Ezeket látta már?

Klorokin: magyar kezekben lenne a koronavírus ellenszere?

koronavírus, gyógyszer

Világszerte hatalmas erőkkel folynak a kutatások, hogy olyan hatásos vegyületet azonosítsanak a meglévő gyógyszerkincsben, vagy pedig fejlesszenek ki, ami megelőzheti vagy eredményesen kezelheti az új típusú koronavírus okozta megbetegedést. Ilyen lehet a maláriaellenes klorokin.

Ígéretes hatóanyag: a maláriaellenes klorokin

Elsőre bizarrnak tűnik az ötlet, hogy maláriaellenes hatóanyaggal kezeljük az új típusú koronavírus okozta fertőzésben szenvedő betegeket. Mégis, évekkel ezelőtt született tudományos eredmények adnak alapot arra, hogy bízzunk az esetleges hatásban.

A korábbi, 2003-as, SARS-CoV járványban, ami ugyan nem vált pusztító világjárvánnyá, szintén koronavírus (egy másfajta) okozott megbetegedéseket. A későbbi laboratóriumi kutatások mutattak rá arra, hogy emlősökből nyert sejttenyészetekben a klorokin hatásos koronavírus-ellenes szernek bizonyul. A kémcső kísérletek alapján akkoriban (2005) azt írták le, hogy a klorokin a vírusok okozta fertőzés megelőzésére és kezelésére is alkalmas lehet.

Nem a XXI. század szülötte…

A klorokin több évtizede ismert hatóanyag, ami világszerte különböző neveken került forgalomba,- pl. Delagil® (Magyarországon forgalomban lévő vényköteles készítmény), Resochin®.

Delagil®-ként a klorokin jelenleg is a magyar gyógyszerkincs részét képezi, noha jelenleg nem kapható a gyógyszertárakban Delagil®.

„Kényszer szülte ” humán vizsgálatok is kezdődtek

2020-ban ismét a klorokinhoz fordultak a kutatók, és néhány esetben már „élesben” is alkalmazták a hatóanyagot, egyfajta klinikai vizsgálatként annak a kiderítésére, hogy az élő emberi szervezetben is hatásos-e a hatóanyag, és ha igen, akkor milyen adagolásban, mennyi időn keresztül adagolva. Ilyen jellegű vizsgálatok a világ több pontján zajlottak és napjainkban is zajlanak. Talán már nem vagyunk messze attól, hogy pontos adatok álljanak rendelkezésre arról, hogy milyen hatás köthető a klorokinhoz.

Pekingben hatásos volt

Peking több mint 10 kórházában kezeltek új típusú koronavírusos betegeket - hivatalosan folyó klinikai vizsgálatok részeként - klorokinnal. Ahogy a vizsgálatot vezető kutató magyarázza, az eredmények „bizonyos mértékű hatásról tanúskodnak”. A szakemberek szerint a klorokin hatására a láz csökkenése kifejezettebb volt, a tüdő komputertomográfiás- (CT-) képe javult, és a felépülés rövidebb időt vett igénybe, mint a nem klorokinnal nem kezelt betegek körében. Sőt, a maláriaellenes szerrel kezelteknél nagyobb eséllyel volt negatív a koronavírus-teszteredmény, mint a klorokinnal nem kezelteknél. A vizsgálatokban összesen több mint 100 beteg vett részt, akiknél eddig nem tapasztaltak súlyos mellékhatásokat.

Magyarország előnye

Tehát: a klorokin a legújabb, egyelőre nem publikált és kis betegszámú vizsgálatok alapján a CoVid-19 kezelésében is eredményes lehet. Amennyiben a klorokin hatásossága bebizonyosodik, Magyarország „jó helyzetben lesz” a terápiás lehetőségeket illetően, hiszen hazánk, pontosabban a tiszavasvári székhelyű Alkaloida Vegyészeti Gyár Zrt. egyik fő tevékenysége a maláriellenes klorokin hatóanyag előállítása.

Amennyiben beigazolódik a klorokin hatása, akkor elkezdődhet annak a rutinszerű alkalmazása. Míg számos országban hiánycikknek számítanak a klorokinos patikaszerek (jelenleg a hazai patikákban sem kaphatók), Magyarországon a hatóanyag előállítása megvalósítható, és a tablettázás, kapszulázás vagy egyéb módon történő, hatásos gyógyszerformába „öntés” kivitelezhető.

Vigyázzunk a klorokinhoz szükséges alapanyagokra!

Előbbiek tudatában született meg a napokban (2020. márc. 25.) az a kormányrendelet, miszerint:

a veszélyhelyzet idején tilos hydroxychloroquine-sulfate hatóanyagot, valamint ilyen hatóanyagot tartalmazó gyógyszert és gyógyszergyártás köztes termékét Magyarországról kereskedelmi forgalomban kivinni.”

Beszélne telefonon egy orvossal? Most ingyen kipróbálhatja! Kattintson IDE!

Vigyázat! A klorokin nem „vitaminszerű” anyag

A klorokin, bármennyire is ígéretes vegyület, és régóta alkalmazott hatóanyag, nem egy ártalmatlan anyag,- hanem súlyos mellékhatásokat is okozhat. Nemrégiben számoltak be róla, hogy az USA-ban a nem megfelelő adagolása halálesetbe torkollt.

Emellett, a klorokin gyakori mellékhatásának számít, azaz akár minden 10. embert érinthet, a szem ideghártyájának a visszafordíthatatlan károsodása, ami akár vaksághoz is vezethet. A fő problémát az jelenti, hogy a szemet érintő károsodások a gyógyszer szedése után nem szűnnek meg, sőt, általában súlyosbodnak, nem gyógyítható módon.

Megjegyzendő azonban, hogy mindez dózisfüggő is, azaz bizonyos dózis alatt a kockázat kisebb lehet.

Dr. Budai Marianna PhD.

szakgyógyszerész

Forrás

(1) https://www.researchgate.net/publication/7646092_Chloroquine_is_a_potent_inhibitor_of_SARS_coronavirus_infection_and_spread

(2) https://www.kormany.hu/hu/miniszterelnoki-kabinetiroda/hirek/a-kormanyzati-tajekoztatasi-kozpont-kozlemenyer; 2020. márc. 26.

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához