SPIROPENT 0,02 mg tabletta

Összefoglaló

Hatóanyag(ok): clenbuterol

Forgalmazó: Boehringer Ingelheim International

A készítmény laktózt tartalmaz Doppinglistán szereplő vegyület A járművezetői képességet befolyásolja Szoptatás idején abszolút ellenjavallt. Terhesség idején abszolút ellenjavallt. Vesebetegség esetén az adagolás módosul

Kiszerelések

Kiszerelés Kiadhatóság Fogyasztói ár (Ft) Fizetendő ár (Ft)
20x vényköteles

Betegtájékoztató

Betegtájékoztató

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A SPIROPENT 0,02 MG TABLETTA ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?
A Spiropent tabletta hatóanyaga a klenbuterol, ami a hörgőasztma és más, megszüntethető légúti szűkülettel járó állapotokban a hörgő falában található béta-2-receptorokra hat, azok izgatásával fejti ki hörgőtágító hatását. A készítmény hatása a bevételt követően 5-20 percen belül jelentkezik, és 14 óráig fennmarad.
Hörgőasztma és más, megszüntethető légúti szűkülettel járó állapotok (idült obstruktív hörghurut) megelőzésére és hörgőtágító kezelésére szolgál, felnőttek és 6 éves kor feletti gyermekek részére.
Asztmában és/vagy szteroidra reagáló krónikus légúti szűkülettel járó (obstruktív) tüdőbetegségben gyulladásgátló kezelés egyidejű alkalmazását is előírhatja kezelőorvosa.
2. TUDNIVALÓK A SPIROPENT 0,02 MG TABLETTA ALKALMAZÁSA ELŐTT
A Spiropent 0,02 mg tabletta 6 éves kor alatti gyermekek kezelésére nem alkalmazható, legfeljebb csak kifejezett orvosi utasításra, részükre a Spiropent 0,005 mg/5 ml belsőleges oldat szolgál.
Ne alkalmazza a Spiropent 0,02 mg tablettát:
- Ha túlérzékeny (allergiás) a készítmény hatóanyagára (klenbuterol-hidroklorid) vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) bármely egyéb segédanyagára.
- Szapora szívverés (tahikardia) esetén.
- A szívizomzat kóros túltengése (hipertrófiás obstruktív kardiomiopátia) esetén.
- Ha szapora szívveréssel járó szívritmuszavarai (tahiaritmia) vannak.
- Egyes ritka, örökletes betegségek esetén a készítmény egyes összetevőivel szemben intolerancia állhat fenn. Ilyen esetben a készítmény alkalmazása ellenjavallt.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Spiropent 0,02 mg tablettát csak a kezelőorvos javaslata alapján szabad szedni abban az esetben, ha:
- csekély hatékonysággal kezelt cukorbetegsége van;
- súlyos szív- vagy érbetegségben szenved;
- vesebetegsége van;
- mellékvesevelő-daganata (feokromocitóma) van;
- pajzsmirigy-túlműködésben szenved;
- friss szívinfarktus utáni állapotban van.
Közölje kezelőorvosával a gyógyszer szedése előtt:
Ha a kórtörténetében szívbetegség, szabálytalan szívverés vagy angina (koszorúérgörcs) szerepel.
Hirtelen fellépő, gyorsan rosszabbodó nehézlégzés esetén forduljon kezelőorvosához.
Étvágytalanság, székrekedés, fokozott folyadék-visszatartás, ödémás (duzzadt) láb és izomgyengeség a káliumhiány tünetei is lehetnek. Ilyen esetben elővigyázatosság szükséges, keresse fel kezelőorvosát.
A hipokalémia veszélye súlyos asztma kezelésekor különösen jelentős, mert a xantin-származékok (pl. teofillin), kortikoszteroidok és vízhajtók (diuretikumok) fokozhatják a káliumvesztést. Az oxigénhiányos állapot (hipoxia) súlyosbíthatja a káliumvesztés (hipokalémia) szívritmusra kifejtett hatásait.
A szimpatomimetikus gyógyszerek, köztük a Spiropent, alkalmazása során szív-érrendszeri hatások jelentkezhetnek. Ezek előfordulási gyakorisága és súlyossága az alkalmazott adag nagyságától függ. Vannak a forgalomba hozatalt követő, valamint irodalmi adatokból származó olyan bizonyítékok, amelyek szerint ritkán a szívizom csökkent vérellátása (miokardiális iszkémia) fordult elő béta-agonisták használatával kapcsolatosan. Ha Ön súlyos szívbetegségben (pl. iszkémiás szívbetegség, ritmuszavar vagy súlyos szívelégtelenség) szenved, mellkasi fájdalom, vagy más, a szívbetegség romlására utaló tünet jelentkezik, forduljon kezelőorvosához.
A készítmény szedésének ideje alatt rendszeres ellenőrzés szükséges. (pl. csúcsáramlás-mérés)
Beszűkült vesefunkciójú betegek esetében a hosszú felezési idő miatt fokozottan jelentkezhetnek a mellékhatások.
A Spiropent szedése doppingtesztekben pozitív eredményt mutat.
A Spiropent-túladagolás kockázataival kapcsolatban lásd a "Ha az előírtnál több Spiropent 0,02 mg tablettát vett be" című részt.
Egyéb gyógyszerek és a Spiropent 0,02 mg tabletta
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg, vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről (pl. szteroidok, teofillin, béta-receptor blokkolók, depresszió kezelésére szolgáló gyógyszerek, stb.), beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is (pl. paracetamol stb.).
Egyéb gyógyszereket csak az orvos tudtával és beleegyezésével, állandó ellenőrzés mellett szabad a Spiropent tablettával egyidejűleg alkalmazni, mivel a különböző egyidejűleg szedett gyógyszerek egymás hatását befolyásolhatják.
Terhesség , szoptatás és termékenység:
Minden esetben tájékoztatni kell a kezelőorvost, ha Ön terhes, ill. szoptat.
Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával, vagy gyógyszerészével.
A terhesség első harmadában, közvetlenül szülés előtt, ill. szülés alatt, valamint szoptatás idején a készítmény alkalmazása kerülendő.
Terhesség idején (kivéve a fent említett időszakokat) csak az orvos kifejezett utasítása alapján alkalmazható a készítmény.
Amennyiben szoptatás ideje alatt szükséges a gyógyszer alkalmazása, a szoptatást tanácsos abbahagyni, és a szoptatás újrakezdését a kezelőorvossal megbeszélni.
Nem végeztek vizsgálatokat az emberi termékenységre vonatkozóan.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A Spiropent 0,02 mg tabletta gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre gyakorolt hatására vonatkozóan nem végeztek vizsgálatokat. Mindazonáltal figyelembe kell venni az esetlegesen előfordulható mellékhatásokat (szédülés, idegesség, izomgörcsök). Ilyen esetekben, amíg a panaszok elmúlnak, tekintsen el a gépjárművezetéstől, gépek kezelésétől.
A Spiropent 0,02 mg tabletta laktózt tartalmaz
A Spiropent 0,02 mg tabletta 110 mg laktózt, a napi maximálisan bevehető adagja pedig 440 mg laktózt tartalmaz. Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.
3. HOGYAN KELL ALKALMAZNI A SPIROPENT 0,02 MG TABLETTÁT?
A Spiropent tablettát mindig az orvos által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát, vagy gyógyszerészét.
Hat évesnél fiatalabb gyermekeknek a Spiropent tabletta nem javasolt, részükre a Spiropent belsőleges oldat áll rendelkezésre. A gyermekek kezelésére a készítményt csak orvosi felügyelettel lehet alkalmazni.
Ha az orvos másképpen nem rendeli, a Spiropent tabletta ajánlott adagja:
Felnőtteknek és 12 évesnél idősebb gyermekeknek:
Naponta 2×1 tabletta (2×0,020 mg) reggel és este.
Súlyos hörgőgörcs esetén legfeljebb 2×2 tabletta adható.
Tartós alkalmazásakor a napi adag gyakran 2-szer 1/2 tablettára csökkenthető.
6-12 éves kor közötti gyermekeknek:
Naponta 2-3-szor 1/2 tabletta.
Tartós alkalmazásakor a napi adag 2-szer 1/2 tablettára (reggel és este) csökkenthető.
Gyermekek csak felnőtt felügyelete mellett használhatják a készítményt.
Ha az előírtnál több Spiropent 0,02 mg tablettát vett be:
Nagyon fontos az orvos által előírt adagolás betartása. A Spiropent túladagolása után a mellékhatásként felsorolt panaszok és tünetek bármelyike, fokozottabb mértékben előfordulhat. Hiperglikémia (magas vércukorszint), vérnyomásváltozás, szívritmuszavar előfordulhatnak. Ha Ön véletlenül több tablettát vett be, haladéktalanul kérdezze meg orvosától mi a teendő vagy forduljon a legközelebbi kórház sürgősségi osztályához.
Életet veszélyeztető és halálos kimenetelt is tapasztaltak elsősorban olyan esetekben, amikor a klenbuterolt illegálisan használták, doppingszerként túladagolták, pl. sportolók teljesítményfokozása érdekében. A vér túlsavasodását is megfigyelték a klenbuterol túladagolásakor.
Ha elfelejtette bevenni a Spiropent tablettát:
Ha elfelejtette bevenni a gyógyszert az előírt időpontban, még aznap, amint eszébe jut, minél előbb pótolni kell az adagot. Amennyiben egy egész nap nem vette be a gyógyszert, a következő napon csak a szokásos adagot szabad bevenni. Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására!
Ha idő előtt abbahagyja a Spiropent 0,02 mg tabletta szedését:
A Spiropent tablettát az orvos által előírt ideig alkalmazza. Ha abba kívánja hagyni a gyógyszer szedését, beszéljen kezelőorvosával.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát, vagy gyógyszerészét.
4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
A Spiropent tabletta a szimpatomimetikus gyógyszerekhez hasonlóan súlyos káliumvesztést idézhet elő.
A Spiropent tabletta az alábbi mellékhatásokat okozhatja:
Gyakori mellékhatások (100-ból 1-10 beteget érint):
Hányinger, szívdobogásérzés, fejfájás, a vázizomzat apróhullámú remegése (tremor), nyugtalanság.
Nem gyakori mellékhatások (1000-ből 1-10 beteget érint):
Izomfájdalom (mialgia), izomgörcs, szívritmuszavarok, kórosan szapora szívverés (tahikardia), szédülés, idegesség, túlérzékenységi reakció.
Nem ismert gyakoriságú mellékhatások (nem ismert pontosan, hogy milyen gyakran fordul elő):
A szívizom csökkent vérellátása (miokardiális iszkémia), súlyos káliumvesztés (hipokalémia).
Cukorbetegeknél a vércukorszint emelkedését figyelték meg.
Bár nem ismert pontosan, hogy milyen gyakran, de előfordulhat mellkasi fájdalom (olyan szívet érintő problémák miatt, mint pl. az angina) vagy egyéb, a már fennálló szívbetegség rosszabbodását jelző tünet. Szóljon a kezelőorvosnak, ha Önnél kialakulnak ezek a tünetek a Spiropent-kezelés alatt, de ne hagyja abba a gyógyszer szedését az orvos utasítása nélkül.
Mindezek különösen a kezelés kezdeti szakában, ill. magas vérnyomásban szenvedő betegeknél jelentkezhetnek.
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát, vagy gyógyszerészét.
Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.
5. HOGYAN KELL A SPIROPENT 0,02 MG TABLETTÁT TÁROLNI?
A csomagoláson feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne szedje a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A CSOMAGOLÁS TARTALMA ÉS EGYÉB INFORMÁCIÓK
Mit tartalmaz a Spiropent 0,02 mg tabletta?
- A készítmény hatóanyaga: egy tabletta 0,020 mg (20 mikrogramm) klenbuterol-hidrokloridot tartalmaz.
- Egyéb összetevők: 109,98 mg laktóz-monohidrát, kukoricakeményítő, povidon (Kollidon 25), magnézium-sztearát.
Milyen a készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Tabletta: kerek, fehér, lapos felületű, metszett élű tabletta, egyik oldalán felezővonallal, és a felezővonal alatt és fölött "59C" jelzéssel, másik oldalán a gyártó cég logójával ellátva. A tabletta egyenlő részekre osztható.
20 db tabletta fehér, átlátszatlan PVC/PVDC//Al buborékcsomagolásban és dobozban.