Jelenlegi hely

Hirdetés

Herpesz kezelése otthon: mit kenjünk rá? (X)

Szponzoráció - A herpeszre mindenkinek van egy "bevált" gyógymódja, nézzük, mi jöhet, és mi tilos, mivel és hogyan kezeljük otthon.

Hirdetés

Az ajakherpesz okozója a herpes simplex vírus, mely közeli érintkezés útján, például fertőzött nyállal terjed. A vírus „különlegessége”, hogy nem lehet teljesen kiirtani a szervezetünkből, befészkeli magát az idegdúcokba, ezért, ha valaki egyszer elkapta, úgy a vírus bármikor „aktiválódhat”.

A herpesz általános tünete, hogy fájdalmas, viszkető hólyagok jelennek meg az ajkakon, a száj vagy az orr környékén.  Bár a vírus ilyenkor a legfertőzőbb, könnyen előfordulhat, hogy valakinek nincsenek tünetei, mégis továbbadja a vírust. 

A stressz a herpesznek is "segít"

Pontosan nem lehet tudni, mi váltja ki a hólyagok megjelenését, de bizonyos állapotok közrejátszhatnak a herpesz fellángolásában. Sok embernél akkor jelennek meg a hólyagok, amikor az immunrendszerük legyengült, lázasak, náthásak; másoknál a napsugárzás hatására alakul ki az ajakherpesz.Mit kenjünk az ajakherpeszre?

Előfordulhat az is, hogy a különösen stresszes időszakokban (például vizsgaidőszakban) jelenik meg a herpesz, a hölgyek esetében pedig a hormonális változások és a menstruációs ciklus is szerepet játszhat. 

Mi használ ajakherpesz ellen?

Bár szinte mindenkinek van egy-két „tuti módszere” a herpesz ellen, nem érdemes minden tanácsot követni, mert néhány többet árthat, mint amennyit használ.

A legfontosabb, hogy a herpesz továbbterjedését megakadályozzuk: mossunk kezet, mikor szükséges és cseréljük gyakran a törülközőnket. Az evőeszközünket, poharunkat, fogkefénket, borotvánkat és egyéb, személyes használati tárgyainkat ne osszuk meg másokkal! Amíg a hólyagok nem múltak el, ne csókolózzunk és tartózkodjunk az orális szextől (amellyel egyéb, veszélyes vírusfertőzést is átvihetünk). 

Az ajakherpesz általában néhány napon belül elmúlik, és a legtöbbször elegendő helyileg ható krémekkel kezelni a hólyagokat (súlyosabb esetben azonban szájon át szedhető antivirális gyógyszert javasolhat a kezelőorvos). 

A Carbosan gél vény nélkül kapható gyógyszer, az ajakfájdalmak – pl. láz kiváltotta, herpesvírus okozta gyulladás –, valamint szájnyálkahártya-fekély tüneteinek enyhítésére és kezelésére szolgál.
Rövid időn belül csökkenti a fájdalmat és elősegíti a természetes gyógyulási folyamatot*. Áttetsző, jól tapadó gél.

Ne piszkáld a herpeszt!

Az érintett területet tartsuk tisztán és krémezzük gyakran, így gyorsíthatjuk a bőr gyógyulását. A viszketést, fájdalmat jeges borogatással enyhíthetjük. Ne piszkáljuk, ne kapargassuk a hólyagokat, ne próbáljuk meg őket kinyomni vagy kiszúrni! Így ugyanis növeljük annak a rizikóját, hogy a herpesz továbbterjed, és más helyeken is megjelenhet. 

*A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét! Három hétnél tovább tartó, felderítetlen eredetű szájnyálkahártya fekéllyel menjen ismét orvoshoz!

 Hirdetés