A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk.

ELFOGADOM
Hirdetés

Ez az arc- és nyelvtorna beválhat horkolás ellen

#horkolás #arctorna #horkolás ellen #túlsúly
2019.01.31.

A horkolásnak sok oka lehet, ezek egy része teljesen banális, mások viszont súlyos egészségügyi problémák, melyeket mindenképpen kezelni kell. Az egyik ok azonban a száj, a nyelv és a torok izmainak gyengesége, ezen azonban speciális edzéssel lehet segíteni.

Hirdetés

A horkolás tulajdonképpen akkor jelentkezik, ha a belélegzett levegő áramlását valami akadályozza,  illetve, ha a nyelv, a gégefedő vagy a torok területe túlságosan ellazul. Az akadály lehet a megduzzadt orr-nyálkahártya (pl. ha megfáztunk vagy allergiásak vagyunk) vagy a túlsúllyal összefüggő zsírfelesleg, a túlzott ellazulást pedig akár gyógyszerek vagy az alkohol is.

Meglepő módon tehát, az száj, nyelv, torok területén található izmok megerősítése hosszú távon jelentős mértékben csökkentheti a horkolást. Erősítő hatású például a rendszeres éneklés, de egy kutatás a didgeridoo nevű, tradicionális ausztrál hangszeren való játékot is javasolja.

Hogyan kezelhető a horkolás? Kattintson tovább és kiderül!

Néhány egyszerű „tornagyakorlat", amit elvégezhetünk a horkolás ellen

Naponta 2-3 alkalommal, legalább 8-12 héten keresztül végezze ezeket:

  • Jól artikulálva mondjuk ki hangosan az a-e-i-o-u hangokat, egymás után legalább 10-15 alkalommal, majd „énekeljük” is el őket, vagyis hosszabban (legalább 5 másodpercig) tartsuk ki őket
  • Nyomjuk a nyelvünk hegyét a felső fogsorunkhoz, a fogsor és a szájpadlás találkozásához, majd húzzuk végéig a szájpadláson hátra majd előre, illetve jobb és bal oldalra is (a fogsort követve). 20-20 alkalommal ismételjük.
  • Nyomjuk fel az egész nyelvet a szájpadláshoz, majd le a száj alsó részéhez, úgy, hogy a nyelv hegyét előbb a felső, majd az alsó metszőfogakhoz szorítjuk. 20 alkalommal ismételjük.
  • Nyissuk nagyra a szánkat, majd mozgassuk jobbra az alsó állkapcsot. Tartsuk ott 20 másodpercig, majd mozgassuk át a bal oldalra, és ott is tartsuk ki. 5 alkalommal ismételjük.
Forrás: EgészségKalauz
Hirdetés

FONTOS AZ EGÉSZSÉGEM

SZERETNÉK HÍREKET, TIPPEKET KAPNI!
CAPTCHA

Twoje dane osobowe służyć będą jedynie umożliwieniu kontaktu z ekspertem. Grupa Onet.pl S.A. nie przetwarza tych danych w żaden inny sposób i niezwłocznie po przesłaniu pytania do eksperta usuwa lub anonimizuje Twoje dane. Przekazanie pytania ekspertowi odbywa się przy zachowaniu zabezpieczeń wymaganych przez ustawę o ochronie danych osobowych. Przypominamy również, iż udzielona porada nie zastąpi bezpośredniej konsultacji z lekarzem lub innym odpowiednim specjalistą, w trakcie której analizowana jest dokumentacja lekarska i przeprowadzane badanie lekarskie.