A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk.

ELFOGADOM
Hirdetés

Házi módszerek arc- és homloküreg-gyulladás kezelésére

#allergia #arcüreggyulladás #nátha #homloküreg-gyulladás
2019.02.10. Módosítva: 2019.02.10.

Az arc- és homloküreg-gyulladás rendkívül kellemetlen, fájdalmas betegség, és a legtöbb esetben vírusos eredetű, vagyis a tünetek csökkentésén kívül nem igazán tudjuk gyógyszerrel kezelni. Milyen egyszerű, házi módszerekkel tehetjük elviselhetőbbé a gyógyulás napjait?

Hirdetés

Az arc- és homloküreg-gyulladás meglehetősen gyakori betegség, melyet a legtöbb esetben vírusos eredetű fertőzés okoz, és sokszor nátha, megfázás után, annak szövődményeként alakul ki. A vírus okozta betegség ellen nem használnak az antibiotikumok, ilyen típusú gyógyszerek szedése felesleges (sőt kifejezetten káros is lehet). Az arc- és homloküreg-gyulladással küzdő betegeknél a legtöbbször éppen ezért a kellemetlen tünetek enyhítése a cél, így ugyanis elviselhetőbbek lesznek a gyógyulás napjai.

Természetesen előfordulhat az is, hogy baktériumok, gombák vagy éppen allergiás reakció okozza a betegséget, ezek megfelelő kezeléséhez azonban orvosi vizsgálatra és a szakember által javasolt terápiára van szükség. Az egyszerű, otthoni gyógymódok azonban ezekben az esetekben is enyhíthetik a tüneteket, sőt akár a gyógyulást is gyorsíthatják!

Arc- és homloküreg-gyulladás ellen: Gőz és forró fürdő

Nagyon fontos a légutak kellően "nedvesen" tartása, ez ugyanis nyugtatja az irritált nyálkahártyát. Igen hatásos lehet például a gőzölés vagy a forró fürdő, mert a gőz segít feloldani a letapadt váladékot, így attól könnyebben szabadulhatunk meg (a beszáradt váladékot nemcsak sokkal nehezebb eltávolítani, de erősen irritálhatja is a nyálkahártyát, sőt akár sebesedést, vérzést is okozhat, például a gyermekeknél, akik hajlamosak az orrpiszkálásra).

A gőzöléshez használt forró vízhez néhány csepp illóolajat is rakhatunk – pl. eukaliptuszt vagy borsmentát –, ez is segít a légutak tisztításában, így levegőt is könnyebben kapunk. A légutak nyálkahártyájának nedvesen tartásában segítségünkre lehet a párásító berendezés is, ezt különösen éjjel érdemes alkalmazni.

Fokozza a váladéktermelődést, így a légutak "kitisztítását" a fűszeres, csípős ételek fogyasztása is, ezért (ha bírjuk) érdemes ezeket előnyben részesíteni a felső légúti fertőzések idején. Különösen jó hatású lehet, ha levest készítünk csípősebb fűszerekkel, ezzel ugyanis a szervezetünk számára nélkülözhetetlen folyadék pótlásához is hozzájárulhatunk. Ízesíthetjük az ételeket például cayenne-i borssal vagy csípős paprikával.

Enyhíti az arc- és homloküreg-gyulladás okozta fájdalmakat a meleg

Az arc- és homloküreg-gyulladás egyik jellegzetes tünete az arc fájdalma, mely bizonyos testhelyzetekben (pl. ha előrehajolunk), illetve érintésre fokozódik. A meleg borogatás enyhítheti a fájdalmakat, emellett pedig a felgyülemlett váladék oldódását is segíthetik. Óvatosan melegítsünk fel egy kisebb törülközőt (vagy mártsuk a törülközőt forró vízbe és alaposan csavarjuk ki), majd tegyük ezt az érintett területre, míg ki nem hűl. Naponta többször is megismételhetjük a borogatást!

Miért tér vissza újra és újra az arcüreg gyullaldás? Olvasson tovább!

Fontos az is, hogy eleget pihenjünk, tartózkodjunk a megerőltetéstől – lehetőleg ne dolgozzunk a gyógyulás napjai alatt. Azonban az arc- és homloküreg-gyulladás egyik gyakori tünete akadályozhatja a pihenést, ugyanis a gyulladással összefüggő fájdalom sokszor erősebbé válhat, ha lefekszünk. Éppen ezért próbáljuk meg párnákkal felpolcolni, megemelni a fejünket. Ez enyhítheti a fájdalmakat, kellemetlenségeket.

Fontos, hogy mit eszünk, ha arc- és homloküreg-gyulladásban szenvedünk?

Arc- és homloküreg-gyulladás idején (mint más felső légúti vagy fertőző betegségeknél) az egyik leglényegesebb "szabály", hogy elegendő folyadékot fogyasszunk: igyunk sok folyadékot, vizet vagy teát, készítsünk tápláló leveseket magunknak. A koffeintartalmú és alkoholos italokat inkább kerüljük, mert ezek dehidratálhatják a szervezetünket. Bizonyos ételek, élelmiszerek (pl. a tejtermékek, az olajban sült fogások, a cukros, finomított szénhidrátokban gazdag ételek) fokozhatják a váladéktermelődést, érdemes ezekkel óvatosan bánni, kikísérletezni, hogy miként hatnak ezek a szervezetünkre.

Forrás: EgészségKalauz
Hirdetés

FONTOS AZ EGÉSZSÉGEM

SZERETNÉK HÍREKET, TIPPEKET KAPNI!
CAPTCHA

Twoje dane osobowe służyć będą jedynie umożliwieniu kontaktu z ekspertem. Grupa Onet.pl S.A. nie przetwarza tych danych w żaden inny sposób i niezwłocznie po przesłaniu pytania do eksperta usuwa lub anonimizuje Twoje dane. Przekazanie pytania ekspertowi odbywa się przy zachowaniu zabezpieczeń wymaganych przez ustawę o ochronie danych osobowych. Przypominamy również, iż udzielona porada nie zastąpi bezpośredniej konsultacji z lekarzem lub innym odpowiednim specjalistą, w trakcie której analizowana jest dokumentacja lekarska i przeprowadzane badanie lekarskie.