Jelenlegi hely

Hirdetés!

Dr. Erdei Anna: Az immunrendszer

Szervezetünket folyamatosan érik támadások. Ahhoz, hogy testünk kellő hatékonysággal felvegye a harcot az idegen betolakodók - baktériumok, vírusok - ellen, harcra kész hadsereggel kell rendelkeznie. Ezt a védekező feladatot az immunrendszer látja el. Egy ártalmatlannak tűnő tüsszentés alkalmával például influenzavírus juthat a tüdőnkbe. Azt azonban tapasztalatból tudjuk, hogy nem minden esetben betegszünk meg. Vajon miért?

Hirdetés

„Vár-hasonlat": a természetes immunrendszer működése és lényege


„Képzeljük el, hogy immunrendszerünk erős vár, amit a támadó kórokozók időnként megtámadnak: vírusok, baktériumok, gombák. Az első támadást a veleszületett immunrendszer, a természetes immunitás elemei védik ki, amelyek a szervezetben állandóan készenlétben állnak. Ezeket felfoghatjuk úgy, mint olyan katonákat, akik gyors mozgással bárhova oda tudnak jutni, ahol a kórokozó támad. Tehát hirtelen meg tudnak jelenni a test bármely pontján és el tudják pusztítani a kórokozókat teljes számukban."

Ez a védekező mechanizmus már egy csecsemőben is működik. Az újszülött immunrendszere valamennyi kórokozóval fel tudja ugyan venni a harcot, de ha nagymennyiségű vírus, vagy baktérium támadja meg, ellenük nem tud megfelelően védekezni. Ez felnőttkorban is előfordulhat, ha a szervezet számára addig ismeretlen betolakodó jelenik meg.Az adaptív immunrendszer lényege


„Ilyenkor van arra szükség, hogy egy sokkal jobban képzett, irányított katonaságból álló egység vegye fel a küzdelmet. Ezek a limfocita nevű fehérvérsejtek. Amelyek aztán a kórokozók behatolásának helyére jutnak - hosszabb idő alatt, tehát akár egy - két hét is lezajlik ez idő alatt, amíg ez a folyamat lejátszódik. Ilyenkor jelennek meg a betegség tünetei: lázasak vagyunk, fájdalmas nyirokcsomóduzzanatot érzünk."

Így lép be a természetes immunrendszer mellé az adaptív vagy más néven tanult immunrendszer. Kórokozók támadása esetén a szervezet velük szembeszállni tudó katonákat, azaz limfocitákat képez ki. Az immunrendszer akár egymilliárd kórokozót is képes felismerni, megjegyezni, ez biztosítja az egész életen át tartó védelmet. Míg a velünk született immunitás öröklötten és állandó jelleggel van jelen, addig a szerzett immunrendszer elemei naponta újratermelődnek.

adaptív immunrendszerDr. Erdei Anna, immunológus: „Az immunrendszer működésének egyik nagyon fontos része, hogy a saját és nem saját struktúrákat megkülönbözteti. A kórokozók idegenek, tehát ez is lényeges dolog. De természetesen nem saját egy olyan átültetett szerv vagy szövet sem, ami genetikailag nem teljesen azonos egyedből származik."

A különbséget az immunrendszer felismeri és a már említett limfociták segítségével megtámadja és elpusztítja az idegen szövet sejtjeit. Ez a beültetett anyag kilökődését eredményezi. Azért, hogy ezt megelőzzék, a szervátültetetteknél mesterségesen legyengítik az immunrendszert. Az immunrendszer azon képessége, hogy meg tudja különböztetni a szervezet saját anyagait az idegentől, bizonyos esetekben kudarcot vall. Születhet ugyanis olyan (helytelen) immunválasz, amely akár a szívizmot is megbetegítheti, idegennek tekintve azt.

Dr. Erdei Anna, immunológus: „Erre példa a sztreptokokkusz által okozott torokgyulladást követően szívizomgyulladás kialakulása, ugyanis ilyenkor a baktérium felszíni struktúrája, felszíni anyagai mintázata hasonlít, a szívom mintázatához. Tehát a baktérium ellen kialakult immunválasz, termelődő immunanyaga egy - két hét múlva felismeri a sajátot is."

Az immunrendszer működésének másik típusú zavara okozza az allergia kialakulását. A ma már népbetegségnek számító túlérzékenységi reakció azért különleges, mert nem kórokozó, hanem egyébként ártalmatlan anyag okozza: pollen, virágpor, állati szőr, házi por. Ezek önmagukban nem okoznak betegséget, mégis olyan mechanizmus alakul ki a szervezetben, ami betegségtüneteket: tüsszögést, viszketést, bőrpírt okoz. A folyamat kulcsszereplői allergia esetén a hízósejtek.

Dr. Erdei Anna, immunológus: „ A hízósejtek a légutakat borító nyálkahártya, valamit az emésztőcsatorna nyálkahártyájában találhatóak meg viszonylag nagy számban és ez a hely, ahova az allergének is bejutnak a szervezetbe, vagy a táplálék útján, vagy belélegezve. Ez okozza a már említett allergiás tüneteket.

Jól látható tehát, hogy a védelmet biztosító hadsereg bonyolult működésébe néha hiba csúszik. Immunrendszerünk mégis minden nap azért harcol, hogy testünk egészséges legyen.

Tekintse meg a témához kapcsolódó videót!Hirdetés