A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk.

ELFOGADOM
Hirdetés

Milyen zöldségek, gyümölcsök okozhatnak keresztallergiát?

#allergia #pollen #étel allergia #keresztallergia
2019.06.09.
Hirdetés

Lehet, hogy az ételallergiád valójában keresztallergia? Nagyon nem mindegy, hogy pollen vagy egy tápanyag okozza a tüneteidet.

Hirdetés

A keresztallergia, orális allergia szindróma (OAS) lényege, hogy bizonyos ételekben található anyagok a pollenekhez hasonló túlérzékenységi reakciót válthatnak ki. Az, hogy kinek milyen zöldséget, gyümölcsöt ajánlott kerülnie, attól függ, milyen pollenre allergiás.

A keresztallergia tünetei

A keresztallergia oka, hogy bizonyos zöldségekben és gyümölcsökben olyan fehérjék lehetnek, melyek nagyon hasonlítanak a szénanáthát, pollenallergiát kiváltó növényekben található proteinekre. Ezek a szervezetünkbe jutva túlérzékenységi reakciót, kellemetlen tüneteket válthatnak ki, például a száj, a torok, az ajkak vagy a fül viszketését, égő, bizsergő érzését, esetleg az ajkak, valamint a nyelv feldagadását. Ritkábban hányás, hasmenés vagy hasfájás is jelentkezhet.

Ételallergia vagy keresztallergia? Forrás: Shutterstock

A keresztallergiás reakció általában nyers zöldségek, gyümölcsök elfogyasztása után röviddel jelentkezik. Az egyéni érzékenységtől függ, hogy kinél mekkora mennyiség váltja ki a reakciókat, mint ahogy az is, hogy csak egy-egy zöldség, gyümölcs fogyasztása jár kellemetlenségekkel, vagy az adott csoportba tartozó minden ételé. Az allergiás reakció mértéke attól is függhet, hogy éppen mennyi pollen van a levegőben, vagyis a szénanátha és az OAS egymás tüneteit is felerősíthetik.

Nehezen lélegzik? Lehet, hogy allergiás! Kattintson, és ismerje meg a tüneteket!

Milyen gyümölcsöket és zöldségeket kerüljünk?

Attól függően, hogy melyik pollenre vagyunk allergiásak, más-más zöldségeket, gyümölcsöket kell kerülnünk:

  • nyírfafélék (például éger, nyír) pollenje: alma, cseresznye, banán, őszi- és sárgabarack, körte, eper, málna, füge, kivi, szilva, mandula, mogyoró, zeller, petrezselyem, fehér- és sárgarépa, cikória, paprika, burgonya
  • fűfélék pollenje: füge, sárga- és görögdinnye, narancs, őszibarack, paradicsom, zeller
  • fekete üröm pollenje: sárga- és fehérrépa, zeller, édeskömény, petrezselyem, paprika, napraforgómag
  • parlagfű pollenje: banán, sárga- és görögdinnye, cukkini, uborka, paprika, articsóka, napraforgómag, méz
Forrás: EgészségKalauz
Hirdetés

FONTOS AZ EGÉSZSÉGEM

SZERETNÉK HÍREKET, TIPPEKET KAPNI!
CAPTCHA

Twoje dane osobowe służyć będą jedynie umożliwieniu kontaktu z ekspertem. Grupa Onet.pl S.A. nie przetwarza tych danych w żaden inny sposób i niezwłocznie po przesłaniu pytania do eksperta usuwa lub anonimizuje Twoje dane. Przekazanie pytania ekspertowi odbywa się przy zachowaniu zabezpieczeń wymaganych przez ustawę o ochronie danych osobowych. Przypominamy również, iż udzielona porada nie zastąpi bezpośredniej konsultacji z lekarzem lub innym odpowiednim specjalistą, w trakcie której analizowana jest dokumentacja lekarska i przeprowadzane badanie lekarskie.