Hirdetés

Felfázás vagy nemi betegség? Sokan összekeverjük!

#nemi betegség #fertőző betegség #alhasi fájdalom #nemiszerv
2019.10.04.
Hirdetés

A trichomoniázis a leggyakoribb nemi úton terjedő fertőzés, mely ugyanúgy megfertőzheti a nőket és a férfiakat is. Van, hogy csak igen enyhe tüneteket okoz, ám súlyos, kezeletlen esetben komoly kismedencei gyulladásokat generálhat.

Hirdetés

Dr. Hetényi Gábor, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza az állapotra jellemző panaszokat és kezelését ismerteti.

Szexuális úton terjedő fertőzés, melyet törölközővel is elkaphat

A trichomoniázis nevű nemi úton terjedő intim fertőzést a trichomonas vaginalis nevű mikroorganizmus okozza. Elsősorban szexuális úton történhet meg a fertőzés, ám mivel ezek a kórokozók nedves közegben hosszan, akár több órán át életképesek maradnak, előfordulhat, hogy törölközővel, szivaccsal is át lehet adni a másiknak.

Igen jól gyógyítható betegségről van szó, ám mivel van, hogy tünetszegény, ezért kezelés hiányában krónikus panaszokat is előidézhet (például petefészekgyulladás), de hatással lehet a termékenységre, várandósságra is, ugyanis a magzat fertőződését, korai burokrepedést, koraszülést, vetélést is okozhat!

Tünetei

·        Folyás (sárgás, zöldes, habos, bűzös)

·        Csípő, égő érzés vizelés közben

·        Alhasi fájdalom

·        Külső nemi szervek érzékenysége, viszketése

·        Fájdalmas közösülés

Férfiaknál gyakran nem okoz tüneteket, ha mégis, akkor vizelés közben égő érzés, gyakori vizelési inger, valamint prosztatagondok hívják fel rá a figyelmet.

A diagnózis a hüvelyváladék mikroszkópos vizsgálata során, kenetvétellel állítható fel- mondja dr. Hetényi Gábor, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza.

A sok kávé árt a férfiak nemzőképességének?

Szabaduljon meg a kellemetlen tünetektől és előzze meg a szövődményeket

Szerencsére a trichomoniázis igen kezelhető betegség, melynek fennállása esetén antibiotikumos kezelés indokolt. Viszont nagyon fontos, hogy utána alkalmazzon a beteg lactobacillus helyreállító kúrát, mivel az antibiotikum megöli a “jó” lactobacillusokat is, melyek a hüvely savas PH-ját adják.

Amennyiben ez nem történik meg, úgy egyéb fertőzéseket is összeszedhet az illető, mivel a kórokozók a lúgosabb környezetet kedvelik. További tanács, hogy a kezelés időtartama alatt - és ebbe a partner kezelése is beletartozik- kerüljék a szexuális együttléteket!

Forrás: Nőgyógyászati Központ

Forrás: EgészségKalauz
Hirdetés