Gégerák: kik vannak a legnagyobb veszélyben?

#gégerák #dohányzás #férfi betegségek #mérgezés
2019.05.02.

A gégerák kialakulásának legnagyobb rizikófaktora a dohányzás, de a rendszeres alkoholfogyasztás is jelentősen megnöveli a betegség kialakulásának esélyét. Ráadásul, a dohányosok és nagyivók túlélési esélyei is rosszabbak, még akkor is, ha időben felfedezik náluk a daganatot.

Sajnos, nem lehet előre megjósolni, hogy kinél alakul ki daganatos betegség, ugyanakkor vannak bizonyos tényezők, melyek megnövelik egyes tumorok megjelenésének rizikóját. Ezek egy részén (például a genetikai örökségünkön, a nemen vagy az életkoron) nem tudunk változtatni, mások viszont az életmóddal vannak összefüggésben. Vagyis, ha ezeken módosítunk, a rizikót is csökkenthetjük.

A gégerák kialakulásának gyakorisága

A felmérések szerint a gégerák közel négyszer olyan gyakori a férfiaknál, mint a nőknél, és a leggyakrabban az ötven és hetven év közötti korosztályt érinti. Néhány ritka, genetikai eredetű, összetett szindróma is sokszorosára növelheti a gégerák kialakulásának rizikóját. Ezek közé tartozik például az ún. Fanconi-anémia

A gégerák kialakulásában a legnagyobb szerepet a dohányzás játssza. Minél hosszabb ideig dohányzikvalaki, minél „erősebb” dohányos, annál nagyobb az esélye a gégerákra – a rizikó akár 20-szor akkora is lehet a nem dohányzókkal összehasonlítva! Sajnos, azoknak is nagyobb az esélye a betegségre, akik hosszú ideig dohányfüstnek voltak kitéve. A dohányzás mellett a másik súlyos rizikótényező az alkoholfogyasztás, és a két tényező össze is adódik. 

Az egészségtelen táplálkozás is növelheti a daganatok kialakulásának rizikóját. Nagyobb a gégerák előfordulása azoknál, akik kevés zöldséget és gyümölcsöt (elsősorban antioxidánsokban gazdag zöld leveles zöldséget) esznek, illetve, akik több feldolgozott élelmiszert, sóban gazdag ételt, vörös húsokat és zsírokat fogyasztanak. 

Ezek a gégerák tünetei - kattintson tovább!

Nem elhanyagolható a mérgező anyagoknak való kitettség mértéke sem: azok, akik a munkájuk miatt hosszú ideig kénytelenek festékek, vegyi anyagok között dolgozni, sokkal nagyobb eséllyel lesznek gégerákosok, mint akik ez a hatás nem érint. Nagyobb veszélyben lehetnek tehát a fém-, fa- vagy műanyag-feldolgozással foglalkozók. 

Nagyjából 25 százalékkal nagyobb az esélye a gégerákra azoknak, akiknek korábban már volt fej-, nyak- szájüregi daganata vagy tüdőrákja

Forrás: EgészségKalauz