Ezeket látta már?

Így készíthet otthon vegyszermentes tisztítószereket

fertőtlenítőszer, természetes

Egyre többen ódzkodnak az erős vegyszerek használatától, ezek fokozhatják a különböző egészségügyi panaszok, allergiák kialakulását. Mutatunk néhány egyszerű, otthon is elkészíthető tisztítószert.

Bár az otthon, egyszerűen elkészíthető tisztítószerekben is vannak kemikáliák, például alkohol, de káros anyag jóval kevesebb, így még a kisgyerekes családoknak is biztonságosabbak. Ráadásul, bizonyos természetes anyagok felerősítik a tisztító és fertőtlenítő hatásokat!

Nagyszerű szagtalanító: ecetes tisztítószer

Az ecet jelentős mértékben csökkenti a konyhai, fürdőszobai felületeken található baktériumok számát, emellett szagtalanít és zsírtalanít is. A legegyszerűbb általános tisztítószerhez keverjünk össze 1,5 deci vizet és 0,5 deci 20%-os étkezési (fehér) ecetet. Ha túl erősnek találjuk az ecet szagát, néhány csepp illóolajat is adjunk az elegyhez, majd tegyük egy spriccelős flakonba, és használat előtt alaposan rázzuk fel. Fújjuk a szennyezett felületre, és tiszta, száraz törlőkendővel töröljük le. Vigyázzunk, ecetes tisztítószert ne használjunk márvány- vagy gránitfelületen!

Koktél helyett: vodkás fertőtlenítő

Az alkohol a leggyakrabban használt fertőtlenítőszer, a kereskedelemben kapható legerősebb szerekben akár 80-90%-os alkohol is lehet. De ennél gyengébb anyagokkal is jó eredményeket érhetünk el: a gyógyszertári alkohol 70 százalékos, a vodka általában 38-40%-os. Keverjünk össze 2 deci vizet, 0,5 deci 20%-os ecetet, 2 deci gyógyszertári alkoholt vagy tiszta (nem ízesített) vodkát, töltsük spriccelős üvegbe, és ezzel tisztítsuk meg a fertőtleníteni is kívánt felületeket. Ez a tisztítószer zsírtalanít, fényesít, és a textíliákat is felfrissíti. Használat előtt rázzuk fel, és hagyjuk 8-10 percig hatni, mielőtt letörölnénk. Természetesen, ehhez is keverhetünk illóolajat.

Friss és tiszta: citrusos tisztító

A savas citrom nemcsak a szappanmaradványokat távolítja el, de a kellemetlen szagok és a fénytelen fémfelületek ellen is bevethető. Emellett a kórokozók mennyiségét is csökkenti a kemény felületeken. Keverjünk össze frissen facsart citromlevet néhány csepp illóolajjal és annyi szódabikarbónával, hogy kenhető pasztát kapjunk, majd dörzsöljük át a tisztítandó felületet. Makacs foltokon akár több órát is rajta hagyhatjuk!

Milyen illóolajat használjunk?

Az illóolajokat nemcsak illatosításra használhatjuk, más pozitív tulajdonságaik is vannak. Jó néhány közülük nagyon hatásos a baktériumok, vírusok és más kórokozók ellen. Ezért is érdemes tehát a tisztítószerekhez keverni őket. A legjobbak a teafa, a citronella, a narancs, a grapefruit, az eukaliptusz, a borsmenta, a geránium és a pacsuli.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben is!

Forrás: EgészségKalauz