Ezeket látta már?

Vérteszt: még az első ráktünetek előtt 50-féle tumort mutathat ki

rák, daganat, vérvétel, Galleri-teszt

A rosszindulatú daganatos elváltozásoknak az első stádiumban általában nincsenek tünetei.

A tumorok többségét általában a tünetek megjelenése után diagnosztizálják, mert nincsen olyan vizsgálat, amellyel még a korai stádiumban ki lehetne őket szűrni. A Galleri-teszt ezt a helyzetet változtathatja meg, hiszen egy egyszerű vérvizsgálattal több mint 50-féle rákot képes azonosítani.

Dr. Eric Klein, a Glickman Urológiai Veseintézetelnöke elmagyarázza, hogyan működik a Galleri-teszt, hogyan változtatja meg a rák diagnosztizálását, és miben különbözik a többi rákszűréstől.

Az 5 leggyakoribb rákszűrés

Jelenleg öt olyan daganatos megbetegedés van, amelyek rendszeres szűrése ajánlott az Egyesült Államokban:

  • A mammográfia során mellrákot szűrik ki jellemzően a 45-54 éves nőknél.
  • A HPV-tesztek és a Pap-tesztek méhnyakrákot szűrnek jellemzően a 25 év felettiek körében.
  • A kolonoszkópia a vastagbélrákot vizsgálja a 45 év felettieknél.
  • Alacsony dózisú CT-vizsgálatokat lehet végezni azoknál, akiknél magas a tüdőrák kockázata. Például korábban dohányoztak. 
  • A prosztata-specifikus antigén (PSA) vizsgálatok a prosztatarák szűrésére szolgálnak az 55 éves és idősebb férfiaknál. 

Mindegyik szűrővizsgálat egy adott rákfajtát vizsgál, amit féléves rendszerességgel végeznek el. Jelenleg azonban nincs mód a súlyosabb daganatos megbetegedések, például a hasnyálmirigy- vagy a petefészekrák szűrésére. Ezeket a rosszindulatú elváltozásokat általában csak akkor fedezik fel, amikor már jelentkeznek a tünetek, és addigra a rák általában már III. vagy IV. stádiumúvá válik, esetleg a daganat már átterjedt a test más részeire is.

"Jelenleg a rákos megbetegedések többségét - beleértve a rendkívül magas halálozási arányú daganatokat, mint például a hasnyálmirigy- vagy a petefészekrákot - addig nem fedezik fel, amíg a tünetek a páciensnél nem jelentkeznek. A Galleri azonban már a korai stádiumban, még a tünetek megjelenése előtt diagnosztizálhatja őket" - mondja Dr. Klein.

Így működik a Galleri-teszt

A Galleri-teszt sokkal hatékonyabb módját jelentheti a daganat kimutatásának. Ahelyett, hogy egyetlen ráktípust keresne, többféle tumor szűrésére képes. Sok daganatos elváltozás DNS-t bocsát ki a véráramba, amelyet sejtmentes DNS-nek vagy keringő tumor-DNS-nek neveznek. Ez a DNS általában a rákos sejtek elpusztulásával távozik a szervezetből. Az úgynevezett újgenerációs DNS-szekvenálás segítségével az orvosok egyetlen vérvétel segítségével meg tudják vizsgálni a DNS-kód különböző mintáit. Ki tudják deríteni, hogy van-e vérben rákra utaló DNS.

Ha rákos elváltozást észlel a Galleri-teszt, akkor körülbelül 90%-os pontossággal azonosítja, hogy a rák valószínűleg melyik szervrendszerből indult. Ezután egy másik vizsgálatot például hasi ultrahangot vagy CT-vizsgálatot is el kell végezni, hogy tumort az orvosok biztosan igazolni tudják. A lényege azonban az, hogy a Galleri-teszt segítségével a rák már azelőtt kimutatható, hogy a páciensnek fizikai tüneteket okozna.

Milyen rákos megbetegedéseket mutat ki a Galleri-teszt?

A Galleri-teszt több mint 50 ráktípust képes kimutatni, többek között az alábbiakat:

  • Végbélrák
  • Mellrák
  • Méhnyakrák
  • Nyelőcsőrák
  • Veserák
  • Leukémia
  • Májrák
  • Mesothelioma
  • Szájüregi rák
  • Hasnyálmirigyrák
  • Gyomorrák
  • Méhrák

A hasnyálmirigyrák esetében, amelyet általában csak a III. vagy IV. stádiumban fedeznek fel, és amelynek egyéves túlélési aránya 5%, azt jelenti, hogy legalább néhány esetet a szokásosnál sokkal korábban lehetne diagnosztizálni.

Ezeket a fájdalmakat daganat okozza - olvasson tovább!

Dr. Klein kiemelte, hogy 12 rákos megbetegedés, köztük a végbél-, hólyag-, vastagbél-, nyelőcső-, fej-nyak-, máj-/bél-, tüdő-, limfóma-, petefészek-, hasnyálmirigy-, és gyomorrák, az Egyesült Államokban az összes rákos halálozás mintegy kétharmadát teszi ki. Ennél a 12 daganatnál a Galleri az I. stádiumú rákok mintegy 40%-át, a II. stádiumú rákok 67%-át, a III. stádiumú rákok 80%-át és a IV. stádiumú rákok 95%-át találja meg.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ezek a petefészekrák legfontosabb figyelmeztető tünetei, jelei

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#daganat

Forrás: health.clevelandclinic.org
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához