Hirdetés

Mikor veszélyes a fejfájás? Ezekre a tünetekre figyeljen!

#cluster fejfájás #fájdalom #fájdalomcsillapító #fejfájás
2019.09.20.
Hirdetés

Fejfájás, lüktető, kínzó fájdalom: gyakoribb, mint hinnénk. Az emberek mintegy 70 százalékának havonta legalább egy alkalommal megfájdul a feje. Mi minden állhat a fejfájások hátterében, és milyen kezelési lehetőségeink vannak?

Hirdetés

A fejfájások sok szempontból nem egyformák.

Szélsőséges példa, de lehet, hogy egy koponyán belüli lassan növekvő tumor csak enyhébb fejfájást okoz, míg egy kimerültség és stressz okozta fejfájás, fájdalom súlyosnak tűnhet, és az orvost is megtévesztheti – alaposabb kivizsgálás híján.

A gyakoribb fejfájásokat mutatja be az alábbi táblázat,külön az elsődleges fejfásokat, ahol maga a fejfájás a "betegség", és különválasztva azokat, ahol valamilyen más kóreredet áll a fejfájás, mint tünet mögött.

Fejfájás esetén az orvos teendői

A beteg kórelőzményének felvétele, és a fizikális vizsgálat után tisztázza, hogy a fájdalomcsillapításon túl szükséges-e egyéb vizsgálat, esetleg beavatkozás.

A fontosabb kérdések, ha fáj a beteg feje:

 • Mennyire erős, heves a fájdalom?
 • Hirtelen, vagy fokozatosan alakult ki?
 • Mikor kezdődött a fejfájás?
 • Hol, melyik részen a legkifejezettebb a fájdalom?
 • Csökkent-e a beteg ébersége?
 • Hányinger, hányás jelentkezett-e?
 • Egyéb eltérések: testhőmérséklet, pulzus, vérnyomás

Fizikális és eszközös vizsgálat

Ami feltűnhet: tarkókötöttség, tudatzavar, zavartság, a szem belövelltsége, nyaki merevség, a szemfenéki vizsgálat eltérései.

A heves fejfájás azonnali orvosi beavatkozást, esetleg CT-vizsgálatot igényel

Mikor kell azonnali CT-vizsgálat, ha fáj a fejünk?

 • ütésszerű, heves fejfájás
 • fokozatosan erősödő fejfájás, amely a korábbiaktól eltér
 • hypnoid tudatzavar (éberség komolyabb csökkenése)
 • egy adott helyre lokalizálódó neurológiai zavar
 • a látóidegfő (papilla) ödémája
 • ismert HIV-fertőzött a beteg
A fejfájás betegséget is jelezhet Forrás: EgészségKalauz

Mikor kell sürgős orvosi beavatkozás?

 • Ha a (tarkótáji) fejfájás mögött agyhártyák közötti vérzés áll fenn
 • Ha fertőzéses eredetű, tehát agyhártya- vagy agyvelőgyulladás alakult ki
 • Ha agyi térfoglaló folyamat jött létre – és koponyán belüli nyomásfokozódás

Ezek a beavatkozások sürgősségi, vagy intenzív, kórházi körülmények között történnek.

A fejfájások gyógyszeres kezelése

Migrén

Jellemző a kb. 4-72 órás fejfájás, hányinger, hányás, fénykerülés, zajok kerülése, a fájdalom általában féloldali, pulzál és a napi tevékenységet erősen hátráltatja, vagy lehetetlenné teszi.

Az aurával bíró migrén esetén előtte látászavar, látótérkiesés, beszédzavar, vizuális hallucináció is lehetséges.

Enyhe fájdalom esetén: NSAID-ok (nem szteroid gyulladásgátlók/fájdalomcsillapítók), aszpirin

Súlyos esetben, vagy roham esetén: speciális migrénellenes szerek, az ún. triptánok, injekciós formában, prometazin, kortikoszteroidok (ezek is injekcióként adagolva).

Megelőzésképpen: meg lehet próbálni egyéb terápiás célokra adott gyógyszerek alkalmazását, pl. béta-blokkolók, görcsgátlók, antidepresszánsok, kalcium-csatorna gátló gyógyszerek.

Mit kell tenni migrén esetén? Itt elmondjuk, kattintson!

Cluster fejfájás

Általában féloldali, az egyik szemüregre lokalizálódó, heves fájdalom, a kötőhártya belövellt, orrdugulás, kipirulás kísérheti. A rohamok ismétlődése (ez a cluster) naponta lehetséges, akár kb. 3 hónapig. A beteg nyugtalan, jellemzően inkább férfiakat érint ez a fejfájástípus.

Roham esetén a leghatásosabb a 100%-os oxigén belégzése + triptán injekció adása. Szokás még helyi érzéstelenítő adása, vagy lidocain bevitele az orrüregen át.

Megelőzésre: különböző gyógyszercsoportokból származó szerek, pl. verapamil (antiarritmiás szer, vérnyomáscsökkentő). litium (skizofréniában alkalmazott szer), prednisolon (szteroid), valproát (görcsgátló, antiepileptikum).

Tenziós fejfájás

A leggyakoribb típus, ébredés után enyhébb, napközben fokozódik. Mindkét oldalon észlelhető, legintenzívebb a homlok- és tarkótájon. A nyaki gerinc betegségeihez társulhat, ill. szellemi túlterheltséget, depressziót is kísérhet.

Rohamban adható: NSAID-típusú fájdalomcsillapítók (pl. diclofenac, piroxicam, celecoxib, ibuprofen), aszpirin, ha a fájdalom nagyon intenzív, a beteget rövid időre kórházba kell vinni, és injekciós úton kezelni.

Megelőzés céljából: néhány antidepresszáns (amitriptilin, clomipramin, fluoxetin), béta-blokkolók (propranolol, atenolol), kalcium-csatorna gátló (verapamil, nifedipin).

Tudta, hogy a magas vérnyomásnak is lehet kísérő tünete a fejfájás?Olvasson tovább!

Trigeminus neuralgia

Az V. agyideg, azaz ún. háromosztatú ideg éles, hasító jellegű fájdalma, az arc- és rágóizmokat érinti. Inkább nőket érint, és inkább 40 év felett jellemző.

Ebben a fájdalomtípusban az is érdekes, hogy főként görcsgátlók és antidepresszánsok hatnak rá, tehát pl. számos antiepileptikum.

Tüneti fejfájások

Ezeket röviden tárgyaljuk csak itt, mivel a szekunder jellegű fejfájások valamely egyéb szerv- szervrendszer betegségének kísérőtüneteként jelentkeznek. Pl. fül-orr-gégészeti betegség, szemészeti (zöldhályog), fogászati problémák, belgyógyászati betegségek. Ezekben az esetekben az alapbetegségre irányuló oki kezelés a lényeges.

Forrás: PHARMINDEX – Fájdalom kötet 2007., Dr. Káposzta Zoltán fejezete a fejfájásokról, www.sciencedaily.com

Forrás: EgészségKalauz
Hirdetés