Cukorbetegség: ha így issza, nem fog ártani a sör
Alkoholos, alkoholmentes, ízesített vagy hagyományos sör? Utánajártunk, milyen sört és mennyit ihatnak a cukorbetegek!
A cukorbetegeknek sem kell lemondaniuk az alkoholokról, nem mindegy azonban, mit isznak és milyen gyakran. Szarka Dorottya, a Cukorbetegközpont dietetikusa volt segítségünkre.
Milyen sört ihat egy cukorbeteg?
Sörfogyasztásnál mindig bele kell számolni a szénhidrát-tartalmat a napi keretbe, valamint érdemes figyelembe venni az energiatartalmat is. A sör vércukorszint növelő szénhidrátokat tartalmaz, ezért fontos, hogy egyen közben valamit. Ráadásul az alkohol befolyásolhatja a szedett gyógyszerek és az inzulin hatását.
A barna sör jobban emeli a vércukorszintet, mint a világos, amely mérsékeltebb vércukor-emelkedést eredményez, ezért inkább a hagyományosból válasszon.
"Divatos manapság az ízesített sörök fogyasztása is: van például citromos, meggyes, málnás sör - akár alkoholmentes változatban is. Kecsegtetően hangzik, így nyáron főként a citrusfélékkel ízesített sör, azonban aligha találunk cukormentes változatot a boltok polcain. Cukorbetegeknek az ízesített sörök nem javasoltak! De ha házilag ízesítjük félbevágott gyümölcsökkel, citrommal, nem kell a felesleges cukorfogyasztástól tartanunk." – tanácsolja Szarka Dorottya, a Cukorbetegközpont dietetikusa.
Hol a határ: mennyi alkohol iható cukorbetegen?
A legjobb, ha nőknél 1, míg férfiaknál 2 egység alkoholnál meghúzzák a határt, ami 1-2 decilitert jelent. Sörnél tehát elegendő kikérni a pincértől egy pikoló sört. Arra is figyeljen, hogy naponta csak egyszer igyon sört.
Ha a sör mellé nassolna, akkor rostban gazdag, teljes kiőrlésű lisztből készült nassolnivalót ajánlott, például teljes kiőrlésű keksz vagy ropi. Szóba jöhet még 1-2 szelet sajt vagy 1 marék sótlan mogyoró, illetve dió is. Az alkohol meghozza az étvágyat, tehát figyeljen arra is, mennyit eszik, hiszen a túlzott nassolásnak vércukorszint emelkedés lehet a vége. Kiemelten fontos a dietetikus által összeállított egyénre szabott táplálkozás-terápia, amelytől nem szabad eltérni még nyaraláskor sem.
Hogyan hat a sör a szervezetünkre?
Egyes források szerint a komlóban lévő jótékony hatású oxidációs anyagok (flavonoidok) kedvezően befolyásolhatják a vérzsírszintet, valamint segíthetnek a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésében. Mindez természetesen mértékletes sörivás mellett értendő.
Más italokhoz mérten a sörnek viszonylag alacsony az alkoholtartalma, további jó tulajdonsága, hogy élesztőtartalmánál fogva számos B-vitamin megtalálható benne, amelyek hozzájárulhatnak az idegrendszer optimális működéséhez. A sör jócskán tartalmaz káliumot, nátriumban azonban szegény – ezek a tulajdonságai segíthetnek a vérnyomás és a vízháztartás szabályozásában. A rendszeres, de mértékletes sörfogyasztás a vesekőképződés megelőzésében is segíthet – tette hozzá a dietetikus.
Olvasta már?
- Inzulinreziszencia vizsgálatra készül? Erre figyeljen előtte
- Ez a 9 tünet hétköznapinak tűnik, de cukorbetegséget is jelezhet
- Frissen diagnosztizált diabéteszes? Ez tanácsolja a pszichológus
Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!