Ezeket látta már?

Ajánlás: minden lánynak HPV-oltást!

2012.09.07. Módosítva: 2015.11.04.

Minden lány HPV-vakcinával való beoltását ajánlják uniós egészségügyi szakemberek. Valamennyi európai lányt immunizálni kellene a humán papillomavírus (HPV) ellen, amely méhnyakrákot okozhat, a jelenlegi vakcinálási arány nagyon alacsony - közölték szerdán uniós egészségügyi hivatalnokok.

Az Európai Járványügyi Központ, az ECDC új ajánlásában leszögezte, hogy miközben a régió 29 országából 19-ben bevezették már a HPV-vakcinálási programot, az érintett korosztályban az átoltottsági arány mindössze 17 százalék.

Ajánlás: minden lánynak HPV-oltást!

A méhnyakrák a második leggyakoribb ráktípus a nők körében világszerte, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint évente 500 ezer új esetet regisztrálnak, és 250 ezer halálesetet okoz. Csaknem valamennyi méhnyakrákos eset a HPV-vírussal való fertőzéshez köthető, amely a szaporítószervek leggyakoribb vírusfertőzése.

Az ECDC adatai szerint 2010-ben csak Portugáliában és Nagy-Britanniában volt 80 százalék felett az érintett korcsoportban, a 10-14 éves lányok körében a vakcinálási arány. A szervezet sürgeti a nemzeti egészségügyi hatóságokat, hogy tegyenek több erőfeszítést a vakcinálási arány növelésére, mondván, kutatási eredmények igazolják az oltás hatékonyságát, biztonságosságát, valamint költséghatékonyságát is.

Forrás: MTI