VOLTAREN 75 mg retard filmtabletta

Hatóanyag:

diclofenac

Csak vényre kapható

Kiszerelés:

20x

Tájékoztató ár:

-

Normatív TB-támogatás:

Nem

Eü. emelt támogatás:

Nem

  • Gyógyszerfőkategória:

    NEM STEROID GYULLADÁSGÁTLÓK ÉS RHEUMA-ELLENES KÉSZÍTMÉNYEK

  • Törzskönyvi szám:

    OGYI-T-5572/01

  • Gyógyszeralkategória:

    Ecetsav-származékok és rokon vegyületek

  • Gyártó:

    Novartis Hungária

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Voltaren retard filmtabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?

Milyen típusú gyógyszer a Voltaren retard filmtabletta?
A Voltaren retard filmtabletta hatóanyaga a diklofenák-nátrium.

A Voltaren retard filmtabletta az úgynevezett nem-szteroid gyulladásgátló (NSAID) gyógyszercsalád tagja. A nem-szteroid gyulladásgátlók fájdalomcsillapító és gyulladásgátló hatással rendelkeznek.

Milyen betegségek esetén alkalmazható?
A Voltaren retard filmtabletta az alábbi állapotok kezelésére alkalmazható felnőtteknél:
- Reumás vagy degeneratív ízületi fájdalmak fellángolása.
- Hátfájás, vállízületi merevség, teniszkönyök és egyéb reumás panaszok.
- Ficamok, izomhúzódások, és egyéb sérülések.
- Műtéti beavatkozást követő fájdalmak és duzzanatok.
- Fájdalmas, gyulladásos nőgyógyászati állapotok, beleértve a menstruációs folyamatot.

Hogyan hat a Voltaren retard filmtabletta?
A Voltaren retard filmtabletta a gyulladásért, a fájdalomért és a lázért felelős molekulák (prosztaglandinok) létrejöttének a gátlásával enyhíti a gyulladás tüneteit, például a fájdalmat és a duzzanatot. Ugyanakkor nem szünteti meg a gyulladást és / vagy a lázat kiváltó okokat.
Kezelőorvosa rendelheti a Voltaren retard filmtabletta szedését még egyéb fájdalmak, gyulladások kezelésére is.
Amennyiben kérdései vannak arra vonatkozóan, hogy a Voltaren retard filmtabletta hogyan hat és miért írták fel Önnek ezt a gyógyszert, forduljon kezelőorvosához.


2. Tudnivalók a Voltaren retard filmtabletta szedése előtt

Pontosan kövesse kezelőorvosa utasításait, még akkor is, ha eltérnek ezen betegtájékoztatóban szereplő általános információktól.

Ne szedje a Voltaren retard filmtablettát:
- ha allergiás a diklofenákra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
- ha valaha is allergiás reakciója alakult ki gyulladás vagy fájdalom kezelésére alkalmazott gyógyszer (például acetilszalicilsav, diklofenák vagy ibuprofén) bevételét követően. Ilyen allergiás reakció például az asztmás roham, mellkasi fájdalom, orrfolyás, bőrkiütés, arc, ajkak, nyelv, torok és/vagy végtagok megduzzadása (angioödéma jelei). Ha azt gondolja, hogy allergiás lehet, kérjen tanácsot kezelőorvosától.
- ha aktív gyomorfekély vagy bélfekély, vérzés vagy a tápcsatorna falának átfúródása áll fenn.
- ha kórelőzményében korábbi nem-szteroid gyulladásgátló kezeléssel összefüggő gyomor-bél rendszeri vérzés és / vagy átfúródás szerepel.
- ha a kórelőzményében visszatérő gyomor-bél rendszeri fekély, vagy vérzés előfordul (két vagy több egymástól független fekély vagy vérzés).
- ha emésztőrendszeri vérzése van, melynek a tünete lehet a véres vagy fekete széklet.
- ha súlyos vesekárosodásban, vagy májkárosodásban szenved.
- ha súlyos szívelégtelenségben szenved.
- ha a terhességének utolsó három hónapjában van.
- ha diagnosztizált szívbetegségben és/vagy agyérbetegségben szenved, például, ha szívrohama, agyi érkatasztrófája (sztrók), átmeneti agyi keringési zavara (TIA) volt, vagy ha a szívhez vagy az agyhoz vezető erekben elzáródása volt, vagy ha műtétet végeztek Önnél az elzáródások megszüntetésére vagy áthidalására (úgynevezett bypass-műtét).
- ha keringési problémái vannak vagy voltak (úgynevezett perifériás artéria-betegség).

Ha ezek bármelyike érvényes Önre, közölje kezelőorvosával és ne vegyen be Voltaren retard filmtablettát.

Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Voltaren retard filmtabletta szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével:
- ha Önnél pangásos szívelégtelenség (NYHA-I) vagy jelentős szív- és érrendszeri kockázati tényező áll fenn, mint a magas vérnyomás, a kórosan magas vérzsír (koleszterin, triglicerid) -szint, a cukorbetegség, vagy dohányzik és kezelőorvosa úgy dönt, hogy Voltaren-t rendel, Ön nem növelheti az adagot napi 100 mg fölé, ha 4 hétnél hosszabb időtartamú kezelésben részesül.
- általában véve fontos, hogy a szív- és érrendszeri mellékhatások kockázatának lehető legalacsonyabb szinten tartása érdekében Ön a Voltaren-ből azt a legkisebb adagot szedje a lehetséges legrövidebb ideig, amely csökkenti fájdalmát és/vagy duzzanatát.
- ha a Voltaren retard filmtablettát más gyulladásgátló gyógyszerekkel, például acetilszalicilsavval, kortikoszteroidokkal, véralvadásgátlókkal vagy úgynevezett szelektív szerotoninvisszavétel-gátló (SSRI) gyógyszerrel egyidejűleg szedi (lásd "Egyéb gyógyszerek és a Voltaren retard filmtabletta").
- ha Ön asztmás vagy szénanáthás, és nem-szteroid gyulladásgátló gyógyszerekre allergiás, bőrviszketéssel vagy csalánkiütéssel járó reakciója van vagy volt.
- ha valaha volt emésztőrendszeri betegsége, például gyomorfekély, vérzés vagy szurokszéklet, vagy a múltban gyulladásgátló gyógyszerek alkalmazása kapcsán gyomorfájdalma vagy gyomorégése jelentkezett.
- ha vastagbélgyulladása (kolitisz ulceróza) vagy bélgyulladása (Crohn-betegsége) van.
- ha nemrégiben gyomor-bél rendszeri műtéten esett át vagy ilyen műtét előtt áll, mivel a Voltaren a műtétet követően esetenként lassíthatja a sebgyógyulást a bélben.
- ha májbetegségben, vagy vesebetegségben szenved.
- ha kiszáradt állapotban lehet (például hányás, hasmenés, nagyműtétek előtt vagy után).
- ha duzzadt a lábfeje.
- ha vérzészavarban, vagy más vérrendszeri betegségben szenved, beleértve a porfíriát, egy ritka májbetegséget.
Ha a fentiek bármelyike érvényes Önre, közölje kezelőorvosával, mielőtt bevenne Voltaren retard filmtablettát.

- Ha a Voltaren szedésének időtartama alatt Ön bármikor szív-, illetve érrendszeri probléma bármely jelét vagy tünetét (például mellkasi fájdalom, légszomj, gyengeség vagy kásás beszéd) észleli, azonnal forduljon kezelőorvosához.
- A Voltaren retard filmtablettához hasonló gyógyszerek alkalmazása során kis mértékben fokozódhat a szívinfarktus (miokardiális infarktus) vagy agyi érkatasztrófa (sztrók) kialakulásának kockázata, különösen nagyobb adagok hosszabb ideig történő alkalmazása esetén. Ne lépje túl a javasolt adagot és kezelési időtartamot!
- Amennyiben szívproblémái vannak, vagy előzőleg volt sztrókja, illetve úgy gondolja, hogy ezen állapotok kialakulásának kockázata az Ön esetében fennáll (például, ha magas a vérnyomása, cukorbeteg, magas a koleszterinszintje vagy dohányzik), a kezelését beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
- A Voltaren retard filmtabletta csökkentheti a fertőzések tüneteit (például fejfájás, láz), ezáltal megnehezítheti a fertőzés észlelését és megfelelő kezelését. Amennyiben nem érzi jól magát és orvoshoz fordul, ne felejtse el megemlíteni, hogy Voltaren retard filmtablettát szed.
- Nagyon ritka esetekben a Voltaren retard filmtablettával kezelt betegek - más gyulladásgátló szerekhez hasonlóan - súlyos allergiás bőrtüneteket tapasztalhatnak (például bőrkiütés vagy akár testszerte felhólyagosodó, leváló bőr vagy nyálkahártya). Ezek a reakciók az esetek többségében a kezelés első hónapjában jelentkeznek.
Ha a fenti tünetek bármelyike jelentkezik Önnél, azonnal szóljon kezelőorvosának!

A Voltaren retard filmtablettával történő kezelés alatt szükséges vizsgálatok
Ha Önnek diagnosztizált szívbetegsége van vagy fennállnak a szívbetegség jelentős kockázati tényezői, kezelőorvosa rendszeresen újraértékeli, hogy Ön folytassa-e a Voltaren-kezelést, különösen akkor, ha a kezelés 4 hétnél hosszabb ideig tart.

Ha valamilyen májkárosodása, vesekárosodása vagy vérképeltérése van, akkor a kezelés alatt vérvizsgálatokat fognak végezni Önnél. Ezekkel ellenőrizni fogják a májműködését (transzamináz szintek), a veseműködését (kreatinin-szint) vagy a vérképét (a fehérvérsejtek, a vörösvértestek és a vérlemezkék számát). Kezelőorvosa figyelembe veszi ezeknek a vérvizsgálatoknak az eredményét, hogy eldöntse, abba kell-e hagynia a Voltaren retard filmtabletta szedését, vagy meg kell-e változtatni annak adagját.

Gyermekek és serdülők
A magas hatóanyag-tartalma miatt a Voltaren 75 mg és 100 mg retard filmtabletta nem adható gyermekek illetve serdülők (18 éves kor alatt) számára.

Idősek
Az idősek, különösen azok akik gyenge állapotúak, vagy kis testtömegűek, érzékenyebbek lehetnek a Voltaren retard filmtabletta hatásaira, mint a fiatalabb felnőttek. Ennek megfelelően az időseknek különösen szigorúan kell követniük a kezelőorvos utasításait, és a tüneteik enyhítésére a lehető legkevesebb retard filmtablettát kell alkalmazniuk. Különösen fontos, hogy az idősek haladéktalanul értesítsék a kezelőorvosukat az esetleges mellékhatásokról, főként az emésztőrendszeri tünetekről, a fekete vagy véres székletről, és hagyják abba a gyógyszer szedését. Időseknél ezek a mellékhatások végzetesek is lehetnek.

Egyéb gyógyszerek és a Voltaren retard filmtabletta
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben alkalmazott, valamint alkalmazni tervezett egyéb gyógyszereiről.

Különösen fontos, hogy közölje a kezelőorvosával, ha az alábbi gyógyszerek valamelyikét szedi:
- Lítium, vagy szelektív szerotoninvisszavétel-gátlók (SSRI-k) (a depresszió bizonyos típusainak kezelésére alkalmazott gyógyszerek).
- Digoxin (szívbetegségek esetén alkalmazott gyógyszer).
- Vizelethajtók.
- ACE-gátlók vagy béta-blokkolók (magas vérnyomás, ritmuszavarok és szívelégtelenség kezelésére alkalmazott gyógyszerek).
- Más gyulladásgátlók, például acetilszalicilsav vagy ibuprofén.
- Kortikoszteroidok (a szervezet különböző gyulladásainak csökkentésére szolgáló gyógyszerek).
- Véralvadásgátlók.
- Cukorbetegség kezelésére szolgáló gyógyszerek, kivéve az inzulint.
- Metotrexát (bizonyos típusú daganatos betegségek és ízületi gyulladások kezelésére szolgáló gyógyszer).
- Ciklosporin, takrolimusz (elsősorban szervátültetések után alkalmazott gyógyszer).
- Trimetoprim (egy, a húgyúti fertőzések megelőzésére vagy kezelésére alkalmazott gyógyszer).
- Kinolon típusú antibiotikumok (fertőzések ellen alkalmazott gyógyszerek).
- Kolesztipol és kolesztiramin (koleszterinszint csökkentésére szolgáló gyógyszerek).
- Vorikonazol (a gombás fertőzések kezelésére alkalmazott gyógyszer).
- Fenitoin (a görcsrohamok kezelésére alkalmazott gyógyszer).
- Rifampicin (bakteriális fertőzések kezelésére alkalmazott antibiotikum).

Mielőtt elkezdené a diklofenák szedését, feltétlenül közölje kezelőorvosával, ha
- dohányzik,
- cukorbeteg,
- szorító mellkasi fájdalma (angina), trombózisa, magas vérnyomása van, vagy magas a koleszterin-szintje vagy triglicerid-szintje.

A Voltaren retard filmtabletta egyidejű bevétele étellel és itallal
A Voltaren retard filmtablettát egészben, egy pohárnyi vízzel, vagy egyéb folyadékkal kell bevenni.
A Voltaren retard filmtablettát étkezés közben javasolt bevenni.

Terhesség, szoptatás és termékenység
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Terhesség
A terhesség első és második harmadában kizárólag akkor vegyen be Voltaren retard filmtablettát, ha kezelőorvosa - az Ön terhessége ismeretében - ezt előírta. Ebben az esetben a kezelőorvosa írja elő a készítmény adagolását és a kezelés időtartamát.
Más gyulladásgátlókhoz hasonlóan a Voltaren retard filmtablettát sem szabad szedni a terhesség utolsó 3 hónapjában, mivel az káros lehet a magzatra vagy gondokat okozhat a szülés során.
Vese- és szívproblémákat okozhat a magzatnál. Ez befolyásolhatja az Ön és születendő gyermeke vérzési hajlamát, és a tervezettnél későbbi szülést vagy hosszabb ideig tartó vajúdást okozhat. Ne alkalmazza a Voltaren retard filmtablettát a terhesség első 6 hónapjában, kivéve, ha feltétlenül szükséges és orvosa ezt tanácsolta. Ha kezelésre van szüksége ebben az időszakban, vagy amikor teherbe akar esni, a lehető legkisebb adagot kell alkalmazni a lehető legrövidebb ideig. A terhesség 20. hetétől a Voltaren retard filmtabletta veseproblémákat okozhat a magzatnál, ha néhány napnál tovább szedi, amely a magzatot körülvevő magzatvíz alacsony szintjéhez (oligohidramnion) vagy a magzat szívében egy ér (duktusz arteriózusz) beszűküléséhez vezethet. Ha néhány napnál hosszabb ideig tartó kezelésre van szüksége, orvosa további ellenőrzést javasolhat.

Szoptatás
Közölje a kezelőorvosával, ha szoptat.
Ne szedje a Voltaren retard filmtablettát, ha szoptat, mivel az ártalmas lehet a csecsemője számára.

Kezelőorvosa tájékoztatja Önt a Voltaren retard filmtabletta terhesség vagy szoptatás alatti szedésének lehetséges kockázatáról.

Termékenység
A Voltaren retard filmtabletta szedése megnehezítheti a teherbeesést. Amennyiben Ön teherbe kíván esni, vagy nehézségei vannak a teherbeeséssel, csak feltétlenül szükséges esetben szedjen Voltaren retard filmtablettát.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Ritka esetekben Voltaren retard filmtabletta szedése kapcsán olyan mellékhatások jelentkezhetnek, mint látászavar, szédülés vagy aluszékonyság. Ha ilyen mellékhatásokat észlel, ne vezessen, ne kezeljen gépeket és ne végezzen fokozott figyelmet igénylő tevékenységeket. Haladéktalanul értesítse a kezelőorvosát, ha ilyen mellékhatásokat észlel.

A Voltaren retard filmtabletta szacharózt és nátriumot tartalmaz
A Voltaren 75 mg retard filmtabletta 90,8 mg, a Voltaren 100 mg retard filmtabletta 119 mg szacharózt tartalmaz. Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.

A készítmény kevesebb, mint 1 mmol (23 mg) nátriumot tartalmaz adagonként, azaz gyakorlatilag "nátriummentes".


3. Hogyan kell szedni a Voltaren retard filmtablettát?

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
Ne vegyen be az ajánlottnál nagyobb mennyiséget.

Mennyi Voltaren retard filmtablettát kell bevenni?
Ne vegyen be az ajánlottnál nagyobb adagot. Fontos, hogy a legkisebb adagot szedje, amely a fájdalmát csökkenti, és hogy ne szedje a Voltaren retard filmtablettát a szükségesnél hosszabb ideig.
A kezelőorvosa határozza meg Önnek, hogy pontosan mennyi Voltaren retard filmtablettát szedjen. A kezelésre adott választól függően, a kezelőorvosa az adag növelését vagy csökkentését javasolhatja.

Felnőttek
A kezelés kezdetén a javasolt napi adag általában 100-150 mg, 1 db Voltaren 100 mg retard filmtabletta, vagy 2 db Voltaren 75 mg retard filmtabletta formájában.
Enyhébb esetben, illetve fenntartó kezelés céljára többnyire elegendő naponta 75-100 mg. A Voltaren 100 mg retard filmtablettát naponta egyszer, míg a Voltaren 75 mg retard filmtablettát naponta egyszer vagy kétszer lehet bevenni. Ne vegyen be többet, mint napi 150 mg.

Mikor kell bevenni a Voltaren retard filmtablettát?
A Voltaren retard filmtablettát étkezés közben javasolt bevenni.

Hogyan kell bevenni a Voltaren retard filmtablettát?
Amennyiben a tünetek leginkább éjszaka vagy reggel jelentkeznek, a Voltaren retard filmtabletta bevétele esti időszakban ajánlott.
A Voltaren retard filmtablettát egészben, egy pohárnyi vízzel vagy egyéb folyadékkal kell bevenni.
A Voltaren retard filmtablettát étkezés közben javasolt bevenni. A filmtablettát nem szabad eltörni vagy szétrágni.

Mennyi ideig kell szedni a Voltaren retard filmtablettát?
Pontosan kövesse a kezelőorvosa utasításait.
Amennyiben a Voltaren retard filmtablettát néhány hétnél hosszabb ideig szedi, keresse fel kezelőorvosát rendszeres időközönként, hogy megbizonyosodjon valamilyen mellékhatás nem lépett-e fel.

Ha kérdése van azzal kapcsolatosan, hogy mennyi ideig szedje a Voltaren retard filmtablettát, beszéljen kezelőorvosával vagy a gyógyszerészével.

A mellékhatások előfordulása minimálisra korlátozható, ha a legkisebb hatásos adagot a szükséges legrövidebb ideig alkalmazzák.

Ha az előírtnál több Voltaren retard filmtablettát vett be
Ha véletlenül túl sok Voltaren retard filmtablettát vett be, azonnal értesítse a kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, vagy haladéktalanul jelentkezzen egy kórház sürgősségi osztályán.
Lehet, hogy Önt orvosi ellátásban kell részesíteni.

Ha elfelejtette bevenni a Voltaren retard filmtablettát
Ha elfelejtett bevenni egy adagot, amint eszébe jut, vegye be. Ha már közel jár a következő adag bevételének ideje, a következő retard filmtablettát az előírt időben vegye be. Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.


4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Néhány mellékhatás súlyos lehet

Néhány nem gyakori mellékhatás, amely 100 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet, különösen, ha hosszú ideig magas (150 mg) napi adagban alkalmazzák:
- Hirtelen kialakuló vagy nyomó jellegű mellkasi fájdalom (a szívinfarktus vagy szívroham tünetei).
- Lefekvéskor jelentkező légszomj, nehézlégzés, a lábak vagy az alsó végtagok vizenyője (a szívelégtelenség tünetei).

Ritka, vagy nagyon ritka mellékhatás, amely 1 000 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet, illetve 10 000 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet:
- Magától kialakuló vérzés vagy véraláfutás (az alacsony vérlemezkeszám tünetei).
- Magas láz, gyakori fertőzések, tartós torokfájás (a fehérvérsejtek egyik fajtája hiányának - agranulocitózis - a tünetei).
- Nehézlégzés vagy nehezített nyelés, bőrkiütés, viszketés, csalánkiütés, szédülés (a túlérzékenység, anafilaxiás vagy anafilaktoid reakciók tünetei).
- Elsősorban az arc és a torok feldagadása (az angioödéma tünetei).
- Zavart gondolatok vagy hangulat (pszichotikus kórképek tünetei).
- Memóriazavar (a memóriaromlás tünetei).
- Görcsrohamok (a konvulziók tünetei).
- Szorongás
- Tarkókötöttség, láz, hányinger, hányás, fejfájás (a nem fertőzéses eredetű agyhártyagyulladás tünetei).
- Hirtelen jelentkező, súlyos fejfájás, émelygés, szédülés, zsibbadás, beszédképtelenség, a beszéd nehezítettsége, a végtagok vagy az arc gyengesége vagy bénulása (az agyi történés vagy az agyi érkatasztrófa (sztrók) tünetei).
- Hallászavar (a hallásromlás tünetei).
- Fejfájás, szédülés (a magas vérnyomás, hipertenzió tünetei).
- Bőrkiütés, bíborszínű-vöröses pontszerű kiütések, láz, viszketés (a bőrben kialakuló érgyulladás tünetei).
- Hirtelen kialakuló nehézlégzés és mellkasi szorító érzés, sípoló légzéssel vagy köhögéssel (az asztma vagy ha láz is kíséri, akkor a tüdő kötőszövetes gyulladása, a pneumonitisz tünetei).
- Vérhányás (hematemezis) és/vagy fekete, vagy véres széklet (a tápcsatornából eredő vérzés tünetei).
- Véres hasmenés (a vérzéses hasmenés tünetei).
- Szurokfekete széklet (a vérszékelés tünetei).
- Gyomorfájdalom, hányinger (a tápcsatornában lévő fekély, vérzés vagy perforáció).
- Hasmenés, hasi fájdalom, láz, hányinger, hányás (a vastagbélgyulladás, köztük a vérzéses vastagbélgyulladás és a kifekélyesedő vastagbélgyulladás vagy a Crohn-betegség súlyosbodásának a tünetei).
- Erős fájdalom a has felső részében (a hasnyálmirigy-gyulladás tünetei).
- A bőr vagy a szemfehérje besárgulása (a sárgaság tünetei), hányinger, étvágytalanság, sötét vizelet (a májgyulladás/májelégtelenség tünetei).
- Influenzaszerű tünetek, fáradtság, izomfájdalom, emelkedett májenzimszintek a vérvizsgálati eredmények között (a májbetegség, köztük a nagyon gyors lezajlású májgyulladás, a májelhalás, májelégtelenség tünetei).
- Hólyagképződés (a bőr felhólyagosodásával járó bőrgyulladás tünetei).
- A bőr vörös vagy lilás elszíneződése (érgyulladás lehetséges tünetei). Bőrkiütések, hólyagok az ajkakon, szemhéjakon vagy a szájnyálkahártyán (afták). Bőrgyulladás, bőrhámlás (az eritéma multiforme, vagy ha lázzal is jár, akkor a Stevens-Johnson-szindróma vagy a toxikus epidermális nekrolízis tünetei).
- A bőr hámlásával járó bőrkiütés (exfoliatív dermatítisz tünetei).
- A bőr napfénnyel szembeni fokozott érzékenysége (a fotoszenzitivitási reakció tünetei).
- Bíbor színű foltok a bőrön (a purpura vagy ha allergia okozza, akkor a Schönlein-Henoch féle purpura tünetei).
- Vizenyő, gyengeség vagy kóros vizeletürítés (a heveny veseelégtelenség tünetei).
- Túl nagy mennyiségű fehérje a vizeletben (a fehérjevizelés tünetei).
- Az arc vagy a has feldagadása, magas vérnyomás (a nefrózis szindróma tünetei).
- Nagyobb vagy kisebb mennyiségben termelődő vizelet, álmosság, zavartság, hányinger (a tubulointersticiális nefrítisz tünetei).
- Sokkal kisebb mennyiségben termelődő vizelet (a vesepapilla elhalás tünetei).
- A szervezet egészét érintő vizenyő (az ödéma tünetei).
Ha ezek bármelyikét tapasztalja, azonnal értesítse kezelőorvosát.

Gyakori mellékhatások:
10 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet:
Fejfájás, szédülés, forgó jellegű szédülés, hányinger, hányás, hasmenés, emésztési zavarok (a diszpepszia tünetei), hasfájás, bélgázosság, étvágytalanság (az étvágycsökkenés tünetei), kóros májfunkciós laboratóriumi vizsgálati eredmények (például emelkedett transzamináz-szintek), bőrkiütés.

További ritka mellékhatások:
1000 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet:
Aluszékonyság (a szomnolencia tünetei), gyomorfájás (a gyomorhurut tünetei), májbetegség, viszkető bőrkiütés (a csalánkiütés tünetei).

További nagyon ritka mellékhatások:
10 000 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet:
Alacsony vörösvértestszám (vérszegénység), alacsony fehérvérsejtszám (leukopénia), zavartság, depresszió, alvászavarok (az álmatlanság tünetei), rémálmok, ingerlékenység, a kezek vagy lábak bizsergése vagy zsibbadása (a fonákérzés tünetei), remegés (a tremor tünetei), az ízérzés zavarai (a diszgeúzia tünetei), látászavarok (a látásromlás, homályos látás, kettős látás tünetei), fülzúgás (a fülcsengés tünetei), székrekedés, szájfekélyek (a szájnyálkahártya-gyulladás tünetei), feldagadt, vörös és fájdalmas nyelv (a nyelvgyulladás tünetei), a nyelőcső betegségei, elsősorban étkezés után a has felső részében jelentkező fájdalom (az intesztinális diafragma betegség tünetei), viszkető, vörös és égő bőrkiütés (az ekcéma tünetei), bőrpír (az eritéma tünetei), hajhullás (az alopécia tünetei), viszketés (a pruritusz tünetei), véres vizelet (a vérvizelés tünetei).
Értesítse a kezelőorvosát, ha ezek bármelyikét észleli.

Nem ismert mellékhatások:
A gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg
Mellkasi fájdalom és allergiás reakciók egyidejű kialakulása (Kounis-szindróma tünetei).

Hagyja abba a Voltaren retard filmtabletta szedését, és azonnal tájékoztassa kezelőorvosát, ha az alábbiakat észleli:
- Enyhe görcsölés és hasi érzékenység, amely röviddel a Voltaren retard filmtabletta kezelés megkezdése után kezdődik, és a hasi fájdalom kezdetétől általában 24 órán belül végbél vérzés vagy véres hasmenés követi (gyakoriság nem ismert, a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg).
- Mellkasi fájdalom, amely a Kounis-szindrómának nevezett, potenciálisan súlyos allergiás reakció tünete lehet.

Amennyiben a Voltaren retard filmtablettát néhány hétnél hosszabb ideig alkalmazza, keresse fel kezelőorvosát rendszeres időközönként, hogy megbizonyosodjon valamilyen mellékhatás nem lépett-e fel.

Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát, vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.
A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az alábbi elérhetőségek valamelyikén keresztül: Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, Postafiók 450, H-1372 Budapest, Magyarország, honlap: https://mellekhatas.ogyei.gov.hu/

A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell a Voltaren retard filmtablettát tárolni?

Legfeljebb 30 °C-on tárolandó.

Voltaren 75 mg retard filmtabletta:
A nedvességtől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:/EXP) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Voltaren retard filmtabletta?
- A készítmény hatóanyaga a diklofenák-nátrium.
Voltaren 75 mg retard filmtabletta: 75 mg diklofenák-nátriumot (megfelel 69,8 mg diklofenáknak) tartalmaz filmtablettánként.
Voltaren 100 mg retard filmtabletta: 100 mg diklofenák-nátriumot tartalmaz filmtablettánként.

- Egyéb összetevők:
Voltaren 75 mg retard filmtabletta:
Mag: magnézium-sztearát, kolloid szilícium-dioxid, povidon K 30, cetil-alkohol, szacharóz.
Bevonat: vörös vas-oxid (E172), poliszorbát 80, titán-dioxid (E171), talkum, hipromellóz.

Voltaren 100 mg retard filmtabletta:
Mag: vízmentes kolloid szilícium-dioxid, magnézium-sztearát, povidon K 30, cetil-alkohol, szacharóz.
Bevonat: vörös vas-oxid (E172), poliszorbát 80, titán-dioxid (E171), talkum, hipromellóz 2910.
Polírozó: szacharóz, makrogol 8000.

Milyen a Voltaren retard filmtabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Voltaren 75 mg retard filmtabletta: halványrózsaszín színű, háromszög alakú filmtabletta.
Voltaren 100 mg retard filmtabletta: rózsaszínű, szagtalan, íztelen, korong alakú, enyhén domború felületű, metszett élű, egyik oldalán "CGC", másik oldalán "CG" mélynyomású jelzéssel ellátott filmtabletta.

Voltaren 75 mg retard filmtabletta: 20 db filmtabletta buborékcsomagolásban és dobozban.
Voltaren 100 mg retard filmtabletta: 10 db filmtabletta buborékcsomagolásban és dobozban.

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2023. 06. 01.

Kategóriák

Az adatokat a PHARMINDEX gyógyszer-információs adatbázis szolgáltatja
Ⓒ Vidal Next kft. 2024.