Jelenlegi hely

Hirdetés

Sportsérülések megelőzése

A legtöbb ember számára a sport az egyik egyetemesen elfogadott módja annak, hogy hogyan tartsuk magunkat formában, és remek kezdet az egészséges életmód felé. Viszont a szervezett sportolásnak és szabadidős tevékenységeknek is vannak néha nem kívánt velejárói; ezek a sérülések.

Hirdetés

sportsérülésVizsgálatok figyelmeztettek arra, hogy azok a gyerekek, akik sportsérülést szenvedtek, nagyobb arányban szereztek hosszútávon újabb sérüléseket, így fontos, hogy már első alkalommal ésszerű lépéseket tegyünk a sérülések megelőzése érdekében. Az alábbiakban néhány hasznos tanácsot olvashatnak, amelyekkel a sérülések megelőzése mellett a legtöbbet lehet kihozni a sporttevékenységünkből.

A túlzott folyadékvesztés megelőzése

Bármilyen sportot is űzünk, alapvető fontosságú a szervezet folyadékegyensúlyának fenntartása annak érdekében, hogy a túlzott mértékű folyadékvesztést megelőzzük. Ne bízzunk abban, hogy a szomjúság jelzi majd a folyadékhiányt, próbáljunk folyamatosan inni a sportolás megkezdése előtt és alatta is. A sportolás után történő folyadékfogyasztás biztosítani fogja, hogy a folyadékhiány következtében kialakult súlyvesztést pótoljuk. Ne feledjük, hogy az alkohol-, és koffeintartalmú italok fogyasztása a folyadékvesztés fokozódásához vezethetnek.

Próbáljunk hozzászokni ahhoz a helyhez, és azokhoz a körülményekhez, amik a sportolásunkat meghatározzák, ez biztosítja a szervezetünknek, hogy megfelelően reagáljon.

Ha szabadtéri sportot űzünk, soha ne feledkezzünk meg a megfelelő napvédelemről, és próbáljuk az aktivitásunkat a nap legmelegebb időszakában, délelőtt 10 és délután2 óra között szüneteltetni.

Bemelegítés, levezető gyakorlatok

Súlyos sportsérülések kialakulását előzhetjük meg a gyakorlatok előtti bemelegítéssel, és a sporttevékenység utáni levezető gyakorlatokkal. A bemelegítés részeként végzett nyújtógyakorlat fokozza az izmok vérellátását, növeli a rugalmasságát, és csökkenti új sérülések kialakulási esélyét, vagy régebbi sérülések romlását. Ne feledjük azonban, hogy nyújtást csak akkor végezzünk, ha már az izmok bemelegedtek. Minden olyan izomcsoportot mozgassunk át, amit a sporttevékenység alkalmával használni fogunk.

Laza levezetés után kevésbé lesznek az izmaink merevek és fájdalmasak. A levezetés segít a sportolás alatt felhalmozódott salakanyagok eltávolításában, valamint tápanyaggal és oxigénnel tölti fel azokat.

Ha valami új sportba fogunk bele, ne vigyük túlzásba: erősítsük kondíciónkat és tűzzünk ki célokat. Saját képességeink határainak a figyelembevételével a sportsérülések csökkenthetőek – a kondíció hiánya azonban hőbetegség kialakulásához vezethet, mint a hőkimerülés vagy hőguta.

Krónikus betegség, szívbetegség családi halmozódása, vagy 40 évesnél idősebb kor esetén, ha egy ideje már nem sportolt, tanácsos orvosi kivizsgálásra menni mielőtt nagyfokú edzésbe kezd.

A megfelelő felszerelés

Sporttevékenységtől függetlenül a jó cipő alapvető fontosságú, hiszen a mozgás hatását elnyeli, valamint kellő támasztékot ad a bokának és a lábnak. Ez különösen olyan sportoknál fontos, ahol a térd-, és bokasérülések gyakoriak, mint pl. a futball.

Küzdősportokban, vagy ütközéssel járó sportjátékokban védőfelszerelések használata a sérülések megelőzéséhez járul hozzá, mint pl. a térd-, vagy könyökvédő, sisak, fogvédő, kesztyű, lábszárvédő. A szem védelme különösen fontos a squash-ban.

A sérülés ellátása

Míg a csonttörés vagy egyéb súlyos sportsérülés, mint pl. az agyrázkódás azonnal orvosi ellátást igényel, addig a kevésbé súlyos rándulások és húzódások kezdeti ellátása az alábbiak szerint történhet:

Nyugalomba helyezés. Fejezzük be a gyakorlatot, ne végezzünk nyújtást, kerüljük a gyors mozdulatokat.
Jegelés. A sérülést követően mihamarabb kezdjük el, és minimum 20 percig alkalmazzuk, ezután az elkövetkezendő 48 órában, az ébren töltött időben 4 óránként. Rugalmas hűthető/fűthető tasakok, konyharuhába csavart összetört jégkocka, vagy fagyasztott zöldborsó is alkalmas lehet. Figyeljünk a bőr védelmére, olajjal, papírkendővel, vagy törülközővel.
Fáslizás. Fáslival vagy egyéb rugalmas pólyával szorosan tekerjük körbe az érintett ízületet vagy végtagot.
Megemelés. Polcoljuk fel a sérült végtagot.

Táplálkozás és sport

Hagyjunk 1-4 órát az elfogyasztott táplálék emésztésére mielőtt sportolnánk. Ha a sporttevékenységünkben sok futás szerepel, ez az idő hosszabb is lehet. Sportolás előtt a megfelelő táplálék zsírban szegény, szénhidrátban gazdag legyen. A szénhidrát feltölti a glikogén raktárakat, ami az izom működéséhez szükséges, míg az alacsony zsírtartalom a puffadásérzést előzi meg, ami a teljesítményünkre lehet hatással.Hirdetés