Ezeket látta már?

Szponzorált tartalom

Minden, amit az aranyérről tudni lehet: egyszerű kérdések, fontos válaszok

Minden, amit az aranyérről tudni lehet: egyszerű kérdések, fontos válaszok

Azt gondolnánk, hogy az aranyér főként az idősebbek betegsége, pedig ez egyáltalán nincs így. A probléma minden korosztályt érinthet, az egészen kicsiktől a legidősebbekig. Bár az aranyér az egyik legelterjedtebb civilizációs betegség, sokan tabuként kezelik, és keveset is tudunk róla.

Mitől lehet aranyerünk?

Bár öröklött hajlam is állhat a háttérben, az aranyér kialakulását gyakran a helytelen életmódunknak köszönhetjük. Erről a betegségről senki sem szeret beszélni, sőt sokan egyenesen cikinek tartják, elvégre a hátsó felünket érinti. Pedig a népesség 50 százaléka általában 30 éves korára megtapasztalja az aranyér kellemetlen tüneteit, amit gyakran szorulás miatti nehéz székelés előz meg. Ha az étrendünkben kevés a rostos étel, ülőmunkát végzünk, esetleg túlsúlyunk is van, magasabb az aranyér kialakulásának a kockázata.

Mi az aranyér?

Az aranyér egy visszérköteg a végbélben, amely a széklet tartásában, ürítésében játszik szerepet. Ha nincs vele semmi probléma, tudomást sem szerzünk a létezéséről, ám az erőlködéstől ezek az erek kitágulhatnak és begyulladhatnak, ami fájdalommal, sőt vérzéssel is járhat.

Csak az idősebbeknek lehet aranyere?

Nem! Az aranyér olyan népbetegség, amely a fiatalabbakat, még a kisgyerekeket is érintheti. A felnőtt lakosság háromnegyede pedig előbb vagy utóbb megtapasztalja az aranyér kellemetlen tüneteit. Mégis, viszonylag keveset beszélünk róla.

Milyen tünetei vannak az aranyérnek?

Jelentkezhet viszketés a végbéltájon, esetleg belső görcs, idegentestérzés a végbélben, illetve kitüremkedés ugyanott, valamint kifejezett fájdalom székeléskor. Észrevehetünk véres csíkot a vécépapíron.

Gyerekeknél mitől alakulhat ki az aranyér?

A rostban szegény táplálkozástól vagy a székelési problémáktól. Óvodáskorú gyerekeknél előfordulhat, hogy nem akarnak a többiek előtt kakilni a vécén, ezért inkább visszatartják a székletüket, amely idővel szoruláshoz és aranyér kialakulásához vezethet.

Ha sokat ülök, aranyerem lesz?

Nem mindenkinek lesz aranyere attól, hogy sokat ül, de tény, hogy a kevés mozgás és az ülőmunka hajlamosíthat az aranyérre. Ha ülőmunkát végzünk érdemes időnként felállnunk, sétálnunk. Ha sofőrként dolgozunk, vagy sokat utazunk autóval, jót tehet az időközönként beiktatott pihenő egy kis testmozgással kombinálva. Esténként tornázzunk, és erősítsük a farizmainkat is. Üljünk le egy székre, és tíz másodpercig szorítsuk össze fenékizomzatunkat, majd lazítsuk el azokat, ismételjük meg legalább ötször a gyakorlatot, lehetőleg minden nap.

Mindenképp műteni kell az aranyeret?

Az aranyérnek több stádiuma van. Ha a betegséget időben felfedezzük, úgy a kezdeti tüneteket életmódváltással, különböző házi praktikákkal, kenőccsel és kúppal otthon is tudjuk kezelni. Ha azonban elhanyagoljuk az aranyeret, és emiatt a tünetek súlyosbodnak, akkor orvosi segítségre, sőt akár műtétre is szükség lehet.

Forrás: Phytotec Hungária