Hirdetés

Ezek a jelek utalhatnak a vastagbélrákra

#bélpolip #székelés #vastagbélrák #vérszegénység
2019.05.21. Módosítva: 2019.05.21.
Hirdetés

A szakemberek szerint minden huszadik ember egészségét, életét veszélyezteti a vastagbéldaganat, mely vizsgálatokkal általában időben kiszűrhető és, ha még nem terjedt tovább, jól is kezelhető. Milyen jelek utalhatnak arra, hogy érdemes bejelentkezni az orvosunkhoz?

Hirdetés

A székrekedés például rendkívül gyakori probléma, de csak tünet, vagyis mindig valamilyen más betegség, rossz szokás vagy a helytelen életmód áll a hátterében. Ezek között találhatjuk a daganatos betegségeket is (természetesen, először érdemesebb a gyakoribb okokat kizárni, pl. a túl kevés mozgást vagy a rostban szegény étrendet): a bélrendszerben növekvő tumor, illetve bélpolip akadályozhatja a salakanyagok eltávolítását. Meglepő módon, a székrekedés "ellentéte", vagyis a hasmenés is utalhat bélrendszeri daganatos betegségre, sőt az is előfordulhat, hogy a székrekedés és a hasmenés váltakozik.

A vastagbélták tünetei

Bár még mindig sokan tabuként kezelik, érdemes időnként rápillantani a székletünkre, mielőtt lehúznánk a vécét! A széklet színének, állagának vagy más jellegzetességeinek megváltozása is jele lehet a súlyos betegségeknek, így a daganatoknak is. Például a székletben lévő élénkpiros vér aranyérre utalhat, de a sötétvörös, majdnem fekete vér a bélrendszert érintő daganatok, sőt akár gyomorfekély tünete is lehet. A túlságosan vékony széklet is lehet a daganat egyik jele, hiszen a bélrendszerben található sejtburjánzás leszűkítheti vagy akár teljesen el is zárhatja a széklet kifelé vezető útját.

A hasi fájdalmak, az érzékeny alhas, esetleg az állandó székelési inger is aggodalomra adhat okot. A növekvő daganat befolyásolhatja a székletürítési szokásokat, hatással lehet a bélrendszer vérellátására, sőt még a belső szerveket is nyomhatja.

Vérszegénységet is okozhat a daganat

A vérszegénység jellegzetes tünetei közé tartozik a sápadtság, a fáradékonyság, a szapora vagy szabálytalan szívverés, a szédülés, a hideg végtagok, valamint a figyelem- és memóriazavarok. Egy 2008-as, a British Journal of Cancer című szaklapban megjelent kutatáseredményei szerint összefüggés van a vastagbéldaganatok és a vérszegénység között. A szakemberek szerint a vashiányos vérszegénység a vastagbélrákos esetek 57 százalékában is jelen lehet!

Mindenképpen aggodalomra adhat okot (különösen az 50 év felettiek esetében), ha annak ellenére kezd viszonylag gyorsan csökkenni a testsúlyunk, anélkül, hogy az étrendünkön változtattunk volna vagy többet mozognánk. A szervezetünkben növekvő daganat ugyanis étvágytalanságot is okozhat, hatással lehet az anyagcserére, a hormonháztartásra, a tápanyagok felszívódására egyaránt.

Nézze meg videónkat a vastagbélrákról!

Ha tovább olvasna: kit fenyeget a vastagbélrák és miért? Kiderül!

Forrás: EgészségKalauz
Hirdetés

FONTOS AZ EGÉSZSÉGEM

SZERETNÉK HÍREKET, TIPPEKET KAPNI!
CAPTCHA

Twoje dane osobowe służyć będą jedynie umożliwieniu kontaktu z ekspertem. Grupa Onet.pl S.A. nie przetwarza tych danych w żaden inny sposób i niezwłocznie po przesłaniu pytania do eksperta usuwa lub anonimizuje Twoje dane. Przekazanie pytania ekspertowi odbywa się przy zachowaniu zabezpieczeń wymaganych przez ustawę o ochronie danych osobowych. Przypominamy również, iż udzielona porada nie zastąpi bezpośredniej konsultacji z lekarzem lub innym odpowiednim specjalistą, w trakcie której analizowana jest dokumentacja lekarska i przeprowadzane badanie lekarskie.