Hirdetés
Szponzorált tartalom

Mit vegyünk be, ha fáj a fejünk?

#fejfájás #migrén #fájdalomcsillapító #acetilszalicilsav
2019.09.04.
Hirdetés

Nem minden erős fejfájás migrén, a fájdalmakat tenziós fejfájás is okozhatja! Így enyhítheti a fájdalmat!

Hirdetés

A migrénről már mindenki hallott, akiket érint, jó ismerik a tüneteket, már a fájdalom megjelenése előtt megérzik, hogy közeledik a roham. De miben különbözik a tenziós fejfájás és a migrén?

Miről ismerjük fel a tenziós fejfájást?

Ezt a fejfájástípust az emberek 80 százaléka megtapasztalja. Szerencsére az esetek nagy része enyhe lefolyású, nem igényel orvosi ellátást. Általában gyenge vagy közepesen erős, a halánték két oldalán jelentkező, nyomó jellegű fájdalom, a migrénre jellemző kísérő tünetek nélkül. Fizikai aktivitásra nem fokozódik, általában a mindennapi tevékenységet nem akadályozza meg. A migrénhez képest sokkal kevésbé viseli meg a betegeket.

Akkor okoz nagyobb problémát, ha gyakorivá válik. Sokak számára ismerős a mindennapi tenziós fejfájás. Ilyenkor jelentősen romlik az életminőség, sőt, a fájdalom a kieső munkaórák miatt anyagi terhet is jelenthet. Havi 15 fejfájós nap esetén krónikus betegségről beszélünk. Szerencsére az emberek többségénél havi 1 alkalomnál is ritkább az előfordulás, ezt a formát nem csak az elszenvedők, de az orvosok sem tekintik betegségnek.

Láz, fájdalom, nátha: ennyi mindenre jó a fűzfakéreg

Hogyan csillapítható a tenziós fejfájás?

Ha gyakran, akár mindennap jelentkezik a fejfájás, mindenképpen forduljunk orvoshoz! Ma már van lehetőség megelőző kezelésre, azaz folyamatos gyógyszerszedéssel kivédhető a fájdalom jelentkezése. Az enyhébb formák nem feltétlenül igényelnek gyógyszeres kezelést. Segíthet séta, nem megerőltető sport, helyi masszázs vagy ágynyugalom. Erősebb fájdalom esetén szükség lehet gyógyszeres kezelésre.

A fájdalmat jó hatékonysággal csökkentik az egyszerű fájdalomcsillapítók, vagy ezek kombinációi. Érdemes kisebb adag gyógyszert bevenni és a lehetőségekhez képest minél ritkábban, mert a túl gyakori gyógyszerszedés idővel gyengébb hatáshoz vezethet.

Egy 2014-es tanulmány szerint a fájdalomcsillapítók hatékonyságát növeli, ha koffeinnel kombinálják őket. Különösen fejfájás esetén használható ki ez a pozitívum.

Érdekli a koffeines fájdalomcsillapító? Itt tudhat meg többet, kattintson!

Fejfájásra az egyik leggyakrabban választott hatóanyag az acetilszalicilsav, mely több márkanéven is forgalomban van. Az acetilszalicilsav koffeinnel kombinált változata már Magyarországon is kapható, Aspicont tabletta néven.

Forrás: EgészségKalauz
Hirdetés