Hirdetés

Vastagbélrák

Mit jelent ez a kifejezés?

A vastagbél polip a bél ezen szakaszán lévő ún. szövetnövedékek neve, amelyek a bélfalból, a bélfalról nőnek ki, méretük változó. Hasonlíthatnak szemölcsszerű képződményhez, gombához, vagy ujjakra emlékeztető alakzathoz, lehetnek nyelesek és nyél nélküliek is. Általában jóindulatúak, de némelyik okozhat a vastagbélben daganatos elfajulást.

A vastagbél polipok lehetnek egyedül „ülő” és társas típusúak, méretük változó, megnőhetnek akár 2 cm-nél nagyobb átmérőre is. A világ fejlett országaiban fordulnak elő gyakrabban.
 

Adenomák és hyperplasiás polipok

Ez a két leggyakrabban előforduló típus, eredet szerint. A vastagbél adenomák gyakoribbak az életkor előrehaladtával. Klinikai vélemény szerint nagyobb kockázatot jelentenek a vastagbélrák kialakulása szempontjából, bár ez csak hosszú évek alatt alakul ki, és csak az adenomák kis százalékában. A hiperpláziás (túlnövekedett) polip önmagában nem kockázati tényező, de ha túl nagy méretű, akkor lehetnek rajta adenomák is.
 

Mi okozhat vastagbél polipot?

A vastagbél polipok keletkezésének egyik feltételezett oka a nagy mennyiségű, magas zsírtartalmú étkezés, vörös húsok fokozottabb fogyasztása A vastagbél polipok keletkezésének oka nem ismeretes. Egyes vélemények szerint hozzájárulhatnak életmódi tényezők, mint pl. a nagy mennyiségű, magas zsírtartalmú étkezés, vörös húsok fokozottabb fogyasztása, kevés étkezési rost, több alkohol fogyasztása.

Genetikai tényezők is szerepet játszanak, mint pl. a vastagbél polip, vagy a vastagbélrák családi halmozódása.

Az ún. familiáris polyposis esetén a vastagbélen szinte százával jelennek meg a kisméretű polipok, a bél felszíne kárpithoz hasonló látványt nyújt. Az érintett család sok tagja szenvedhet e betegségben, és nagy a kockázat arra, hogy ebből vastagbélrák fejlődjön ki. Éppen ezért célszerű, hogy polipok esetén gyakoribb legyen a vastagbél vizsgálata, és a polipos növedékek szakaszát műtéti úton eltávolítsák. A kezeletlen familiáris polyposis esetei 40 év felett nem ritkán fordulhatnak malignussá, tehát daganatos elfajulás következik be.

Szakértői becslések szerint a vastagbél-adenomák középkorú, és annál idősebb egyéneken mintegy 20%-ban fordulnak elő, beleértve azt is, hogy a speciális genetikai profilnál, valamint akiben nagyméterű polip fejlődött ki, ott gyakoribb a vastagbélrák előfordulása.
 

Melyek a vastagbél polip tünetei?

Legtöbb esetben, a polip nem okoz tüneteket, csak szűrés alkalmával lehet észrevenni. Előfordulhat, hogy vérzik, akkor a székleten is látható a vér, vagy az a végbélből ürül, vagy a székürítés alkalmával nyákos a széklet felszíne. Nagyon ritkán előfordulhat, hogy a nagyméretű polip elzárja a vastagbelet, ez székrekedés – vagy éppen hasmenést, hasi fájdalmat, hányást okozhat.
 

Hogyan diagnosztizálható a vastagbél polip?

Mivel nincsenek jellemző tünetek, ezért általában csak eszközös vizsgálatok alkalmával derül fény meglétükre. Ilyen vizsgálat pl.:

• A szigmoidoszkópia ill. kolonoszkópia, ezek a vastag- és/vagy végbél endoszkópos vizsgálati eljárásai. A végbélen át feljuttatott endoszkóp flexibilis eszköz, kamerával és mintavevő eszközzel felszerelve.
• A vastagbél báriumos röntgenvizsgálata, amikor a bélbe juttatott bárium segítségével a bélelváltozások röntgenfelvételen megjeleníthetőek.
 

Hogyan előzhető meg a polipózis?

Kevés étkezési rost fogyasztása szintén megemeli vastagbél polipok, és ezáltal a vastagbélrák keletkezésének valószínűségét

  • A magas rost- kalcium- és folsav tartalmú-, valamint alacsony zsírtartalmú diéta segíthet a vastagbél polip megelőzésében. Jótékony hatású a több fizikai aktivitás is.
  • Ha adenomát azonosítottak a bélben, és az eltávolításra is került, az orvos javasolhatja a rendszeres kolonoszkópia végzését. Ez a fajta polip kiújulhat, és fennáll a vastagbélrák kialakulásának veszélye is, ezért fontos a rendszeres ellenőrzés.
  • A tapasztalatok szerint az aszpirin és a NSAID-ok (nem szteroid gyulladásgátlók) bizonyos védő hatással bírnak a vastagbél adenomák ellen, de ez a hatás klinikailag még kevéssé igazolt. Orvosi konzultáció nélkül erre a célra aszpirint, NSAID-okat nem szabad szedni!

 

Hogyan kezelhető a vastagbélpolip?

A vastagbélen, végbélen lévő polipokat általában eltávolítják, mivel az a tapasztalat, hogy ezáltal jelentősen csökken az illetőnél a vastagbél daganat kockázata. Ez legtöbbször a kolonoszkópia alkalmával elvégezhető. A beavatkozás úgy történik, hogy a kolonoszkóp végére egy dróthurkot erősítenek. A megfelelő helyre juttatott kolonoszkóp szerint a látott kép alapján a hurokkal körülveszik a polip alapját. A szorosra húzott hurkon elektromos áramot vezetnek át, amely „leégeti”, kauterizálja a polipot. Így az vérzésmentesen eltávolítható. A beavatkozás csak minimális diszkomforttal jár, és a beteg általában már aznap hazamehet. Ritkán, ha a polip igen nagyméretű, akkor hagyományos hasi műtét útján lehet csak eltávolítani.

 

További tartalmak bélbetegség témában

További tartalmak vastagbélrák témában

További tartalmak daganatos betegségek témában

Aktuális hírek

Káros a tavaszi óraátállítás?

A nyári és téli időszámítás életvitelre, egészségi állapotra gyakorolt hatásairól állítottak össze közös nyilatkozatot vezető európai egyetemek kronobiológiával foglalkozó kutatói. A tudományos...

Tavaszi krumplifőzelék

Kora tavasszal az erdőt járva magunk is szedhetünk medvehagymát, csalánt, egyéb szezonális vadnövényt. Ezek többsége gyógynövény is, érdemes őket bevinni a konyhába. Most egy egyszerű...

Rejtélyes betegség - az endometriózis

Itt egy viszonylag rövid, mégis alapos, mindenre kiterjedő leírást olvashat arról, mi is pontosan az endometriózis, kiket érinthet, és milyen tünetekkel jár.

 

Az epekő okai és tünetei

Az epekövek akkor jönnek létre, amikor az epében – az epehólyagban tárolt váladékban – kis kőszerű kristályok, rögök válnak ki. Az epe több összetevőből áll, ezek a koleszterin, az epesavak sói, a...

OÉTI: miből álljon a tartható fogyókúra?

Ne akarjunk 1 hét alatt 10 kg-ot fogyni! Különösen a sokat ígérő sztárdiétákat hanyagoljuk. Jól megtervezett, kiegyensúlyozott tápanyagbevitelt biztosító diétával ésszerű cél a heti 0,5 kg fogyás...

A hasnyálmirigy betegségei

Ez a falevél alakú szervünk „méltatlanul kisemmizett”, pedig a hasnyálmirigy feladata igen fontos: emésztőenzimeket választ el, másrészt ún. szigetsejtjei révén a szervezet cukoregyensúlyához...

további cikkek >>