A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk.

ELFOGADOM
Hirdetés

Hangszál- és gégegyulladás: mit érdemes tudni róla?

#dohányzás #Légúti betegségek #vírusfertőzés
2019.01.22. Módosítva: 2019.01.22.

A gége, illetve a hangszálak a hangképző szerveink közé tartoznak, gyulladásuk egyik legfőbb tünete éppen ezért a rekedtség. Emellett nyelési nehézségek, torokfájás, köhögés és láz is jelentkezhet, mint a többi felső légúti fertőzésnél.

Hirdetés

A gége- és hangszálgyulladás nemcsak fájdalmas betegség, de más felső légúti fertőzésekkel összehasonlítva sajnos hosszabb gyógyulási idővel kell számolnunk. A hangszál- és gégegyulladás általában két-három hétig tart, ha ennél hosszabb ideig érezzük a tüneteket, akkor krónikus gyulladással nézünk szembe.

Milyen tünetei vannak a gégegyulladásnak, hangszálgyulladásnak?

Az első és legfeltűnőbb tünete természetesen a rekedt, gyenge hang, de az is előfordulhat, hogy valaki teljesen elveszíti a hangját néhány napra, és egyáltalán nem tud beszélni. Ezt a hangszálak gyulladása, irritációja, megduzzadása vagy éppen "megkeményedése" (rugalmasságuknak elvesztése) okozza.

A gége- és hangszálgyulladás hátterében jó néhány ok meghúzódhat, így vírusos, illetve bakteriális eredetű fertőzések, allergiás reakció, trauma (ez jelenthet túlerőltetést is), sőt gombásodás is előfordulhat, krónikus gyulladást pedig refluxbetegség is okozhat, éppen ezért a tünetek is igen sokfélék lehetnek. Azt is érdemes figyelembe venni, hogy a hangszál- és gégegyulladás gyakran társul más, a felső légutakat érintő gyulladásos betegséghez, például torok- vagy mandulagyulladáshoz, így a tünetek tulajdonképpen ezeket a betegségeket is jellemezhetik.

A betegség tünetei közé tartozik tehát a torokfájás, a nyelési nehézségek és a nyelési fájdalom, az idegentest-érzés (mintha gombóc lenne a torkunkban), az állandó torokköszörülési, krákogási inger, a fokozott nyáltermelődés, illetve a láz és az általános gyengeség. A köhögés pedig nemcsak tünete, de kiváltó oka is lehet a hangszálgyulladásnak!

Hogyan kezelhető a hangszál- és gégegyulladás?

A kezelést természetesen meghatározza, hogy milyen kiváltó ok áll a gyulladás hátterében, de a legtöbb esetben – ha nem krónikus problémáról van szó – nagyjából két héten belül önmaguktól, különösebb beavatkozás nélkül elmúlhatnak a panaszok. Amennyiben nem vírusos, hanem bakteriális vagy gombás eredetű fertőzésről van szó, antibiotikumra, illetve szájon át szedhető gombaelleni szerekre lehet szükség.

Rendkívül nagy szerepe van a gyógyulásban a házi módszereknek, illetve a hangszálak pihentetésének, az életmód megváltoztatásának. A beszédet néhány napig érdemes kerülni, és igyekezzünk ellenállni a torokköszörülési késztetéseknek is! Fogyasszunk minél több folyadékot, például mézes-citromos teát, de az alkoholról és a koffeintartalmú italokról inkább mondjunk le! A dohányzás és a passzív dohányzás is fokozhatja a panaszokat, illetve oly mértékben irritálhatja a hangszálakat, hogy az akut gyulladás is krónikussá válhat.

Méz, gyömbér, fokhagyma - olvasson tovább a házi gyógymódokról!

Krónikus gége- és hangszálgyulladás esetén az alapbetegség kezelésével a panaszok is megszűnhetnek. Például ha reflux áll a háttérben, a savlekötők alkalmazásával, az étrend megváltoztatásával, a laza, kényelmes ruházat viselésével csökkenthetjük a visszatérő hangszálgyulladás rizikóját.

Nézze meg a videónkat!

Ha sokat kell használnunk a hangunkat, sokat kell beszélnünk, és a megerőltetés miatt gyakran vagyunk rekedtek vagy évente többször is hangszálgyulladástól szenvedünk, érdemes egy beszédterapeutát felkeresni. A szakember ugyanis segíthet elsajátítani, begyakorolni a megfelelő hangképzést, így anélkül tudjuk hosszabb ideig használni a hangunkat, hogy a hangszálak túlzott megerőltetésétől, rekedtségtől vagy gyulladástól kellene tartanunk.

Forrás: EgészségKalauz
Hirdetés

FONTOS AZ EGÉSZSÉGEM

SZERETNÉK HÍREKET, TIPPEKET KAPNI!
CAPTCHA

Twoje dane osobowe służyć będą jedynie umożliwieniu kontaktu z ekspertem. Grupa Onet.pl S.A. nie przetwarza tych danych w żaden inny sposób i niezwłocznie po przesłaniu pytania do eksperta usuwa lub anonimizuje Twoje dane. Przekazanie pytania ekspertowi odbywa się przy zachowaniu zabezpieczeń wymaganych przez ustawę o ochronie danych osobowych. Przypominamy również, iż udzielona porada nie zastąpi bezpośredniej konsultacji z lekarzem lub innym odpowiednim specjalistą, w trakcie której analizowana jest dokumentacja lekarska i przeprowadzane badanie lekarskie.