Ezeket látta már?

Immunterápia: valóban működik az allergia ellen? Itt a válasz

immunterápia allergia ellen

Mindent az allergiás tünetek enyhítését ígérő immunterápiáról.

A jó idő beköszöntével az allergiaszezon is kezdetét vette. A kellemetlen panaszok ellen több fronton is harcolhatunk: ilyen például az immunterápia.

Kutyaharapást szőrével - tartja a mondás. Ebben van némi igazság, főleg akkor, ha allergiáról van szó. Hiszen, hogy lehetne megbarátkoztatni az immunrendszert az allergénekkel, ha nem ismertetjük meg fokozatosan vele?

Az allergiát ugyanis az immunrendszer túlműködése okozza, így egészen ártalmatlan anyagokat is veszélyesként érzékel. Ekkor a szervezet hisztamint szabadít fel, mely olyan tüneteket produkál, mint a jól ismert könnyezés, orrfolyás, tüsszögés, viszketés. Pont ezért jól bevált módszer a panaszok enyhítésére az antihisztamin terápia - ám ezzel csak egy baj van, méghozzá az, hogy “csupán” a tüneteket kezeli, a kiváltó okot nem. Persze ez is óriási könnyebbséget adhat az allergiában szenvedőknek, ám a kezelés olykor hatástalan, vagy nem váltja be teljesen a hozzá fűzött reményeket. Az immunterápia ezzel szemben magát a kiváltó okot célozz meg.

Mi is az az immunterápia?

Az immunterápia lényegében az allergénekkel szembeni allergiás reakciók megelőző kezelése, a szervezet toleranciájának növelése.

A terápia során az adott anyagból (allergénből) fokozatosan növekvő dózist kap az allergiás személy. Ez segít az allergénnel szembeni tolerancia kialakításában - ezáltal pedig folyamatosan csökkennek, majd megszűnnek az allergiás tünetek. A tolerancia jellemzően az immunterápia befejezése után, igen hosszú ideig fennmarad (a hosszú távú sikerek aránya azonban személyenként változik, de általában 10-12 évig).

A terápia azért hatékony az allergia kezelésében, mert képes a tüneteken kívül az allergia okára is hatni, vagyis az immunrendszer hibás működését állítja helyre. Jelenleg ez az egyetlen tartós kezelési módszer allergia esetén, így egyre többen választják.

Az allergiás tünetek csökkentése mellett az immunterápia segíthet megelőzni az új allergiák kialakulását, továbbá megakadályozza az allergiás betegségek romlását, előrehaladását is (segíthet pl. az asztma megfékezésében azáltal, hogy megszakítja a tüneteket kiváltó allergiás reakciót).

Miért jó az immunterápia?

 • nem kell évente hosszú hetekig, hónapokig gyógyszert szedni.
 • hatásos segítséget nyújthat azoknak, akiknél az antihisztamin kezelés eredménytelen.
 • megelőzi az állapot romlását.
 • jelentős életminőség-javulást eredményez.

Milyen allergiák esetén alkalmazható?

 • pollen
 • parlagfű
 • poratka,
 • macska-és kutyaszőr
 • penészgomba
 • nikkel
 • rovarméreg (darázs, méh)

Hogyan zajlik az immunterápia?

Első körben az orvos ellenőrzi, hogy mely anyagokra is allergiás az adott személy- csak utána kezdődhet el a kezelés. A terápiához injekciós és szájon át -nyelv alatt- alkalmazható készítmények is léteznek. Bár vizsgálatok szerint előbbi hatásosabb, ám általánosságban elmondható, hogy az orvos és a beteg közös megegyezésén alapul, hogy melyiket is fogja alkalmazni a páciens.

 • Injekciók – az allergén nagyon kis adagját egy kis tűvel adják be a bőr alá. A dózist fokozatosan emelik 3-6 hónap alatt. Ezután rendszeres injekcióra lesz szükség, általában havonta egyszer, több éven (3-5) keresztül.
 • A nyelv alatti (szublingvális) készítmények - a nyelv alatti immunterápia tabletták, spray-k vagy cseppek formájában érhetőek el. Az allergént néhány percig a nyelv alatt kell tartani, majd lenyelni. Otthon is elvégezhető és kisebb a mellékhatások esélye. Azonban gyakran drágábbak és bizonyos típusú allergia esetén nem olyan hatékonyak, mint az injekciók.

A tünetek általában 4-5 hónap múlva kezdenek javulni és a kezelést 3-5 évig szükséges folytatni. A panaszok természetesen nem csak ezt követően, hanem folyamatosan, már az első évben is csökkennek. A tünetekre alkalmazott készítményeket így fokozatosan lehet csökkenteni, majd végül teljesen elhagyni.

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Mikor érdemes allergiatesztet végeztetnie?

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

allergia

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához