Hirdetés

Trombózis vagy embólia: melyik a veszélyesebb?

A rossz keringéssel és a vénás betegségekkel kapcsolatban gyakran lehet hallani a trombózis, illetve az embólia fogalmakat. Melyik mit jelent? Mi a különbség közöttük? Melyik a veszélyesebb? 

A vérünk – mint azt már jól tudjuk – nem homogén folyadék, hanem számtalan különböző sejt és molekula halmaza. Ezek között a sejtek között megtalálhatjuk az oxigén szállításáért felelős vörösvérsejteket, az immunrendszer részeinek tekinthető fehérvérsejteket, melyek fő feladata, hogy a szervezetünkbe kerülő kórokozókkal felvegyék a harcot, illetve az úgynevezett vérlemezkéket is, melyek a véralvadásban játszanak igen fontos szerepet.

A vérlemezkék képesek összetapadni, ezzel pedig elzárni a vér útját, például akkor, ha megsérülünk, megvágjuk magunkat. Ezzel a tulajdonságukkal védik a szervezetünket, hogy ne veszítsünk túl sok vért. Azonban a vérlemezkék időnként akkor is összetapadhatnak, ha ezt külső hatás nem teszi indokolttá. Ilyenkor vérrög jöhet létre az éren belül. Ennek komoly veszélyei lehetnek, hiszen a vérrög akadályozhatja, lassíthatja, sőt akár teljesen el is zárhatja a vér útját.

érrendszer
A vérrög a szív vagy az agy vérellátását is akadályozhatja

Vérrög a vérér falán: trombózis

A thrombus tehát tulajdonképpen a vérrög maga, a trombózis pedig az a jelenség, mikor a vérrög az éren belül, általában annak falára tapadva jön létre. Ez a leggyakrabban az alsó végtag vénáiban történik meg, ám szinte minden érben kialakulhatnak a vérrögök. A nagyobb erekben a vérrög lassíthatja, akadályozhatja a vér megfelelő áramlását, a kisebb erekben pedig a kialakuló vérrög akár teljesen el is zárhatja azt, ez pedig visszafordíthatatlan károsodásokkal, a sejtek pusztulásával is járhat, hiszen az oxigénben és tápanyagokban gazdag vér nem jut el a szövetekhez. Ez pedig időnként életveszélyes állapotot is okozhat, hiszen a vérrög akár a szív vagy az agy vérellátását is akadályozhatja. Ugyanakkor, a vérrög a kialakulása helyén vénás gyulladást, és azzal összefüggve fájdalmakat, kellemetlenségeket okozhat.

Embólia: nemcsak vérrög lehet

Az embólia tulajdonképpen összefoglaló fogalom, mely minden olyan apró „tárgyra” vonatkozhat, mely a vérérben a vér áramlását akadályozhatja. A szabadon lévő szövet- vagy anyaghalmaz lehet például a vérér faláról levált vérrög, de egyéb embolusok is léteznek, például zsír- vagy koleszterindarabkák, gázbuborékok, csontszilánkok, sőt idegen testek is (pl. lőtt sebeknél a golyóból leszakadó darabka). Ezek mind elzárhatják a vér útját, akadályozhatják a véráramlást, a sejtek károsodását idézve elő.

Felismeri a tüdőembólia tüneteit? Olvasson tovább!

Bármely, a vérben szabadon keringő darabka okozhat életveszélyt: az embolusok ugyanis a vérerek hálózatán keresztül a tüdőbe is eljuthatnak, és ott elzárhatják a tüdőartériát. Ez oxigénhiányos állapottal, eszméletvesztéssel, sőt akár hirtelen halállal is járhat. A tüdőembólia rendkívül komoly egészségügyi vészhelyzet, mely azonnali orvosi beavatkozást igényel.

További tartalmak vérrög témában

További tartalmak trombózis témában

További tartalmak tüdőembolia témában

Aktuális hírek

Izomfájdalom - lazítsunk gyógynövényekkel!

Még egy könnyű mozdulat is pokolian fáj - ugye ismerős? Az izomfájdalom kellemetlen tud lenni, de gyógynövény krémekkel, fürdőkkel is segíthetünk magunkon.

Dobd fel a szürke őszt különleges masszázsélményekkel! (X)

Képzeld el, hogy minden fárasztó, stresszes nap után egy profi masszőr vár az otthonodban, hogy különböző masszázsélményekkel kényeztessen. Fáradt izmaid felfrissülnek, a feszültséged elillan,...

Ezek a szén-monoxid mérgezés tünetei

Miért veszélyes a szén-monoxid és honnan ismerhetjük fel a szén-monoxid-mérgezés tüneteit? Íme!

Igazgatónak lenni káros az egészségre?

Steve Tappin, a "The Secrets of CEOs" című könyv szerzője szerint a felsőszintű vezetők nagy többségének életét a stressz, frusztráció, csalódottság, ingerültség és túlhajszoltság érzései uralják...

Női betegség a gyulladásos bélbetegség?

Összefügghet a Crohn-betegség és a vastagbélgyulladás megnövekedett kockázatával az endometriózis. Az endometriózisban szenvedő nőkben akár 80 százalékkal nagyobb valószínűséggel alakulhatnak ki...

Szexuális zavarokat okozhat a cukorbetegség

A legtöbb ember a cukorbetegséget a látásromlással, az érszűkülettel és a lábfekéllyel kapcsolja össze, azonban kutatások szerint a szexuális életre és a nemzőképességre is hatással van a...

további cikkek >>