SILGARD szuszpenziós injekció előretöltött fecskendőben

gyógyszer
Hatóanyag:
összetett: human papillomavirus type 6, human papillomavirus type 18, human papillomavirus type 11, human papillomavirus type 16
Gyártó:
Merck Sharp & Dohme
Gyógyszercsoport:

SILGARD szuszpenziós injekció előretöltött fecskendőben 1x0,5 ml előretöltött fecskendő

Kiszerelés:
1x0,5 ml előretöltött fecskendő
Törzskönyvi szám:
EU/1/06/358/003
Rendelhetőség:
csak vényre kapható
32474
Tájékoztató ár:
Szabadáras

SILGARD szuszpenziós injekció előretöltött fecskendőben 1x0,5 ml előretöltött fecskendő + 2 db tű

Kiszerelés:
1x0,5 ml előretöltött fecskendő + 2 db tű
Törzskönyvi szám:
EU/1/06/358/007
Rendelhetőség:
csak vényre kapható
Tájékoztató ár:
Szabadáras

SILGARD szuszpenziós injekció előretöltött fecskendőben 1x0,5 ml előretöltött fecskendő tűvédővel

Kiszerelés:
1x0,5 ml előretöltött fecskendő tűvédővel
Törzskönyvi szám:
EU/1/06/358/009
Rendelhetőség:
csak vényre kapható
Tájékoztató ár:
Szabadáras

SILGARD szuszpenziós injekció előretöltött fecskendőben 1x0,5 ml előretöltött fecskendő tűvédővel+1 db tű

Kiszerelés:
1x0,5 ml előretöltött fecskendő tűvédővel+1 db tű
Törzskönyvi szám:
EU/1/06/358/012
Rendelhetőség:
csak vényre kapható
Tájékoztató ár:
Szabadáras

SILGARD szuszpenziós injekció előretöltött fecskendőben 1x0,5 ml előretöltött fecskendő tűvédővel+2 db tű

Kiszerelés:
1x0,5 ml előretöltött fecskendő tűvédővel+2 db tű
Törzskönyvi szám:
EU/1/06/358/015
Rendelhetőség:
csak vényre kapható
Tájékoztató ár:
Szabadáras

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Silgard és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A Silgard egy vakcina. A Silgard-oltás a humán papillómavírus (HPV) 6-os, 11-es, 16-os és 18-as típusai által okozott megbetegedések ellen nyújt védelmet.
Ezen megbetegedések közé tartoznak a női nemi szervek (méhnyak, szeméremtest és hüvely) rákmegelőző állapotai, a végbélnyílás rákmegelőző állapotai és a nemiszervek szemölcsei férfiaknál és nőknél, valamint a méhnyakrák és a végbélnyílás rákja. A HPV 16-os és 18-as típusai felelősek a méhnyakrákos megbetegedések hozzávetőleg 70%-áért, a végbélnyílás rák esetek 75-80%-áért, a szeméremtest és hüvely HPV okozta rákmegelőző állapotának 70%-áért, valamint a végbélnyílás HPV okozta rákmegelőző állapotainak 75%-áért. A HPV 6-os és 11-es típusai felelősek a genitális szemölcs megbetegedések kb. 90%-áért.
A Silgard ezeknek a betegségeknek a megelőzésére szolgál. Az oltás nem a HPV okozta megbetegedések kezelésére használatos. A Silgard-nak semmilyen hatása nincs olyan személyekre, akik már az oltóanyag bármelyik HPV típusa által okozott makacs fertőzésben vagy megbetegedésben szenvednek. Azon személyek számára azonban, akik már megfertőződtek az oltóanyagban foglalt egy vagy több HPV típussal, a Silgard védelmet nyújt az oltóanyagban lévő többi HPV típussal összefüggő betegségekkel szemben.
A Silgard nem okozhatja azokat a betegségeket, amelyek ellen védelmet nyújt.
A Silgard hatására ellenanyagok képződnek a vírus egyes, meghatározott típusai ellen (típus-specifikus antitestek), és 16-45 éves nők és 16-26 éves férfiak számára a Silgard klinikai vizsgálatokban bizonyított védelmet nyújtott a HPV 6, 11, 16 és 18 okozta megbetegedések ellen. A vakcina hatására 9-15 éves gyermekekben és serdülőkben is típus-specifikus ellenanyagok termelődnek.
A Silgard-ot a hivatalos ajánlások alapján kell használni.
2. Tudnivalók a Silgard alkalmazása előtt
Ne alkalmazza a Silgard-ot, ha:
- Ön vagy gyermeke allergiás (túlérzékeny) a hatóanyagokra vagy a Silgard egyéb összetevőjére (felsorolásukat lásd "Egyéb összetevők" alatt - 6. pont).
- Ön vagy gyermeke allergiás reakciókat tapasztalt, miután megkapta a Silgard egy adagját.
- Ön vagy gyermeke bármilyen lázas megbetegedésben szenved. A hőemelkedés vagy felső légúti fertőzés (például a megfázás) önmagában még nem indokolja az oltás elhalasztását.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Silgard alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával, gyógyszerészével vagy a gondozását végző egészségügyi szakemberrel,
- ha Ön vagy gyermeke véralvadási rendellenességben (olyan megbetegedésben, mely a normálisnál erősebb vérzéssel jár), például hemofíliában (vérzékenység) szenved.
- ha Önnek vagy gyermekének legyengült az immunrendszere, pl. genetikai hiba, HIV-fertőzés (humán immundeficiencia vírus-fertőzés) vagy az immunrendszerre ható gyógyszerek miatt.
Bármilyen injekció beadása után (főként serdülőknél) előfordulhat néha összeeséssel együttjáró ájulás. Ezért kérjük, közölje kezelőorvosával vagy a szakszemélyzettel, ha Ön elájult már egy korábbi oltás során.
A többi vakcinához hasonlóan, a Silgard sem minden beoltott személynél nyújt 100%-os védelmet. A Silgard a humán papillómavírus nem minden típusa ellen nyújt védelmet. Ezért a szexuális úton terjedő betegségek elleni megfelelő védekezést továbbra is folytatni kell.
A Silgard nem véd egyéb, nem a humán papillómavírus által okozott megbetegedések ellen.
Az oltás nem helyettesíti a rutinszerű méhnyakrák-szűrést. Ajánlatos követnie orvosa útmutatásait a rendszeres vizsgálatokat (kenet vétele a méhnyakból/Papanicolau-féle teszt), valamint a megelőzésre és védekezésre vonatkozó óvintézkedéseket illetően.
Milyen egyéb fontos ismeretekkel kell rendelkeznie Önnek vagy gyermekének a Silgard-ról
A védelem időtartama jelenleg nem ismeretes. Hosszú távú utánkövető vizsgálatokat folytatnak annak megállapítására, hogy szükséges-e emlékeztető adag beadása.
Egyéb gyógyszerek vagy oltóanyagok és a Silgard
A Silgard-ot ugyanazon alkalommal be lehet adni egy hepatitisz B (B típusú májgyulladás elleni) vakcinával, vagy egy kombinált emlékeztető oltással együtt, amely diftériát (d), és tetanuszt (T) tartalmaz, pertusszisszal (acelluláris, komponens) (aP) és/vagy poliomielitisszel (inaktivált)(IPV) (dTap, dT-IPV, dTap-IPV vakcinák) együtt vagy anélkül, de más beadási helyet (másik testrészt, pl.: másik kart vagy lábat) választva.
Előfordulhat, hogy a Silgard nem fejt ki optimális hatást, ha
- immunrendszert gátló gyógyszerekkel együtt alkalmazzák.
A klinikai vizsgálatok során a Silgard által nyújtott védelem nem csökkent szájon át szedhető vagy egyéb fogamzásgátló szerekkel (pl. fogamzásgátló tablettával) együtt alkalmazva.
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét az Ön vagy gyermeke által jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszerekről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.
Terhesség és szoptatás
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával.
A Silgard beadható szoptató vagy szoptatni szándékozó nőknek.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre:
A készítménynek a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket befolyásoló hatásait nem vizsgálták.
3. Hogyan kell alkalmazni a Silgard-ot?
A Silgard-ot orvosa adja be injekció formájában. A Silgard 9 éves kortól kezdve serdülőknek és felnőtteknek adható.
Amennyiben Ön 9-13 éves személy (de még nem töltötte be a 14. életévét)
A Silgard egy 2 adagos oltási séma szerint adható be:
- Első injekció: egy kiválasztott időpontban
- Második injekció: az első injekció után 6 hónappal
Ha a vakcina második adagja az első adag után kevesebb, mint 6 hónappal kerül beadásra, minden esetben be kell adni egy harmadik adagot is.
A Silgard beadható másképpen, egy 3 adagos oltási séma alapján is:
- Első injekció: egy kiválasztott időpontban
- Második injekció: az első injekció beadása után 2 hónappal
- Harmadik injekció: az első injekció beadása után 6 hónappal
A második adagot leghamarabb egy hónappal az első adag beadását követően, a harmadik adagot pedig leghamarabb 3 hónappal a második adag beadását követően szabad beadni. Mindhárom adagot egy éven belül be kell adni. További információért kérjük, forduljon kezelőorvosához.
Amennyiben Ön 14 év feletti személy
A Silgard egy 3 adagos oltási séma szerint adható be:
- Első injekció: egy kiválasztott időpontban
- Második injekció: az első injekció után 2 hónappal
- Harmadik injekció: az első injekció után 6 hónappal
A második adagot leghamarabb egy hónappal az első adag beadását követően, a harmadik adagot pedig leghamarabb három hónappal a második adag beadását követően szabad beadni. Mindhárom adagot egy éven belül be kell adni. További információért kérjük, forduljon kezelőorvosához.
Javasolt, hogy azok a személyek, akik megkapták a Silgard első adagját, a teljes, 3 adagos oltási sémát a Silgard-dal fejezzék be (lásd 4.4 pont).
A Silgard-ot injekció formájában, a bőrön keresztül az izomba adják be (lehetőleg a felkar vagy a comb izomzatába).
A vakcinát tilos ugyanabban a fecskendőben összekeverni egyéb vakcinákkal vagy oldatokkal.
Ha elmulasztotta a Silgard egy dózisát:
Amennyiben elmulasztott egy beütemezett oltást, orvosa dönti el, mikor fogja megkapni az elmaradt adagot.
Fontos, hogy kövesse orvosa vagy a nővér utasításait a soron következő adagok beadásának időpontját illetően. Ha elfelejti, vagy nem tudja orvosát a beütemezett időpontban felkeresni, kérje ki orvosa tanácsát. Az első Silgard dózis beadását követően a 3 oltásból álló sorozatot szintén a Silgard-dal, és nem egy másfajta HPV-oltóanyaggal kell befejezni.
Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden vakcina és gyógyszer, így a Silgard is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
A Silgard alkalmazását követően az alábbi mellékhatásokról számoltak be:
Nagyon gyakran (10 betegből több mint 1-nél) mellékhatások léptek fel az injekció beadásának helyén, beleértve a következőket: fájdalom, duzzanat és bevörösödés. Megfigyeltek fejfájást is.
Gyakran (100 betegből több mint 1-nél) mellékhatások léptek fel az injekció beadásának helyén, beleértve a következőket: véraláfutás, viszketés, végtagfájdalom. Lázat és hányingert is jelentettek.
Ritkán (1000 betegből kevesebb, mint 1-nél) csalánkiütés (urtikária) lépett fel.
Nagyon ritkán (10 000 betegből kevesebb, mint 1-nél) légzési nehézség (a hörgők görcsös összehúzódása) lépett fel.
A Silgard-ot kombinált diftéria, tetanusz, pertusszisz (acelluláris, komponens) és poliomielitisz (inaktivált) emlékeztető oltással egy időben adva többször fordult elő fejfájás és duzzanat az injekció beadásának helyén.
A forgalomba hozatalt követően jelentett mellékhatások közé az alábbiak tartoznak:
Jelentettek ájulást, amelyet némely esetben remegés vagy merevség kísér. Noha az ájulás ritkán fordul elő, a betegeket a HPV vakcina beadása után 15 percig megfigyelés alatt kell tartani.
Jelentettek allergiás reakciókat, közöttük nehézlégzést, zihálást (hörgőgörcsöt), csalánkiütést és kiütéseket. E reakciók közül néhány súlyos volt.
Más vakcinához hasonlóan az általános felhasználás során jelentett mellékhatások közé tartoznak: nyirokcsomó-duzzanatok (nyak, hónalj vagy ágyék); izomgyengeség, szokatlan érzések, bizsergés a karokban, lábakban vagy felsőtesten vagy zavartság (Guillain-Barré-szindróma, akut disszeminált enkefalomielitisz); szédülés, hányás, ízületi fájdalom, izomfájdalmak, szokatlan fáradtság vagy gyengeség, hidegrázás, általános rossz közérzet, szokásosnál könnyebben fellépő vérzés vagy véraláfutás, valamint bőrfertőzés az injekció beadása helyén.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül. A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Silgard-ot tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A fecskendő címkéjén és a külső dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:/Felh.:) után ne alkalmazza a vakcinát. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Hűtőszekrényben (2 °C-8 °C) tárolandó. Nem fagyasztható!
A fénytől való védelem érdekében a fecskendőt tartsa a dobozában.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Silgard
A készítmény hatóanyagai: az egyes humán papillómavírus típusok (6-os, 11-es, 16-os és 18-as) nagy tisztaságú, nem fertőző fehérjéi.
1 adag (0,5 ml) hozzávetőleg tartalmaz:
6-os típusú humán papillómavírus1 L1 fehérjéje2,3 20 mikrogramm
11-es típusú humán papillómavírus1 L1 fehérjéje2,3 40 mikrogramm
16-os típusú humán papillómavírus1 L1 fehérjéje2,3 40 mikrogramm
18-as típusú humán papillómavírus1 L1 fehérjéje2,3 20 mikrogramm
1Humán Papillómavírus = HPV
2 Saccharomyces cerevisiae élesztőgomba CANADE 3C-5 rekombináns törzse (1895 törzs) által termelt L1 fehérje, vírusszerű részecskék formájában, rekombináns DNS technológiával előállítva
3amorf alumínium-hidroxi-foszfát-szulfátra (0,225 milligramm Al) adszorbeálva
A vakcina szuszpenzió egyéb összetevői:
Nátrium-klorid, L-hisztidin, poliszorbát 80, nátrium-borát, injekcióhoz való víz.
Milyen a Silgard külleme és mit tartalmaz a csomagolás
A Silgard szuszpenziós injekció 1 adagja 0,5 ml.
Felrázás előtt a Silgard átlátszó, fehér üledéket tartalmazó folyadéknak látszik. Alapos felrázás után a Silgard fehér, zavaros folyadék.
A Silgard csomagolása: 1 db, 10 db, illetve 20 db előretöltött fecskendő.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelési egység kerül kereskedelmi forgalomba.
Fontos, hogy kövesse orvosa vagy a nővér utasításait a soron következő adagok beadásának időpontját illetően. Ha elfelejti, vagy nem tudja orvosát a beütemezett időpontban felkeresni, kérje ki orvosa tanácsát. Az első Silgard dózis beadását követően a 3 oltásból álló sorozatot szintén a Silgard-dal, és nem egy másfajta HPV-oltóanyaggal kell befejezni.
Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden vakcina és gyógyszer, így a Silgard is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
A Silgard alkalmazását követően az alábbi mellékhatásokról számoltak be:
Nagyon gyakran (10 betegből több mint 1-nél) mellékhatások léptek fel az injekció beadásának helyén, beleértve a következőket: fájdalom, duzzanat és bevörösödés. Megfigyeltek fejfájást is.
Gyakran (100 betegből több mint 1-nél) mellékhatások léptek fel az injekció beadásának helyén, beleértve a következőket: véraláfutás, viszketés, végtagfájdalom. Lázat és hányingert is jelentettek.
Ritkán (1000 betegből kevesebb, mint 1-nél) csalánkiütés (urtikária) lépett fel.
Nagyon ritkán (10 000 betegből kevesebb, mint 1-nél) légzési nehézség (a hörgők görcsös összehúzódása) lépett fel.
A Silgard-ot kombinált diftéria, tetanusz, pertusszisz (acelluláris, komponens) és poliomielitisz (inaktivált) emlékeztető oltással egy időben adva többször fordult elő fejfájás és duzzanat az injekció beadásának helyén.
A forgalomba hozatalt követően jelentett mellékhatások közé az alábbiak tartoznak:
Jelentettek ájulást, amelyet némely esetben remegés vagy merevség kísér. Noha az ájulás ritkán fordul elő, a betegeket a HPV vakcina beadása után 15 percig megfigyelés alatt kell tartani.
Jelentettek allergiás reakciókat, közöttük nehézlégzést, zihálást (hörgőgörcsöt), csalánkiütést és kiütéseket. E reakciók közül néhány súlyos volt.
Más vakcinához hasonlóan az általános felhasználás során jelentett mellékhatások közé tartoznak: nyirokcsomó-duzzanatok (nyak, hónalj vagy ágyék); izomgyengeség, szokatlan érzések, bizsergés a karokban, lábakban vagy felsőtesten vagy zavartság (Guillain-Barré-szindróma, akut disszeminált enkefalomielitisz); szédülés, hányás, ízületi fájdalom, izomfájdalmak, szokatlan fáradtság vagy gyengeség, hidegrázás, általános rossz közérzet, szokásosnál könnyebben fellépő vérzés vagy véraláfutás, valamint bőrfertőzés az injekció beadása helyén.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül. A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Silgard-ot tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A fecskendő címkéjén és a külső dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:/Felh.:) után ne alkalmazza a vakcinát. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Hűtőszekrényben (2 °C-8 °C) tárolandó. Nem fagyasztható!
A fénytől való védelem érdekében a fecskendőt tartsa a dobozában.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Silgard
A készítmény hatóanyagai: az egyes humán papillómavírus típusok (6-os, 11-es, 16-os és 18-as) nagy tisztaságú, nem fertőző fehérjéi.
1 adag (0,5 ml) hozzávetőleg tartalmaz:
6-os típusú humán papillómavírus1 L1 fehérjéje2,3 20 mikrogramm
11-es típusú humán papillómavírus1 L1 fehérjéje2,3 40 mikrogramm
16-os típusú humán papillómavírus1 L1 fehérjéje2,3 40 mikrogramm
18-as típusú humán papillómavírus1 L1 fehérjéje2,3 20 mikrogramm
1Humán Papillómavírus = HPV
2 Saccharomyces cerevisiae élesztőgomba CANADE 3C-5 rekombináns törzse (1895 törzs) által termelt L1 fehérje, vírusszerű részecskék formájában, rekombináns DNS technológiával előállítva
3amorf alumínium-hidroxi-foszfát-szulfátra (0,225 milligramm Al) adszorbeálva
A vakcina szuszpenzió egyéb összetevői:
Nátrium-klorid, L-hisztidin, poliszorbát 80, nátrium-borát, injekcióhoz való víz.
Milyen a Silgard külleme és mit tartalmaz a csomagolás
A Silgard szuszpenziós injekció 1 adagja 0,5 ml.
Felrázás előtt a Silgard átlátszó, fehér üledéket tartalmazó folyadéknak látszik. Alapos felrázás után a Silgard fehér, zavaros folyadék.
A Silgard csomagolása: 1 db, 10 db, illetve 20 db előretöltött fecskendő.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelési egység kerül kereskedelmi forgalomba.
A forgalomba hozatali engedély jogosultja és a gyártó
A forgalomba hozatali engedély jogosultja
Merck Sharp & Dohme Ltd
Hertford Road
Hoddesdon
Hertfordshire EN11 9BU Nagy-Britannia
Gyártó
Merck Sharp and Dohme B.V.
Waarderweg, 39
2031 BN Haarlem
Hollandia
A készítményhez kapcsolódó további kérdéseivel forduljon a forgalomba hozatali engedély jogosultjának helyi képviseletéhez:
Magyarország
MSD Pharma Hungary Kft
Tel.: + 36.1.888.5300
hungary_msd@merck.com
A betegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma: {HH/ÉÉÉÉ}.
A gyógyszerről részletes információ az Európai Gyógyszerügynökség internetes honlapján (http://www.ema.europa.eu) található.
Az alábbi információk kizárólag orvosoknak vagy más egészségügyi szakembereknek szólnak:
- A Silgard alkalmazásra kész, előretöltött fecskendőben kapható, ami lehetőleg a felkar deltoideus régiójában intramuscularis (im.) injekcióként használandó.
- Ha a csomagolás 2 különböző hosszúságú tűt tartalmaz, akkor a betege termete és testsúlya alapján válassza ki az im. beadást biztosító, arra alkalmas tűt.
- A parenterális gyógyszereket alkalmazás előtt vizuálisan ellenőrizni kell, hogy nem tartalmaznak-e látható részecskéket és nincsenek-e elszíneződve. A vakcinát meg kell semmisíteni, ha részecskék vannak benne vagy elszíneződöttnek látszik. Bármilyen fel nem használt gyógyszer, illetve hulladékanyag megsemmisítését a gyógyszerekre vonatkozó előírások szerint kell végrehajtani.
Használat előtt alaposan felrázandó. A tűt az óramutató járásának megfelelő irányba csavarva csatlakoztassa a fecskendőre, míg a tű szorosan nem illeszkedik a fecskendőre. A szabályos eljárásnak megfelelően adja be a teljes adagot.
Published date: 2014.12.22.

Aktuális hírek

Mikor és miként szükséges fogamzásgátlót váltani?

A fogamzásgátló módszerek közül a tabletták igen nagy népszerűségnek örvendenek, ám érdemes tudni, hogy vannak olyan esetek, amikor célszerű más gyógyszerre váltani. Hogy mikor és hogyan, arról...

Így lesz dús, egészséges a szakállunk!

Szexisnek találják a hölgyek a szakállat? Bizonyos kultúrákban a hatalom, az erő vagy a kifinomultság jelképe, az elmúlt években pedig kifejezetten divatos lett még a fiatalabbak körében is....

Kötelezően a legolcsóbb rákgyógyszert kell választani

Novembertől korlátozzák a daganatellenes gyógyszereket az onkológiákon. Két ugyanolyan hatóanyagú gyógyszer közül az olcsóbbat kell választania az orvosnak. Mit gondolnak erről a bennfentesek?

Állandó orrdugulást okozhat a reflux

Az elhúzódó krónikus orrmelléküreg-gyulladás kialakulásában szerepet játszhat a mára népbetegséggé lett reflux is. Az orrdugulás kezeléséhez ilyen esetben a kiváltó okot, a gyomorsav nyelőcső felé...

Rheumatoid artritisz is okozhat reggeli ízületi merevséget

A mozgásszervi megbetegedések közül a legtöbb és legnagyobb kellemetlenséget a rheumatoid artritisz okozza, mely szinte az egész életre komoly hatással van. Tudjon meg mindent a probléma...

Mennyire fertőző az övsömör?

Az övsömör egy meglepően gyakori, igen fájdalmas fertőző betegség, mely az idegeket, illetve a bőrt érinti, és jellegzetes kiütésekkel jár.  Hátterében ugyanaz a vírus áll, mely a bárányhimlőt is...

további cikkek >>