirtelen részleges vagy teljes látásvesztés, a szem kidülledése (exoftalmusz), kettőslátás vagy migrén alakul ki,
- látóideghártya-érbetegség esetén,
- ha az Ön kórtörténetében vérrögképződéssel járó megbetegedés szerepel (pl. vérrög a láb visszerében (pl. mélyvénás trombózis), vérrög a tüdőben (tüdőembólia))

Női nemi hormonnal (ösztrogén) történő egyidejű szedésekor megnövekedhet a szív- és érrendszeri betegségek, az emlő és a petefészek rosszindulatú daganatának és az időskori szellemi hanyatlás kialakulásának kockázata.
A Provera tabletta szedése előtt, mint bármely hormonterápia elkezdése előtt, kezelőorvosa elrendelheti különböző orvosi vizsgálatok elvégzését (pl. vérnyomásmérés, emlővizsgálat, a méhnyak szövettani vizsgálata/nőgyógyászati rákszűrő vizsgálat).
Egyéb gyógyszerek és a Provera
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
Bizonyos gyógyszerekkel történő egyidejű alkalmazása esetén megváltozhat a Provera hatása, illetve a Provera is befolyásolhatja bizonyos gyógyszerek hatásosságát. Egyidejű alkalmazásuk esetén az epilepszia kezelésére szolgáló gyógyszerek (pl. barbiturát, karbamazepin, hidantoinok) illetve egyes antibiotikumok (pl. rifampicin), valamint valószínűleg a hasmenés kezelésére szolgáló széntabletta és a gombás fertőzések kezelésére alkalmazott készítmények (pl. griseofulvin) csökkenthetik a Provera hatásosságát. A Provera fokozhatja az immunrendszert befolyásoló gyógyszerek, pl. ciklosporin, az asztma kezelésére szolgáló gyógyszerek, pl. a teofillinek és az ún. makrolid antibiotikumok, pl. troleandomicin hatását.
A Provera tabletta egyidejű bevétele étellel és itallal
A Provera-t ajánlott az étkezések között bevenni.
Terhesség, szoptatás és termékenység
Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
A gyógyszer szedése terhesség és szoptatás alatt nem javallott. Az ismertetett kezelés az ajánlott körülmények között nem fogamzásgátló hatású.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Ezen gyógyszer alkalmazása aluszékonyságot és/vagy szédülést okozhat, így a munkavégző képességet és a közlekedésben való biztonságos részvételt hátrányosan befolyásolhatja.
A Provera laktózt és szacharózt tartalmaz
A Provera laktózt és szacharózt tartalmaz segédanyagként. Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.
3. Hogyan kell szedni a Provera-t?

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
A készítmény ajánlott adagja: napi 5-20 mg Provera tabletta.
A gyógyszert ajánlott az étkezések között, és lehetőleg este lefekvéskor bevenni.
A kezelés lehet folyamatos vagy szekvenciális (havonta néhány napon keresztül), illetve ösztrogén terápia kiegészítéseként is alkalmazható.
Az adagolás, csakúgy, mint a kezelés időtartama a javallattól és a kezelés hatékonyságától függően változtatható.
A betegség jellegétől, és az alkalmazás módjától függetlenül a medroxiprogeszteron-acetát egyszeri adagja nem haladhatja meg a 10 mg-ot.
A méhnyálkahártyát érintő bizonyos elváltozásokban (ún. endometriózis) a készítmény szokásos adagja napi 3-szor 10 mg Provera tabletta 3 hónapon át, azaz 90 egymást követő napon, a ciklus első napjától számítva.
Változókori ún. menopauzális panaszok kezelésére: ösztrogénhormon-kezelés kiegészítésére 5-10 mg Provera legalább 10 napon át a 25 napos ösztrogénkezelés 16. napján kezdve. A Provera-kezelés abbahagyása utáni 3-7. napon megvonásos vérzésnek kell jelentkeznie.
A Provera adagja bizonyos rendellenes méhvérzés kezelésére napi 5-10 mg 10 napon át. Megvonásos vérzés a kezelés abbahagyása utáni 3-7. napon következik be. A Provera adását 10 napon át meg lehet ismételni a ciklus 16. napján kezdve, 2-3 cikluson keresztül, majd félbeszakítani annak megállapítására, hogy a vérzési rendellenesség rendeződött-e.
Kezelőorvosa javasolhatja Önnek, hogy a kezelés alatt kalcium- és D-vitamin-pótló készítményeket szedjen.
Ha az előírtnál több Provera-t vett be
Ha az előírt adagnál több tablettát vett be, tájékoztassa erről kezelőorvosát.
Túladagoláskor hányinger, hányás, pecsételő vérzés léphet fel.
Ha elfelejtette bevenni a Provera-t
Folytassa a kezelést az orvosi utasításnak megfelelően. Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
A Provera szedése során megfigyelt mellékhatások:
- túlérzékenységi reakciók (pl. allergiás keringési elégtelenség (sokk), allergiás sokk szerű reakciók, ér eredetű vizenyő),
- hosszú ideig nem bekövetkező tüszőrepedés (anovuláció),
- vizenyő/folyadékvisszatartás, testtömegváltozás,
- depresszió, alvászavar, idegesség,
- szédülés, fejfájás, aluszékonyság,
- vérrögképződéssel járó megbetegedések, bőrpír,
- hányinger,
- epepangás miatt kialakuló sárgaság, sárgaság,
- gennyes pattanások képződésével járó bőrgyulladás (akne), kopaszság, kóros, férfias szőrnövekedés, viszketés, kiütés, csalánkiütés,
- ízületi fájdalom, hátfájdalom, lábgörcs,
- rendellenes méhűri vérzés (szabálytalan, erős, gyenge), a menstruáció hiánya/elmaradása, a méhnyak kisebesedése, tejcsorgás (az emlőmirigyek kóros tejelválasztása), emlőfájdalom,
- fáradtság, láz,
- a méhnyaknyák megváltozása, csökkent cukortolerancia.

Menstruációs zavarok léphetnek fel
: lerövidülhet a havi vérzés időtartama, illetve két menstruáció között vérzés, ún. áttöréses vérzés jelentkezhet.
Ezek arra mutatnak, hogy Ön a szokásosnál érzékenyebb a készítmény hatóanyaga iránt, azaz viszonylagos túladagolás alakult ki. Ilyen esetben csökkenteni kell az egyszeri adagot, illetve újra meg kell állapítani a szükséges napi adagot.
A forgalomba hozatalt követően tapasztalt mellékhatások
A forgalomba hozatalt követően ritkán beszámoltak csontritkulásról (oszteoporozisról), köztük csontritkulásos törésekről is. A medroxiprogeszteron-acetát tartós alkalmazásakor a csontsűrűség értékelése néhány betegnél szükséges lehet.
Mellékhatások bejelentése

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Provera-t tárolni?

Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Provera tabletta
A készítmény hatóanyaga 5,00 mg, illetve 10,00 mg medroxiprogeszteron-acetát tablettánként.
Egyéb összetevők:
Provera 5 mg tabletta: Brilliant blue CFC, folyékony paraffin, kalcium-sztearát, szacharóz (1,47 mg), talkum, kukoricakeményítő, laktóz-monohidrát (84,2 mg).
Provera 10 mg tabletta: folyékony paraffin, kalcium-sztearát, szacharóz (2 mg), talkum, kukoricakeményítő, laktóz-monohidrát (110 mg).
Milyen a Provera külleme és mit tartalmaz a csomagolás
5 mg tabletta: világoskék, kerek, mindkét oldalán domború tabletta, egyik oldalán felező bemetszéssel és a felezővonal mindkét oldalán "286" jelzéssel, a másik oldalán "U" jelzéssel.

10 mg tabletta:
fehér, kerek, mindkét oldalán domború tabletta, egyik oldalán felező bemetszéssel, másik oldalán "UPJOHN 50" jelzéssel.
30 db tabletta (5 mg), illetve 30 db tabletta (10 mg) átlátszó vagy fehér átlátszatlan PVC/Al buborékcsomagolásban és dobozban.

Aktuális hírek

Új szívgyógyszereket fejlesztenek Debrecenben

Ironheart: ez a projekt neve, amelynek keretében új gyógyszereket és diagnosztikai eljárásokat fejlesztenek a Debreceni Egyetem szív- és érrendszeri betegségek kutatásával foglalkozó központjában...

Mi a tüdőfibrózis?

A napokban megjelent hírekből sokan felfigyelhettek rá, hogy évről évre nő az ismeretlen eredetű tüdőfibrózisos esetek száma Magyarországon. Melyek a betegség tünetei és hogyan ismerhetjük fel?

Fájdalom, görcs, zsibbadás: csillapíthatjuk gyógyszer nélkül?

Most egy olyan gyógyszermentes terápiát mutatunk be, amely fájdalomcsillapításra, gyulladáscsökkentésre, ideg- és izomstimulációra, diabétesz kezelésére is alkalmas, ráadásul mellékhatások nélkül...

Hogyan előzhető meg a trombózis?

A trombózisnak – vagyis a vérereinkben kialakuló vérrögöknek – időnként súlyos, sőt életveszélyes szövődményei is lehetnek, ezért érdemes mindent megtenni azért, hogy megelőzzük ezt a betegséget....

Mit tegyünk, hogy fiatal maradjon a szívünk?

Minden embernek a szíve egyedi, leutánozhatatlan – és ami a legfontosabb, pótolhatatlan. Testünk motorja folyamatosan dolgozik életünk végéig, ezért vigyáznunk kell rá. Tanácsok a Szív Világnapján...

Mitől jó élni? A boldogság kémiája

Vannak olyan emberek, akik nem termelnek boldogsághormont és ezt pótolniuk kell. Íme, néhány tipp és trükk, amivel emelhetjük boldogságérzetünket a mindennapokban. 

további cikkek >>