A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk.

ELFOGADOM
Hirdetés

Autoimmun betegség - és rákkockázat

#autoimmun betegség #Daganatos betegségek #immunrendszeri betegségek #kutatás
2011.10.13. Módosítva: 2015.11.04.

Magasabb az emésztőrendszeri rákbetegségek kialakulásának veszélye olyan embereknél, akik autoimmun betegségek bizonyos válfajaiban szenvednek - állapították meg a német rákkutató központ (DKFZ) tudósai.

Hirdetés

A szakemberek szorgalmazzák, hogy ezek a betegek rendszeresen vegyenek részt a rák korai felismerését szolgáló szűrővizsgálatokon. Kutatók régóta gyanítják, hogy kapcsolat van az emésztőrendszeri daganatok és az autoimmun betegségek között.

Az autoimmun betegségek jellemzője, hogy az immunrendszer a szervezet saját alkotóelemeit idegen testnek érzékeli, és elpusztításukra törekszik. A tudósok szerint a daganatos betegség magasabb kockázatának lehetséges oka ezeknél a betegségeknél a kezelésre adott gyógyszer lehet.

Sok autoimmun betegséget ugyanis olyan szerekkel kezelnek, amelyek elfojtják az immunrendszer működését, a szervezet védekező rendszere ezért képtelenné válik a tumorsejtek elleni hatásos küzdelemre, a daganatkockázat pedig nő.

Ezzel szemben a gyulladásgátló szerek - amelyeket például ízületi gyulladások, reumatoid artritsz, stb. esetén kapnak - csökkentik a daganatos betegségek veszélyét. Az ilyen gyógyszereket szedőknél 30 százalékkal alacsonyabb a kockázata annak, hogy pl. vastagbélrákban megbetegszenek, mint a lakosság többi részénél.

A Kari Hemminki epidemiológus vezette kutatók a svéd ráknyilvántartásban szereplő adatokat elemezték. Az elemzések alapjául azok a betegek szolgáltak, akiket 1964 után autoimmun betegség miatt kezeltek és 2008-ig rák alakult ki náluk. A szakemberek az autoimmun betegségek összesen 33 és a daganatos betegségek 11 válfaját - beleértve a szájüregben, a nyelőcsőben, a májban, a gyomor- és emésztőrendszerben előforduló fajtákat - vizsgálták.

A kutatók szerint például a vészes vérszegénységben szenvedőknél átlagosan négyszer magasabb a gyomorrák kockázata. A bélben jelentkező Crohn-betegségben vagy szisztémás lupusban (SLE) szenvedőknél a tudósok az emésztőrendszerben jelentkező rák több változatának magasabb kockázatát észlelték.

A szakemberek az Annals of Oncology című folyóiratban ismertették eredményeiket.

Forrás: MTI
Hirdetés

FONTOS AZ EGÉSZSÉGEM

SZERETNÉK HÍREKET, TIPPEKET KAPNI!
CAPTCHA

Twoje dane osobowe służyć będą jedynie umożliwieniu kontaktu z ekspertem. Grupa Onet.pl S.A. nie przetwarza tych danych w żaden inny sposób i niezwłocznie po przesłaniu pytania do eksperta usuwa lub anonimizuje Twoje dane. Przekazanie pytania ekspertowi odbywa się przy zachowaniu zabezpieczeń wymaganych przez ustawę o ochronie danych osobowych. Przypominamy również, iż udzielona porada nie zastąpi bezpośredniej konsultacji z lekarzem lub innym odpowiednim specjalistą, w trakcie której analizowana jest dokumentacja lekarska i przeprowadzane badanie lekarskie.