Hirdetés

Ágyi poloska: ilyen a csípése!

#ágyi poloska #csípés #parazita #viszketés
2019.06.24.
Hirdetés

Az ágyi poloska rendkívül kellemetlen élősködő, mely sajnos meg is csípheti az embert. Honnan sejthetjük, hogy ágyi poloska van az otthonunkban? Honnan ismerhetjük meg az ágyi poloska csípését?

Hirdetés

Az ágyi poloska 0,5-0,7 cm nagyságú, lapos, barnás-vöröses árnyalatú élősködő, mely állatokból, emberekből táplálkozik. Az ágyi poloska a világon mindenütt elterjedt, és bár gyakoribb az elhanyagolt, szennyezett környezetben, a tiszta otthonokban is megtelepedhet (számoltak már be ágyi poloskákról luxusszállodákban is). Az ágyi poloska elnevezés egy kicsit félrevezető lehet, mert szinte bármilyen bútorban, textíliában, járműveken, sőt bőröndökben, a padló repedéseiben, még a ruházatunkban is elbújhatnak – igaz, a legtöbbször matracokban, az ágyak szerkezetében telepednek meg, hiszen itt lehetnek a legközelebb a táplálékukhoz, vagyis az emberekhez.

ágyi poloska ürüléke Forrás: shutterstock.com

Ágyi poloska csípése: honnan ismerhetjük meg?

Az ágyi poloska olyan élősködő, mely az emberekből kiszívott vérrel táplálkozik, vagyis más rovarokhoz (pl. a szúnyoghoz vagy a bolhához) hasonlóan a poloskák is csíphetnek. Az ágyi poloskák éjjel a legaktívabbak, és minden olyan testrészt megcsíphetnek, mely szabadon van, vagyis nem fedi takaró, ruha, hálózsák. Éppen ezért a leggyakrabban az arcot, a nyakat, a kezeket, a karokat vagy a lábfejet csípik meg az ágyi poloskák. Maga a csípés nem fájdalmas, az áldozat gyakran nem veszi észre azt, nem ébred fel rá.

Az ágyi poloska csípése apró és kerekded, kiemelkedik a bőr felületéből. Gyakran előfordul az is, hogy a csípés kipirosodik, megduzzad és viszketés is jelentkezhet. Egyéb rovarcsípésekkel ellentétben az ágyi poloska csípésének helye nem mindig lesz azonnal észrevehető! Akár még az is előfordulhat, hogy csak egy-két hét elteltével vesszük észre, hogy megcsípett az ágyi poloska. Általában nem egy-egy csípés van elszórva a bőrön, hanem több is található egy kisebb területen, ezért az ágyi poloska csípése könnyen összetéveszthető allergiás reakció vagy fertőző betegség okozta kiütéssel.

Mivel az ágyi poloska csípését nem mindig tudjuk egyértelműen „diagnosztizálni”, érdemes egyéb jelekre is figyelni, melyek az élősködők jelenlétére utalnak. Ezek közé tartozik például a kellemetlen, szokatlan édeskés szag (mely tulajdonképpen az ágyi poloska váladéka), az esetlegesen elpusztult ágyi poloskák, valamint a poloskák ürüléke, mely apró, sötét, vöröses pöttyökként látható például az ágyneműn, lepedőn. Érdemes azt is szem előtt tartani, hogy az ágyi poloska hosszú ideig, akár hónapokig képes életben maradni táplálék nélkül is, így akkor is érdemes megtenni a szükséges lépéseket, ha csípéseket még nem fedeztünk fel magunkon, ám az ágyi poloskára utaló egyéb jeleket igen.

ágyi poloska csípés Forrás: shutterstock.com

Veszélyes az ágyi poloska csípése?

Más vérszívó élősködőkkel ellentétben az ágyi poloskák nem terjesztenek betegségeket, vagyis a csípéskor nem juttatnak vírust vagy baktériumot a szervezetünkbe, így az ágyi poloska csípés különösebben nem veszélyes, ám rendkívül kellemetlen lehet. Előfordulhat, hogy valaki allergiás a csípésre. A viszkető csípés elvakarása pedig annak elfertőződésével is együtt járhat.

Forrás: egeszsegkalauz.hu
Hirdetés