Hirdetés

A homeopátia irányzatai, lehetőségei, határai

Elsőként azokat az irányzatokat kell megismernünk, melyek homeopátiának látszanak, de nem azok. Ezt követően bemutatjuk a valódi homeopátiás irányzatokat: a klasszikus, az organotróp, és a komplex homeopátiát.

A homeopátia irányzatai, lehetőségei, határai
Nem homeopátiás irányzatok:

- biorezonancia – komputer segítségével méri fel a beteg állapotát, ezt követően a számítógép javasol terápiát, homeopátiás gyógyszereket, leggyakrabban komplexeket. Szokták instrumentális homeopátiának is nevezni.
- "új homeopátia" – egy radiesztéziai módszer, melynek sem diagnosztikájában, sem terápiájában nincsen semmi köze a homeopátiához.

A homeopátia fontos irányzatai

 • klasszikus
 • organotrop vagy klinikai
 • komplex


A homeopátiában a gyógyszer kiválasztásának alapja csak az igen részletes anamnézisen és betegvizsgálaton alapuló, individuális szerkeresés lehet! Minden homeopátiás megközelítés alapját a klasszikus homeopátia tanai jelentik.

A klasszikus homeopátia főbb jellemzői:

Ez a Hahnemann által megalapozott módszer. Ezekből a tanokból semmit sem kellett megtagadnunk az elmúlt több, mint 200 évben. Tudásunk természetesen jelentősen gyarapodott, de az új ismeretek tökéletesen beépíthetők az eredeti rendszerbe.

 • akut és krónikus betegségben szenvedőt egyaránt kezelhetünk így
 • holisztikus, tehát a beteg testi-fizikai, lelki és mentális tüneteit, az őt ért környezeti hatásokat, egyéni és családi kórtörténetét egyaránt ismernünk kell, gyógyultnak is csak akkor tekinthetjük a beteget, ha testi, lelki, szellemi és energetikai szinten egyaránt JÓL érzi magát
 • a beteget gyógyítjuk, nem a tüneteket, nem fogadható el a tünetek elnyomása (szupresszió) árán elért látszólagos, átmeneti jóllét, amely később a betegség súlyosbodását okozhatja
 • a gyógyszerválasztás alapja a beteg testi-lelki összképe és a benne kialakult betegség egyedisége
 • individuális gyógyszerválasztás a “teljes” gyógyszerkincsből
 • egykomponensű gyógyszereket használ
 • törekszik arra, hogy lehetőleg egyszerre csak egy szert adjon és megtalálja a legkisebb hatásos adagot
 • Materia Medica ismeretre támaszkodik és segítségként használja a repertóriumot is (természetesen az intuíció is szerephez juthat)


Organotrop vagy klinikai homeopátia főbb jellemzői:

A mindennapi orvosi gyakorlat teremtette meg az igényt erre a megközelítésre.

 • csak akut betegséget kezelhetünk így
 • alapja a betegségkép egyedisége (a beteg tünetei miben különböznek mindazok tüneteitől, akik az akadémikus orvoslás szerint velük azonos betegségben szenvednek, azonos diagnózist kaptak)
 • bevált indikációk szerint, szűkített gyógyszerkincsből választunk
 • elvész a teljes individualitás, de beépíthető a mindennapi alapellátási gyakorlatba, alkalmazása viszonylag gyors (elsajátítása is kevesebb tanulást, időt igényel, és a konkrét eset megoldásához is viszonylag gyorsan eljuthatunk)
 • egykomponensű gyógyszereket használ


Komplex homeopátia főbb jellemzői:

A homeopátia további egyszerűsítése, sematizálása. Lehetővé teszi, hogy egészen nagy forgalmú rendeléseken is alkalmazzák.

 • akut betegséget kezelhetünk így
 • teljesen elvész az individualitás
 • gyors, lehetővé teszi, hogy meghatározott indikáció alapján, akár homeopátiás ismeretek nélkül is alkalmazzuk a gyógyszereket


Összehasonlításokat ld. a táblázatban!

A homeopátia irányzatai, lehetőségei, határai

A homeopátia lehetőségei és határai

A homeopátia klasszikus komplementer gyógymód, azaz a betegség természetétől függően, a beteg érdekei szerint alkalmazható önállóan, vagy a hagyományos, vagy komplementer medicina más módszereivel kiegészítve, vagy támogathatja azok hatásosságát.
Határai ott vannak, ahol a felerősíteni szánt öngyógyító mechanizmusok kimerültek, vagy ahol irreverzibilis anatómiai károsodások következtek be. A sikertelenségek magyarázata emiatt lehet a betegben, a homeopátiában és a homeopata orvosban is.

A homeopátia határai

- a homeopátiában:
nem panácea!!!
- a páciensben:
irreverzibilis anatómiai károsodások
súlyos hiányállapotok (vas, nyomelemek, vitaminok…)
információhiányos anamnézis
a gyógyszer antidotálása (pl. mentolos fogkrém)
- a homeopatában
beteggel és szülővel nem kellően harmonikus személyiség
empátiás készség gyengesége, hiánya
homeopátiás tárgyi tudás elégtelensége
esetfeldolgozás nem kellő alapossága
intuíciós készség gyengesége

A módszer kompetencia-határai a homeopátiás gyógymód lehetőségeiből egyértelműen adódnak, írásban jól körvonalazhatók. De ahogy minden más klinikai tárgy esetében is, a valódi, alkalmazható tudás csak felügyelet melletti gyakorlat után nyerhet minősítést szak- vagy licence-vizsgával, úgy megítélésünk szerint csak olyan homeopátiás vizsga jogosíthatna fel homeopátiás rendelés folytatására, mely mögött igazolt gyakorlati tudás áll.

Tehát a vizsgázott homeopatának gyakorlati képzésen is részt kell(ene) vennie és erről a tudásáról a vizsgán is bizonyságot kell(ene) tennie. Ezeknek a feltételeknek ma Magyarországon csak az ECH-kritériumoknak megfelelő, a Magyar Homeopata Orvosi Egyesületnél folyó oktatás és vizsga tesz eleget.

MHOE logoMagyar Homeopata Orvosi Egyesület

További tartalmak terápia témában

További tartalmak életmód témában

További tartalmak általános egészségügyi téma témában

Aktuális hírek

A vashiány 6 furcsa tünete

A vas a szervezet számára nélkülözhetetlen elem, mert biztosítja az oxigén eljutását a sejtekhez, vagyis a hiánya komoly problémákat okozhat. A vashiányt felismerni, amikor még a vérképen esetleg...

A hőhullámok a szívet is kikészítik

Egy új kutatás szerint összefüggés van a menopauza körüli hőhullámok és a szív- és érrendszeri betegségek közt, vagyis megdőlt az a nézet, hogy a szívbetegségek inkább a férfiakat sújtják.

Fehér foltok a körmön: ártalmatlan pöttyök?

A körmökön megjelenő fehér pöttyök, foltocskák nagyon gyakoriak, szinte minden ember észreveheti ezeket a kezén legalább egyszer. De érdemes ezekkel foglalkozni, esetleg bőrgyógyászati vizsgálatra...

Mekkora az ideális péniszméret? - Nők elmondták

Számtalan vicc forrása a kérdés, egy újabb kutatás szerint azonban végre megvan a megoldás, mit is mondanak erről a hölgyek. A PlOS One-ban megjelent tanulmány talán pontot tehet a talányra. 

Házi praktikák benőtt körmök ellen

A benőtt köröm tulajdonképpen azt jelenti, hogy a köröm éles, hegyes széle „belenő” a köröm mellett található, lágy, puha bőrrészbe, és ott nemcsak kellemetlenségeket, de erős fájdalmakat is...

Mikor kóros a menstruációs vér?

Bár nem a legkellemesebb, legesztétikusabb téma, a menstruációs vér meglepően sokat elárulhat a hölgyek egészségéről. Akárcsak a ciklus egyéb jellemzőit, ezt is érdemes figyelni, mert az esetleges...

további cikkek >>